Finodex_short_strangle_AKZO

Short strangle

Een short strangle is een geschreven optiecombinatie van een (zelfde aantal) call + put met verschillende uitoefenprijzen (strikes) en dezelfde expiratiedatum. Een short strangle wil zeggen dat je premie verkoopt en bij een long strangle koop je call(s) en put(s) met verschillende uitoefenprijzen.

Long strangle

Bij een long strangle wordt zowel de call als de put gekocht, en moet er derhalve een premie worden betaald. Een koper van de strangle anticipeert dus op een forse beweging. Het mooie is dat je geld verdient als de markt heen en weer beweegt. Daarbij is het ook zo dat het risico van deze optieconstructie beperkt is tot je betaalde premie! Een gekochte strangle heet ook wel een ‘premie long affaire”. Het hangt dus van jezelf af wat je het prettigste vindt: opties kopen of opties schrijven. Een combinatie van deze kan natuurlijk ook!

Short strangle

Bij een short strangle wordt zowel de call als de put geschreven, en wordt in dit geval derhalve een premie ontvangen.

Een verkoper van de short strangle verwacht een neutrale markt waarbij de index of een aandeel rond of binnen de uitoefenprijzen van de strangle expireert. Ook anticipeer je bij een short strangle op een afname van de volatiliteit. Een afname van de volatiliteit (beweeglijkheid) impliceert lagere optie prijzen.

Call en put zijn out-of-the-money

Zowel de call als de put zijn out-of-the-money: de uitoefenprijs van de call ligt boven de huidige waarde van het aandeel, die van de put ligt onder de huidige waarde.

Als het aandeel flink stijgt, neemt de waarde van de calloptie toe. Daalt daarentegen de koers van het aandeel aanzienlijk, dan wordt de putoptie meer waard. Je bent dus bij deze affaire gebaat bij een zeer forse koersbeweging.

Risico long strangle

Het risico is dat de gekochte opties zonder waarde aflopen indien de verwachte beweging niet groot genoeg is of zelfs helemaal niet plaatsvindt.
De beweging moet groter zijn dan bij een straddle, maar daar staat tegenover dat de aanschafwaarde van de strangle lager ligt daar de opties “out-of-the-money” zijn.

Risico short strangle

Het risico van een short strangle, is dat de koers van de onderliggende waarde keihard omhoog of omlaag knalt. Ook is een toenemende ‘vola’ een risico van de short strangle. Bij deze affaire hoop je dus dat de geschreven opties zonder waarde aflopen.

Natuurlijk kun je ook het risico verlagen door andere opties met een zelfde of langere looptijd te kopen. Daarnaast kun je ook nog de onderliggende waarde kopen danwel verkopen (shorten) om je delta-positie te neutraliseren.

Winst‐ en verliesprofiel van short strangle

  • De maximale winst bij een (ongedekte) short strangle is de ontvangen premie bij expiratiekoers tussen de uitoefenprijzen van de call en de put.
  • Break‐even‐points: uitoefenprijs put ‐ ontvangen premie én uitoefenprijs call + ontvangen premie.
  • Het verlies loopt dus op als de koers ‘uit de band springt’.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/