short positie

Wat is een short positie?

Een short positie is een strategie die wordt gebruikt om te profiteren van neerwaarts bewegende effectenprijzen, zoals aandelen of beleggingsfondsen. Bij een short positie worden aandelen van een makelaar geleend en verkocht in de verwachting dat ze in de nabije toekomst tegen een lagere prijs kunnen worden teruggekocht. Wanneer dit gebeurt, zal de belegger winst hebben gemaakt door de aandelen tegen de lagere prijs terug te kopen en ze aan de makelaar terug te geven – in feite hun short positie “afdekken”. De hoop is dus om later de aandelen te kopen tegen een lagere prijs en zo te profiteren van het prijsverschil.

Short gaan kan voor beleggers enorme winsten opleveren als het goed wordt uitgevoerd, dus voor wie grote winsten wil maken wordt het een steeds populairdere beleggingsstrategie. Beleggers moeten zich er echter van bewust zijn dat timing de sleutel is tot het correct uitvoeren van deze strategie en dat een verkeerde beweging een ramp kan betekenen in de vorm van grote financiële verliezen. Niet alle beleggers voelen zich daarom prettig bij deze vorm van beleggen, omdat ze meer risico lopen dan bij de meeste andere strategieën.

Wat is het verschil tussen short gaan en long gaan?

Short gaan en long gaan zijn twee termen die op de aandelenmarkt veel worden gebruikt en die verwijzen naar verschillende beleggingsstrategieën. Short gaan op verwijst naar het verkopen van geleende effecten om te speculeren op de toekomstige neerwaartse prijsbeweging van een financieel instrument. Omgekeerd is long gaan wanneer een belegger effecten koopt in de hoop te profiteren van de toekomstige waardestijging ervan. Beide strategieën houden een hoge mate van speculatie en risico in en vereisen zorgvuldig onderzoek en analyse om te beoordelen of zij al dan niet moeten worden toegepast. Uiteindelijk hangt long of short gaan af van de doelstellingen van de belegger, zijn risicotolerantie en zijn visie op de toekomstige koers van aandelen of andere effecten.

Voordelen van een short positie

Het aanhouden van een short positie heeft verschillende voordelen voor een belegger, waaronder het profiteren op neerwaartse volatiliteit, omdat hij winst maakt als de prijs van het actief daalt. Een van de belangrijkste voordelen is dan ook dat er een onbeperkt winstpotentieel is, afhankelijk van hoeveel het aandeel of de valuta in waarde daalt. Als de koers aanzienlijk daalt, kan een relatief snelle vermogensgroei worden waargenomen in vergelijking met long posities. Een belegger kan ook profiteren van meer flexibiliteit in termen van timing; short gaan kan leiden tot snelle rendementen en dreigende winsten als het goed wordt uitgevoerd.

Als een van de meest agressieve strategieën voor beleggers biedt een short positie dus kansen voor degenen die willen profiteren van een neergaande markt en een dalend sentiment. Het biedt hedge traders ook een manier om neerwaartse risico’s te beperken, en biedt een effectieve manier om de volatiliteit van de portefeuille te beheren zonder veel gebruik te maken van stop loss orders. Bovendien profiteren beleggers in met short gaan doorgaans van alle activiteiten die de marktwaarde van hun activa kunnen doen dalen, zoals bedrijfsnieuws of andere externe gebeurtenissen. Gelet op al deze voordelen is het duidelijk dat een doordachte uitvoering van een short positie zeer voordelig kan zijn voor een belegger.

Nadelen van een short positie

Het aanhouden van een short positie kan echter ook een aantal nadelen hebben. Een van de belangrijkste risico’s is dat de verliezen onbeperkt kunnen zijn als de aandelenkoers stijgt, omdat een belegger verplicht is het geleende terug te kopen tegen een hogere prijs wanneer hij de positie verlaat. Er zijn dus hoge risico’s aan short gaan verbonden, omdat de belegger speculeert op de markt en verliezen lijdt als zijn voorspelling onjuist blijkt te zijn. Bovendien staan niet alle beurzen shorting van aandelen toe en kunnen instellingen een nog strenger beleid voeren.

Daarnaast kunnen dividenden die op lange posities worden uitgekeerd verplichtingen worden, omdat zij moeten worden verrekend bij het innemen van een short positie. Ook is de vermogenswinst-belasting op kortetermijnbeleggingen hoger dan op langetermijnbeleggingen, wat extra kosten met zich meebrengt. Ten slotte moeten beleggers bij margerekeningen de vereiste onderhoudsmarges aanhouden of aanzienlijke boetes of margin calls ondergaan. Daarom moeten beleggers voorzichtig te werk gaan en de bijbehorende risico’s in overweging nemen voordat zij short posities innemen.

Welke aandelen kun je gebruiken voor een short positie?

Bij een short positie is het belangrijk strategisch en doordacht te werk te gaan bij de selectie van aandelen. Om short gaan met succes toe te passen, moet zorgvuldig worden overwogen welke aandelen het meest geschikt zijn. Short posities kunnen worden ingenomen op aandelen met een sterk bearish momentum of aandelen die onlangs een piek hebben bereikt na overwaardering. Bovendien zijn aandelen met een hoge volatiliteit ideaal voor een short positie, omdat schommelingen van dag tot dag snel aanzienlijke rendementen kunnen opleveren. Kennis van de kenmerken van een geschikt aandeel voor een short positie is essentieel voor beleggers die overwegen deze optie te gebruiken als onderdeel van hun portefeuillediversificatie.

Veel gebruikte aandelen voor short posities zijn die van bedrijven die minder goed presteren, te veel schulden hebben of actief zijn in een sector met slechte langetermijnvooruitzichten. Beleggers kunnen ook op zoek gaan naar small-cap of penny-aandelen die snel zijn gestegen en vluchtig genoeg kunnen zijn om kort daarna te dalen. Bovendien kunnen aandelen van bedrijven met een onhoudbare hype, zoals bedrijven met veel media-aandacht maar zonder financiële gegevens, ideale short posities zijn. Welk aandeel ook wordt gekozen voor short gaan, er moet altijd vooraf een grondige analyse worden uitgevoerd om het grootste rendement op de investering te garanderen.

meer weten over succesvolle strategieën?

Short gaan kan een nuttige strategie zijn om toe te passen. Lees ons e-book over
de 16 meest succesvolle strategieën ter wereld voor meer informatie.