Royal Dutch Shell (RDS) op lange termijn

RDS

Het ‘kroonjuweel’ van de Amsterdamse beurs, Royal Dutch Shell (voorheen Koninklijke Olie) is sinds medio 2001 door een diep dal gegaan. Vanaf een hoogtepunt van circa € 73 voor splitsing maakte RDS een val tot onder € 40 voor splitsing.

Op dat punt begon zich in 2003 een bodem te vormen die tot begin 2005 heeft voortgeduurd. De koersval van RDS was het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden:

 

Shell koers door jaren heen

 1. De koers-winstverhouding van Koninklijke Olie stond in juni 2001 nog boven de 21, terwijl het langjarig gemiddelde op 14 staat.
 2. De olieprijs begon in 2001 te zakken van $ 28 naar $ 19 per vat in combinatie met een verzwakkende dollar. In dat jaar tuimelde de AEX-index van 638 naar 507 punten of ruim 20%, terwijl Koninklijke Olie meedeed voor ‘slechts’ 13%.
 3. In augustus 2002 werden alle buitenlandse fondsen uit de S&P500-index gekieperd waaronder Koninklijke Olie. Dat veroorzaakte een koersval van bijna 25%. Amerikaanse beleggers namen afscheid.
 4. In januari 2004 kondigde het olieconcern forse reservebijstellingen aan.
 5. Koninklijke Olie raakte als gevolg van deze reservebijstellingen een ‘A’ van zijn ‘triple-A’ status kwijt (de ‘Triple-A’ status is de hoogste kredietstatus).

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

Aandeel RDS en het bestuur

Voor het bestuur werd het alle hens aan dek om de olietanker weer op koers te krijgen. In de eerste plaats moest de reputatie van onkreukbaarheid die in honderd jaar was opgebouwd, worden hersteld. Voor drie bestuursleden, onder wie voorzitter Philip Watts, volgde ontslag. Het olieconcern gooide haar bestuursstructuur om naar één centraal bestuur met het hoofdkantoor in Den Haag.

De naam werd gewijzigd en tegelijkertijd werd een aandelensplitsing doorgevoerd. Het concern verhoogde het dividend opnieuw en kondigde een forse aandeleninkoop aan, oplopend tot € 5 miljard. Een en ander heeft dit jaar geresulteerd in een koersstijging van circa 22%. Dat is weliswaar iets minder dan de koersstijging van de AEX-index met 26%, maar deze stijging is weer aanmerkelijk beter dan de stijging van Exxon met 10% of BP met 15%.

Door verhoging van het dividend en de vrij forse aandeleninkoop is er een behoorlijke bodem onder de koers gelegd. Deze bodem zal verder aangestampt worden als:

 • een opwaardering plaatsvindt van de huidige bewezen reserves bij een structureel hogere olieprijs, dit geldt voor alle oliemaatschappijen;
 • zogeheten big cats worden gevonden: olievelden met een omvang van meer dan 100 miljoen vaten; hiermee is men naarstig bezig;
 • de in 2004 afgeschreven reserves volgens de richtlijnen van de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond) op termijn worden bijgeschreven; dit maakt RDS aantrekkelijker dan alle andere oliefondsen;
 • RDS de derde ‘A’ in de kredietstatus weet te heroveren.

Groeihefbomen voor je vermogen

Ontdek de groeipotentie van je vermogen met deze belangrijke hefbomen. Gebruik turbo’s en speeders om je vermogensgroei een forse spurt te geven. Stap 1: bekijk deze handleiding

Koers RDS in de toekomst

Hoewel de koers van het aandeel nog ver verwijderd is van de top in 2001, ligt een verdere koersstijging in het verschiet. Men kan hier op verschillende manieren van profiteren:

 1. door het aandeel te kopen;
 2. door het volgen van de Basis Strategie, waarmee de winstcapaciteit substantieel toeneemt zonder een groot kapitaalbeslag, zonder veel risico en zonder veel tijd.
 3. door een abonnement te nemen op OlieAlert, waarmee u de investering in de Basis Strategie aantoonbaar (!) ruimschoots kunt terugverdienen.

De Basis Strategie en OlieAlert zijn zeer eenvoudig toe te passen en hebben hun waarde bewezen met groeicijfers van meer dan 50% sinds de aanvang in 2004. Op basis van deze uitkomsten kostte beleggen in RDS helemaal niets!

Paul van der Veer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.