Spaanse banken hebben 180 miljard euro nodig

Spaanse IBEX bankenVolgens RBS staan de Spaanse banken aan de rand van de afgrond door afboekingen van slechte leningen. De Spaanse overheid is niet in staat om zonder buitenlandse hulp de banken te redden. Trek uw portemonnee maar vast.

De staatsschuld van Spanje zou oplopen van 36,2% van het BBP in 2007 naar 110%, aldus de analisten van RBS. Als Spanje dat zou doen, dan Spanje in dezelfde val trappen als Ierland heeft gedaan door alle schulden van het bankwezen te garanderen.

De analisten van RBS denken dat Spanje zal azen op € 500 miljard van het permanente crisisfonds ESM. Dit bedrag is een eerste stap, want hiermee kunnen ze het uitzingen tot eind 2014. Het permanente crisisfonds lijkt daarmee nu alweer te klein.

Van de Grieken hoeft geen bijdrage te worden verwacht. De werkloosheid is tot een nieuw record gestegen. Het Griekse bureau voor de statistiek Elstat meldde dat 21,9% van de beroepsbevolking (vorig jaar 15,7%) een baan zoekt. Naast ruim 1 miljoen Grieken die werkloos zijn, zijn ruim 3,3 miljoen Grieken inactief, dat wil zeggen niet werkzaam en niet zoekend naar een baan. De jeugdwerkloosheid bereikte een record van 52,8%.

De situatie in Spanje lijkt zelfs nog slechter. Spanje telt 4,71 miljoen werklozen, bijna 25% van de beroepsbevolking. In mei, dat traditioneel een sterke maand is voor de werkgelegenheid, liep de werkloosheid ditmaal slechts licht terug. Vanwege het aankomende zomerseizoen worden normaal gesproken veel nieuwe mensen in dienst genomen in de toeristische sector.

Toch is er ook een sprankje hoop. De rente in Duitsland en Nederland liep namelijk hard op. Veel beleggers trokken hun geld uit Duitsland (rente 1,4%, was 1,2%) en Nederland (1,9%, was 1,5%). Kennelijk kwamen veel beleggers tot de conclusie dat door de (officiële) inflatie van 2,5% en een vermogensrendementsheffing van 1,2%, jaarlijks enkele procenten aan koopkracht verdwijnt.

Kiezen voor de zekerheid dat je vermogen minder waard wordt, heeft plaats gemaakt voor de mogelijkheid van koopkrachtbehoud. Hier kleven natuurlijk wel risico’s aan, maar de risicobereidheid is blijkbaar toch toegenomen. Of zou het slechts een kleine opleving zijn binnen de dalende trend van de aandelenkoersen en een correctie binnen de stijgende trend van de obligaties?

Goud veert op van belangrijke bodem

Goud veert op van belangrijke bodemDe goudprijs nam een lange adempauze binnen de meerjarige stijgende trend. In euro’s gemeten, noteert goud nog steeds rond recordniveaus, voornamelijk door de steeds verder dalende waarde van de euro. Sinds maart daalde de goudprijs hand in hand met de aandelenkoersen, net als overigens in 2008. Bij het afbouwen van posities (deleveraging) wordt geld vrijgemaakt om andere gaten te vullen. Het recordniveau van € 1357,57 per troy ounce (31,1034768 gram), omgerekend € 43.647,03 per kilo, dat in september 2011 werd bereikt, zou weer opgezocht kunnen gaan worden. De succesvolle test van de bodem van december zou een impuls kunnen geven aan de lange stijgende trend. Een nieuwe aanval op het recordniveau van $ 1900,30 zou dan ook niet mogen worden uitgesloten.

Euro/Australische dollar ketst af op uitbraakniveau

Euro-Australische dollar ketst af op uitbraakniveauDe euro moest de afgelopen jaren ten opzichte van de Australische dollar het onderspit delven. De Europese munteenheid daalde naar het laagste punt van de afgelopen 21 jaar ten opzichte van de ‘Aussie’. Vergeleken met oktober 2008 (rond AUD 2,10) heeft de euro meer dan 40% verloren. In februari werd een diepterecord gemeten van AUD 1,21. De opleving die volgde, heeft veel weg van een ‘dead cat bounce’. De massale interventies van de centrale banken hebben (vanzelfsprekend) maar kortstondig effect gehad. Als iets stuk is, is het stuk. Het vertrouwen in de euro is door ontwikkelingen in bijvoorbeeld Griekenland, Portugal, Spanje, Ierland en Italië steeds verder afgenomen. Het uitbraakniveau rond AUD 1,30 zorgt voor behoorlijk wat weerstand. Het zou bijzonder zwak zijn als de euro hier al weer de strijd opgeeft. Dan gaat de euro waarschijnlijk definitief ‘down under’.

CAC40 leeft op in dalende trend

CAC40 leeft op in dalende trendDe Franse CAC40 zit sinds medio maart weer in een dalende trend. Nadat het hoogste niveau voor dit jaar rond 3600 punten werd bereikt, volgde een impulsbeweging naar het zuiden. De RSI raakte daarbij in april oversold (onder 30%), wat de verkoopkracht aangaf. Deze correctie vindt echter plaats binnen de stijgende trend vanaf september vorig jaar. Het laagste niveau voor dit jaar werd vrijdag aangescherpt tot onder 3000 punten. De RSI zal weer boven 60% moeten uitkomen, om uit de ‘bear range’ te breken. De CAC40 zal hiervoor uit de dalende trend vanaf medio maart moeten breken. De index leefde op binnen de dalende trend, maar zal het patroon van lagere toppen en lagere bodems moeten doorbreken. De positieve divergentie (een lagere bodem in de koers en een hogere bodem in de koopkrachtindicator RSI) zou op bodemvorming kunnen duiden. Zolang de dalende trend echter intact is, kan worden gezocht naar verkoopmomenten.

De Duitse DAX staat voor 2012 nog steeds in de plus en is daarmee nog steeds één van de sterkst presterende Europese indices. Toch heeft de Duitse beurs ook fors moeten inleveren door de problemen in het zuiden van Europa. Sinds het recordniveau in maart rond 7200 punten, werd dinsdag een dieptepunt rond 5900 punten genoteerd. De koopkrachtindicator RSI bevestigde de ‘bear range’ door de 30%-grens te passeren. De DAX veerde op van de stijgende steunlijn uit het najaar. Dit zou voor de nodige steun moeten zorgen, anders rijdt de ‘Europese locomotief’ ook het ravijn in.

Bezoek Facebook en ontvang het e-book 7 Geheimen van Succesvol Beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
KvK nr: 34 24 32 58
E-mail : [email protected]
Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook, klik op Vind ik leuk en ontvang direct het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Harm van Wijkis directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

1 antwoord
  1. Johan de Velde
    Johan de Velde zegt:

    Gezellig he, de EUSSR in opkomst?
    Laat de Grieken en Spanjaarden zo snel mogelijk uit de EURO gevangenis ontsnappen.. dan houden misschien nog iets over.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.