Aandeel Siemens: Duitse Grundlichkeit doet nog steeds haar werk

aandeel Siemens

Het aandeel Siemens is een bekend technologiebedrijf gefocust op automatisering en digitalisering en dat in alle wereldmarkten.[1] Beleggen in het aandeel Siemens is beleggen in een bedrijf met een uitgebreide technologische portefeuille. Wat kunnen we verwachten van Siemens?

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Het aandeel Siemens is het aandeel van een wereldwijde technologische krachtpatser

Op de website stelt Siemens zichzelf voor als een technologiebedrijf dat zich concentreert op die sectoren die de ruggengraat vormen van de economie: productie, infrastructuur en transport.[2] De technologie van het bedrijf stelt de klanten in staat om hun activiteiten te transformeren, om fabrieken of productiesites flexibeler en productiever te maken. Innovatie staat centraal bij Siemens, het Duits bedrijf maakt technologie die voor iedereen werkt. Veel bezitters van het aandeel Siemens hebben er geen flauw idee van dat de activiteiten van het bedrijf zo uitgebreid zijn.

Siemens AG is letterlijk een wereldwijde technologische krachtpatser die de digitale en fysieke wereld samenbrengt ten voordele van zowel de klanten als de samenleving. Het bedrijf richt zich op intelligente infrastructuur voor gebouwen en gedecentraliseerde energiesystemen, op automatisering en digitalisering in de proces- en maakindustrie en op slimme mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer. Beleggen in het aandeel Siemens is dan ook beleggen in een aandeel dat ook op de beurs een groeiparcours achter de rug heeft. Ondanks zwakkere periodes is de koers in de afgelopen decennia aardig gestegen. Succes kan niet gegarandeerd worden, maar we mogen verwachten dat dit ook in de toekomst zo zal zijn.

Beleggen in het aandeel Siemens is beleggen in één van de meest waardevolle Duitse merken

Siemens is een van de meest waardevolle merken in Duitsland en een van de bekendste merken ter wereld met een logo dat iedereen wel zal kennen.[3] Het is al drie decennia lang één van de constanten in het imago van Siemens: het Siemens-lettertype in het blauw op een witte achtergrond. Beleggen in het aandeel Siemens is dus beleggen in een bedrijf (conglomeraat is misschien een beter woord) dat wereldwijd bekendheid geniet vanwege zijn logo.

De divisie Digital Industries is gespecialiseerd in automatiseringssystemen en software voor fabrieken, numerieke besturingssystemen, motoren, aandrijvingen, geïntegreerde automatiseringssystemen voor werktuigmachines en productiemachines. Het lijstje kan eigenlijk eindeloos uitgebreid worden met oa. procesbesturingssystemen, sensoren en radiofrequentie-identificatiesystemen, software voor het beheer van de productie, software voor simulatie en testen van mechatronische systemen en, last but not least, een cloudgebaseerd industrieel Internet of Things-besturingssysteem. Maar dat is nog niet alles.

De divisie Smart Infrastructure van het bedrijf levert en verbindt energiesystemen en gebouwtechnologieën om de efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren, maar ondersteunt ook klanten bij het realiseren van de nieuwste technologische evoluties. De afdeling Mobility is gespecialiseerd in spoorvoertuigen, railautomatisering en elektrificatiesystemen, wegverkeerstechnologie en mobiliteitssysteemdiensten, kortom alles wat met transport te maken heeft.

De divisie Siemens Healthineers focust zich op medische technologie en softwareoplossingen, evenals op klinische advies- en trainingsdiensten. Tenslotte is er de divisie  Siemens Financial Services, die zoals de naam al doet vermoeden gespecialiseerd is in leaseoplossingen. Het bedrijf is opgericht in 1847 en heeft zijn hoofdkantoor in München, Duitsland.  Het aandeel Siemens is dus een vlag die een grote lading dekt. Maar hoe stelt Siemens zichzelf voor?

Het aandeel Siemens na ongeveer 175 jaar geschiedenis

Een actieve rol spelen bij het vormgeven van de toekomst is altijd het doel geweest van elk hoofd van dit bedrijf, vertrekkende oprichter van Werner von Siemens tot Joe Kaeser.[4] In de loop van meer dan 170 jaar heeft die ambitie van een klein bedrijf met 10 werknemers aan de Schöneberger Strasse 19 in Berlijn een groot internationaal bedrijf gemaakt. Waarin verschilt Siemens van zoveel andere bedrijven? Het antwoord ligt voor de hand: Siemens is altijd innovatief geweest, klantgericht, met kwaliteit hoog in het vaandel, internationaal, verantwoordelijk, crisisbestendig en veranderlijk. Deze eigenschappen hebben het bedrijf sterk en uniek gemaakt, in goede en in slechte tijden. Het aandeel Siemens heeft dus een lange weg afgelegd. Een deel van dat parcours willen we samen met jou verkennen om te kijken wat dit zegt over de toekomst.

Wortels van het aandeel Siemens stammen uit de eerste helft van de 19de eeuw

Werner von Siemens, de naamgever van het bedrijf, legde in 1847 de basis voor de huidige Siemens AG met zijn ontwerp voor de wijzertelegraaf. De 30-jarige uitvinder kwam op een idee om de elektrische telegraaf aanzienlijk te verbeteren. Deze elektrische telegraaf was ontwikkeld door Charles Wheatstone en William Fothergill Cooke. Samen met precisiemonteur Johann Georg Halske richtte hij het telegraafbouwbedrijf “Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske” op om zijn nieuwe apparaat te vervaardigen. Het bedrijf met aanvankelijk 10 werknemers startte op 12 oktober 1847 in een gebouw op een binnenplaats in Berlijn.

In 1848 won het jonge bedrijf een contract voor de bouw van Europa’s eerste langeafstandstelegraaflijn. De verbinding van ongeveer 670 kilometer strekte zich grotendeels ondergronds uit van Berlijn naar Frankfurt en werd in februari 1849 in gebruik genomen. In maart riep het parlement in Frankfurt de Duitse Friedrich Wilhelm IV uit tot keizer. Dankzij de nieuwe communicatietechnologie bereikte het nieuws uit Frankfurt Berlijn in slechts één uur. Bezitters van het aandeel Siemens zullen begrijpen dat het bedrijf vanaf de prille start voor zichzelf een rol als voortrekker zag weggelegd. Maar de grondlegger van het bedrijf bleek van meer markten thuis te zijn.

De 10 gewoontes van succesvolle ondernemers

Hoe word ik een succesvol ondernemer? Het antwoord op deze vraag zal iedereen, ook niet-ondernemers, interesseren.  Een betere ondernemer word je immers door als mens beter te worden. Iedere ondernemer droomt ervan om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals vrijheid en geld. In dit rapport vindt u 10 gewoontes die succesvolle ondernemers gemeen hebben. Wil jij deze gratis handleiding? Bezoek dan onderstaande link:

https://www.30aandelen.nl/gewoontes

Werner von Siemens pakt uit met een dynamomachine

In 1866 leverde Werner von Siemens zijn waarschijnlijk belangrijkste bijdrage aan de elektrotechniek. Voortbouwend op het werk van Michael Faraday ontdekte hij het dynamo-elektrische principe en construeerde hij een dynamomachine. Deze mag als de voorloper van de moderne, grootschalige elektrische generatoren worden beschouwd. In tegenstelling tot andere onderzoekers in het veld die aan hetzelfde probleem werkten besefte Werner von Siemens de economische betekenis van zijn uitvinding en nam hij in 1867 octrooien om zijn rechten bij de commercialisering van zijn uitvinding te waarborgen.

Na ongeveer 10 jaar ontwikkelen, onderzoek en testen was de dynamo in 1875 klaar voor serieproductie. De lancering markeerde het begin van een nieuw tijdperk in de geschiedenis van de elektrotechniek. De mogelijkheid om tegen lage kosten grote hoeveelheden elektrische energie op te wekken en te distribueren gaf een belangrijke impuls aan de economie. De hoogspanningstechniek begon zijn triomfantelijke opmars, die de hele wereld op de kop zou zetten. De eerste toepassingsgebieden waren elektrische verlichting en aandrijftechniek. Op 1 maart 1879 werd de villa van Siemens in Charlottenburg de eerste privéwoning van Duitsland die werd verlicht door elektriciteit. Een paar weken later presenteerden Siemens & Halske op de Berlijnse handelsbeurs de eerste elektrische spoorweg, aangedreven door een externe stroomvoorziening.

Aandeel Siemens was aanvankelijk in handen van de familie

In de jaren 1880 groeide de Duitse economie aan snel tempo, waarbij tal van bedrijven werden opgericht. Siemens & Halske begon dan ook concurrentie te ondervinden op de snelgroeiende markt voor energietechniek. Innovatieve marktstrategieën die via de kapitaalmarkten werden gefinancierd leverden deze concurrenten aanzienlijke voordelen op. Het familiebedrijf Siemens & Halske kwam steeds meer onder druk te staan en een ingreep drong zich op. Carl von Siemens had lang betoogd dat het familiebedrijf moest worden omgevormd tot een naamloze vennootschap om de financiële flexibiliteit te krijgen die het nodig had om te overleven in een intussen competitief geworden sector.

Werner von Siemens wees het idee echter af. Hij stond erop dat zijn gezin de enige eigenaar van het bedrijf zou blijven. In 1897, 5 jaar na het overlijden van Werner von Siemens, gebeurde echter het onvermijdelijke. De nieuwe bedrijfsleiding maakt van Siemens & Halske een naamloze vennootschap, wat de kans bood om de kapitaalbasis op lange termijn te versterken, waardoor het concurrentievermogen gewaarborgd kon worden. Aanvankelijk bleven de aandelen vrijwel uitsluitend in handen van de familie. De statuten van het nieuwe bedrijf waren ook zo opgesteld om buitenstaanders buiten de deur te houden.

Snel herstel na de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog werd door Duitsland verloren. Die oorlog en de voorwaarden van het Verdrag van Versailles dat Duitsland werd opgedrongen, hadden een grote invloed op de ontwikkeling van Siemens. Het bedrijf verloor bijna 40% van zijn kapitaal, inclusief bijna al de internationale octrooirechten. De situatie werd nog verergerd doordat de meeste buitenlandse dochterondernemingen en verkoopkantoren van het bedrijf verloren gingen. Het management van Siemens reageerde op deze uitdaging door interne herstructureringsmaatregelen door te voeren en door gemechaniseerde massaproductie te introduceren. Veel activiteiten en productieprocessen werden met succes gestroomlijnd, met een grotere efficiëntie tot gevolg. Onder leiding van Carl Friedrich von Siemens werd het roer drastisch omgegooid, met zware interne aanpassingen. Het was grotendeels te danken aan dit ingrijpen dat Siemens halverwege de jaren 20 van vorige eeuw opnieuw één van de 5 toonaangevende elektrotechnische bedrijven ter wereld was.

Geen sympathie voor de Nazi’s

De Duitse industrie profiteerde van de opleving die begon kort nadat de nazi’s in 1933 aan de macht waren gekomen. Onder de nazi’s groeide de Duitse economie fors vanaf het midden van de jaren 30 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze groei was echter vrijwel volledig gebaseerd op contracten voor de wapenindustrie door de overheid. Als marktleider in de Duitse elektrotechnische industrie groeide de omzet van Siemens – net als die van andere grote bedrijven – vanaf 1934 continu en bereikte een hoogtepunt tijdens de oorlogsjaren 1940-1945. Carl Friedrich von Siemens stond in die periode aan het hoofd van het bedrijf van 1933 tot 1941. Hij was een fervent voorstander van democratie en had niet de minste sympathie voor de nazi’s.

Hij verafschuwde de nazi-dictatuur. Hij was echter verantwoordelijk voor het welzijn en het voortbestaan ​​van het bedrijf en moest dus water bij de wijn doen.

Hoewel de Duitse economie steeds meer door de overheid werd gereguleerd, bleef de industriële sector toch een zekere speelruimte behouden. Siemens slaagde er grotendeels in om zijn activiteiten op het gebied van bewapening te beperken tot de productie van elektrische goederen. Zelfs in volle oorlogstijd bleef de productie van typische oorlogsgoederen zoals wapens en munitie door het bedrijf beperkt. Toch vervaardigde Siemens vanaf eind 1943 voornamelijk elektrische apparatuur voor de krijgsmacht, zodat het wel degelijk een rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Siemens heeft zich echter goed hersteld van de oorlogsperiode.

Decentralisering was de sleutel tot het succes na WOII

Eén van de redenen waarom Siemens na de Tweede Wereldoorlog zo succesvol kon heropstarten was dat het bedrijf zijn structuur al in een vroeg stadium decentraliseerde. Begin 1945 benoemde de Raad van Bestuur de zogenaamde groepsbeheerders, deze omvatten ongeveer 20 managers met volledige bevoegdheid die naar verschillende fabrieken in West- en Zuid-Duitsland verhuisden en op de site de verschillende afdelingen van het bedrijf leidden. Na een fase van overgang en consolidatie werd München op 1 april 1949 het hoofdkantoor van Siemens & Halske.

Het aandeel Siemens krijgt stilaan zijn huidige vorm

De oprichting van Siemens AG in 1966 was de eerste stap in de reorganisatie van het bedrijf in de richting van de industriële reus zoals die in de inleiding omschreven wordt. 3 jaar later, meer bepaald op 1 oktober 1969, werden de voormalige centrale bedrijfseenheden geherstructureerd in 6 grotendeels autonome operationele groepen. De onderdelen Components en Data Systems werden nagenoeg ongewijzigd in de nieuwe structuur overgenomen. Nieuw waren de groepen Power Engineering, Electrical Installations en Telecommunications. Siemens-Reiniger-Werke werd omgedoopt tot de Medical Engineering Group.

Parallel met de oprichting van Siemens AG werd een nieuwe identiteit voor het bedrijf als geheel ontwikkeld. De voormalige bedrijfsmerken werden vervangen door een enkel handelsmerk. Dankzij de nieuwe bedrijfsstructuur bleek Siemens goed toegerust om door te groeien tot het bedrijf dat we vandaag kennen. Het aandeel Siemens heeft inmiddels een lange geschiedenis op de beurs achter de rug. Zoals wij hierboven zeiden: met zijn ups en zijn downs, maar bekeken over een langere periode was Siemens zonder een solide belegging, maar geen hoogvlieger.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Harm van Wijk

[1] https://finance.yahoo.com/quote/SIE.DE/profile?p=SIE.DE

[2] https://new.siemens.com/global/en/company/about/history.html

[3] https://new.siemens.com/global/en/company/about/history/specials/brand-history.html

[4] https://new.siemens.com/global/en/company/about/history/company.html

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.