Zijn de aandelen Apple nog koopwaardig of is er overwaardering?

Aandelen Apple schoten als een raket de lucht in. Het herstel op de beurs van Wall Street na het uitbreken van het Coronavirus verliep merkwaardig snel, met dank aan de technologieaandelen. Is Apple nog koopwaardig of is er sprake van overwaardering?

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Aandelen Apple als één van gangmakers van de beurshausse

Aandelen Apple kwartaal

De maand maart was voor de Amerikaanse beurzen een maand om zo snel mogelijk te vergeten. Het uitbreken van het Coronavirus gaf aanleiding tot een paniekgolf, waarbij aandelen op grote schaal door de beleggers werden gedumpt. In een mum van tijd werd een streep getrokken onder een stierenmarkt die meer dan 10 jaar had geduurd. We werden plotseling wakker in een berenmarkt.

Maar geen man overboord: in een mum van tijd krabbelden de beurskoersen weer overeind. De aangerichte schade werd in recordtijd weer goedgemaakt. Binnen de kortste keren stond de Nasdaq op nieuwe recordniveaus. Waarom deze Nasdaq, horen we u vragen. De Nasdaq is een index die veel technologieaandelen bevat. Het zijn precies die technologieaandelen die als gangmakers hebben gefunctioneerd van de post-Corona beurshausse. Meest in het oog springend waren de aandelen Apple, die vanaf een bodem op 229 dollar krachtig opveerden. 

Verdienen de aandelen Apple de huidige waardering?

De koers van de aandelen Apple lijkt inderdaad door niets of niemand te stuiten. Elke kleine inzinking in de koers lokt nieuwe kopers, zodat nieuwe piekniveaus steeds binnen handbereik liggen. Sommige analisten waarschuwen dat we stilaan in een ‘overbought’ situatie zijn beland, met als consequentie dat de kansen op een correctie in de koers toenemen.

Daar is niet iedereen het mee eens. Want het lijkt wat vroeg om binnen de technologiesector de aandelen Apple zomaar af te schrijven. Hetzelfde geldt trouwens voor de volledige technologiesector.

Nicolas Colas, medeoprichter van Data Trek, is bijvoorbeeld van mening dat van overwaardering op de huidige koersniveaus nog altijd geen sprake is. De beurs van Wall Street is niet zo fors gewaardeerd als op het eerste gezicht lijkt. Inderdaad wijzen de traditionele indicatoren op een zekere overwaardering bij sommige aandelen. De current forward P/E ratio voor de aandelen Apple is iets minder dan 30 en dat is inderdaad meer dan het gemiddelde over een periode van 10 jaar van 15.

Gewicht aandelen Apple in indices is fors toegenomen

Daarmee is geen rekening gehouden met het feit dat het gewicht van de technologie in de index fors is toegenomen. Technologieaandelen verdienen vanwege hun groeipotentieel een hogere waardering en dus is van een overwaardering geen sprake. De technologie noteert nu aan 22,50x de verwachte winst voor 2020 en daar zit Apple dus niet zo heel veel boven.

Technologie wordt overigens steeds belangrijker voor de Amerikaanse beurzen. De aandelen uit de technologiesector hebben momenteel een weging[1] van 27,50% in de index. De sector weegt met andere woorden zwaar door. Met een beurswaarde die rond 2 miljard dollar staat, is Apple duidelijk één van de zwaargewichten binnen de sector.

Een tweede reden voor Colas om het scenario van een overwaardering te schrappen bij de aandelen Apple (en andere technologiebedrijven) zijn de lage rentevoeten. Daardoor kunnen de bedrijven goedkoop geld lenen en zodoende hun groei op een goedkope manier financieren. Uitgaande van fors hogere bedrijfsresultaten in 2020 mag de waardering van bijvoorbeeld aandelen Apple op Wall Street op basis van de huidige lagere rente hoger zijn dan in een omgeving van hogere rentevoeten.

De Amerikaanse centrale bank heeft inderdaad haar basisrente tot nul verlaagd en die zal daar nog geruime tijd blijven staan. Gekoppeld aan de snelle evolutie in de technologiesector legt dat een redelijk stevige bodem onder de beurskoersen. De koers van Apple kan dus verder blijven stijgen, op voorwaarde dat het bedrijfsnieuws meevalt. Toch stelt Colas vast dat er een zekere vorm van aarzeling aanwezig is bij de beleggers. Buiten de technologiesector leggen die weinig overtuigingskracht aan de dag. Daarom dat veel beleggers met de volgende vraag worstelen.

Heeft de koers van Apple al een piek bereikt?

De vraag die iedere belegger zich momenteel stelt, ligt eigenlijk voor de hand. Heeft de koers van Apple al een piek bereikt en wordt het stilaan tijd om te verkopen? Helaas moeten wij u ook een definitief antwoord op die vraag schuldig blijven. Niemand beschikt over een glazen bol en dus valt het onmogelijk te voorspellen waar en wanneer de beurskoers van het aandeel met de appel als logo een top of bodem zal vormen. We kunnen eigenlijk alleen opmerken dat de aandelen Apple op de beurs vriend en vijand verbazen.

Volgens John Stepek, executive editor van MoneyWeek, zijn er onder de technologieaandelen nog koopjes, ook wat Apple betreft. Sommige beleggers koesteren de vrees dat de koers van aandeel vroeg of laat zal moeten luisteren naar de wetten van de zwaartekracht en dus een correctie zal ondergaan. En vrees is een factor die bijzonder moeilijk onder controle te krijgen is, rationaliteit speelt in dit verband geen enkele rol. Wat ook blijkt uit het feit dat de technologieaandelen ondanks die vrees hoge toppen blijven vormen.

Dat heeft dan weer alles te maken met de Amerikaanse centrale bank, die kwistig met geld rond zich blijf strooien. Stepek is van mening dat het geen zin heeft om het op te nemen tegen de Fed, want die blijft de aandelenkoersen hoger sturen. De aandelen Apple zijn dan één van de gedoodverfde kandidaten om hogere koersen tegemoet te zien. We houden dus het vertrouwen in het aandeel, zolang de trend opwaarts is en de grote beleggers kennelijk dus blijven kopen.

De aandelen Apple komen als één van de eerste in aanmerking

Het positieve punt is volgens Stepek dat de overheden en de centrale banken alles doen wat ze kunnen om de Coronacrisis onder controle te krijgen. Dat geldt vooral voor het bijdrukken van geld. Dat die economische gevolgen zwaar zullen zijn, is zo vast als een huis. Aan voorspellingen daaromtrent waagt Stepek zich dan ook niet. Hij stelt alleen vast dat de beurskoersen fors zijn gestegen, met de aandelen Apple als één van de als koplopers.

Mis de gratis LIVE training niet

In deze gratis LIVE online training zie je precies hoe je in nog geen 10 minuten per week succesvol belegt. Mis het niet, meld je hier aan: www.beleggen.com/training

Stepek adviseert de beleggers om een eerste positie in een aandeel te kopen wanneer ze denken dat dit bepaald aandeel op een bepaald moment aantrekkelijk geprijsd is. Zonder acht te slaan op wat er nadien gebeurt. Geleidelijk aan kunnen de posities verder uitgebouwd worden. De succesvolle beleggers Jesse Livermore kocht alleen bij wanneer de koers verder steeg, maar middelde nooit bij naar beneden. Naar onze mening geldt deze strategie zeker ook voor aandelen Apple.

Aandelen Apple kunnen hoge ogen gooien in het post-Coronatijdperk

In hoeverre het Coronavirus de wereld zoals we die kenden op zijn kop heeft gezet, weten we pas wanneer alles achter de rug zal zijn. Vast staat in ieder geval dat de economische gevolgen groot zullen. We denken daarbij bijvoorbeeld aan het thuiswerk, dat op het hoogtepunt van de pandemie een explosieve groei heeft gekend. Meer mensen die vanuit huis uit werken, wil zeggen dat er minder behoefte is aan kantoorruimte. Thuiswerken is hot en kan de technologieaandelen een extra duwtje in de rug geven. Veel thuiswerkers wereldwijd hebben een iPhone, iMac of iPad binnen handbereik liggen of kijken Apple TV of apps downloaden in de Appstore.

Thuiswerk en online onderwijs zullen meer bepaald de overgang naar cloud computing in een hogere versnelling brengen. Heel wat technologiebedrijven zullen op die evolutie inspringen. De technologie om vanuit de huiskamer (of vanuit een kantoor in huis) te werken, zal alsmaar verbeteren.

Rond dit gegeven zal een nieuwe sector ontstaan, wat betekent dat er een grote toekomst is weggelegd voor tal van bedrijven waarvan we nu soms zelfs de naam nog niet kennen. Maar ook veel bestaande technologieaandelen zullen mee op de trein springen. Daar zullen de aandelen Apple zonder enige twijfel bij zijn. Het bedrijf kan hoge ogen gooien in het post-Coronatijdperk, ook op de beurs. Want fondsbeheerders kunnen niet om dit aandeel heen.

De aandelen Apple domineren de S&P 500 

Op de beurs van Wall Street wordt het ritme in toenemende mate bepaald door een beperkt kransje van grote aandelen. De namen van deze aandelen klinken iedereen vertrouwd in de oren: De aandelen Apple op kop, op een afstandje gevolgd door Microsoft, Alphabet, Amazon en Facebook. Dit vijftal is momenteel goed voor 18% van de beurskapitalisatie van de S&P 500 index en dat is een percentage dat nooit eerder zo hoog lag. Meer dan ooit is technologie toonaangevend op Wall Street.

Het gewicht van de grote technologiebedrijven in de S&P 500 is momenteel zelfs hoger dan in de periode van de technologiezeepbel. Goldman Sachs merkt op dat die technologieaandelen een groot deel van hun omzet en hun winst in het buitenland realiseren, zodat ze in mindere mate afhankelijk zijn van de Amerikaanse thuismarkt. Zodoende krijgt de S&P 500 een steeds internationaler karakter. Dat is zeker het geval voor Apple, dat eigenlijk als een internationaal bedrijf mag worden beschouwd. De aandelen Apple hebben dus eigenlijk een globaal karakter.

Amerikaanse large cap technologieaandelen doen het veel beter

De Amerikaanse large cap technologieaandelen doen het ook veel beter dan de small caps, de aandelen van de kleinere bedrijven die wel een belangrijk deel van hun omzet op het grondgebied van de Verenigde Staten realiseren. De sterke prestaties van de Big Five, met de aandelen Apple op kop, is goed nieuws voor beleggers die gewoon de S&P 500 willen volgen, maar het kan ook als een negatief signaal geïnterpreteerd worden.

Het zou erop kunnen wijzen dat de beleggers hun appetijt voor risico verliezen vanwege de vrees dat de economie aan snelheid aan het inboeten is. Bovendien bestaat het gevaar dat het overwicht van de 5 zwaarste technologieaandelen in de S&P 500 zo groot wordt dat de andere delen uit de index naar de achtergrond gedwongen worden. En dat zou op langere termijn een minder positieve evolutie zijn.

Daarom hopen we dat de beursautoriteiten het boeltje goed in de gaten zullen houden. Apple kan zo groot worden dat het te zwaar gaat wegen op de beurs. Waardoor op een bepaald moment de druk om het bedrijf op te splitsen onhoudbaar kan worden. Dat kan de aandelen Apple een boost geven.

Geen negatieve houding tegenover Apple

Het eerste kwartaal van 2020 was een periode dat de beleggers grote vrees hadden. De beurskoersen gingen over een breed front omlaag en de vrije val leek door niets of niemand nog te stoppen. Aandelen werden in paniek in de markt gedumpt, in veel gevallen zelfs zonder verkooplimieten. Even zag het er zelfs naar uit dat de bodem onder de beursindices was weggeslagen. Ook de technologieaandelen kregen er flink van langs, inclusief de aandelen Apple.

De belangrijkste beurzen waren toen in een berenmarkt aanbeland en dat is een heel ander speelveld dan de stierenmarkt die we sinds 2009 hebben meegemaakt. Het op het juiste moment kopen en verkopen van aandelen is belangrijk. Veel beleggers waren zodanig geschrokken van het klauwen van de beer dat ze zo ver mogelijk uit de buurt van aandelen bleven. Ook van (jammer, maar helaas) van technologieaandelen. Daarom is het hebben van een bewezen systeem zoals de Trading Navigator natuurlijk van het allergrootste belang.

Aandelen Apple week

Aandelen Apple waren er als de kippen bij om met hogere koersen te laten zien en zagen snel weer een koopsignaal. Een negatieve houding tegenover technologieaandelen kan gevaarlijk blijken te zijn wanneer de koersen ver doorgezakt zijn, zo stelt Michael O’Rourke als chief market strategist bij Dow Jones Trading[2]. De beleggers lopen namelijk het risico dat ze langs de zijlijn zullen blijven staan wachten tot de koersen zo sterk zijn gestegen dat het niet meer de moeite loopt om nog in te stappen. Dit geldt volgens O’Rourke op de eerste plaats voor technologieaandelen zoals de aandelen Apple.

3 factoren die de beurskoersen beïnvloeden

Er zijn momenteel volgens O’Rourke drie factoren die de beurskoersen beïnvloeden: het Coronavirus, de fiscale maatregelen en de monetaire maatregelen. Over het virus zelf valt weinig zinnigs te zeggen, behalve dat de (media en politieke) paniek vroeg of laat weer zal wijken. Coronavirussen zijn, naast de rhinovirussen, de veroorzaker van een groot percentage van gevallen van gewone verkoudheid bij volwassenen, met name in de winter en vroeg in de lente[3]. Virussen zijn er altijd geweest en zullen er ook altijd blijven.

Op monetair vlak zijn alle noodzakelijke maatregelen genomen en op fiscaal vlak zijn de overheden daar volop mee bezig. In de VS krijgen de consumenten meer geld en de Amerikaanse economie berust nog steeds voor 70% op consumptie. Dat geld zal dus ook effectief gebruikt worden om de economie te ondersteunen. Tegen die achtergrond kan de beurs een duwtje in de rug krijgen, met de technologieaandelen als gangmakers. Zodat O’Rourke positief blijft voor aandelen. Bij aandelen Apple hoeft volgens hem niet meteen voor een forse correctie gevreesd worden.

De aandelen Apple kunnen dus blijven schitteren, maar…

Over de toekomst van de aandelen Apple maken we ons dus niet direct zorgen. We staan aan de vooravond van een nieuwe wereld, waar het Coronavirus ongetwijfeld zijn stempel op zal drukken. Ons leven zal echter sterk beïnvloed worden door nieuwe technologie, zodat voor de technologiesector op de beurs van Wall Street een belangrijke rol weggelegd blijft. De koers van de aandelen Apple krijgt bijkomende steun van de aangekondigde stock split: één oud aandeel geeft recht op vier nieuwe aandelen[4]. Waardoor de verhandelbaarheid van het aandeel groter is geworden.

Toch is enige mate van voorzichtigheid niet overbodig. De koers van Apple scheert inderdaad hoge toppen, mede dankzij de publicatie van ijzersterke resultaten. We verwachten dat het bedrijf die kan blijven neer zetten, op voorwaarde dat er onderweg niets gebeurt. In dat verband moet de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China nauwlettend in de gaten gehouden worden. Wanneer die escaleert, kan dit de verkopen van iPhones op de Chinese markt hinderen. Het positief advies voor de aandelen Apple blijft behouden totdat de grote beleggers, de grote olifanten gaan uitstappen. Maar u hoort ons niet zeggen dat dit morgen al zal zijn…volg dus de trend, het spoor van de grote succesvolle beleggers. Ga niet tegen de kudde in!

Harm van Wijk

Gratis Boek: “Hoe verdien je geld met de Bitcoin zonder technische kennis en zonder veel risico te lopen?”

Beleggen in Bitcoins en andere cryptocurrencies: de belangrijkste vragen én antwoorden in een overzichtelijk boek. Geschreven door 5 Bitcoin experts die je precies laten zien waar je op let zodat je bij een minimum aan risico zoveel mogelijk verdient. Zeer toegankelijk geschreven. Bestel op https://start.beleggen.com

Bronnen:

[1] https://moneyweek.com/investments/stockmarkets/601758/dont-fight-the-fed-at-least-not-yet

[2] https://www.marketwatch.com/story/why-a-wall-street-strategist-says-it-is-dangerous-for-investors-to-be-negative-on-stocks-2020-03-24

[3] https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronavirussen

[4] https://www.tijd.be/ondernemen/technologie/apple-splitst-aandeel-in-4-na-recordresultaten/10242186.html

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.