Reverse converteerbare obligatieReverse converteerbare obligatie is een variant van de ‘normale’ converteerbare obligatie. Bij een converteerbare obligatie heeft de koper van deze obligatie het heft in hand en kan de belegger gebruik maken van zijn omwisselrecht. Bij een reverse converteerbare obligatie (reverse convertible), heeft de uitgevende onderneming daarentegen de touwtjes in handen.

Reverse converteerbare obligatie risico bij belegger

De keuze om een obligatie (vervroegd) af te lossen in aandelen ligt bij de onderneming. Dit houdt dus een risico in voor de belegger in reverse converteerbare obligaties. De belegger kan worden aangewezen om aandelen geleverd te krijgen. Indien de beurskoers van het bedrijf daalt onder bepaald niveau (‘knock-in level’), zal de aflossing van de hoofdsom geschieden in aandelen in plaats van contanten.

Beperkt winstpotentieel reverse converteerbare obligatie

Het beleggen in reverse converteerbare obligaties is vergelijkbaar met het verkopen van een putoptie. Als een belegger short gaat in een put (sec put verkopen), wordt ook een afnameplicht aangegaan. Dit impliceert dus dat een belegger niet ten volle van een eventuele stijging van de aandelenkoers profiteert. Het winstpotentieel is dus beperkt, terwijl het neerwaarts risico wel onbeperkt (zij het tot ‘nul’) is.

In het meest gunstige geval krijgt de koper van reverse converteerbare obligaties de hoofdsom terugbetaald plus rente. Voor het risico om aandelen geleverd te krijgen, worden beleggers in reverse converteerbare obligaties gecompenseerd met een hoger rentepercentage.

ProtectiePortefeuille

De afgelopen jaren waren niet het makkelijkste voor beleggers. Sinds 2008 is de AEX ongeveer gehalveerd. Toch hebben wij en onze abonnees van de ProtectiePortefeuille een mooi rendement behaald in deze periode.

Door zowel shortposities als long middels Turbo’s, Speeders en Sprinters, is het resultaat fors gestegen. Een goede strategie is dus van grote waarde. Gelukkig staan de kosten van een abonnement op de ProtectiePortefeuille in geen relatie tot de opbrengsten.

U kunt ook profiteren van de ontwikkelingen van obligaties, edelmetalen en/of uw portefeuille beschermen. Met een abonnement op deze modelportefeuille ontvangt u direct onze informatie.

Kijk op https://beleggen.com/protectieportefeuille voor meer informatie.