VolatiliteitVolatiliteit: beweeglijkheid

Volatiliteit, oftewel beweeglijkheid, is een belangrijk onderdeel, zo niet de belangrijkste factor, bij de waardering van een optie. Vuistregel is: des te groter de bewegelijkheid van de markt, des te groter het risico, waardoor optieprijzen hoger zijn. Een definitie van volatiliteit op Wikipedia vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Volatiliteit

Market makers van opties hanteren dan een hogere premie voor het afdekken van hun risico’s . Het risico van een rustig bewegend aandeel zoals Unilever kan gemakkelijker worden afgedekt dan het doorgaans veel meer volatiele aandeel ASML. Opties op ASML zijn dan ook veel duurder dan opties op Unilever. Dit is op zich logisch, omdat de kans op grote koersuitslagen in ASML groter is dan in Unilever. In Nederland zijn natuurlijk minder aandelen met een hoge volatiliteit dan in de Verenigde Staten. Dat komt omdat de Amerikaanse markt uiteraard vele malen groter is.

Volatiliteit: definitie

Volatiliteit (volatility) is een (risico)maatstaf voor de beweeglijkheid van de onderliggende waarde. Er zijn twee soorten volatilities, te weten: historische volatility en implied volatility.

De historische volatiliteit is gebaseerd op koersen uit het verleden. Deze vola kan worden afgeleid uit koersuitslagen uit het verleden. De impliciete volatiliteit (‘vola’ in jargon) is de door de markt gehanteerde maatstaf, wat als basis dient voor de berekening van optiekoersen. De historische volatiliteit kan dan ook sterk afwijken van de impliciete volatiliteit. De implicitiete vola kun je dus afleiden van optieprijzen.

Skew

Als je goed oplet, dan zie je bij optiematrixen van calls en puts ook een merkwaardig verschijnsel. De out of the money opties zijn doorgaans duurder geprijsd dan opties met uitoefenprijzen die dichter bij de koers liggen. Dit noemen we: Skew. Hiermee kun je je voordeel doen door slimme opties” title=”optie”>optie constructies op te tuigen door zowel opties te kopen als te schrijven.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

AEXAlert

Op de weblog www.aexalert.nl informeren wij beleggers over het resultaat van deze portefeuille die werkt met een strategie met geschreven opties, genaamd short strangle. Met een short strangle kan men profiteren van een zijwaartse markt. Een short strangle houdt in dat call- en put-opties met een zelfde expiratiedatum verkocht (geschreven) worden, maar met verschillende uitoefenprijzen.

OptieAlert

www.OptieAlert.nl is een dienst van BeursBulletin die uitsluitend optietips op aandelen verstrekt. De belegger wordt per e-mail en SMS volledig begeleid bij zowel het openen als het sluiten van een positie.

Wij werken bij OptieAlert met rendementsabonnementen en dus niet met tijdsabonnementen. Kiest u bijvoorbeeld voor een rendement van 30% (na aftrek transactiekosten) dan ontvangt u onze tips totdat dit rendement in onze modelportefeuille is bereikt en stopt uw abonnement dus niet na bijvoorbeeld een jaar.

Met dit systeem weet u vooraf waar u aan toe bent en kunt u exact berekenen wat het abonnement u oplevert. Ga voor meer informatie naar www.OptieAlert.nl