emerging market

Wat is een emerging market?

Een emerging market, ook wel opkomende markt genoemd, is een economie die snel groeit en potentieel heeft voor verdere ontwikkeling. Opkomende markten verschillen van ontwikkelde markten door hun industrialisatieniveau, groeipotentieel, marktregulering, valutastabiliteit, opkomende technologieën, politieke risico’s en andere factoren.

Ze zijn onder meer te vinden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa. Beleggers moeten rekening houden met verschillende eigenschappen om te bepalen hoe zij verstandig kunnen beleggen in emerging markets, aangezien elke markt zijn eigen uitdagingen en kansen heeft. Niettemin kunnen opkomende markten zeer lonend zijn als kapitaal zorgvuldig wordt geïnvesteerd.

Welke factoren kenmerken een emerging market?

Emerging markets zijn opkomende landen met een laag tot gemiddeld ontwikkelingsniveau, gekenmerkt door een doorgaans onstabiel politiek klimaat en volatiele financiële situaties. Een opkomende markt vertoont gewoonlijk een aantal factoren zoals een grote vraag naar buitenlands kapitaal, een grote en plotselinge instroom van buitenlandse fondsen, snelgroeiende economieën en opkomende kapitaalmarkten, evenals veranderende regelgevingskaders. Bovendien worden emerging markets vaak gekenmerkt door snelle industrialisatie, verstedelijking, een hoger besteedbaar inkomen, meer investeringen in infrastructuur en technologische knowhow.

Voordelen van beleggen in emerging markets

Beleggen in emerging markets kan zeer lonend zijn en biedt beleggers toegang tot een groter aantal geografische locaties en markten. De voordelen zijn onder meer een grotere kans op kapitaalgroei naarmate de economieën van de opkomende markten blijven groeien en terrein winnen op de wereldmarkt, een grotere diversificatie van de portefeuille, een beter rendement door een lagere volatiliteit en veerkracht op lange termijn, zowel in alle activaklassen als in de markten zelf.

Bovendien bieden emerging markets vaak andere beleggingsmogelijkheden dan die in meer ontwikkelde markten, zoals toegang tot risicovolle beleggingen met een hoger rendement of opkomende technologieën. Gezien de voordelen en de potentiële positieve effecten, wordt beleggen in deze markten steeds aantrekkelijker voor ervaren beleggers die de concurrentie voor willen blijven.

Risico's van beleggen in emerging markets

Beleggen in emerging markets kan echter ook riskant zijn, met name vanwege de zorg om politieke instabiliteit. Elke opkomende markt kan dramatische veranderingen ondergaan als gevolg van politieke omwentelingen, en beleggers hebben hun consumentenvertrouwen zien wankelen door nieuw gekozen leiders wiens expansieve beloften tot ernstige inflatie kunnen leiden. Bijkomende risico’s zijn valutadevaluaties, liquiditeitsproblemen, regelgeving die mogelijk niet aan de internationale normen voldoet en toegenomen volatiliteit.

Bovendien wordt de infrastructurele ontwikkeling in emerging markets vaak belemmerd door een gebrek aan middelen en te veel bureaucratie, waardoor industriële projecten vaak langer duren dan verwacht. Om deze redenen moet een belegger in emerging markets zich bewust zijn van de risico’s van dergelijke ondernemingen en begrijpen hoe regelgeving en economische vooruitzichten snel kunnen veranderen wanneer hij in emerging markets belegt.

Voorbeelden van emerging markets

Emerging markets zijn landen in opkomst met een hoog groeipotentieel. Voorbeelden zijn China, India, Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, Nigeria en Vietnam. Deze landen hebben een relatief grote bevolking in de werkende leeftijd, investeringen in infrastructuur en toegang tot middelen die nodig zijn voor de groei van bedrijven. De afgelopen tien jaar hebben de opkomende markten een snelle ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van technologie, industriële hervormingen en directe buitenlandse investeringen, waardoor deze landen hun bruto binnenlands product en hun algemene economische situatie hebben kunnen verbeteren.

meer weten over beleggen in emerging markets?

Afrika wordt snel een van de nieuwste bestemmingen voor beleggers in emerging markets. Lees onze handleiding over beleggen in Afrika aandelen voor meer informatie.