Koers Amazon kan nog fors hoger: waarom is het zoveel waard?

Koers Amazon 2020 nov

De koers van Amazon steeg 200.000 procent. Een blik op de grafiek van Amazon doet veel beleggers waarschijnlijk hoogtevrees krijgen. Amazon is duizelingwekkend hoog gestegen. Wie aandelen op het einde van vorige eeuw kocht, kon een winst van vele (honderd)duizenden procenten realiseren. Niets geeft aan dat daar op korte of middellange termijn verandering in zal komen of toch?

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Koers Amazon overleefde de dotcomgekte van de jaren 90 van de 20ste eeuw

Nochtans is het allemaal heel eenvoudig begonnen. Op het einde van de vorige eeuw werd de Amerikaanse beurs overspoeld door internetbedrijven die allemaal zo snel mogelijk naar de beurs wilden komen. Niet omdat ze zo veel geld verdienden en hun winsten met de aandeelhouders wilden delen, maar omdat de oprichters van die bedrijven zo snel mogelijk langs de kassa wilden.

Amazon is één van de vele ‘moonshots’

Koers Amazon 2020 nov log schaal

De koersen van die aandelen vlogen in de eerste dagen van de notering vaak door het dak, want de beleggers stortten zich massaal op de nieuwkomers. De koers van Amazon was één van de vele ‘moonshots’, aandelen waarvan de koersen door het plafond vlogen. Er is echter één groot verschil tussen Amazon en de andere moonshots: Amazon is blijven groeien en groeien, terwijl honderden internetbedrijven met stille trom van de beurs zijn verdwenen.

Koers Amazon schittert al bijna een kwart eeuw

Op de beurs schittert het aandeel Amazon al bijna een kwart eeuw en dat is te danken aan de capaciteit van het management om zich steeds weer te kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Alles wat het bedrijf aanpakte, lukte. Het bedrijf was buitengewoon succesvol, wat ook blijkt uit de evolutie van de koers Amazon. In dat verband kunnen we niet om de figuur van Jeff Bezos heen, de man die het bedrijf groot heeft gemaakt. Over Bezos straks meer, laten we eerst even naar Amazon zelf kijken.

Van boekenverkoper tot mastodont: koers Amazon heeft het allemaal meegemaakt

Het bedrijf heeft sinds het dotcomtijdperk een lange weg afgelegd. Oorspronkelijk verkocht Amazon alleen boeken, maar later werden daar andere media aan toegevoegd en tot slot ook andere goederen.[1] De activiteiten zijn verdeeld over drie onderdelen:  North America (de online verkopen maken ongeveer 60% van de totale omzet uit), International (met een omzetaandeel van ongeveer een kwart) en Amazon Web Services (AWS, een snel groeiende activiteit met een omzetaandeel van ruim 12% in 2019). Al in 2015 was ongeveer een vijfde van de omzet gerelateerd aan de media en dus zo’n 80% aan overige artikelen. AWS is een van de grootste aanbieders van clouddiensten ter wereld. In 2019 leverde deze activiteit een bijdrage aan de omzet van 35 miljard dollar. AWS levert de grootste bijdrage aan de winst van het bedrijf. De koers van Amazon heeft dus de overgang meegemaakt van een boekenverkoper tot een bedrijf van ongekende omvang.

Koers Amazon: eerste notering in 1997

Waar moeten we het prille begin van het bedrijf zoeken? Amazon startte de activiteiten in juli 1995. In 1997 ging “Earth’s Biggest Bookstore” naar de Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs waar de meeste internetaandelen een bestemming vonden. Er werden 3 miljoen aandelen geplaatst tegen een koers van 16 dollar per stuk. In het boekjaar 1996 had het bedrijf een omzet van 32 miljoen dollar gerealiseerd met iets meer dan 250 personeelsleden.

Vertrouwen vanaf het begin in koers Amazon

Ook al in het internettijdperk onderscheidde Amazon (toen nog Amazon.com) zich van de andere internetbedrijven. De koers van Amazon deed het niet slecht op de beurs, verre van zelfs. Vanaf het begin hadden beleggers veel vertrouwen in Amazon, dat ook tijdens en na de internetzeepbel eind jaren 90 een populaire bestemming voor de beleggers bleef. Na de implosie van de internetzeepbel kreeg Amazon veel kritiek op zijn ondernemingsmodel, maar het bedrijf realiseerde niettemin zijn eerste winst op jaarbasis in 2003, op een moment dat veel andere internetbedrijven al afgevoerd waren. De koers van Amazon maakte tevens brokken op de beurs en zou dat blijven doen.

Koers Amazon naar 1000 dollar (en daarboven…)

Op 1 juni 2017 bereikte de koers van het aandeel de kaap van 1000 dollar en kwam de totale marktkapitalisatie uit op 480 miljard dollar. De koers van Amazon had toen al enkele ingrijpende wijzigingen ondergaan. Sinds de beursintroductie in 1997 is het aandeel driemaal gesplitst: in 1998 kreeg de belegger 2 nieuwe aandelen voor 1 oud aandeel, in januari 1999 3 nieuwe aandelen voor 1 oud aandeel en in september 1999 nogmaals 2 nieuwe voor 1 oud aandeel. Zonder deze stock splits zou de koers Amazon astronomische hoogten hebben bereikt.

Beleggen in Amazon is beleggen in een internationaal bedrijf

Wat kunnen we zeggen over de structuur van het bedrijf? Amazon heeft internationaal vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Japan en China. In Nederland heeft Amazon sinds 12 november 2014 een vestiging voor e-books voor zijn tablet (de kindle) en per 10 maart 2020 ook voor overige artikelen. In andere landen zijn wel domeinnamen opgeëist, maar deze verwijzen door naar een van de genoemde vestigingen. Zo verwijst www.amazon.ch (Zwitserland) naar de website in Duitsland. Amazon bezit ook Alexa Internet, A9.com en de Internet Movie Database (IMDb). Daarnaast ontwikkelde het bedrijf Amazon Mechanical Turk. En zo bouwt het bedrijf olv. Jeff Bezos altijd maar zijn imperium verder uit. Daarbij worden nieuwe markten niet geschuwd.

De 10 gewoontes van succesvolle ondernemers

Hoe word ik een succesvol ondernemer? Het antwoord op deze vraag zal iedereen, ook niet-ondernemers, interesseren.  Een betere ondernemer word je immers door als mens beter te worden. Iedere ondernemer droomt ervan om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals vrijheid en geld. In dit rapport vindt u 10 gewoontes die succesvolle ondernemers gemeen hebben. Wil jij deze gratis handleiding? Bezoek dan onderstaande link:

https://www.30aandelen.nl/gewoontes

Koers Amazon: u belegt ook in voeding

Af en toe zijn er verrassende zetten bij die toch goed slagen. In juni 2017 deed Amazon een bod op alle aandelen Whole Foods Market. Het internetbedrijf was bereid 42 dollar per aandeel te betalen waarmee de totale waarde van de transactie uitkwam op circa 13,7 miljard dollar. Whole Foods is/was een Amerikaanse supermarktketen in het hogere marktsegment, met veel biologische artikelen. Het betrof de grootste overname tot dusver uit de geschiedenis van Amazon, dat daarmee een belangrijk additioneel afzetkanaal kreeg. De keten was opgericht in 1978 en telde 460 winkels in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk en had in het laatste afgesloten boekjaar een omzet van 16 miljard dollar. Geen kleine jongen dus. De overname werd op 28 augustus 2017 afgerond en Amazon heeft direct de prijzen van een aantal goedlopende artikelen bij Whole Foods verlaagd. Maar vervolgens werd het tijd om nieuwe horizonten te gaan verkennen.

…en u belegt ook in farmacie

Daar liet het management geen gras over groeien. In juni 2018 maakte Amazon bekend de Amerikaanse onlineapotheek PillPack over te nemen. PillPack bestaat sinds 2013 en verpakt geneesmiddelen op recept. Het bedrijf is uitsluitend actief in de Verenigde Staten. In 2017 heeft Amazon in diverse Amerikaanse staten vergunningen gekregen om voorgeschreven geneesmiddelen te mogen aanbieden. Amazon krijgt met Pillpack een positie in de markt voor receptmedicatie, die alleen in de VS al op 560 miljard dollar op jaarbasis wordt geschat.

De man achter het succesverhaal van de koers Amazon: Jeff Bezos

Het is inderdaad deze Bezos die het bedrijf groot heeft gemaakt. Jeffrey Preston Bezos (Albuquerque, 12 januari 1964) is een Amerikaanse ondernemer en investeerder.[2] Hij is een technologische zakenman die een belangrijke rol heeft gespeeld in de groei van e-commerce als oprichter en CEO van de site Amazon.com. Onder zijn leiding groeide Amazon uit tot het grootste handelsbedrijf op het internet. Hij is afgestudeerd in 1986 aan Princeton-universiteit (Electrical engineering & computer science).

Jeff Bezos, of moeten we Jeff Jorgensen zeggen?

Eigenlijk is Bezos niet zijn echte naam. Bezos is geboren als kind van Jacklyn Gise Jorgensen en Ted Jorgensen. Zijn ouders scheidden kort na zijn geboorte. Toen hij vier jaar was trouwde zijn moeder met de Cubaanse balling Miguel “Mike” Bezos. Het gezin verhuisde naar Houston waar Mike Bezos voor de oliemaatschappij Exxon ging werken. Jeff ging naar de River Oaks Elementary School in Houston. Het gezin verhuisde vervolgens naar Miami waar hij zijn opleiding vervolgde aan de Miami Palmetto Senior High School om vervolgens elektrotechniek en informatica te gaan studeren aan de Princeton-universiteit. In 1986 behaalde hij zijn bachelordiploma. Hij beschikt dus over een gedegen technologische achtergrond die hem goed van pas is gekomen bij de uitbouw van Amazon. En die de koers van Amazon heeft helpen ondersteunen.

Jeff houdt van aanpakken

Dat Jeff van aanpakken houdt, werd al snel duidelijk. Na zijn studie ging hij werken voor het Taiwanese mobieletelefoonbedrijf FITEL, hierna voor Bankers Trust en vervolgens bij DE Shaw & Co. Daar kreeg hij samen met David E. Shaw (geboren 1951) het idee om een elektronische boekwinkel op te zetten. In 1994 richtte hij Amazon.com op en verliet DE Shaw & Co om zijn e-commerce-ideeën verder te ontwikkelen. In 2000 richtte hij het private Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin op. Sinds augustus 2013 is hij eigenaar van de krant The Washington Post, die hij voor 250 miljoen dollar kocht. Voor de koers Amazon is het belangrijk dat Jeff Bezos van alle markten thuis is.

Ook de ex-vrouw van Bezos profiteert van het feit dat de koers Amazon zo fors is gestegen

In zijn liefdesperikelen was deze man echter niet altijd even gelukkig. Bezos leerde zijn zes jaar jongere vrouw MacKenzie Tuttle in 1992 kennen toen ze beiden werkten voor investeringsfirma DE Shaw in New York. Binnen een jaar huwden de twee. Dat was nog voor de oprichting van Amazon. Ze kregen samen drie zoons en adopteerden een meisje uit China. Op 9 januari 2019 maakte hij via Twitter bekend te gaan scheiden. Ze waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Kort na het bekend worden van de scheiding werd bekendgemaakt dat Jeff al een paar maanden een affaire had met tv-presentatrice Lauren Sanchez. De tabloid National Enquirer dreigde de affaire te onthullen met foto’s en gelekte sms’jes van Bezos aan zijn minnares. Bezos weigerde zich te laten afpersen en kwam dus zelf via Twitter naar buiten met de mededeling van de echtscheiding.

Op 5 juli 2019 werd het huwelijk formeel beëindigd. Als onderdeel van de echtscheiding kreeg MacKenzie Tuttle 4% van de aandelen in Amazon.com ter waarde van 38 miljard dollar. MacKenzie Tuttle zal zich in de handen gewreven hebben dat de koers Amazon zo sterk is gestegen. Maar de man achter Amazon hoeft daarom geen boterham minder te eten. In 2018 werd hij de eerste persoon ter wereld met een vermogen van meer dan 100 miljard dollar. Na de scheiding bedroeg het vermogen van Jeff Bezos nog altijd 115,60 miljard dollar, met dank aan de forse stijging van de koers Amazon. Hij mag zich met recht en reden nog steeds multimiljardair noemen.

De Amazon Launchpad

Jeff Bezos heeft nog vele pijlen op zijn boog om het bedrijf extra te laten groeien. Ook Europa wordt daarbij niet over het hoofd gezien. Amazon.nl startte in oktober 2020 met Amazon Launchpad: een programma dat het voor Nederlandse start-ups makkelijk maakt om hun producten te lanceren, te verkopen en te distribueren aan miljoenen klanten op amazon.nl en Amazon-winkels over de hele wereld. Klanten van Amazon profiteren van een uniek en innovatief productaanbod: Launchpad van amazon.nl bevat duizenden artikelen in vijf categorieën variërend van gezondheid en beauty, elektronica, wonen, baby en speelgoed tot en met eten en drinken. Op termijn zal Launchpad de koers van Amazon een handje toesteken, daar bestaat niet de minste twijfel over.

Hoe gaat één en ander concreet in zijn werk? Nederlandse start-ups krijgen uitgebreide ondersteuning tijdens het onboarden met productpagina’s op maat en specifieke marketingtools, en ze kunnen gebruikmaken van het wereldwijde fulfillment-netwerk en klantenservice van Amazon. Producten komen ook voor Amazon Prime in aanmerking en zijn beschikbaar voor meer dan 150 miljoen Prime-leden over de hele wereld. Met Amazon Launchpad kunnen start-ups veel uitdagingen, die zich bij het lanceren van een nieuw product kunnen voordoen, overwinnen door gebruik te maken van de retailexpertise en infrastructuur van Amazon. Op die manier kunnen ze bekendheid creëren en de verkoop stimuleren. Beide partijen profiteren er dus van.

De werkomstandigheden bij Amazon

Zijn er geen risico’s? Ja, er zijn gruwelverhalen die je kan lezen over het vreselijke werk en de werkomstandigheden in de blokkendozen van Amazon. “De laagste prijs bieden gaat over de ruggen van ook de eigen medewerkers. Medewerkers die overigens na klachten gewoon de deur gewezen wordt. Klagen is ontslag. Ziek worden is ontslag, niet hard genoeg werken is ontslag… De hoeveelheid medewerkers die ze er doorheen jagen is enorm. Toch is de voorraad waaruit ze kunnen putten oneindig”[3].

Conclusie: koers Amazon steunt op stevige fundamenten

Je zal je een idee hebben kunnen vormen van wat Amazon als bedrijf voorstelt. De vraag waarom het zoveel waard is, is eigenlijk makkelijk te beantwoorden. Tot dusver is alles wat Jeff Bezos in handen kreeg in goud veranderd, Amazon heeft de succesverhalen aan elkaar geregen. Dat en niets anders verklaart de waarde van de koers van Amazon, die dus op stevige fundamenten steunt. Volg de trend en probeer geen last te krijgen van hoogtevrees. Of is de manier waarop Amazon met medewerkers omgaat een reden om niet te beleggen in dit bedrijf?

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Harm van Wijk

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Amazon.com

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeff_Bezos

[3] https://mijn.beleggen.com/conversations/amazon-is-een-waardeloze-werkgever

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.