De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Koers Heineken: Zijn aandelen Heineken leve dat heerlijk, helder Heineken?

Wij kunnen er zelf ook niets aan doen, maar dat ‘heerlijk, helder Heineken’ zit voorgoed tussen onze oren. Beleggen in aandelen Heineken is op de Amsterdamse beurs bij wijze van spreken al een eeuwigheid mogelijk. Is Heineken een interessante belegging? Wij proberen het voor u uit te zoeken.

Sector (goedkope) consumentengoederen

Beleggen in aandelen Heineken komt neer op beleggen in een aandeel uit de sector goedkope consumentengoederen. Die moet onderscheiden worden van de sector consumer discreditionary. Je mag dan van duurzame consumentengoederen spreken, zoals bijvoorbeeld auto’s en andere dure dingen. Maar een pilsje is nog steeds best betaalbaar en we hopen dat dit nog lang zo zal blijven.

Mogen we u voorstellen: Gerard Heineken?

De Heineken koers mag terugblikken op een lange voorgeschiedenis, het is bepaald geen nieuwkomer op de Amsterdamse beurs.[1] In 1873 ontdekte ene Gerard Heineken dat het bouwen van bier wel iets voor hem was. Hij bouwde een brouwerij in Amsterdam die in loop van de jaren zou uitgroeien tot een multinational bedrijf. Voor wie wil beleggen in aandelen Heineken is het interessant om te weten dat hij zijn recept wist te perfectioneren dat niet lang daarna het eerste ‘premium’ pilsener van Nederland zou worden.

Een nationaal symbool voor kwaliteit

Gerard Heineken zal waarschijnlijk de draagwijdte van zijn daden niet beseft hebben. Het nieuws over de pas opgerichte brouwerij verspreidde zich snel en de naam Heineken, die op elke fles gestanst stond, werd een nationaal symbool voor kwaliteit.

De volgende 140 jaar breidde de brouwerij zich verder uit en verkenden de kinderen en kleinkinderen van Gerard nieuwe markten, maar de naam op de fles bleef altijd dezelfde. Vandaag de dag, vier generaties later, zijn ze nog steeds gepassioneerd over het brouwen van een echt premium bier. Want als het om de goede naam van je familie draait, doe je net wat meer je best. Hetzelfde geldt voor beleggen in aandelen Heineken. Of wat had u gedacht?

De sleutel tot het succes

In de tweede helft van de 19de eeuw waren er verspreid over Nederland nog tal van brouwerijen. Hoe valt te verklaren dat precies deze er tussen uit is gesprongen? Wel, op de eerste plaats moet je een goed product in huis hebben. Het succes van Heineken is gebaseerd op pure, natuurlijke ingrediënten: gemoute gerst, water, hop en een kleine, maar belangrijke toevoeging, de zogenaamde A-gist.

Heinekens unieke A-gist is verantwoordelijk voor de rijke, uitgebalanceerde smaak en subtiele fruittonen die elk glas Heineken al sinds de 19e eeuw kenmerken. Door de jaren heen hebben de meesterbrouwers van Heineken hun vak verder geperfectioneerd. Dachten ze in de 19de eeuw al aan beleggen in aandelen Heineken? Waarschijnlijk niet, want de aandelen werden toen nog niet op de Amsterdamse beurs verhandeld.

Een ontdekking die een wereld van verschil maakt

Bij Heineken hebben ze op een bepaald moment ontdekt dat als ze het bier in horizontale tanks fermenteren in plaats van de gebruikelijke verticale tanks, de perfecte druk voor de A-gist ontstaat. Dit is wat Heineken zijn karakteristieke, uitgebalanceerde, rijke smaak geeft. Door de jaren heen hebben ook geleerd dat het 28 dagen duurt om een prachtig goudgeel bier te brouwen. Dat is natuurlijk veel langer dan gemiddeld, maar bij Heineken geven ze de voorkeur aan geduld boven met minder kwaliteit genoegen nemen.

Wie wil beleggen in aandelen Heineken mag dan ook op beide oren slapen: hij of zij haalt kwaliteit in huis. Dit is ook iets waarop de koers Heineken is gebaseerd.

Van een microbrouwer naar een macrobrouwer

Het verhaal van Heineken is er één van spectaculaire groei. Het is zowat 150 jaar geleden dat Heineken zichzelf een microbrouwer kon noemen, inmiddels is het een macrobrouwer geworden. En natuurlijk zijn ze er bij Heineken trots op dat er elke dag 25 miljoen glazen Heineken worden geserveerd in 192 landen. Ze zijn nooit vergeten dat je kwaliteit niet afmeet aan de grootte van je merk, maar aan de puurheid van je bier. Wat belangrijk is om te weten.

Zelfs bij het aanboren van nieuwe markten, leeft de onverzettelijke drang naar kwaliteit en perfectie voort in de familie Heineken. Beleggen in aandelen Heineken heeft een link met perfectie, wie had zoiets gedacht?

Even een zijsprong richting alcoholvrij bier

De tijden veranderen en ook smaken veranderen. In de afgelopen decennia ontstond er een behoefte aan bier zonder alcohol.[2] Dat lijkt een contradictio in terminis, maar is het allesbehalve. De wereld rondom ons is veranderd en ook het consumentengedrag is anders. In het kader van veiliger verkeer en een gezonder leven werd het nuttig en noodzakelijk om een ‘ander’ bier op de markt te brengen.

De brouwers van Heineken hebben lange tijd gebrouwen en geproefd om tot een goed smakend 0.0 bier te komen: een alcoholvrij bier met een verfrissende en fruitige smaak, gecombineerd met een zacht moutige body. Een 0.0 bier gebrouwen met de kwaliteit die men sinds 1873 van Heineken kunt verwachten: met natuurlijke ingrediënten en een verfrissende smaak dankzij Heineken’s unieke A-gist.

De koers Heineken wil dus niet noodzakelijk bouwen op de vraag naar alcohol. De tijd is voorbij dat bier alleen werd gedronken door nachtbrakers en drinkebroers. Het is tegenwoordig mode om een fris alcoholvrij biertje tegen de dorst te drinken.

Wat moeten we nog weten over dit alcoholvrij bier?

U lust het of u lust het niet, maar dit product is zoals gewoon bier geproduceerd uit gemoute gerst. Dit betekent dat het gerstgluten bevat. Ten gevolge van fermentatie bevat dit product sporen van natuurlijk gevormd sulfiet  (SO₂ <10mg/l). Sulfiet wordt in het productieproces niet toegevoegd. Maar daar stopt het niet mee. Bij het brouwen van alcoholvrij bier komen heel wat andere ingrediënten in beeld. Wat zit er niet in Heineken 0.0? Op de website vermelden de mensen van Heineken wat er NIET als grondstof wordt gebruikt voor hun alcoholvrij bier. Voor dit product is géén van de onderstaande grondstoffen gebruikt als:

  1. Ingrediënt; of
  2. een ingrediënt van een samengesteld ingrediënt; of
  3. een additief of onderdeel van een samengesteld additief;
  4. een technologische hulpstof of onderdeel hiervan.

– Tarwe, rogge, haver, spelt, kamut

– Schaaldieren en/of weekdieren afgeleide producten

– Eieren en eierproducten

– Vis en visproducten

– Melk en melkproducten

– Noten en sesamzaad en afgeleide producten

– Pinda’s en sojabonen en afgeleide producten

– Toegevoegd sulfiet in concentraties van 10 mg/l of hoger

– Selderij en /of mosterd

– Lupine en afgeleide producten

Wie wil beleggen in aandelen Heineken is nu dus mee over het alcoholvrij aanbod van het bedrijf. Hoog tijd dat we verder kijken naar de geschiedenis van de brouwer.

Eén van de grootste brouwerijen in de wereld

Wat leert Wikipedia ons over deze brouwer? Heineken behoort tot de grootste brouwerijen van de wereld, na het Belgische Anheuser-Busch InBev.[3] Daarnaast is deze brouwer ook de grootste ciderproducent ter wereld, iets wat wie wil beleggen in aandelen Heineken vaak over het hoofd zien . De productie vindt plaats in ongeveer 150 brouwerijen in bijna 74 landen.

Daarnaast opereert ook Heineken via exportactiviteiten en licentiepartners om een grotere markt te bestrijken. Ruim de helft van de afzet is bestemd voor de Europese markt. Heineken heeft ongeveer 80.000 werknemers in dienst, wat voldoende zegt over de omvang van het bedrijf.

Koers Heineken: Heineken Holding NV of Heineken NV?

Beleggen in aandelen Heineken NV is één, beleggen in aandelen Heineken Holding NV is twee. De aandelen van zowel Heineken Holding NV als Heineken NV zijn genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs. Heineken NV is één van de 25 aandelen die deel uitmaken van de toonaangevende AEX index. Op het eerste gezicht lijkt het vrij eenvoudig: een aandeel Heineken Holding NV vertegenwoordigt een bezit van één aandeel Heineken NV.

Beide keren ook hetzelfde dividend uit. Toch zijn er door technische factoren koersverschillen, het is maar dat je het weet. Beleggen in aandelen Heineken komt echter meestal neer op beleggen in Heineken NV.  De koers Heineken op deze pagina gaat ook over Heineken NV.

Wat is dan het verschil tussen beiden? Heineken Holding NV bezit 50,005% van de aandelen van Heineken NV. L’Arche Green NV bezit 51,083% van de aandelen in Heineken Holding NV en de familie Heineken (onder wie Charlene de Carvalho-Heineken) bezit 88,67% van de aandelen van L’Arche Green NV. Moet er nog zand zijn? Wordt het verhaal te ingewikkeld? Het kan nog anders.

De familie Heineken heeft het nog steeds voor het zeggen

Wie wil beleggen in aandelen Heineken moet beseffen dat ze er niet zo veel van die aandelen op de beurs noteren, de Koers Heineken wordt dus bepaald door een klein aantal aandelen.

Het Mexicaanse FEMSA heeft 14,935% van de aandelen in Heineken Holding NV in handen en 12,532% in Heineken NV. De overige aandelen (33,982% in Heineken Holding en 37,463% in Heineken) worden verhandeld op de Amsterdamse effectenbeurs.

Waarom is het allemaal zo ingewikkeld gemaakt? Door de opgezette constructie heeft de familie Heineken volledige zeggenschap in Heineken NV (50,005%), maar verschaft zij slechts 22,65% van het kapitaal (88,67% van 51,083% van 50,005%). Heineken Holding N.V. heeft geen eigenlijke operationele activiteiten en heeft geen werknemers in dienst. Het is dus eigenlijk een lege schelp. Daarom is de Koers Heineken NV het belangrijkst.

De rol van FEMSA

De rol van het Mexicaanse FEMSA in het verhaal mag extra belicht worden, want het kan interessant zijn voor wie wil beleggen in aandelen Heineken. In 2010 werd FEMSA, na een transactie waarbij Heineken de bieractiviteiten van dit bedrijf overnam in ruil voor onder andere aandelen, de op een na grootste aandeelhouder. FEMSA mocht volgens de gemaakte afspraken pas na mei 2015 de aandelen Heineken verkopen die het in 2010 verkreeg.

In september 2017 verkocht FEMSA ruim 5% van de aandelen Heineken en behield zodoende een belang van 8,63%. Verder werden aandelen in Heineken Holding verkocht waardoor het belang daalde van 14,9% naar 12,2%.De verkoop leverde in totaal 2,5 miljard euro op.

FEMSA behoudt een zetel in het bestuur van Heineken Holding en twee zetels in de raad van toezicht van Heineken. De meeste beleggers zijn niet op de hoogte van de aanwezigheid van FEMSA in het kapitaal van de groep. Kan ook moeilijk anders, want de Mexicanen houden zich op de achtergrond en duiken niet vaak op in het nieuws.

Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van Heineken

Wat is nog interessant voor wie wil beleggen in aandelen Heineken? In 1873 ging de brouwerij over van Heineken & Co in de vennootschap Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij, waarvan ook de Rotterdamse brouwerij d’Oranjeboom enige aandelen bezat. In 1874 werd in Rotterdam een tweede brouwerij geopend die volledig gericht was op het brouwen van ondergistend bier. Daarmee wilde men het hoofd bieden aan de opkomende concurrentie van de Amstel brouwerij, die we hieronder nog zullen tegenkomen.

In 1886 ontwikkelde Dr. Elion, een leerling van Louis Pasteur, de Heineken A-gist. Deze gist vormt nog steeds de basis voor het Heineken bier. In 1887 schakelde Heineken volledig over op de productie van ondergistend bier. Deze term wordt in de 21ste eeuw niet meer gebruikt.

De verovering van de US of America

Heineken bleef niet op de eigen thuismarkt, op een bepaald moment was Nederland te klein geworden. Na de Eerste Wereldoorlog richtte de firma zich steeds meer op export. Kort na de afzwakking van de drooglegging in de Verenigde Staten, die verkoop van bier met een alcoholpercentage tot 3,2% toestond, kwam op 11 april 1933 de eerste boot met Heineken bier aan in Hoboken, New Jersey, waarmee Heineken de eerste bierimporteur na de drooglegging werd.

Sindsdien is Heineken het succesvolste geïmporteerde biermerk. Speciaal voor de Amerikaanse markt wordt Heineken Dark gebrouwen. Vraag het maar aan Amerikanen: Heineken is er een bekende naam. Ook beleggen in aandelen Heineken is die Amerikanen niet vreemd.

Overnames en fusies

Hoe is Heineken gegroeid tot het wat is? Dat is hoofdzakelijk gebeurd door fusies en overnames. In Nederland werd het marktaandeel vergroot door het aankopen van andere brouwerijen en deze vervolgens te sluiten. Dat lot was onder andere De Sleutel in Dordrecht, Van Vollenhoven in Amsterdam en De Zwarte Ruiter in Maastricht.

Beschoren Kleine brouwerijen, vooral in het zuiden van het land, werden na de Tweede Wereldoorlog, mede door middel van het aanbieden van lucratieve samenwerking opgeslorpt. De brouwerij in kwestie mocht het Heineken bier mogen distribueren op voorwaarde dat werd gestopt met het brouwen van het eigen bier. Die medaille heeft een keerzijde: de ooit zo diverse Nederlandse biercultuur was binnen enkele jaren geschiedenis was en werd vervangen door een homogene pilscultuur. Ook dat is interessant om te weten voor wie wil beleggen in aandelen Heineken en inzicht in de koers Heineken wil hebben.

Beloofd is beloofd: hier is Amstelbier opnieuw

Wij hadden het hierboven beloofd en belofte maakt schuld. Amstelbier, ooit een geduchte concurrent, maakt al meer dan een halve eeuw deel uit van het Heineken-imperium. In 1968 fuseerde Heineken met zijn grootste Nederlandse concurrent, het eveneens Amsterdamse Amstelbier.

In Zoeterwoude werd in 1975 een grote nieuwe brouwerij met een nieuw hoofdkantoor voor Nederland geopend. De Amstelbrouwerij werd in 1980 gesloten, waarna de productie werd verplaatst naar Zoeterwoude en ‘s-Hertogenbosch. De Amsterdamse Heineken Brouwerij werd in 1988 gesloten, de hal is omgebouwd tot bezoekerscentrum. Nog een laatste item dat wie wil beleggen in aandelen Heineken zal interesseren: in 1989 nam Heineken de Limburgse brouwerij Brand over en werd hiermee de grootste speler op de Nederlandse biermarkt.

[1] https://www2.heineken.com/nl/we-are-heineken/heineken-story

[2] https://www2.heineken.com/nl/onze-producten

[3] https://nl.wikipedia.org/wiki/Heineken_(brouwerij)