Europese aandelen top 5 dividendbetalers

Europese aandelen

Europese aandelen komen nu aan bod in navolging van de voorgaande bijdragen, waarin we ingingen op de Nederlandse top 5 dividendbetalers. Laten we ditmaal eens de blik verbreden naar Europese aandelen. Naarmate de spaarrente verder daalt, wordt dividend belangrijker. Dus wanneer we kijken naar de aandelen binnen Europa, dan kunnen we vaststellen dat momenteel veel Europese aandelen de spaarrekeningen met glans verslaan.

STOXX® Europe Select Dividend 30

Vervolgens gaan we in op de STOXX® Europe Select Dividend 30, die is samengesteld uit aandelen met een hoog dividend uit diverse Europese landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland. Daar kunnen we de volgende landen nog aan toevoegen: IJsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Dus de top 5 dividendbetalers van Europa, gesorteerd op dividendrendement, ziet er als volgt uit:

1. France Telecom 9,82%
2. RWE 9,45%
3. Belgacom 9,27%
4. KPN 8,28%
5. Zurich Financial 8,18%

 Nummer 1 van Europese aandelen: France Telecom

Ten eerste: op nummer 1 staat France Telecom dat één van ’s werelds grootste telecommunicatie-exploitanten is en telecommunicatiediensten biedt via vaste lijn, mobiele telecommunicatie, kabel televisie, internet. Ook is France Telecom actief met de verkoop en verhuur van telecommunicatieapparatuur. Orange is het belangrijkste merk van France Telecom.

Bovendien had France Telecom aan het einde van 2010 een omzet van € 46 miljard. Daarnaast, op 31 maart 2011 had de groep een totaal klantenbestand van bijna 216 miljoen klanten. Deze omvatten meer dan 156 miljoen mobiele klanten en 13,9 miljoen breedband internet (ADSL) klanten wereldwijd. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers: € 14,255

Dividendrendement (ttm) 9,821%

Koers-winstverhouding (trailing) 9,928

Nummer 2 Europese aandelen: RWE

Ten Tweede: RWE AG genereert, distribueert en handelt in elektriciteit aan gemeentelijke, industriële, commerciële en particuliere klanten. Het bedrijf produceert aardgas en olie, mijnt kolen, distribueert gas en levert drinkwater. RWE opereert vooral in Europa. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers: € 36,995

Dividendrendement (ttm) 9,434 %

Koers-winstverhouding (trailing) 8,295

Nummer 3 Europese aandelen: Belgacom

Ten derde: Belgacom biedt communicatiediensten en producten aan particuliere, zakelijke en groot zakelijk klanten zowel nationaal als internationaal. De groep biedt ook multimediaproducten, telefooncellen, semafoons, diensten aan exploitanten en telefoonkaarten. Het bedrijf biedt via haar dochterondernemingen Belgacom Mobile en Belgacom Skynet mobiele telefoon en internetdiensten. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers: € 23, 515

Dividendrendement (ttm) 9,271%

Koers-winstverhouding (trailing) 5,968

Nummer 4 Europese aandelen: KPN

Europese aandelen KPNTen vierde: een ander interessant fonds is Koninklijke KPN NV. Deze Nederlandse telecommer biedt telecommunicatiediensten in heel Nederland. Het bedrijf biedt lokale, interlokale, internationale en mobiele telecommunicatiediensten, voice-mail, doorschakelen van oproepen, ISDN internet lijnen, faxen en communicatiediensten voor bedrijven en particulieren. Daarnaast biedt KPN ook nog mobiele telecommunicatie via E-Plus in Duitsland en BASE in België. Tot slot, op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers: € 9,656

Dividendrendement (ttm) 8,285%

Koers-winstverhouding (trailing) 7,663

Nummer 5 Europese aandelen: Zurich Financial

Tot slot treffen we Zurich Financial aan. Zürich financiële Services AG (Zürich) is een op verzekeringen gebaseerde financiële dienstverlener met een wereldwijd netwerk van dochterondernemingen en kantoren in Noord-Amerika en Europa, in Azië, Latijns-Amerika en andere markten. Tot slot, op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers: CHF 207,800

Dividendrendement (ttm) 8,18%

Koers-winstverhouding (trailing) 11,66

Concluderend, kunnen we stellen dat ook de top 5 van fondsen van Europa spectaculaire dividendrendementen biedt. Dat dit geen garantie biedt dat de koersen van deze aandelen ook gaan stijgen, wordt duidelijk wanneer we de gegevens van KPN vergelijken met het moment waarop KPN in de top 5 van de AEX-aandelen voorkwam. KPN stond op 16 mei 2011 op nummer 1 met de volgende cijfers:

Koers: € 10,405

Dividendrendement (ttm) 7,689%

Koers/winst (trailing) 8,258

Kortom, door de daling van de koers van KPN is het dividendrendement nog verder opgelopen en de koers-winstverhouding verder gedaald. Ook aan de STOXX® Europe Select Dividend 30 zien we dat een hoog dividendrendement geen garantie op succes biedt. Het 52 weeks resultaat is 2,71% en het resultaat vanaf 1 januari is -2,59%. Sinds 1998 is het resultaat op jaarbasis 3,02%.

Hoog dividendrendement niet altijd goede belegging

Dus niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is dan ook een goede belegging. Met andere woorden: aandelen worden pas interessant als opnieuw (of meer) winst wordt gemaakt, hun koers in een opgaande trend zit en de ondernemingen het dividend verhoogd hebben.

Euronext 100 en Next 150

Concluderend: in de afgelopen elf jaar leverde bovenstaande strategie met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 indices een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex. Illustrerend in de grafiek van de DividendPortefeuille ziet u deze strategie in vergelijking met de EuroStoxx50. Dus kijk voor meer informatie op https://beleggen.com/maandelijks-beleggen-wint-het-van-wekelijks-beleggen/

Met andere woorden, ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Tot slot, type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Weten welke aandelen in een stijgende of een dalende trend zitten? Zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

Drs. Harm van Wijk

2 antwoorden
 1. Thérèse
  Thérèse zegt:

  Interessant. Werk hier al jaren mee. Echter, het is een heel gedoe om de ingehouden buitenlandse div.belasting terug te krijgen en bij kleinere bedragen lang niet altijd de moeite waard. Hierdoor wordt het div.rendement negatief beïnvloed. Daarom geef ik in dit concept veelal de voorkeur aan Nederlandse aandelen al dan niet gecombineerd met opties.

  Beantwoorden
 2. H.H.Zeitlin
  H.H.Zeitlin zegt:

  Op het dividend van niet in Nederland gevestigde bedrijven wordt wel voor de meeste particuliere beleggers een niet verhaalbare, noch verrekenbare dividendbelasting ingehouden.
  Met vriendelijke groet,
  H.H.Zeitlin

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.