Een trend zegt alles: volg de trend bij beleggen

Koers SNS

Succesvolle beleggers zijn het over één ding wel eens. Kijk naar de trend en beleg nooit tegen de trend in. In deze column bekijken we een aantal koersgrafieken over afgelopen jaren. Aan de hand van de meest succesvolle bedrijven op dit moment, en bedrijven die failliet zijn gegaan, zien we dat succes geen toeval is. En succes gebeurt ook niet van de een op de andere dag.

De opkomst van internet is een trend

Een van de belangrijkste trends van de afgelopen jaren is de opkomst van internet. Traditionele uitgevers zoals De Telegraaf worstelen duidelijk met deze ontwikkeling.

Telegraaf

Online uitgever

Sinds mijn vertrek bij De Telegraaf in maart 2000, is de koers gedaald van € 37 naar € 3,70. Ik was destijds verantwoordelijk voor het opzetten van DFT.nl, de financiële Telegraaf op internet. Aan de koersontwikkeling te zien, is De Telegraaf er nog niet echt in geslaagd de transitie te maken van papieren uitgever naar online uitgever. De Telegraaf lijkt een zelfde toekomst tegemoet te gaan als mijn vorige werkgevers Fortis en SNS.

Trendvolgende beleggers houden van Google

Trendvolgende beleggers laten het aandeel Telegraaf links liggen, tenzij ze short willen gaan. Als we de koers van Telegraaf vergelijken met Google, dan zien we dat sinds de introductie van Google op de beurs (augustus 2004) op een koers van $ 85, de koers is opgelopen tot boven $ 700. Trendvolgende beleggers geven de voorkeur aan Google (goog), met een stijging van 1201,74%.

Koers_GOOG

Traditionele boekwinkels zitten in een dalende trend

Een ander voorbeeld vinden we bij de traditionele boekwinkels. Barnes & Noble (bks) was de grootste boekwinkel van de Verenigde Staten. Barnes & Noble heeft een belangrijk deel van de transitie van offline naar online gemist. Ondanks dat de Dow Jones bijna op een nieuw record staat, zien we dat beleggers tussen 1993 en nu circa 20% in de min staan. Trendvolgende beleggers laten Barnes & Noble links liggen.

Koers_Barnes_and_Noble

Trend volgende beleggers houden van Amazon

Een bedrijf dat zeer succesvol inspeelde op de transitie van offline naar online is Amazon.com. De koers van Amazon steeg tussen 1997 en nu van $ 1,58 naar boven  $ 700. Een stijging van ruim 40.000%. Trendvolgende beleggers kiezen natuurlijk liever voor Amazon (amzn) dan voor Barnes & Noble.

Koers_Amazon

De ondergang van Blockbuster…een duidelijke trend van VHS en DVD naar online

Een ander voorbeeld is de ondergang van Blockbuster. Blockbuster had in 2004 circa 60.000 medewerkers verdeeld over 9000 videowinkels. Omdat Blockbuster niet inspeelde op de trend dat mensen films wilden downloaden, ging blockbuster in 2010 failliet. Een bedrijf dat wel goed in speelde op de transitie van offline naar online, is Netflix.

Koers_Netflix

De opkomst van Netflix

Netflix werd overigens in 2000 te koop aangeboden aan Blockbuster voor $ 50 miljoen. Blockbuster accepteerde dit aanbod niet. Netflix ging in 2002 naar de beurs voor $ 15 per aandeel. Met 5,5 miljoen aandelen was de beurswaarde toen al $ 82,5 miljoen.

Trend volgende beleggers houden van Netflix

Rekening houdend met twee koerssplitsingen, steeg de koers van Netflix van € 0,98 naar $ 94. Een stijging met 7742%. Netflix is nu $ 42 miljard waard. Trendvolgende beleggers geven natuurlijk de voorkeur aan Netflix.

Airbnb zet de hotelwereld op zijn kop

Een ander voorbeeld zien we in de hotelwereld. De koers van Accor SA daalde sinds 1999 met 11%. Het bedrijf dat hotelwereld op zijn kop zet, is Airbnb. Airbnb haalde in 2011 $ 120 miljoen op. In 2014 werd er nog eens 450 miljoen in geïnvesteerd. Deze 450 miljoen is nu naar schatting 10 miljard waard. In 2015 wordt Airbnb geschat op 20 miljard. Airbnb haalde in 2015 1,5 miljard aan investeringen op.

koers_Accor

Uber in enkele jaren naar $ 18,2 miljard ¶

Taxibedrijf Uber haalde in 2014 circa $ 1,2 miljard aan investeringen op en werd gewaardeerd op $ 18,2 miljard. Niet gek voor een bedrijf dat net in mei 2011 is begonnen. Google, een van de aandeelhouders, investeerde in 2013 $ 258 miljoen, en zal waarschijnlijk geen spijt hebben van het volgen van de trend.

Van Nokia naar Apple is een duidelijke trend

Koers_NokiaTot slot kijken we nog naar Nokia. Enkele jaren geleden had iedereen een Nokia telefoon. Sinds het jaar 2000, is de koers van Nokia gedaald van $ 57 naar $ 5,22. Trend volgende beleggers laten Nokia links liggen. Tegenwoordig hebben veel mensen een iPhone van Apple. De koers van Apple steeg sinds het jaar 2000 van $ 3,57 tot $ 96. Een stijging van 2730%. Trend volgende beleggers…

Koers_Apple

Abonnement op de Trendportefeuille

Maar wat is NU de trend? Het hebben van objectieve indicator is van groot belang. Het voorkomt dat hij zich laat leiden door emoties. Zie bijvoorbeeld hoe je met een objectieve indicator met de AEX-fondsen gemiddeld 23% rendement op jaarbasis zou hebben gehaald. Gewoon door het volgen van de koop- en verkoopsignalen. https://beleggen.com/trendvolgend-wint-het-van-ratio/

Apple

U kunt zich hiervoor aanmelden via onze website op http://www.beursbulletin.nl/acties/it/

U ontvangt dan wekelijks de meest kansrijke posities en sluitingsberichten per SMS en e-mail.

Stop met geld verliezen, vergroot uw Financieel IQ

Er zijn talloze manieren om uw Financieel IQ bij te spijkeren. Ik ben auteur van drie boeken:

Handleiding Geld Verdienen met Opties

Handleiding Geld verdienen met Speeders, Sprinters en Turbo’s

Handleiding Geld verdienen met Aandelen

Online training

PS Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom u maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs u schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (bent u de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld u aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat u er bij bent!

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.