Investeren in AI: de beste AI aandelen

Investeren in AI de beste AI aandelen

Het potentieel van kunstmatige intelligentie om de wereld te revolutioneren staat niet langer ter discussie. Van gezondheidszorg en financiën, tot transport en onderwijs, AI heeft zich al doen gelden in een groot aantal sectoren. En omdat het potentieel voor enorme groei nog grotendeels onbenut is, zou dit het perfecte moment kunnen zijn om te investeren in AI.

In dit artikel ontdekken we wat artificial intelligence precies is en waarom het steeds populairder wordt. Ook worden de voor- en nadelen besproken en komen de verschillende soorten AI aandelen aan bod. Het artikel eindigt met de zeven beste AI aandelen om in te beleggen.

Wat is kunstmatige intelligentie (AI)?

AI staat voor artificial intelligence, in het Nederlands ook wel kunstmatige intelligentie of artificiële intelligentie genoemd. Kunstmatige intelligentie is het vermogen van een machine om intelligent menselijk gedrag na te bootsen. Het is een gebied van de informatica dat zich richt op het maken van machines die kunnen denken en zich gedragen als mensen. AI-technologie heeft de laatste jaren snel aan populariteit gewonnen vanwege het vermogen om taken te automatiseren, de efficiëntie te verhogen en de besluitvorming te verbeteren.

AI-systemen worden gebouwd door algoritmen te combineren, dat zijn reeksen instructies die een computer vertellen welke stappen hij moet nemen bij bepaalde inputs. Deze algoritmen kunnen worden gebruikt voor uiteenlopende taken, zoals gezichtsherkenning, natuurlijke taalverwerking (NLP), computervisie en voorspellende analyse. AI-gestuurde oplossingen worden nu gebruikt in verschillende bedrijfstakken, zoals gezondheidszorg, financiën en bankwezen, detailhandel, transport en logistiek, en meer.

Er is nooit een beter moment geweest om te investeren in AI dan nu. De wereldwijde AI-markt zal tegen 2025 naar verwachting 190 miljard dollar bereiken, met een jaarlijkse groei van bijna 19%. Nu AI steeds algemener wordt in alle sectoren van de economie, zijn investeerders begonnen geld te pompen in startups die AI-producten en -diensten ontwikkelen. In feite hebben de durfkapitaalinvesteringen in AI-startups sinds 2010 al meer dan 50 miljard dollar bedragen.

Waarom wordt AI steeds populairder?

Artificial intelligence is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zoals hierboven reeds is benoemd komt dit vooral vanwege het vermogen om processen te automatiseren, de besluitvorming te verbeteren en de efficiëntie te vergroten. AI-technologie wordt door veel industrieën omarmd omdat het hen kan helpen hun activiteiten te stroomlijnen en de kosten te verlagen.

De vooruitgang in AI-technologie heeft het voor bedrijven ook mogelijk gemaakt om volledig geautomatiseerde systemen in te zetten die een breed scala aan taken aankunnen. Dit heeft bedrijven in staat gesteld te bezuinigen op personeelskosten met dezelfde niveaus van efficiëntie. Bovendien zijn AI-algoritmen in staat om te leren van ervaring en zich snel aan te passen aan nieuwe situaties. Dit maakt ze ideaal voor bedrijven die voortdurend op zoek zijn naar manieren om hun concurrentie voor te blijven.

De snelle groei in de AI-sector is grotendeels te danken aan de toegenomen investeringen van durfkapitalisten en andere investeerders die op zoek zijn naar mogelijkheden op dit gebied. Bedrijven als Google, Microsoft, Amazon en IBM hebben het afgelopen decennium met groot succes veel geïnvesteerd in AI-onderzoek en -ontwikkeling. Als gevolg daarvan zijn er nu meer dan 300 beursgenoteerde bedrijven met aanzienlijke investeringen in technologieën voor kunstmatige intelligentie. Deze golf van belangstelling heeft geleid tot een toevloed van kapitaal in de sector, waardoor zowel startups als gevestigde spelers sneller dan ooit tevoren kunnen innoveren.

Over het geheel genomen wordt investeren in AI steeds populairder vanwege de hoge potentiële opbrengsten die ermee gepaard gaan. Maar ook de talrijke praktische toepassingen ervan in verschillende sectoren dragen hieraan bij. Nu er elk jaar meer investeringen in de sector stromen, belooft AI de komende jaren een aantrekkelijke optie te worden voor beleggers die op zoek zijn naar winst op lange termijn. Beleggen in AI aandelen kan daarom interessant zijn voor deze beleggers.

De voordelen van investeren in AI

Investeren in AI kan een lucratieve beslissing zijn voor beleggers die op zoek zijn naar winst op lange termijn. Kunstmatige intelligentie heeft al bewezen een ongelooflijk nuttige technologie te zijn met veel toepassingen in verschillende bedrijfstakken en deze trend blijft alleen maar groeien. Hieronder noemen wij vier voordelen van investeren in AI.

Verhoogde productiviteit

Door handmatige arbeid te vervangen door geautomatiseerde systemen kan artificial intelligence bedrijven helpen hun productiviteit en efficiëntie aanzienlijk te verhogen. Geautomatiseerde systemen aangedreven door AI-algoritmen zijn in staat om snel enorme hoeveelheden gegevens te verwerken en veel sneller resultaten te produceren dan mensen ooit zouden kunnen. Dit leidt tot hogere productiviteit en lagere arbeidskosten, wat zich vertaalt in hogere winsten voor het bedrijf.

Betere besluitvorming en voorspellende analyses

AI-algoritmen zijn in staat om snel grote hoeveelheden gegevens te analyseren en patronen te herkennen die voor mensen misschien niet zichtbaar zijn. Dit helpt bedrijven beter geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van nauwkeurige inzichten, wat leidt tot betere resultaten in het algemeen. Bovendien kan AI ook worden gebruikt voor voorspellende analyses die bedrijven kunnen helpen trends in hun bedrijfstak voor te blijven of toekomstige gebeurtenissen nauwkeurig te voorspellen.

Geavanceerde beveiligingsoplossingen

Cybersecurity wordt steeds belangrijker naarmate meer bedrijven online gaan. Wanneer bedrijven online gaan worden zij ook kwetsbaar voor cyberaanvallen van kwaadwillenden. AI-algoritmen kunnen worden gebruikt voor geavanceerde beveiligingsoplossingen zoals gezichtsherkenning. Dit kan ervoor zorgen dat verdachte activiteiten sneller kunnen worden opgespoord.

Kostenbesparingen & schaalvoordelen

Investeren in AI-technologie leidt vaak tot kostenbesparingen door verbeterde efficiëntie en automatisering van processen, wat resulteert in lagere overheadkosten voor bedrijven die de technologie correct implementeren. Daarnaast komen schaalvoordelen om de hoek kijken als bedrijven hetzelfde systeem inzetten op meerdere afdelingen of locaties, waardoor de kosten die gepaard gaan met de inzet en het onderhoud van het systeem in de loop der tijd nog verder dalen.

De nadelen van investeren in AI

AI-technologie kent naast de voordelen ook nadelen. Hieronder zetten we vier nadelen van investeren in AI op een rij en leggen we uit wat ze betekenen voor beleggers.

Hoge kosten vooraf

Investeren in AI-technologie kan duur zijn vanwege de hardware, software en diensten die nodig zijn om het goed te implementeren. Dit maakt het moeilijk voor kleinere bedrijven met beperkte budgetten om te profiteren van de voordelen van AI.

Vaardighedenkloof

Hoewel AI-technologieën steeds populairder worden, is er nog steeds een gebrek aan gekwalificeerde professionals die begrijpen hoe je deze systemen ontwerpt en goed implementeert. Deze vaardighedenkloof betekent dat bedrijven moeite kunnen hebben om voldoende geschoold personeel te vinden. Ook kan er onnodig meer geld worden uitgegeven aan opleidingen en ontwikkeling in personeel.

Onzekerheid over het rendement van investeringen

Omdat AI een relatief nieuwe technologie is, is er geen garantie dat investeringen erin op de lange termijn renderen. Bedrijven moeten hun potentiële rendement zorgvuldig overwegen voordat ze grote bedragen investeren in de ontwikkeling of implementatie van dergelijke technologieën.

Risico van datalekken

Naarmate meer bedrijven op AI-technologieën vertrouwen, worden ze steeds kwetsbaarder voor kwaadwillenden die met geavanceerde technieken toegang kunnen krijgen tot vertrouwelijke gegevens. Bedrijven moeten daarom extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat hun gegevens veilig blijven voor ongeautoriseerde toegang.

Soorten AI aandelen

AI aandelen zijn er in verschillende vormen. De meest populaire soorten AI aandelen zijn die welke betrekking hebben op kunstmatige intelligentie en Machine Learning, maar andere opkomende technologieën zoals Natural Language Processing (NLP) en robotica winnen ook aan tractie op de markt.

Kunstmatige intelligentie (AI) aandelen

Kunstmatige Intelligentie aandelen verwijzen naar investeringen in bedrijven of organisaties die op AI gebaseerde producten en diensten ontwikkelen of gebruiken. Dit kunnen softwarebedrijven zijn die AI-toepassingen ontwikkelen voor verschillende bedrijfstakken, hardwarebedrijven die computers en servers maken die speciaal zijn ontworpen voor AI-ontwikkeling, bedrijven die gespecialiseerd zijn in datasets en analyses, en durfkapitaalbedrijven die investeren in veelbelovende startups die zich richten op AI.

Aandelen Machine Learning

Aandelen Machine Learning (ML) richten zich op investeringen in ML-gerelateerde producten en diensten. Dit omvat softwarebedrijven die ML-algoritmen ontwikkelen, hardwareleveranciers die gespecialiseerde processors voor ML-toepassingen vervaardigen, onderzoekslaboratoria die werken aan innovatieve toepassingen van ML, en ook bedrijven die investeren in geschoolde professionals met expertise rond het vakgebied.

Aandelen in Natural Language Processing (NLP)

Aandelen in Natural Language Processing verwijzen naar investeringen in bedrijven die gespecialiseerd zijn in NLP technologieën zoals spraakherkenningssystemen en tekst-naar-spraak conversies. Bedrijven binnen deze ruimte ontwikkelen meestal softwareplatforms en diensten die bedoeld zijn om zoekopdrachten in natuurlijke taal van gebruikers of klanten te interpreteren.

Robotica aandelen

Robotica aandelen verwijzen naar investeringen in bedrijven die robotica-technologie gebruiken voor commerciële doeleinden. Dit kan van alles betekenen, van het produceren van robots voor fabrieken of magazijnen tot het ontwikkelen van autonome voertuigen of drones die zelfstandig taken kunnen uitvoeren. Robotica aandelen kunnen in twee categorieën worden verdeeld: industriële robotica aandelen die zich richten op industriële automatisering, en consumentenrobotica-aandelen die zich richten op de massamarkt met apparaten variërend van robotstofzuigers tot educatief speelgoed.

De beste AI aandelen voor 2023

Er zijn verschillende AI aandelen op de markt die investeerders in kunstmatige intelligentie kunnen overwegen. Deze bedrijven investeren bijvoorbeeld in AI-technologieën of bieden AI-gerelateerde producten en diensten aan. Hieronder benoemen wij de zeven beste AI aandelen voor 2023.

  1. Alphabet Inc (NASDAQ: GOOG)
  2. NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA)
  3. Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT)
  4. Amazon (NASDAQ: AMZN)
  5. IBM Corporation (NYSE: IBM)
  6. Salesforce Inc (NYSE: CRM)
  7. Apple Inc (NASDAQ: AAPL)

1. Alphabet Inc (NASDAQ: GOOG)

Alphabet is het moederbedrijf van Google, een van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Het bedrijf heeft zwaar geïnvesteerd in AI-onderzoek en -ontwikkeling. Bovendien zijn producten zoals Google Cloud, Waymo en Duplex toonaangevend geworden in de industrie.

2. NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA)

NVIDIA is een toonaangevende fabrikant van grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en gespecialiseerde AI-hardware. Haar GPU’s worden veel gebruikt in datacenters. Haar DRIVE-platform biedt end-to-end oplossingen voor de ontwikkeling van autonome voertuigen.

3. Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT)

Microsoft is een andere techgigant die de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd in AI-onderzoek en -ontwikkeling. Zijn Azure clouddiensten, Cortana persoonlijke assistent en Dynamics 365 bedrijfsoplossingen bevatten allemaal geavanceerde AI-technologie.

4. Amazon (NASDAQ: AMZN)

Amazon is een leider op het gebied van e-commerce. Dit komt onder andere door de enorme online marktplaats en de pakket verwante diensten zoals Prime Video en Alexa stemassistent. Het bedrijf heeft onlangs ook de cloud computing ruimte betreden met zijn AWS platform. Dit platform biedt AI diensten zoals machine learning en natuurlijke taalverwerking mogelijkheden voor bedrijven om te gebruiken.

5. IBM Corporation (NYSE: IBM)

IBM is een andere technologiereus die onder zijn merknaam Watson een overvloed aan AI-gerelateerde producten en diensten aanbiedt. Deze producten en diensten variëren van analytics voor de gezondheidszorg tot oplossingen voor de automatisering van de klantenservice. Maar denk ook aan tools voor het beheer van bedrijfsgegevens.

6. Salesforce Inc (NYSE: CRM)

Salesforce is een cloudgebaseerde leverancier van software voor klantenrelatiebeheer (CRM) die ook AI-geïntegreerde diensten aanbiedt, zoals Einstein Analytics voor voorspellende inzichten en Einstein Voice voor conversatie-ervaringen tussen klanten en bedrijven.

7. Apple Inc (NASDAQ: AAPL)

Apple heeft recentelijk investeringen gedaan in AR/VR technologieën met zijn overname van Metaio Technologies in 2015, maar het heeft nog geen grote stappen gezet op het gebied van kunstmatige intelligentie tot nu met zijn aankondiging van CoreML 3 tijdens WWDC 2020 – Apple’s raamwerk voor machine learning op iOS apparaten – dat een game changer zou kunnen blijken te zijn als het slaagt in wat het belooft te doen – ontwikkelaars gemakkelijker toegang geven tot krachtige ML modellen voor hun apps zonder afhankelijk te zijn van externe servers of complexe algoritmes.

Conclusie

Niet alle aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de online training.

Nieuwsgierig geworden?

Vond je bovenstaande informatie interessant en ben je nieuwsgierig geworden naar beleggen? Wij hebben een handleiding geschreven over succesvol beleggen op de aandelenmarkt. Door op onderstaande afbeelding te klikken kan deze handleiding gemakkelijk gedownload worden.

succesvol beleggen op de aandelenmarkt

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.