Grieken kopen goud met ons geld

Goud was de beste belegging van het afgelopen decennium. Financieren wij de goudaankopen van de Grieken? Daar lijkt het wel op. De Grieken kopen namelijk goud, zo blijkt uit cijfers van het IMF. Goud was de beste belegging van het afgelopen decennium. De prijs steeg van $ 260 in 2000 tot boven $ 1800 in de afgelopen week. Op zich dus niet onverstandig zou je denken.

Intrinsieke waarde

De belegger kent bij goud geen tegenpartijrisico, wat in een schuldencrisis natuurlijk een belangrijk voordeel is. De intrinsieke waarde zal daardoor, in tegenstelling tot papiergeld, nooit kunnen dalen tot nul.

Geen vergoeding

De belegger krijgt echter geen enkele vergoeding zoals rente of dividend. Maar wat helpen rentepercentages als deze niet betaald kunnen worden door de uitgevende instelling zoals een overheid of een bedrijf dat in de problemen komt? De (2-jaars) rente in Griekenland lijkt weer op weg richting 40%, maar wordt deze rente ooit betaald?

 De (2-jaars) rente in Griekenland lijkt weer op weg richting 40%, maar wordt deze rente ooit betaald?

Centrale banken

Mexico bleek de grootste koper van goud dit jaar met tot op heden $ 5,3 miljard dollar (98 ton goud), gevolgd door Rusland met 48 ton ter waarde van $ 2,6 miljard. Korea meldde de aanschaf van 25 ton goud in juni en juli, de eerste aankoop van goud voor de Koreaanse centrale bank in meer dan tien jaar. Centrale banken vinden blijkbaar het prijsniveau niet te hoog en wisselen nog steeds valutareserves om in ‘klinkende munt’.

Lage rente

De trend dat centrale banken, met name die met grote valutareserves, hun portefeuilles steeds verder vullen met goud is de afgelopen paar jaar ingezet. Gezien de lage rente op dit moment is dat ook niet verwonderlijk. De Fed heeft aangekondigd om de rente tot medio 2013 op nul te houden.

VS, EUSSR of goud?

Als je dan mag kiezen tussen bijvoorbeeld dollars die op grote schaal worden bijgedrukt, waarbij de toekomstige verplichtingen van de VS rond 760% van het bruto nationaal product liggen, euro’s waarbij een aantal landen aan het infuus ligt en een aantal (grote) landen wankelt of goud, dan is de keuze snel gemaakt. De oneindige stroom aan dollars en euro’s die uit lucht worden gecreëerd, zullen een impuls kunnen geven aan de goudprijzen.

Grootste kopers van goud

De Chinese centrale bank is de op zes na grootste eigenaar van goud, maar dit is slechts 1,6% van het totaal bezit van $ 2,5 biljoen dollar. De gegevens van het IMF toonde dat Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Griekenland en de Oekraïne twee maanden geleden goud aan hun reserves hebben toegevoegd en tot de grootste kopers van goud behoren.

Goocheltruc

Griekenland komt daarmee op 111,506 ton goud. Ja, u leest het goed: volgens het IMF zijn de goudreserves van Griekenland toegenomen. Ook de Grieken geloven blijkbaar niet meer in de goocheltruc die euro heet, getuige het feit dat volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) twee maanden geleden grote hoeveelheden goud zijn gekocht door Griekenland, waarmee het momenteel een van de grootste kopers van goud is dit jaar.

Kopen of verkopen

Griekenland bezit nu als insolvabel land ruim 111 ton goud met een marktwaarde van € 4,2 miljard. Natuurlijk is het niet genoeg om de gehele staatsschuld mee af te lossen, maar het zou natuurlijk wel helpen. Wat mij echter het meest frappeert, is dat Griekenland in plaats van goud verkoopt om de schuldenlast te verminderen, juist aan het bijkopen is. Snapt u het nog?

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

15 antwoorden
 1. jelle
  jelle zegt:

  Ik snap het hele maal Als de Grieken geen vertrouwen meer hebben in de Euro en denken dat deze tegen het eind van het jaar verledentijd is kopen ze nu goud om straks als ze een eigen munt hebben deze te devalueren het goud verkopen en met het geleende geld hun schuld terug betalen.
  Slim bedacht maar ik vind het een crimineel gedrag

  Beantwoorden
 2. Johan
  Johan zegt:

  De Grieken hadden al schulden voor hun toe tredring. Nu zijn de schulden niet meer op te brengen.De Grieken willen met goud geld maken dus men koopt en wacht af wanneer ze dikke winst kunnen maken,in de toekomst. Omdat dan weer te verdelen aan de Vips van het land. Met Griekenland kan het na mijn mening niet meer goed komen. Hun economie is dusdanig zwak om de rente alleen al af te lossen. Dat gaat niet lukken, De vraag is waarom ze zo een enorme schuld hebben. Hoe is deze schuld tot stand gekomen. Hebben ze de infrastructuur vernieuwd, zijn er nieuwe overheids gebouwen bij gebouwd.

  Hebben ze geïnvesteerd in hun vliegvelden, is in het land het riool systeem vernieuwd en de waterleidingen en elektra enz. enz. Misschien op grote wijze geïnvesteerd in hun leger. Ook waarschijnlijk wel in de toeristen sector mogelijk ook nieuwe huizen gebouwd voor de heren van de regering. En veel historische gebouwen waarschijnlijk gerenoveerd. Ook betalen ze pensioen door aan de doden.

  Kortom mogelijk is dat ze een heel vernieuwd Griekenland hebben gecreëerd in de loop der jaren en dat de rijke landen dat nu netjes gaan betalen Want zelf hebben ze daar de financiële middelen niet voor en ook nooit gehad. Dus dacht men nu zijn we binnen bij deze club daar moeten we ons voordeel mee doen. Volgens mij vraag geen een land zich af waardoor men zo een enorme schuld heeft.

  En dat is en blijft zeer merkwaardig. Want waarom betalen de regeringen zoveel geld aan die Grieken is dat 1 van de redenen om hun banken te ondersteunen zo dat ze niet failliet gaan. Al met al komt het bij mij over als het werk van amateurs die verantwoordelijk zijn voor die banken. En eigenlijk zwaar het schip in zijn gegaan. Als de overheden niet hadden ingegrepen.

  Als je een bank binnenstapt als individu en je wilt geld lenen om een huis te kopen wel dan word je helemaal door gelicht. Het beste is dat je een eigen percentage geld steekt in het object dat je voor ogen heeft. Kortom men wil zekerheid dat men grof aan je kan verdienen de aankomende 30 jaar.

  Hoe zit dat dan met megabedragen lenen aan landen die geld nodig hebben. Worden die landen dat niet beoordeeld of men de capaciteit hebben om het geleende geld terug te kunnen betalen? Hoe zit dat nou, zijn het allemaal banksters ? Spelen ze een geld spel over de rug van de belastingbetalers en worden de burgers van de rijke landen door hun eigen banken en regeringen gewoon besodemieterd.? Wat dat begon al met de invoering van de euro.

  Nee Griekenland kan zich bij lange na niet economisch meten met landen zoals Duitsland Nederland noem maar op. Dat had al reden genoeg moeten zijn op geen toelating toentertijd.

  Het had beter geweest om in het begin de schulden kwijt te schelden ( bevriezen)in ruil voor een paar goedlopende toeristen gebieden eilanden noem het maar op. Om hun te dwingen een eigen economie op te bouwen ander dan de toeristen sector.

  Om op die manier Griekenland sterk te maken. Dan stap twee hun bevroren schulden af betalen zodat ze later weer hun toeristen sector terug krijgen om zo nog sterker er uit te komen.

  Johan

  Beantwoorden
 3. wichit
  wichit zegt:

  Door de keel geduwde EUSSR en euro’!!!!!!

  Welke een deskundigheid destijds om, als los zand samenhangende gemeenschap, zo te realiseren.
  Consequenties niet overzien ,door al die hebben die er voor doorgeleerd (zouden) hebben , met als specialisatie de destijds nog op handen zijnde hersenspinsels zeeer bedenkelijk!!!!!!Kamer maar terug van reces !!
  Wij de rekening gepresenteerd, bezuinigen meer en meer,het meest bij de minder sterke , meer financieel gevoelige ,kwetsbaardere’groepen!!!
  Uit de hand gelopen in economie VS in EU (SSR) kwestie van tijd .
  Ik bedoel die faillissementen.
  Logische economische krimp , als men minder in moet leveren, minder heeft te besteden , zou het maximaal stilstand kunnen betekenen , maar wel interen,lees door te groot gebruik vermindere.

  Beantwoorden
 4. ruud
  ruud zegt:

  wat zijn we toch een vredenlievend land, landen met grote schulden kom maar op, landen die de zaak beflessen kom maar op, landen die weten hoe ze anderen voor de gek kunnen houden kom maar op, hier in nederland kan gewoon alles en ach weet je …. de slapende regering vind alles goed.. misschien een idee om toch meer richting denemarken te denken? grenzen sluiten .. euro op de schop.. tuurlijk.. nu even hartzeer… al is dat zeer betrekkelijk.. zeker als je al ziet wat de nederlandse staatsburger moet inleveren voor het mooi weer spelen van de regering .. bravo en klap klap klap CDA, VVD en niet te vergeten de PVV de regering met mooie woorden.. en harde ingrijpen in de financien van de nederlandse bevolking.. owja wil ook wel de balkenende norm gaan verdienen.. dan is die 1000 euro inleveren niet erg

  Beantwoorden
 5. Paul
  Paul zegt:

  De Grieken gaan praktisch en zonder vooroordelen met ons om, en wij denken naar hartenlust over de Grieken. Denken over is iets anders dan omgaan met…..toch? Die Grieken doen het helemaal niet zo slecht, zoals velen roepen. Wij kunnen een boel leren van de Grieken. Les 1 zou kunnen luiden: het leven speelt zich niet af in gedachten. Een dure les, dat wel!

  Beantwoorden
 6. Jan
  Jan zegt:

  Dit is alweer een bewijs dat er achter alle ellende er altijd weer mensen zijn die hier garen bij spinnen. Ook blijkt weer dat regeringen en landen een speelbal zijn van krachten die alles en iedereen overstijgen. En wij ( lees regeringen ) denken dat we daar zelf invloed op hebben. Neem nu bv dat goud, waar wordt dat gekocht en van wie? Want als er kopers zijn moeten er ook verkopers zijn toch? En als de hoeveelheden zoals genoemd waar zijn dan ligt er ergens op de wereld een gigantische berg goud. Of zou het dan toch verguld wolfraam zijn?
  Uit alles blijkt wel weer dat zoals het nu lijkt we met zijn allen pionnetjes zijn die met kleine dingetjes hun gang mogen gaan maar waar ik werkelijk benieuwd naar ben is; Wie of wat zijn de werkelijke poppenspelers???

  Beantwoorden
 7. Wouter
  Wouter zegt:

  Door dit soort negatieve verhalen en doemdenken komt het echt niet goed mensen. Zeur niet over de politiek, we hebben ze zelf bij meerderheid gekozen. Probeer creatief te zijn en met oplossingen te komen.
  Ik vermoed dat griekenland meer dan voldoende middelen heeft om de volledige schuld incl rente terug te betalen. Ik meen dat het gaat om 300 miljard of zo. Die reders daar hebben in prive al meer dan 3 x zoveel.
  Niet alleen het goud maar ook de staatsbedrijven hebben waarde. Verder heeft de overheid daar ongetwijfeld eigendomsrechten op een hele berg gebouwen. Ook zouden ze een paar eilanden kunnen inleveren en deze bijvoorbeeld terughuren via een erfpachtcontructie.

  Beantwoorden
 8. Alex
  Alex zegt:

  Natuurlijk koopt Griekenland goud. De prijs van goud zal niet meer noemenswaardig toenemen, maar… De waarde van de euro daarentegen…

  De 4 miljard aan goud zal t.o.v. het speelgoed-geld dat Euro heet nog vele malen meer waard zijn.

  En wij helpen ze hard mee om dit zo snel mogelijk te bereiken.

  Grieken dom? Denk het niet!

  Beantwoorden
 9. Lisa Koolman
  Lisa Koolman zegt:

  hoe is het toch mogelijk landen bij de EU te laten aansluiten (eigenlijk aub erbij) die de boel belazeren, welk lichten hebben dat gedaan? daar hoor je nooit over. Iedereen moet aan voorwaarden voldoen, behalve het soort landen de landen waar corruptie hoogtij viert. Nadat de zgn leiders van onze landen na een waarschuwinkje van ‘foei dit mag je niet meer doen hoor stoutert’ dit soort landen toelaten.
  En wij ons willens en wetens maar laten belazeren, hoe is het mogelijk, we zijn nog heel ver af van de echte evaluatie die mens heet met normen en waarden

  Beantwoorden
 10. Edwin van Noort
  Edwin van Noort zegt:

  Het zal me niet verbazen als ze bij Johan van Enschede in Haarlem de eerst Dragmes al hebben gedrukt.
  Hoe langer het duurt hoe beter het is voor Griekenland. Maar op een bepaald moment zal men toch de tovertruck van de IJslanders uithalen. Gewoon wijgeren en nog een keer willen onderhandelen. Dat werkt namelijk. Kijk maar naar Portugal, Spanje en Italie. Zo krijg je een fijne lage rente. En dat is wel zo fijn. Ondertussen koop je zelf goud en beleg je ook nog eens in het buitenland. Grote landen hou je zoet door wat wapens te kopen. Die betaal je natuurlijk wel!!!

  Het is wat.
  Nog 2 maanden dan is het duidelijk en kan iedereen zich achter de oren krabben dat ze het niet hebben zien aankomen. Of zouden we allemaal voor de gek gehouden worden en is men in Europa al lang op de hoogte maar moet men de schijn hoog houden? Niets verbaasd mij langer. Ik verwonder me alleen nog maar!

  Beantwoorden
 11. Mark
  Mark zegt:

  Allemaal goed mogelijk. Maar…
  Als de Grieken echt al het geleende geld aan het verbrassen zijn zou Europa wel ingrijpen.
  Ik neem aan dat ze de lening niet in 1 keer volledig wordt uitgegeven, maar dat er over een bepaalde periode investeringen en reddingsplannen mee betaald kunnen worden. Ik zie het vooralsnog zo. Als je een grote lening krijgt die je niet in 1 keer uitgeeft zet je die toch ook liever op een spaarrekening waar je rente over krijgt (of in iedergeval zodat je geld niet minder waard wordt). Het enige wat ze mijns inziens hebben gedaan is de valuta omzetten. Voorlopig nog geen reden om aan te nemen dat ze vieze spelletjes spelen.

  Beantwoorden
 12. Louise
  Louise zegt:

  Grieken kopen goud met ons geld ?
  en voor wie zou dat goud dan moeten zijn?
  Als ik hier de berichten zo lees vraag ik me af
  waarom dit niemand weet. Want clandestien hebben schuldeisers van Griekenland de goudreserves van het land al eigen gemaakt,en contractueel. Dit blijkt uit berichten in de Duitse media.
  Geheime Verdrag details:

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.