Het verschil tussen arm en rijk is compounding

CompoundingCompounding is de belangrijkste weg naar rijkdom

Afgelopen weekend las ik een goed artikel over compounding, mijn favoriete onderwerp. Compounding werd ook hier genoemd als de belangrijkste weg naar rijkdom. Compounding is de veiligste weg en het mooie is dat iedereen het kan.

Albert Einstein

Ik citeerde enkele weken geleden al in “Met compounding over 15 jaar 17 miljoen euro op je rekening?” Albert Einstein — ‘Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.’

Compounding is het achtste wereldwonder

Samengestelde interest is dus volgens Albert Einstein het achtste wereldwonder. “Hij die het begrijpt, verdient het … hij die dat niet doet … betaalt het.” Om met succes gebruik te maken van compounding heb je doorzettingsvermogen nodig. Je moet intelligent genoeg zijn om te begrijpen wat je doet en waarom.

 Wiskunde

Verder heb je kennis nodig van wiskundetabellen om de enorme beloning te begrijpen die compounding oplevert. Tot slot heb je tijd nodig om de kracht van compounding voor je te laten werken.

Uitdagingen

Er zijn 2 uitdagingen om compounding voor je te laten werken. Je moet een offer kunnen brengen. Je kunt namelijk niets uitgeven van het kapitaal en het tweede is, compounding is saai. Tenminste saai tot, na enkele jaren, het geld begint te groeien. Dan wordt het pas interessant, zelfs ronduit fascinerend!

Belegger ( B )

Om de kracht van compounding te demonstreren, verwijs ik naar https://beleggen.com/een-kerstcadeau-van-11-miljoen/ In deze tabellen begint een belegger ( B ) een effectenrekening op zijn 19de. Gedurende zeven opeenvolgende jaren belegt deze belegger € 2000 met een gemiddelde groei van 10% (het gemiddelde rendement van de Dow Jones van de afgelopen ruim 100 jaar). Na zeven jaar stopt deze belegger met storten.

Belegger ( A )

Een tweede belegger ( A ) start pas op zijn 26ste (het moment waarop belegger B niks meer doet. Belegger A blijft trouw ieder jaar € 2000 storten tot zijn 65ste ook hier weer met 10% rendement.

Verschil tussen de beide beleggers

Bestudeer nu de verschillen. Belegger B, die vroeger begon maar slechts zeven jaar investeringen deed, eindigt met meer geld dan A, die 40 jaar bijstort, maar dus 7 jaar later begint. Het verschil tussen beide beleggers is dat B 7 jaar eerder begon en deze 7 jaren leveren meer op dan de 33 aanvullende stortingen van A.

Compounding

Tweemaal zoveel geld

Nog beter natuurlijk is nog dat je vroeg begint en het blijft volhouden. Als je begint op je 19de en je houdt het vol tot je 65ste, dan eindig je met tweemaal zoveel geld. Nog beter is dat iemand anders voor je begint net na je geboorte (zoals mijn kinderen Lars en Sven).

€ 2000 per jaar

Ik beleg voor Lars en Sven jaarlijks € 2000, 65 jaar lang (straks mogen ze het zelf doen natuurlijk) iedere maand € 166,67 (€ 2000 per jaar dus). Dit groeit aan tot € 10.766.156, een factor 82,82. Bijna € 11 miljoen dus met slechts € 166,67 per maand. Alleen al aan rente / dividend / winstgroei levert dit mijn zoontjes dit op hun 65ste dan ruim € 1 miljoen per jaar op.

Kinderen met de paplepel ingeven

Dit is dus een les die ik mijn kinderen met de paplepel ga ingeven. Ik stel voor dat u dat bij uw (klein)kinderen ook doet. Overigens is 10% natuurlijk bescheiden en mijn kinderen hebben met bewezen strategieën een veel beter rendement behaald.

Verlies geen geld

De tweede regel van het artikel was: verlies geen geld. Of zoals Warren Buffett het mooi stelt “The first rule of investing is don’t lose money. The second rule is don’t forget Rule No. 1.”

Startpositie

Dit heeft te maken met het feit dat als je 50% van je geld verliest, dat je dan eerst 100% rendement moet maken om weer op de startpositie te komen. En verlies je 75% van je geld, dan moet je 300% rendement maken. En verlies je 90% van je geld, dan moet je 1000% rendement maken om weer op de startpositie te komen.

Erfenis Warren Buffett

Overigens las ik afgelopen week dat Warren Buffett heeft aangekondigd zijn erfenis onder te brengen in indexfondsen. Opmerkelijk omdat Warren Buffett bekend staat als een belegger (ondernemer?) die decennia lang de index wist te verslaan.

Indexfondsen

Ook ik ben, vanwege de prachtige resultaten van de ETF-Portefeuille een groot voorstander geworden van indexfondsen. Alleen simpel de index volgen, vind ik dan weer niet zo’n goed idee. Ik maak ook graag gebruik van het momentum effect en stap ik uit (volgens een bewezen systeem) wanneer we in een dalende markt zitten.

ETF-Portefeuille

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Hoe de beste aandelen selecteren in 2019 zonder risico’s

Met vriendelijke groet,
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

5 antwoorden
 1. Ben Veerbeek
  Ben Veerbeek zegt:

  Mensen begrijpen nog niet 10% van wat samengestelde intrest werkelijk kan doen met je vermogen! Harm? Je legt het weer eens prachtig uit. Geen speld tussen te krijgen! Ik zeg DOEN!

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Dat wil ik best garanderen…maar tussentijds kan het fluctueren…maar over een periode van zeg 100 jaar, zie ik geen reden waarom de komende 100 jaar anders zouden zijn dan de afgelopen 100 jaar…

   Bovendien zijn de bewezen strategieën die wij gebruiken in staat gebleken om veel meer dan 10% te behalen…

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] dan kan je optimaal gebruik maken van het compounding […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.