In deze tijd beleggen? Wat zegt je onderbuik gevoel? En luister je ook?

angst emotie

Het is herkenbaar het afgelopen kwartaal, de beurs gaat gard naar beneden en nu weer omhoog. Echter kan het zo maar dat er een 2e dip aan komt, het is in ieder geval niet altijd makkelijk om rustig te blijven. Persoonlijk contact met je vermogensbeheerder zou dan kunnen bijdragen aan het rustig worden. Heb je net je vriend gezegd je moet instappen en komt hij terecht in deze rollercoaster of kwam jij dichtbij je doel en was die in de corona tijd weer ver weg? Een inhoudelijk gesprek over je beleggingsportefeuille is dan aangenaam.

Onhebbelijk geprogrammeerd

Waarom heb ik me zo laten meeslepen? Was ik bang om alles te verliezen? Had ik maar niet dagelijks gekeken. Dit zijn de gedachten die de overhand hebben over de afgelopen periode. Logisch ook, zodra emoties de overhand krijg en voornamelijk angst zijn mensen geprogrammeerd om actie te ondernemen. Dat is een volledig automatische reactie die daardoor ook moeilijk te onderdrukken is. En ook als je beleggen uit handen hebt gegeven aan een vermogensbeheerder, waarbij jouw beleggingen gemonitord worden, vertrouw je het toch niet. Of handel je anders dan je van tevoren met jezelf had afgesproken. Het is namelijk moeilijker om je aan je voornemen te houden als je de waarde van je portefeuille flink naar beneden ziet gaan.

Paniek: je bent niet alleen

Er is een index die meet hoe onrustig beleggers zich voelen: de Investopedia Anxiety Index. Hier wordt op basis van het beleggingsgedrag van miljoenen lezers van de Investopedia-site het beleggingssentiment vastgesteld. 100 is neutraal, op het moment van schrijven bevindt de index zich boven de 127. Waar dit cijfer de laatste jaren schommelde tussen de 95 en 110.  Ervaar je onrust, weet dan dat je niet de enige bent.

Je focussen op de koersen en om het uur checken hoe je portefeuille erbij staat helpt niet. Sterker nog: portefeuilles van particuliere beleggers die continu kijken hoe de beurs het doet, presteren aantoonbaar slechter. Het beste is dus een goed gesprek met je adviseur en verder is vooral belangrijk om een aantal dingen NIET te doen:

  1. Focus niet puur op negatief nieuws. Je wordt dan continu bevestigd in je angstgevoelens.
  2. Verbind onzekerheid niet automatisch aan een negatieve uitkomst.
  3. Raak niet gefixeerd op verlies, focus in plaats daarvan op je doel voor de lange termijn en hoe je dat nu kunt bereiken.

Praat met je beleggingsspecialist

Een goed gesprek met je beleggingscoach zou kunnen helpen in de afgelopen periode. Een standaard mail met daarin een bericht wat iedereen krijgt is niet waar je op zit te wachten. Een persoonlijk gesprek met het idee dat er een expert aan de andere kant zit kan helpen. En dat is nu juist belangrijk, aangezien je onderbuik momenteel niet de beste raadgever is. Veel beleggers zijn angstig en ervaren spijtgevoelens. Die kunnen variëren van spijt dat ze zijn uitgestapt tot spijt dat ze niet zijn ingestapt toen de beurs zo laag stond.

Het is prettig om samen met een beleggingscoach te bespreken wat ook alweer jouw beleggingsdoel is en hoeveel tijd je jezelf hebt gegund om dit doel te bereiken. Als je dat helder hebt, lukt het wellicht beter om te kijken naar de lange termijn en de huidige onrust om je heen op een zijspoor te zetten. Zo kun je bouwen aan een solide beleggingsplan, ook in onzekere tijden als deze.

Online training

PS Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom u maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs u schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (bent u de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld u aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat u er bij bent!

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.