Goud terug in de schijnwerper

Goud kwartaal

Hoewel alle ogen meer dan ooit op de aandelenmarkt gericht blijven, ontgaat het deze ogen kennelijk wat er zich intussen op de edelmetaalmarkt afspeelt. Begrijpelijk want de ontwikkelingen op deze markt vind je nauwelijks terug op de financiële pagina’s van de belangrijkste nieuwsmedia.

Goud kwartaal

Goud onttrekt zich aan de wurggreep

Sinds 2018 heeft goud zich meer aan de wurggreep van da boyz’ (bullion banks) handelen  kunnen onttrekken die thans met lede ogen moeten toezien dat “de natuur” sterker bleek dan hun “wulpse” manipulaties op de COMEX Futures beurs in New York. Sterker, sinds september 2018 heeft goud beter gepresteerd dan de aandelenbeurs. De Dow presteert sinds die tijd met een plus van amper 2% beduidend minder dan goud met een plus van ruim 50%!

Goud terug in de schijnwerper Dow to gold ratio

Definitief keerpunt voor goud?

Wijst deze ontwikkeling op een definitief keerpunt? Aan de hand van de hoekige ontwikkeling op deze chart valt af te leiden dat het manipulatiekruit by bits and pieces met veel verliezen grotendeels verschoten lijkt. Niettemin zal zoals al eerder in deze column is opgemerkt, rekening dienen te worden gehouden met een mogelijk (in)directe digitale geldstroom vanuit de Fed die als medium of last resort  nog altijd het recht op counterfeiting geniet. Maar daarmee heb je desalniettemin nog niet direct fysiek goud op de plank liggen, vooropgesteld dat deze “ruimhartige” activiteit nog enig vertrouwen blijft genieten!

Zilver dag

Zilver daarentegen kon gezien de veel geringere “armslag” veel gemakkelijker onder bedwang worden gehouden, met als resultaat een “magere” stijging van nog geen 30% sinds  die tijd.

2 jaar zilver

Bezien we beide metalen “onder een hoek” van ca. 10 jaar dan blijkt goud nog maar ca. 6% van het hoogtepunt ad $1.920 verwijderd te zijn, terwijl zilver op een koers van ruim $18 nog meer dan 160% heeft af te leggen naar het hoogtepunt van ruim $48 (zie beneden).

20 jaar zilver

Kortom, hier valt een enorme inhaalslag te maken te voor zilver!

Nu terug naar “de waan van de dag” met de in deze column zo dikwijls gebezigde vraag: “hoe lang “dit theater van de ketening” van het edelmetaal  nog zal kunnen aanhouden? Naar het zich thans laat aanzien, lijkt het dat de aftelling thans is begonnen.

Goud vastgebonden Sprott Gold

met dank aan Sprott Gold

Dankzij QE tot in de klucht en nailing (backwardation – futuresprijs werd dagprijs) van het edelmetaal (goud en zilver) op de COMEX in New York sinds de 2008/9 crisis leek de kou van de bankencrisis uit de lucht en kon de financiële wereld weer overgaan tot “de orde van de dag”. De London Bullion Market daily fixing moest zich aan dit “nieuwe” systeem uiteraard wel conformeren en zo geschiedde! “Orbis terrarum vult decipi” ofwel de wereld wil bedrogen worden.

Intussen bereiken mij van goed ingelichte bronnen berichten dat het moment nadert, waarop deze “mise-en-scène” een nogal harde landing zal maken. Immers, de eerste tekenen dienden zich al in september vorig jaar aan toen de grote banken in grote liquiditeitsproblemen geraakten.

Meer goud opgevraagd dan de voorraad strekte

De Fed moest middels zgn. repoleningen bijspringen om de enorme gaten weer even te dichten. Dat geld (vele honderden miljarden) werd uiteraard ook weer digitaal door de Fed verstrekt. Vervolgens deed zich in maart j.l. (toen corona begon toe te slaan) op de COMEX een “probleempje” voor: er werd meer goud opgevraagd dan de voorraad strekte, omdat een aantal partijen “het systeem” niet meer vertrouwde. Er moest wederom een nieuwe kunstgreep worden toegepast om “de zaak gaande te houden”. Zie onderstaand citaat uit mijn column “ANDERE TIJDEN XXVII ” van 6 april j.l.

COMEX in technische default

Intussen hebben de London Bullion Market Association (LBMA) en de Chicago Mercantile Exchange (CME), de grootste derivatenbeurs ter wereld, in nauw overleg met de Federal Reserve Bank of New York – de krocht van de Fed in Washington DC – een nieuwe financial bailout structure ontwikkeld. Deze ‘devious makeover’ is puur bedoeld teneinde het manipulatiespel bij een naderend gebrek aan fysieke aanvoer nog even te kunnen oprekken. Deze “vinding” kreeg de omschrijving mee van Accumulated Certificates of Exchange (ACE) die de fractionele levering van de standaard 400 ounce goudstaven in Londen in fracties van 100 ounces dient te faciliteren. Zoals op de futures markt krijg je deze ounces pas in handen, als om levering wordt gevraagd. Die levering is middels “dit foefje” evenwel niet opvraagbaar. In feite pleegt de COMEX hiermee een technische default. 

Op dat moment gingen opvallend genoeg nog steeds niet alle bellen rinkelen maar nu schijnt het aantal dagen van “dit vermaledijde systeem” wel geteld te zijn. Wat is er nu weer aan de hand?  Naar blijkt lopen de banken steeds meer op tegen dreigende faillissementen vanuit het bedrijfsleven die door tegenvallende cijfers en gebrek aan liquiditeit als gevolg van corona niet meer in staat zijn aan hun schuldverplichtingen te kunnen voldoen.

Zoals bovenstaand bleek wordt de COMEX tegelijkertijd geconfronteerd met een toenemende vraag naar fysiek goud dat niet is aan te slepen, mede als gevolg van de aanvankelijk stil gevallen en thans weer op gang komende mijnbouwproductie (corona). Handelaars proberen ook via de COMEX aan fysiek goud te komen. Als vanouds toont dit instituut een physical vault inventory (voorraad) van ruim 8 miljoen ounces (op papier). Er ging altijd uit en er kwam ook altijd weer bij maar bij dat laatste hapert het al sinds medio maart j.l. (zie boven).

Er rijzen nu serieuze vragen bij de vraag in hoeverre de COMEX nog in staat is te blijven leveren. Er moet immers altijd tegen de futures contract prijs geleverd kunnen worden, want anders is er sprake van een fraudulente futures handel. Teneinde dit schip drijvend te houden werden er al in maart j.l. 400 kilo bars vanuit Londen verscheept.

Volgens Sprott stonden er voor april j.l. 31.166 contracten open, voor de non-delivery maand mei voorts 10.277, voor juni een blowout van 55.102 contracten en voor de eerste dag van juli reeds 3.316 contracten. Vergeet niet dat het om 100 ounces per contract gaat, dus bij 55.102 leveringscontracten hebben we het over 5.510.200 ounces of 171 ton goud! Centrale banken zullen toch niet geneigd zijn ook nog eens in deze gaten te springen, wetende wat er in het verschiet ligt. Dit wordt wellicht de cruciale uitdaging vóórdat dit doek valt! Volgens de informatie zou dit al kunnen zijn bij een goudprijs van $1.804. Zie onderstaand wat er nu op 1 juli is gebeurd – ’s morgens om 10.19 uur in New York. Adempauze?

Goud adempauze

  1. de actualiteit van de jongste ontwikkelingen was aanleiding tot deze “interim” column!

Robert Broncel                                                                                          Copyright, 1 juli 2020 www.robertbroncel.com

Online training

Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom u maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs u schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (bent u de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld u aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat u er bij bent!

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.