periodiek beleggen

Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is een beleggingsstrategie waarbij regelmatig in dezelfde activa wordt geïnvesteerd – meestal gedurende een vooraf bepaalde periode. Deze techniek houdt in dat beleggers regelmatig hetzelfde bedrag insteken – dagelijks, wekelijks of maandelijks – en meer effecten kopen als de koers laag is, en minder als de koers hoog is. Door de markt op deze manier periodiek te timen, kunnen periodieke beleggers het risico verminderen dat gepaard gaat met beleggingen op onzekere momenten.

Periodiek beleggen kan gunstig zijn voor mensen met beperkte middelen of die niet zeker weten wanneer het beste moment is om te beleggen, omdat periodiek beleggen helpt om het risico van kapitaalverlies door tijdelijke marktinstabiliteit te beperken. Middels deze beleggingen kunnen investeerders op een consistente basis een bepaald bedrag opzij zetten en gebruik maken van marktbewegingen voor een maximaal rendement. Al met al kan periodiek beleggen een slimme manier zijn om de waarde van de totale portefeuille in de loop der tijd te verhogen.

Welke beleggingen zijn geschikt voor periodiek beleggen?

Periodiek beleggen is een populaire manier van het opbouwen van vermogen geworden vanwege de consistente winsten die in de loop van de tijd kunnen worden gemaakt. Hoewel periodiek beleggen openstaat voor alle soorten activaklassen, zijn sommige beleggingen geschikter voor periodieke deelname dan andere. Veel voorkomende geschikte beleggingen zijn periodieke aankopen van aandelen, obligaties, onroerend goed, grondstoffen zoals goud en zilver, beleggingsfondsen, ETF’s (Exchange Traded Funds), forexhandel en cryptocurrencies.

ETF’s bieden efficiënte en kosteneffectieve toegang tot uiteenlopende aandelen, obligaties, valuta’s en grondstoffen – in sommige gevallen ook onroerend goed – en kunnen als zodanig een ideaal instrument zijn voor periodieke beleggingen. Beleggingsfondsen, zelfs die zonder kosten of commissies, hebben doorgaans hogere kosten dan ETF’s, en zijn daarom wellicht beter geschikt voor grotere beleggingen. Afhankelijk van de doelstellingen en risicotolerantie van de belegger kunnen periodieke beleggingen ook opties of andere activaklassen omvatten.

Voordelen van periodiek beleggen

Periodiek beleggen is een strategie om systematisch periodieke bedragen te beleggen met vooraf bepaalde tussenpozen. Het is een uitstekende manier om in de loop der tijd gestaag vermogen op te bouwen. Periodiek beleggen verkleint niet alleen de kans dat investeerders beleggingen kopen wanneer deze op hun hoogtepunt zijn, maar maakt het ook gemakkelijker om emoties uit het besluitvormingsproces te houden. Dit betekent dat periodieke beleggers minder snel irrationele beleggingen zullen doen op basis van angst of hebzucht en zo grote verliezen kunnen vermijden. De methode stelt beleggers bovendien in staat het bedrag dat zij elke periode beleggen te verhogen, zodat beleggers consequent profiteren van periodieke dalingen in de waarde van activa.

Nadelen van periodiek beleggen

Periodiek beleggen kent echter ook een paar nadelen waarmee rekening moet worden gehouden bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Eén nadeel is het gebrek aan onmiddellijke diversificatie, aangezien periodieke beleggingen gebaseerd zijn op vooraf bepaalde bedragen die met regelmatige tussenpozen worden belegd. Dit betekent dat beleggers moeten wachten om diversificatie te bereiken en hun risico te spreiden over meerdere beleggingen.

Daarnaast biedt periodiek beleggen geen ruimte voor kortstondige koersdalingen of kansen, aangezien de beleggingsbedragen vooraf zijn vastgesteld en beleggers potentiële winsten kunnen mislopen als zij sneller met hun middelen hadden gehandeld. Ten slotte betekent periodiek beleggen vanuit een beperkte bron van middelen dat beleggers niet de flexibiliteit hebben om verschillende bedragen in verschillende effecten te beleggen, afhankelijk van de prestaties van elk effect.

meer weten over succesvolle strategieën?

Periodiek beleggen kan een nuttige strategie zijn om toe te passen. Lees ons e-book
over de 16 meest succesvolle strategieën ter wereld voor meer informatie.