Tien manieren hoe je de beste belegger kunt worden

Belegger worden kan om veel redenen. Voor sommige mensen is het een hobby, voor anderen is het een inkomstenbron. Hoe dan ook, als je aan het beleggen bent, wil je er als vanzelfsprekend ook beter in worden. Je wilt de beste belegger zijn die je kan worden. Daarom geven we in dit artikel tien manieren hoe jij de beste belegger kan worden.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

1.    De beste belegger beschikt over de juiste kennis

Beleggen kun je niet zomaar even doen. Daarvoor heb je de juiste kennis nodig.

Onderzoek geeft ook aan dat betere prestaties vooral te danken zijn aan aangeboren talent eerder dan aan de ervaring opgestoken in de loop van het gelopen parcours, kennis en een beetje talent brengen je verder(1).

Het is belangrijk om bijvoorbeeld te weten in welke producten je wilt handelen. Het is eveneens handig om te weten hoeveel rendement je met deze producten kunt halen en wat er gebeurt als er sprake is van een economische teruggang. Zo zijn er nog veel meer zaken op te noemen waarvan je als belegger kennis moet hebben.

De beste belegger heeft ook een bewezen succesvolle strategie. Daarnaast is een goede belegger altijd bezig met het leren van nieuwe dingen. Veel boeken lezen, het beursnieuws bijhouden en vragen stellen aan anderen helpt echt om succesvol te zijn als belegger. Kennis is de sleutel.

Veel beleggers kijken puur en alleen naar wat de koersen doen. Op zich is dit niet vreemd, omdat alle informatie verwerkt is in de koers. Verdiep je vooral niet in het bedrijf waar je in wilt beleggen. Vallen er ineens ontslagen? Is de manager opgestapt? Of opent het bedrijf net een nieuwe vestiging? Allemaal zaken die van invloed kunnen zijn op de koersen. Maar die de teams van professionals, waar jij het tegenop moet nemen beter kunnen beoordelen. Grote kans dat het alleen jouw emoties triggert in plaats van jouw verstand.

2.    Een goede belegger speelt nooit paniekvoetbal

Beleggen is niet zonder risico en iedere belegger krijgt wel eens te maken met verliezen. In principe zijn er twee soorten verlies in de beleggingswereld: gerealiseerd en ongerealiseerd verlies. Bij ongerealiseerd verlies daalt de waarde van je aandelen onder de prijs waarvoor je ze gekocht hebt, maar je houdt de aandelen wel in je bezit, tot aan jouw stop loss niveau. Het niveau dat je vooraf hebt vastgesteld waarop je gaat verkopen. Geen cent eerder.

Bij gerealiseerd verlies verkoop je de aandelen tegen een lagere prijs dan waarvoor je ze gekocht hebt en je lijdt dus daadwerkelijk verlies. De beste belegger raakt niet in paniek als hij zijn aandelen in waarde ziet dalen. Veel beleggers zijn bij een koersdaling bang, de emoties laaien op en je kan niet meer rationeel denken. Paniekvoetbal dus. Het is veel beter om vooraf te bepalen waar je verkoopt. Voordenken in plaats van nadenken dus. Wanneer je emoties oplaaien, gaat je IQ naar beneden.

Er zijn meerdere manieren waarop emoties invloed hebben op investeringsbeslissingen(2). Door je hiervan bewust te zijn kan je meer afstand nemen van die emoties om zo meer rationeel tot een investeringsbeslissing te komen.

Paniekvoetbal houdt soms ook in dat een belegger zo teleurgesteld is in beleggen dat hij er helemaal mee ophoudt. Dat zou erg jammer zijn, want wat is het alternatief? Sparen? Grote kans dat als je een bewezen succesvolle strategie hanteert, dat je uiteindelijk winst maakt. Die kans ontneem je jezelf op deze manier.

3.    De beste leert van zijn fouten

Ieder mens maakt fouten, zo ook beleggers. Zelfs wereldberoemde beleggers als Warren Buffett geven direct toe dat zij een groot aantal fouten hebben gemaakt en nog steeds maken. Zo heeft Buffett bijvoorbeeld al 30 jaar niet meer de index verslagen. Ze hebben bijvoorbeeld bepaalde aandelen te lang vastgehouden of aandelen gekocht van een bedrijf dat later failliet is gegaan. Buffett kocht de retailsector die steeds verder krimpt en miste de opkomst van technologie volledig.

Zelfs de beste beleggers ter wereld maken fouten. Het gaat er echter om dat je niet je fouten blijft herhalen. Op dat moment ben je verkeerd bezig en zal je verliezen blijven lijden. Het is juist de bedoeling om van je fouten te leren. Bij sommige beleggers duurt het alleen wel lang voor ze er van leren.

Ook de professionele beleggers zitten vaak maar voor de helft goed met hun beleggingen. Wist je dat 96% van de beleggingsfondsen bijvoorbeeld niet instaat is de index te verslaan? * Je moet als particuliere belegger dan ook zeker niet het idee hebben dat je dit gaat overtreffen. Concentreer je daarom op een bewezen succesvolle strategie waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan, zoals ik dat doe met de Trading Navigator op basis van het momentum effect. Wacht rustig af wat de markt gaat doen en probeer eventuele verliezen te beperken terwijl je de winsten laat doorgroeien.

beleggen in fondsen die de index niet verslaan

4.    De beste belegger hanteert de juiste strategie

Er zijn heel veel manieren om te beleggen. Het is de kunst om een strategie te vinden die bij jou past. Daarbij is het verstandig dat je voor ogen houdt waarom je eigenlijk begonnen bent met beleggen. Wil je een aanvulling op je pensioen later, of wil je een nieuwe auto kopen of een keuken? Al deze voorbeelden bepalen de strategie die de belegger het beste kan hanteren. Begin dus eerst bij je doel.

Wil je op korte termijn gaan voor die nieuwe auto? Dan zal je een strategie moeten hanteren met minder risico (tenzij je wil gaan fietsen). Wil je een appeltje voor de dorst als je stopt met werken? Dan kun je beter naar de lange termijn kijken. Zo zijn er tal van strategieën denkbaar, maar deze zullen altijd afhangen van je beleggingsdoel en je beleggingsprofiel: hoeveel risico ben je beried om te nemen.

Daarbij is het zo dat de beste belegger ook aan zijn strategie vasthoudt. Ongetwijfeld zal er een periode komen waarin het minder goed gaat, maar als je dan je strategie overboord gooit, zal het er zeker niet beter op worden. Als de emotie het overneemt, dan ben je verloren. Als je gaat zwalken tussen strategieën, dan kan je beter de handdoek in de ring gooien.

Onderzoek heeft vastgesteld dat ervaren beleggers zich over het algemeen gedragen op een manier die meer in overeenstemming is met de aanbevelingen gegeven door de bekende financiële theorieën, hoewel deze tendens werd afgezwakt door sterke beleggingsresultaten. Betere prestaties van de opgebouwde beleggingsportefeuille bleken de beleggers inderdaad een goed gevoel te geven, waardoor ze met grotere zelfzekerheid in aandelen belegden(3).

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

5.    Een goede belegger heeft een goede focus.

De beste belegger heeft een strategie gevonden die hem goed ligt en vervolgens is het zaak om zich hierop te focussen. Er is tegenwoordig ontzettend veel economische informatie beschikbaar via allerlei kanalen. Negeer dit en laat je er niet door afleiden! Jij bent namelijk niet in staat dit beter te verwerken dan de professionals. Volg liever het spoor van de grote succesvolle beleggers. Als je grote succesvolle beleggers kopen, dan stijgen de koersen en volg je hun spoor. Wanneer zij verkopen, dalen de koersen en neem je ook afscheid. Focus op de koers en laat het nieuws je niet gek maken.

Zou je naar de informatie vanuit de media luisteren dan kun je vrijwel iedere week je aandelen verkopen en nieuwe aankopen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Meestal hebben bepaalde beursberichten wel enige invloed op de koersen, maar neem je een beetje afstand, dan zie je de trend. Focus niet op de ruis, maar op de grotere trend.  Wist je Amazon bijvoorbeeld 200.000 procent steeg?

belegger in Amazon met 200.000 procent winst

Focus je dus op de beleggingen die je hebt en niet op die je, volgens allerlei informatiekanalen, zou moeten hebben. Niemand kan de toekomst voorspellen, dus luister niet naar al die zelfbenoemde guru’s. Onderneem alleen actie als dit in je strategie past en negeer de. Door te focussen op je systeem en wat de grote beleggers doen (niet op wat ze roepen) heb je een betere kans om de beste belegger te worden (of in ieder geval niet bij de 90% van de particuliere beleggers te behoren die geld verliest).

alex maastricht

6.    De belegger kent zijn mogelijkheden

De beleggingswereld is zo veelomvattend dat het onmogelijk is om in alle onderdelen goed te zijn. Dat moet je trouwens ook helemaal niet willen, want dit zal weinig tot geen successen opleveren. Alleen al in de Verenigde Staten zijn meer dan zevenduizend verschillende aandelen op de markt. En dan hebben we het nog niet gehad over opties of ETF’s.

Kies voor beleggingen in een bepaalde sector of bedrijven die je ziet zitten. Als je weinig kennis van een bedrijf of sector hebt, is het heel moeilijk om in te schatten hoe de ontwikkelingen hiervan kunnen zijn.

Investeer daarom in een sector of bedrijven waar je iets mee hebt of waar je veel van weet. Werk je zelf bijvoorbeeld in de technologiesector? Kijk dan naar investeringen in die sector. Weet je veel af van de detailhandel? Ga daar dan eens mee aan de slag. Filter vervolgens met een objectief filter het kaf van het koren door alleen de stijgende aandelen te kopen die op de korte, de middellange en lange termijn in een stijgende trend zitten. Negeer de dalende aandelen, want de grote beleggers verkopen deze aandelen en zij hebben hier vast een goede reden voor die jij later pas in de krant leest.

7.    De beste belegger kijkt vooruit door naar het verleden te kijken

Het is heel verleidelijk om bijvoorbeeld aandelen te kopen van bedrijven die in het nabije verleden fors zijn gedaald. Lekker goedkoop toch? Toch is het beter om de goed presterende aandelen te kiezen, want dit zegt veel over de toekomst van deze beleggingen, zo blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Het kan natuurlijk altijd ineens veel slechter gaan met het bedrijf, doordat bijvoorbeeld de winst tegenvalt of dat bepaalde afnemers het af laten weten, maar vaker stijgen de koersen van aandelen die het in het verleden ook al goed deden. Bedrijven die er een puinhoop van maakten, zullen het meestal in de toekomst ook niet goed doen. Probeer dus geen vallende messen te vangen, tenzij je je in je vingers wilt snijden.

Goede rendementen die in het verleden zijn behaald, geven geen garantie voor de toekomst, maar geven wel een indicatie. Kijk daarom altijd naar het verleden van een bedrijf of een sector. Wordt een bepaalde sector steeds minder aantrekkelijk? Dan zullen de grote beleggers starten met verkopen en kan je hun trend volgen. Ga niet tegen de wind in fietsen. Het volgen van vroegere trends zal eerder leiden tot succes. Kijk naar wat de succesvolle beleggers doen (niet wat ze zeggen) en volg hun voorbeeld. Tenzij jij slimmer bent dan de slimste beleggers natuurlijk… ;-)

8.    De beste kijkt naar de lange termijn

Als je gaat beleggen kun je er zeker van zijn dat je te maken krijgt met meevallers en tegenvallers. Om tegenvallers weer goed te maken, heb je tijd nodig. Het zal duidelijk zijn dat het op de korte termijn waarschijnlijk niet gaat lukken om de tegenvallers weg te werken. Bedenk je maar eens dat een aandeel dat vijftig procent zakt voor honderd procent moet stijgen om weer op het oorspronkelijke niveau te komen. Neem daarom tijdig afscheid. Na een daling van 10% moet je 11% goedmaken. De kans hierop is groter dan dat je een verlies van 50% (met een 100% stijging) weer kunt goed maken. Kap je verliezen dus snel af en laat je winnaars doorlopen. Niet andersom (wat de meeste particuliere beleggers juist doen).

Het kan best zijn dat de aandelen een slechte dag hebben en het kan ook heel goed voorkomen dat aandelen een slechte week hebben. Dit is gewoon ruis. Negeer dit. Focus op de trend door wat afstand te nemen, bijvoorbeeld door naar de weekgrafiek te kijken in plaats van naar de grafiek op minuutbasis. Zelf gebruik ik hierbij de Trading Navigator methode waar heel veel beleggers zeer tevreden over zijn.[1]

Maar wat bedoelen we nou met een korte en met een lange termijn? In algemene zin mag je ervan uitgaan dat investeren tot vijf jaar een korte termijn is. Ben je van plan om je aandelen na drie jaar weer te verkopen dan ben je echt met de korte termijn bezig.

Om dan een goede winst te halen, is moeilijker omdat je de beurs niet kunt voorspellen. Je hebt nu eenmaal goede jaren en slechte jaren op de beurs. Op zich kun je daar een dikke winst uithalen, maar een verlies behoort ook zeker tot de mogelijkheden.

Daarom is het ook niet verstandig om veel geld te investeren als je alleen voor de korte termijn gaat. De kans dat je dit geld verliest, is namelijk aanwezig. Op de lange termijn kun je een groter deel van je vermogen in beleggingen stoppen. De kans dat dit vermeerdert, is namelijk groter omdat goede jaren en slechte jaren uitmiddelen. In de loop van de afgelopen decennia zijn de koersen gemiddeld genomen gestegen. Geduld wordt beloond.

9.       Een goede belegger investeert nooit met geleend geld

In de jaren negentig van de vorige eeuw stegen de koersen tot recordhoogtes. Het gevolg was dat mensen geld gingen lenen om te investeren op de beurs. Met het geleende geld zouden ze immers een grote winst maken en daarmee de investering gemakkelijk kunnen afbetalen. Helaas liep het anders.

In het volgende decennium volgden er flinke koersdalingen. In plaats van een flinke winst te behalen, leden investeerders flink verlies en men moest de aandelen dan ook met verlies verkopen. Ineens hadden veel beleggers voor tienduizenden euro’s aan schulden. Nog steeds zijn er beleggers die met geleend geld beleggen.

Je bent een betere belegger als je belegt met geld dat je een tijdje kunt missen, zodat je niet in paniek raakt bij een kleine koersschommeling. Hanteer een stop loss en gebruik een bewezen succesvolle strategie. Zo kom je nooit in de problemen als je onverhoopt toch verliezen lijdt. Dan kun je met een gerust hart je ziel en zaligheid in beleggen steken.

10. De beste belegger kan tegen zijn verlies

Heel veel mensen kunnen maar slecht tegen hun verlies. In principe willen we allemaal graag winnen en succesvol zijn en aan verliezen hebben we een hekel. Als je als belegger alleen maar zou winnen dan zou iedereen het doen, maar helaas is dat niet zo. Bij beleggen hoort ook verliezen en zelfs de meest professionele beleggers verliezen.

Hou je daarom voor dat verliezen er ook bij hoort. Het valt niet mee om je verlies te nemen in de beleggingswereld, maar het is vaak verstandig om dit wel te incasseren. Je moet dit leren. Je kan nier verdienen als je niet bereid bent te verliezen. Je moet je er ook niet door laten ontmoedigen. Juist door het verlies te nemen en vol te houden, lukt het je op den duur om winstgevend te worden.

Je leerde vast niet in een keer fietsen, autorijden of je veters te knopen. Al deze dingen hebben tijd en oefening nodig en zo is het met beleggen ook. De beurzen laten zich niet voorspellen en soms ben je genoodzaakt om met verlies te verkopen. Neem dan je verlies, zit niet bij de pakken neer en ga rustig en onverstoord verder. Zo word je je eigen beste belegger.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Harm van Wijk

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

de beste belegger

Bronnen:

  1. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=313594
  2. https://csbweb01.uncw.edu/people/cinerc/Courses%20Web%20Page/Fin%20335/role%20feelings%20investor%20decision%20making.pdf
  3. https://www.nber.org/papers/w20000

[1] https://beleggen.com/succes-verhalen

* https://www.ft.com/content/e139d940-977d-11e6-a1dc-bdf38d484582

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.