Crowdfunding kan uw rendement als belegger verhogen

Crowdfunding kan uw rendement als belegger verhogen

Crowdfunding is een interessante manier om een hoger rendement te behalen. Als belegger ben ik natuurlijk continu bezig om te zoeken naar interessante investeringen.

Want neemt u genoegen met 0,05% rente op een spaarrekening? Of wilt u graag een hoger rendement dan de inflatie en de belasting? Ik wel. Ik kwam bijvoorbeeld dit project tegen met niet minder dan 8% rente.

Crowdfunding beter dan een spaarrekening

Natuurlijk is het risico bij Crowdfunding hoger dan op een spaarrekening. Hoewel, een bank kan natuurlijk ook omvallen…Dit is bijvoorbeeld een project waarbij de verhouding tussen de waarde en de lening slechts 24% is en er het recht van eerste hypotheek wordt aangeboden. Alleen al de waarde van de grond is veel hoger dan de lening.

Deskundig beoordeeld

Het project is uitgebreid gecontroleerd door de Crowdfunding organisatie. Dit is natuurlijk van groot belang, omdat alle aangeleverde stukken, zoals jaarrekeningen en taxatierapport deskundig beoordeeld moeten worden. Het beleggen in vastgoed is natuurlijk een vak apart.

Beleggen met onderpand als zekerheid

Persoonlijk investeer ik liever in projecten met een hoge waarde. Mocht er dan iets misgaan met een project, er kan natuurlijk van alles gebeuren, dan is het prettig als er een onderpand is dat als zekerheid kan dienen. Toch altijd beter dan iemand op zijn blauwe ogen geloven toch?

De banken houden hun deuren gesloten voor vastgoed

Waarom gaan deze bedrijven dan niet naar de bank voor een financiering vraagt u zich misschien af? Banken houden steeds vaker de deuren gesloten. Rabobank bijvoorbeeld heeft hun loket volledig gesloten. ABN AMRO financiert nog maar sporadisch. Commercieel vastgoed tot € 10.000.000 is nauwelijks meer te financieren, zo lezen we in het vastgoedjournaal.

De grote banken bouwen posities af

Ook bij buitenlandse banken hoeven de partijen niet meer aan te kloppen. Zeker wanneer projecten wat afwijken. Bij Rabobank zien we een afname van € 30 miljard aan vastgoedfinancieringen naar nu € 22 miljard. Dit biedt natuurlijk kansen voor particuliere beleggers.

Crowdfunding project

Ik ben benieuwd wat u vindt van het project wat ik tegenkwam:

 • Rente:8%
 • Looptijd:24 maanden
 • Aflossing:0%
 • Type lening: Aflossingsvrij
 • Omvang: € 1.250.000
 • start 17 april 2019
 • NF Creditscore B
 • Zekerheid:1ste hypotheek
 • Loan to value:24%

Crowdfunding kan uw rendement als belegger verhogen

75 courante appartementen

Het gaat om een nieuwbouwproject met in totaal 75 appartementen in 4 types variërend van 78 tot 115m2. Courante appartementen dus, waardoor deze waarschijnlijk makkelijk te verhuren en te verkopen zijn. We weten dat de woningmarkt overspannen is, dus persoonlijk zie ik hier wel kansen.

Het Parkgebouw in Doetinchem

Het betreft een duurzaam wooncomplex “Het Parkgebouw” in het centrum van Doetinchem, net buiten de historische kern van Doetinchem. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame en onderhoudsarme materialen en het complex wordt natuurlijk voorzien van zonnepanelen.

Warmte Koude Opslag (WKO)

Voor de verwarming wordt een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie gebruikt, waarbij bodemenergie gebruikt wordt voor de verwarming en koeling. Ik heb het zelf ook in mijn woning, en moet zeggen dat het zeer comfortabel is. Zeker in de zomer, blijft mijn woning heerlijk koel.

Beste nieuwbouwproject

De projectontwikkelaar, Phoen’x, won in 2018 de publieksprijs van de Heuvelinkprijs voor het beste nieuwbouwproject in Arnhem. Een innovatief project waarbij met behulp van zonnepanelen en vloerverwarming 60% minder energie wordt gebruikt dan bij normale woningen. Het bedrijf heeft deze financiering nodig voor de herfinanciering van 2 private financieringen.

Crowdfunding platform gespecialiseerd in financiering van vastgoed

Op de website van NewFunding, een Crowdfunding platform gespecialiseerd in financiering van vastgoed, zijn de jaarcijfers van 2018 van Phoen’x Investments B.V. terug te vinden. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar gespecialiseerde partijen. Het financieren van vastgoed is iets heel anders dan het financieren van bedrijfskapitaal.

Loan to value (LTV),

Een belangrijk punt om mee te nemen bij de beoordeling van een project is natuurlijk de Loan to value (LTV), het percentage van de lening ten opzichte van de waarde. Deze bedraagt 69% op basis van de getaxeerde grondwaarde en 24% op basis van de marktwaarde (in verhuurde staat) van de 20 appartementen zodra deze gerealiseerd zijn.

1ste recht van hypotheek

Investeerders krijgen het 1ste recht van hypotheek op minimaal 20 appartementen, die als belegging in bezit blijven van Phoen’x Investments B.V. Deze appartementen vertegenwoordigen bij oplevering een taxatiewaarde van € 5.225.000 (leegwaarde) respectievelijk € 5.100.000 (in verhuurde staat). De actuele grondwaarde wordt getaxeerd op € 1.985.000.

De NewFunding (NF) Creditscore

De NewFunding (NF) Creditscore, een model dat is ontwikkeld om risico en rendement te bepalen, gaf een score van 49, wat inhoudt, dat er een lage kans is op een financiële calamiteit.

CreditSafe

De geldnemer Phoen’x Holding B.V. is tevens getoetst door CreditSafe op kredietwaardigheid en betaalmoraal. Met CreditSafe kan kredietwaardigheid van meer dan 320 miljoen bedrijven wereldwijd worden bekeken.

Spreiden van beleggingen, ook in Crowdfunding

100% zekerheid krijgen we natuurlijk nooit in het leven. Maar als belegger zijn we daarom ook altijd op zoek naar spreiding. Niet alleen dus in aandelen, maar ook investeren dus in vastgoed. Mijn voorkeur gaat uit om mijn investering te spreiden over verschillende vastgoedobjecten. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Crowdfunding.

Ik ben zeer benieuwd wat uw mening is. Samen weten we immers meer dan alleen, niet waar? Laat onder deze: uw reactie achter. Overigens vanaf 17 april om 12.30 uur kunt u investeren via www.newfunding.nl

Harm van Wijk

3 antwoorden
 1. maas
  maas zegt:

  Geachet,

  Aantrekkelijk, maar mogelijk niet voor een ieder. Belangrijk is ook wat de minimale inleg is.
  Niet iedereen kan zomaar 10.000 of meer inleggen.
  Beleggen in vastgoed opzich en met het recht van eerste hypotheek is prima zolang de onroerendgoed markt niet in een neerwaartse spiraal zit of komt.

  Beantwoorden
 2. Richard
  Richard zegt:

  Minimale inleg is Eur 500,-
  1e hypotheek zit wel een verhaaltje bij, maar dat kun je lezen op de webpagina.
  Alle informatie staat duidelijk op hun website.

  Klinkt goed.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.