De beste big tech aandelen voor 2023

big tech aandelen

Investeren in tech aandelen is de laatste jaren steeds populairder geworden, en het is gemakkelijk te zien waarom. Grote techbedrijven als Apple, Microsoft en Amazon hebben met hun producten en diensten een revolutie teweeggebracht in de wereld waarin we leven, waardoor ze aantrekkelijke beleggingen zijn geworden voor wie geld wil verdienen op de beurs.

In dit artikel bespreken we wat big tech bedrijven zijn en benoemen we de voor- en nadelen van beleggen in big tech aandelen. We eindigen met de zes beste big tech aandelen voor 2023.

Wat zijn big tech bedrijven?

Big tech bedrijven zijn de grootste technologiebedrijven ter wereld, denk bijvoorbeeld aan Apple, Amazon en Netflix. Meer over deze bedrijven volgt verder in dit artikel. Big tech bedrijven vormen een groot deel van de totale beurskapitalisatie en zijn integraal geweest in het leiden van technologische vooruitgang en innovaties in de afgelopen twee decennia.

Big tech bedrijven zijn zo groot geworden door hun innovatieve producten en diensten die hebben veranderd hoe we leven en met elkaar omgaan. Van het leveren van cloud computing diensten tot het ontwikkelen van nieuwe producten zoals smartphones, tablets en streamingdiensten, deze giganten hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we informatie consumeren, zaken doen en onszelf vermaken. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het populariseren van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML).

Een factor achter hun succes is hun vermogen om gegevens effectief te gebruiken om consumententrends te herkennen en dienovereenkomstig producten te ontwikkelen. Dit heeft hen in staat gesteld zich snel aan te passen aan veranderende behoeften van de klant en tegelijkertijd de concurrenten voor te blijven. Een andere factor is hun focus op innovatie. Veel big tech bedrijven investeren regelmatig zwaar in onderzoek en ontwikkeling waardoor ze efficiëntere oplossingen voor klanten kunnen creëren. Ten slotte hebben ze hun enorme gebruikersbestand uitgebouwd tot krachtige netwerken die een barrière vormen voor nieuwkomers die niet aan hun schaal of middelen kunnen tippen.

Voordelen van beleggen in big tech aandelen

Investeren in big tech aandelen is populair onder beleggers. Er zijn een aantal redenen die deze populariteit bevestigen. Hieronder worden er vijf benoemd.

Potentieel voor hoge rendementen

Big tech aandelen hebben het potentieel om hoge rendementen te leveren, vanwege hun sterke groeitrajecten. Maar ook vanwege hun vermogen om aanzienlijke inkomsten te genereren uit verschillende bronnen. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een hoger rendement in vergelijking met andere aandelen. Hierdoor zijn het aantrekkelijke investeringen voor wie geld wil verdienen aan de aandelenmarkt.

Innovatie

Grote techbedrijven staan bekend om hun innovatie en hebben een rol gespeeld bij de ontwikkeling van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML). Door in deze bedrijven te beleggen, kun je profiteren van hun inzet voor onderzoek en ontwikkeling, die waarschijnlijk zal leiden tot nieuwe producten en diensten die je op de lange termijn kunnen helpen rendement te genereren.

Gevestigde merken

Veel grote techbedrijven zijn gevestigde merken met een trouw klantenbestand die bereid zijn om premium prijzen te betalen voor producten vanwege hun vertrouwen daarin. Daardoor bieden deze aandelen beleggers de mogelijkheid om in te kopen in een merk dat al erkenning heeft gekregen van miljoenen mensen over de hele wereld. Dit voegt verdere waarde toe aan hun beleggingsportefeuille.

Voordelen van diversificatie

Beleggen in big tech aandelen biedt diversificatievoordelen en stabiliteit voor de portefeuille van een belegger. Dit omdat deze aandelen doorgaans niet zo sterk worden beïnvloed door economische neergang of marktvolatiliteit als andere beleggingen. Bovendien kunnen beleggers door in meerdere grote technologiebedrijven te kopen het risico spreiden over verschillende sectoren en bedrijfstakken. Hierdoor wordt de blootstelling aan één bedrijf of sector verminderd.

Kwaliteitsbeheer

Het succes van veel grote techbedrijven wordt vaak toegeschreven aan sterke managementteams. Deze teams zijn in staat om snel veranderende behoeften van klanten te herkennen. Tegelijkertijd kan zo’n team de concurrenten voorblijven met innovatieve oplossingen die voor hen nieuwe inkomstenstromen creëren. Daarom geeft beleggen in big tech aandelen beleggers een voordeel als het gaat om toegang tot kwalitatief goede managementteams die de groei in de toekomst kunnen stimuleren, terwijl ze ook helpen beschermen tegen eventuele verliezen van zwakker geleide bedrijven in hun portefeuille.

Nadelen van beleggen in big tech aandelen

Beleggen in tech aandelen van grote bedrijven kan gepaard gaan met nadelen die beleggers moeten overwegen voordat ze investeren. Vijf van de belangrijkste nadelen worden hieronder benoemd.

Hoge waarderingen

Big tech aandelen hebben de neiging overgewaardeerd te zijn in vergelijking met traditionele aandelen. Dit vanwege hun hoge groeipotentieel en de belangstelling van beleggers. Hierdoor kunnen het duurdere beleggingen zijn. Dit kan betekenen dat beleggers betalen voor toekomstige groei in plaats van voor huidige prestaties, wat tot verliezen kan leiden als de verwachte groei uitblijft.

Slecht ondernemingsbestuur

Waar sterke managementteams een voordeel kan zijn bij het investeren in big tech aandelen, kunnen slechte corporate governance praktijken mensen ervan weerhouden om deze aandelen te kopen. Denk bijvoorbeeld aan belangenconflicten tussen bestuursleden en leidinggevenden, persoonlijke verrijking door oprichters, en een gebrek aan transparantie over financiële zaken. Dit kan de betrouwbaarheid van het bedrijf verminderen en het moeilijk maken voor beleggers om weloverwogen beslissingen te nemen over hun investeringen.

Negatieve reputatie

Veel grote techbedrijven zijn geplaagd door negatieve publiciteit, zoals privacyschendingen en beschuldigingen van monopolistisch gedrag of concurrentiebeperkende praktijken. Dergelijke reputatieschade kan een daling van de aandelenkoersen veroorzaken, omdat klanten huiverig worden om producten te kopen van een bedrijf dat ze niet meer vertrouwen of respecteren.

Afhankelijkheid van innovatie

Waar de innovatie van big tech bedrijven een voordeel kan zijn voor beleggers, is het ook een aandachtspunt om rekening mee te houden. Veel grote techbedrijven zijn sterk afhankelijk van voortdurende innovatie om de concurrenten voor te blijven en winstgevend te blijven. Als deze bedrijven niet innoveren of niet investeren in onderzoek en ontwikkeling, dan kan hun winst eronder lijden als klanten hun producten links laten liggen als elders goedkopere alternatieven beschikbaar komen.

Risico van regelgeving

De overheid heeft de laatste jaren steeds meer regels opgelegd aan grote techbedrijven, vooral met betrekking tot de privacy van gegevens. Dergelijke voorschriften kunnen beperkingen opleggen aan de manier waarop deze bedrijven klantgegevens verzamelen en gebruiken. Dit zou hun vermogen om diensten of producten te leveren op basis van de behoeften en voorkeuren van de klant kunnen beperken. Als gevolg hiervan kan de winst negatief worden beïnvloed.

De zeven beste big tech aandelen voor 2023

Beleggen in big tech aandelen is een geweldige manier om blootstelling te krijgen aan het innovatieve potentieel van enkele van ’s werelds grootste bedrijven. De zeven beste big tech aandelen voor 2023 zijn:

  1. Amazon
  2. Apple
  3. Microsoft
  4. Alphabet (voorheen Google)
  5. Meta
  6. NVIDIA
  7. Netflix

Amazon

Amazon is een van de grootste en meest succesvolle big tech aandelen, met een marktkapitalisatie van meer dan $ 1,7 biljoen vanaf 2021. Het bedrijf heeft sinds zijn oprichting in 1994 een enorme groei en succes gekend. Dit komt vooral door zijn zeer succesvolle e-commerce platform dat klanten een uitgebreide selectie van producten biedt tegen concurrerende prijzen. Amazon biedt ook streaming media, cloud computing, kunstmatige intelligentie (AI) en digitale apparaten die door miljoenen klanten over de hele wereld zijn overgenomen. In 2022 had Amazon een totale winst van meer dan 21 miljard dollar dankzij de sterke vraag naar zijn producten, diensten en digitale apparaten.

big tech aandeel van bedrijf Amazon

Apple

Apple is een andere grote speler in de techsector met een huidige marktwaarde van ongeveer 2,2 biljoen dollar vanaf 2021. Het bedrijf heeft in de loop der jaren een breed scala aan producten ontwikkeld, waaronder mobiele telefoons en tablets, computers, wearables zoals AirPods Pro en Apple Watch Series 6, softwareoplossingen zoals iCloud en Apple Music, en nog veel meer aanbod dat het tot een van de grootste bedrijven ter wereld heeft gemaakt. Apple rapporteerde in 2022 een nettowinst van 57 miljard dollar door de sterke verkoop van iPhones 12 modellen en Macs. Maar ook door de hogere inkomsten uit diensten als Apple TV+, iTunes Store, App Store en iCloud Storage.

big tech aandeel van bedrijf Apple

Microsoft

Microsoft is een van de oudste techgiganten met een huidige marktwaarde van meer dan 1,7 biljoen dollar vanaf 2021. Het bedrijf staat bekend om zijn Windows-besturingssysteem dat op bijna alle personal computers wereldwijd draait. Hetzelfde geldt voor zijn softwarepakket Office-suite dat Word-, Excel- en PowerPoint-toepassingen omvat die door bedrijven wereldwijd worden gebruikt. Microsoft levert ook cloudopslagoplossingen zoals Azure Storage oplossingen samen met Xbox spelcomputers die wereldwijd steeds populairder worden onder gamers. In 2022 rapporteerde Microsoft een indrukwekkend omzetcijfer van 138 miljard US dollar, terwijl het ook netto-inkomsten aankondigde van meer dan 45 miljard US dollar winst voor datzelfde jaar alleen.

big tech aandeel van bedrijf Microsoft

Alphabet

Alphabet (voorheen Google) is een andere grote techgigant die momenteel meer dan 1 biljoen dollar waard is in 2021. Het bedrijf is synoniem geworden met internetzoekmachines na de lancering van hun revolutionaire product Google Search in 1997. Dit product werd in de loop der tijd erg populair. Dit komt onder andere door zijn gebruiksvriendelijke interfaceontwerp in combinatie met krachtige functies zoals de mogelijkheid tot webindexering voor snellere reacties bij het doorzoeken van grote datasets online of zelfs gewoon algemene informatie over elk denkbaar onderwerp. Naast zijn vlaggenschip zoekmachine levert Alphabet ook diverse andere diensten. Denk bijvoorbeeld aan Gmail en de Google Maps navigatie app. Deze hebben aanzienlijk bijgedragen aan hun succes in 2022 wat resulteerde in een enorme winstmarge van bijna 50 miljard US dollar in hetzelfde jaar alleen.

big tech aandeel van bedrijf Alphabet

Meta

Meta is een opkomend big tech aandeel dat momenteel ongeveer 3 miljard dollar waard is. Het mission statement draait om het helpen van mensen om hun maximale potentiële productiviteit te bereiken door middel van AI-gebaseerde workflow-optimalisatietechnologie. Dit zowel binnen bedrijfsomgevingen als individuele workflows. Hierdoor zijn ze vooral populair bij leiders die de efficiëntie binnen hun respectieve organisaties willen verhogen. Maar ook individuen die manieren zoeken om dingen sneller gedaan te krijgen zodat ze zich kunnen concentreren op wat voor hen persoonlijk het belangrijkst is. Meta rapporteerde enorme winsten tot 450 miljoen dollar in 2022, vooral dankzij hun innovatieve technologie die met de dag populairder wordt.

big tech aandeel van bedrijf Meta

NVIDIA

NVIDIA is een ander groot tech aandeel dat momenteel meer dan 350 miljard dollar waard. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen van uiterst geavanceerde computer graphics processing units (GPU’s). Deze worden voornamelijk gebruikt voor gaming doeleinden, maar ze hebben onlangs ook brede erkenning gekregen als het gaat om moderne toepassingen van kunstmatige intelligentie. Deze toepassingen worden gebruikt in autonome voertuigen, zelfrijdende auto’s, robotica-onderzoek en vele andere industrieën waar geavanceerde verwerkingskracht nodig is. Dit zorgde onder andere voor NVIDIA’s enorme succes in 2022, waardoor de totale inkomsten het duizelingwekkende aantal van 18 miljard dollar bereiken en de netto-inkomsten in datzelfde jaar bijna 2 miljard dollar bedragen.

big tech aandeel van bedrijf NVIDIA

Netflix

Netflix is aantoonbaar een van de grootste namen als het gaat om het online streamen van entertainment inhoud, met een huidige marktkapitalisatie van maar liefst 260 miljard US dollar. Het bedrijf blijft nieuwe normen stellen voor de industrie sinds de eerste lancering van hun streamingdienst in 2009. Dit dankzij een combinatie van factoren zoals het aanbieden van video’s van hoge kwaliteit die via een internetverbinding rechtstreeks bij de gebruikers thuis worden afgeleverd en hen toegang geven tot honderdduizenden verschillende films en documentaires in verschillende genres. Verder heeft Netflix in 2022 een recordwinst van 527 miljoen US dollar geboekt, grotendeels dankzij de doorlopende abonnementsgelden die worden betaald door miljoenen gepassioneerde kijkers wereldwijd die niet kunnen weerstaan aan de verleiding om de enorme bibliotheek met beschikbare titels te bekijken.

big tech aandeel van bedrijf Netflix

Conclusie

Niet alle big tech aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden, bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode. Hiermee wordt gebruik gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de online training.

Nieuwsgierig geworden?

Vond je bovenstaande informatie interessant en ben je nieuwsgierig geworden naar beleggen? Wij hebben een handleiding geschreven met de zeven geheimen van succesvol beleggen. Door op onderstaande afbeelding te klikken kan deze handleiding gemakkelijk gedownload worden.

Succesvol beleggen gids

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.