Stop market order

Stop market order

Stop market order

Stop market order is een variant van een stop order, waarbij een aandeel of een andere belegging tegen een bepaalde prijs automatisch wordt gekocht of verkocht. Een stop market order is in het leven geroepen om een winst te beschermen, danwel om een verlies te beperken. Zodra de koers de triggerkoers van de stop (market) order aantikt, gaat de market order automatisch naar de markt. Dat kan een (sluit)koop order zijn, in geval van het sluiten van een shortpositie. Anderzijds kan het een (sluit)verkoop zijn in geval van het sluiten van een longpositie). Op Wikipedia staat een hele mooie uitleg in het Engels over de Stop market order en andere orders…

Laat nooit meer rendement liggen met aandelen. Kijk hier voor je mogelijkheden

Stop order versus stop limiet order

Een stop market order sluit een positie tegen de dan geldende bied- of laatprijs. Een stop limiet order liquideert een positie daarentegen tegen een bepaalde prijs of een betere prijs. Bij een stop limiet order geef je een triggerkoers aan en geef je tegelijkertijd een limietkoers mee waartegen een order moet worden uitgevoerd.

Bij een stop market order krijg je (in principe) altijd uitvoering. Het voordeel van deze type order is dus dat je positie tegen de dan geldende bied- of laatkoers naar de markt gaat. Je bent dus altijd verzekerd van uitvoering. Het kan voorkomen dat er geen uitvoering volgt bij een stop limiet order omdat de order niet tegen de limietkoers (of beter) kan worden uitgevoerd.

Risico stop limiet order

Een stop limiet order behelst wel een bepaald risico. Als de limietprijs te hoog (bij een verkoop order) of te laag (bij een koop order) is, dan volgt er geen uitvoering. Een stop market order gaat altijd naar de markt, waarna uitvoering volgt. Het kan natuurlijk dat er een storing is of dat er geen bied- of laatkoers is. Dit zijn echter eerder uitzonderingssituaties dan regel. Het risico van een stop market order is dat een order tegen een heel erg ongunstige koers wordt uitgevoerd.

Stop market orders zijn vooral bruikbaar in zeer liquide markten, waarbij de bid-ask spread heel laag is, om te voorkomen dat er wordt verkocht/gekocht tegen heel ongunstige koersen. Beter is natuurlijk om te letten op positiegrootte en voldoende verschillende posities in verschillende onderliggende waarden, zodat er geen onoverkomelijke verliezen kunnen ontstaan als de markt tegenwerkt en de ene positie mogelijk verlies oplevert en de andere juist winst

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Trailing stop order bij longpositie

Een trailing order is een prima instrument in het kader van risicomanagement. Een geplaatste trailing stop order volgt de koers van een belegging met een bepaald percentage of een vast bedrag. Een trailing stop volgt altijd de beweging van de markt (1).

Stel dat een belegger een aandeel heeft gekocht een koers van € 21 en tegelijkertijd een trailing stop market (verkoop) order heeft ingelegd van € 0,50. Dat betekent dat de initiële stop market order is ingesteld op € 20,50 (€ 21 – € 0,50). Als het aandeel daalt tot € 20,50 dan wordt een (market) verkoop order ingelegd. Stel dat het aandeel tot bijvoorbeeld € 22,00 stijgt, dan schuift de verkoop order op naar € 21,50 (€ 22 – € 0,50).

Trailing stop order bij shortpositie

Stel dat je een aandeel hebt ‘geshort’ (verkocht) tegen een koers van € 22 en tegelijkertijd een trailing stop market (koop) order hebt ingelegd van € 0,50. In dit geval is de initiële stop market order ingesteld op € 22,50 (€ 22 + € 0,50). Als het aandeel stijgt tot € 22,50 dan gaat de order automatisch als market kooporder naar de martkt. Stel dat het aandeel daalt tot bijvoorbeeld € 19,00 dan schuift de koop order mee naar beneden naar € 19,50 (€ 19 + € 0,50).

Weten welke aandelen in een stijgende of een dalende trend zitten? Zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

Over trailing stops is heel wat wetenschappelijk onderzoek verschenen.

Er zijn meerdere modellen waarmee beleggers de juiste prijs en het tijdstip van aankoop voor de trailing stop bepalen. Onderzoekers hebben gekeken of het wiskundige systeem zoals het Ornstein-Uhlenbeck-model hiervoor gebruikt kan worden.

De voorgestelde methode maakt gebruik van differentiaalvergelijkingen om zowel het juiste tijdstip van aankoop als de trailing stop te bepalen.

In de wiskunde is het Ornstein-Uhlenbeck-proces een stochastisch proces met toepassingen in de financiële sector, maar ook bijvoorbeeld in de natuurwetenschappen.

De oorspronkelijke toepassing ervan in de natuurkunde was als een model voor de snelheid van een massief Brownse deeltje (zie boven) onder invloed van wrijving. Het is vernoemd naar Leonard Ornstein en George Eugene Uhlenbeck. Omwille van het hoog wetenschappelijk karakter van bovenstaande studie, is ze eigenlijk alleen interessant voor beleggers die het werken met trailing stops op een wetenschappelijke manier willen aanpakken. Eigenlijk geen spek voor de gewone belegger dus, maar wie toch nieuwsgierig is naar de formules en hoe die gebruikt kunnen worden, klik even op de bron (2).

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Stop market order

Bronnen:

  1. https://pubsonline.informs.org/doi/abs/10.1287/mnsc.41.6.1096
  2. https://www.researchgate.net/publication/331286518_Optimal_Trading_with_a_Trailing_Stop