Gebruik maken van tijdswaarde

tijdswaarde

Tijdswaarde

Tijdswaarde: hiervan gebruik maken bij opties. Het is algemeen bekend dat opties risicovoller zijn dan aandelen. Het kopen van een call- of putoptie bij de verwachting dat de onderliggende waarde stijgt of daalt is een riskante strategie, die slechts zelden is aan te bevelen. Hooguit bij een grote verwachte koersstijging of –daling kan dat wel het geval zijn. Een belegger maakt namelijk pas winst op het moment dat de onderliggende waarde zodanig in de goede (verwachte) richting beweegt dat de waarde van de optie sterker toeneemt dan de tijdswaarde van de betreffende optie verdampt. Als de onderliggende waarde nauwelijks beweegt, zal de tijd uw vijand zijn. En dit terwijl uw visie op de onderliggende waarde nog niet eens fout hoeft te zijn. Hoe kunnen opties nu toch winstgevend zijn?

Bouw zelf aan je vermogen

Simpel: groen = kopen, rood = verkopen. Maak rendement met dit bewezen systeem

Er wordt veel gebruik gemaakt van modellen door beleggers, zoals het Black-Scholes model of de formule. De factor tijd speelt ook een rol in de Black-Scholes formule. In de Black-Scholes formule wordt rekening gehouden met de ontwaarding van de optie naarmate de tijd verstrijkt. Als gevolg van de tussentijdse fluctuaties op de financiële markten tijdens de looptijd van optieseries kunnen sommige inputparameters in de Black-Scholes-formule niet altijd in de juiste zin worden ingeschat. Daarom moet rekening gehouden worden met onzekerheid rond de rente, de volatiliteit en de koers van de onderliggende waarde bij het bepalen van de juiste prijs. Dit maakt de taak van een financiële analist die de juiste prijs van een Europese optie met een aanvaardbare geloofswaardigheidsgraad er niet makkelijker op[1].

Dan heb je ook nog regionale verschillen. Een studie naar de volatiliteit van Europese en Amerikaanse opties onderzocht in het kader van een aantal bepalende factoren, waaronder uiteraard de tijdswaarde, de waardering van de opties. In vier specifieke gevallen werden expliciete waarderingsformules afgeleid op basis van een aantal variabelen inclusief opnieuw de factor tijd. Er bleken duidelijke verschillen te bestaan tussen Amerikaanse en Europese opties, zeker wat betreft het niveau van de volatiliteit. En opnieuw dook bij die volatiliteit de factor tijd op[2].

Tijdswaarde erosie benutten bij opties in combinatie met aandelen

Tijdswaarde: griekse variabele heet thetaEen veilige manier om opties te gebruiken is ze bijvoorbeeld te gebruiken als verzekering voor in bezit zijnde aandelen. Op het moment dat u aandelen in bezit heeft, omdat u verwacht dat ze gaan stijgen, wilt u wellicht het risico van waardedaling afdekken. Dit is mogelijk door putopties te kopen. Mocht het aandeel in waarde dalen, dan zullen de opties meer waard worden. Op die manier bent u in staat het verlies te compenseren. Hiervoor betaalt u echter wel een prijs, namelijk de premie van de gekochte putopties. Als het aandeel stijgt, nauwelijks verandert of minder daalt dan de optiepremie die u ervoor betaald heeft, gaat de ‘verzekering’ helaas ten koste van de winst. Het is dus maar de vraag of u dat ervoor over heeft.

Gedekt opties schrijven: handig gebruik maken van tijdswaarde erosie

Een tweede mogelijkheid is het gedekt schrijven van opties. Hierbij heeft u ook aandelen in uw bezit en kunt u gebruik maken van het verdampen van de tijdswaarde van door u verkochte callopties met de in bezit zijnde aandelen als onderliggende waarde. U verkoopt het aantal opties dat het aantal in bezit zijnde aandelen vertegenwoordigt en ontvangt daarvoor de optiepremie. Mocht het aandeel dalen, nauwelijks bewegen of niet stijgen tot boven de uitoefenprijs van de optie, dan trekt u hier profijt uit.

Een voorbeeld: Stel u heeft 100 aandelen Rodamco Europe in bezit tegen een aankoopkoers van € 96,00. U verkoopt een calloptie (die uw 100 aandelen vertegenwoordigt) met als uitoefenprijs € 100,00 voor een optiepremie van € 0,90. Mocht de koers van Rodamco Europe op de expiratiedatum van de verkochte calloptie gelijk of lager liggen dan € 100,00, dan loopt de optie zonder waarde af en verdient u de optiepremie van € 0,90.

Expert Tip: De banken vertellen het je niet: verlies op aandelen is goed te beperken en zelfs te repareren. Het enige dat je hoeft te doen: pas deze uitgekiende optiestrategieën toe

Optie heeft wel waarde

Ligt de koers van Rodamco Europe op dat moment echter hoger dan € 100,00, dan is de optie wel geld waard. Ligt de koers hoger dan € 100,90, dan verliest u meer dan dat de optiepremie u heeft opgeleverd. U moet de 100 aandelen dan namelijk leveren tegen een prijs van € 100,00, terwijl ze op dat moment meer dan € 100,90 waard zijn. U verliest dan meer dan negentig cent per aandeel maal 100 aandelen en dat is meer dan de optiepremie. De optie heeft u dus verlies opgeleverd.

Toch verdient u in totaliteit, aangezien u de aandelen heeft gekocht voor € 96,00 en verkocht voor € 100,00. Dat is een winst van € 400,00. Samen met de optiepremie komt u winst dan uit op € 490,00. Met het gedekt schrijven van opties legt u dus een plafond op uw maximale winst, maar verdient u wel extra geld als de koers niet spectaculair stijgt. Deze strategie wordt gevolgd voor OptieAlert.nl

Opties zonder aandelen als dekking

U kunt ook gebruik maken van het verdampen van de tijdswaarde van opties zonder aandelen als onderpand. Dit zogenoemde ongedekt schrijven is echter risicovoller. Een voorbeeld: Stel u verwacht dat de koers van Rodamco Europe onderuit zal gaan. Bij een huidige koers van € 96,00 verkoopt u een calloptie met een uitoefenprijs € 100,00 voor een optiepremie van € 0,90. Mocht de koers op de expiratiedatum onder de € 100,90 liggen, dan maakt u winst. Is dat niet het geval, dan maakt u verlies. Dit verlies kan in theorie oneindig groot worden, aangezien er geen limiet zit op de koers van een aandeel.

Om het mogelijke verlies te verkleinen, kunt u een calloptie kopen met een uitoefenprijs boven die van de verkochte calloptie, bijvoorbeeld € 103,00. Uw maximale verlies is dan gelimiteerd tot het verschil tussen de uitoefenprijzen maal honderd: (€ 103,00 -€ 100,00) * 100 = € 300,00. Zo’n constructie wordt een call back spread genoemd.

Bij een verwachte koersstijging van Rodamco Europe kunt u putopties verkopen. Mocht de koers stijgen of stabiel blijven, dan maakt u winst. Mocht deze onverhoopt sterk dalen, dan is de belegging voor u verlieslijdend. Ook kunt u het maximale verlies verkleinen door de aankoop van een putoptie met een lagere uitoefenprijs dan die van de verkochte putoptie. Ook hiervoor geldt dat uw maximale verlies dan gelimiteerd is tot het verschil tussen de uitoefenprijzen maal honderd. Zo’n constructie wordt een put back spread genoemd. Deze strategieën worden toegepast bij IndexAlert en OlieAlert.

Met het schrijven van opties is het wel zaak alert te blijven.

HANDLEIDING GELD VERDIENEN MET OPTIES

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

Weten welke aandelen in een stijgende of een dalende trend zitten? Zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Tijdswaarde

Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0305054803000650

[2] https://academic.oup.com/rof/article-abstract/4/1/21/1590664

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.