De belegger, hoe begin je met beleggen?

De belegger, je komt ze steeds vaker tegen. Ze moeten wel. Maar beleggen klinkt voor veel mensen als iets ingewikkelds en spannends. Je eigen geld investeren is natuurlijk ook iets waar je goed over na wilt denken. Maar als je je bedenkt, dat je met je spaargeld winst kunt maken, dan wordt het toch echt een interessante optie. En wees gerust, je hoeft echt geen expert te zijn om te kunnen starten met beleggen. Dus laten we bij het begin beginnen. Wat is beleggen nou precies, wat zijn de mogelijkheden en hoe begin je ermee?

LIVE online training

Meld u aan voor de gratis online training. Succesvol beleggen….in nog geen 10 minuten per week. Klik hier

Onderzoek laat ook zien dat niet elke leeftijdsgroep beleggen geweldig vindt. 30% van de millennials heeft de voorkeur aan contant geld als langetermijninvestering, terwijl 33% procent van Gen X’ers, 38% van de boomers en maar liefst 44% van de baby boomers aandelen prefereert. Het lijkt erop dat leeftijd en ervaring iets te maken hebben met beleggingsgewoontes. En dat is niet dan meer logisch ook. Millennials hebben tijdens hun leven veel marktvolatiliteit gezien, waaronder de grote recessie. Maar oudere generaties, die over het algemeen in de loop van de tijd in aandelen hebben geïnvesteerd en hun geld hebben zien groeien ondanks verschillende economische omwentelingen, hebben de neiging om een ​​ander perspectief te hebben(1).

Dus beleggen is voor veel mensen toch een ding, maar hoe zit het nu?

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren. Hierbij legt de belegger zijn geld vast voor de korte- of lange termijn, met als doel dat je investering in waarde toe gaat nemen. Stel dat je spaargeld wilt gaan gebruiken om te gaan beleggen. Dan kun je bijvoorbeeld aandelen kopen waarvan jij denkt dat ze in de toekomst meer waard gaan worden. Zijn de aandelen inderdaad meer waard geworden, dan kan de belegger de aandelen vervolgens met winst verkopen. Bovendien kan je dividend ontvangen, net als rente, maar dan veel meer.

Waarom is het aantrekkelijk om te kiezen voor beleggen?

Sparen voor iets moois willen we allemaal. Voor een specifiek doel op de korte termijn, of als investering op de lange termijn, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen. Je geld op een spaarrekening zetten wordt steeds minder aantrekkelijk doordat de spaarrentes tegenwoordig extreem laag zijn. Hierdoor zoeken mensen naar andere manieren om vermogen op te bouwen.

Beleggen is hierbij een aantrekkelijke en veelzijdige optie. Je kunt zowel beleggen op de korte termijn (bijvoorbeeld een maand of een kwartaal) of op de lange termijn (een x aantal jaar). Beleggen doe je niet zonder risico, je kunt immers geld verliezen. Maar daartegenover staat dat je een mooi rendement aan het beleggen over kunt houden. Hoogstwaarschijnlijk een heel stuk hoger dan de rente van je spaarrekening.

De belegger kan zelf pensioen opbouwen of aanvullen door te beleggen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf pensioen op te bouwen door te gaan beleggen. Dit kan een aanvulling zijn op je huidige pensioenregeling en toekomstige AOW-uitkering. Ben je zzp’er en heb je dus geen werkgever die pensioen voor jou opbouwt, dan is het helemaal van belang om zelf je pensioen op te gaan bouwen. Je kunt het beste zo snel mogelijk beginnen met het opbouwen of aanvullen van je pensioen. Ieder jaar dat je dit uitstelt, kost je later geld.

de belegger op BeleggersFair

In 1995 is onderzocht hoe leuk het eigenlijk is om te beleggen voor je pensioen. Auteur Charles Ross stelde in de inleiding dat beleggen een vervelend karwei mag zijn. Een beetje risico nemen kan een sensatie zijn voor veel beleggers die graag individuele aandelen kiezen. Anderzijds is het natuurlijk ook de bedoeling dat het spaargeld zal renderen. Het compromis is om een ​​solide portefeuille op te bouwen van voornamelijk fondsen aangevuld met een kleine hoeveelheid individuele aandelen. Door het directe aandelenbezit te beperken verkleint u de kans dat een paar slechte keuzes uw spaargeld aantasten. Een grote bedreiging voor een comfortabel pensioen is het gevaar dat u niet genoeg gespaard heeft. Daarom is een combinatie van zekerheid en (een klein beetje) spanning mogelijk de meest geschikte oplossing(2).

Waarin kan beleggen?

Je kunt op verschillende manieren beleggen. Veelvoorkomende vormen van beleggen zijn beleggingen in aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen zoals goud en zilver. Welke vorm voor jou interessant is ligt helemaal aan jouw doel en het risico dat je wilt lopen. We zullen de vormen van beleggen toelichten, zodat je kunt zien welke vorm van beleggen het beste past bij jou en jouw wensen en wat de voor- en nadelen zijn.

Beleggen in aandelen

Bij de term beleggen denken de meeste mensen aan het investeren in aandelen. Aandelen zijn in principe ‘stukjes’ van een bedrijf. Koop je aandelen van een bedrijf, dan ben je dus eigenlijk voor een deel eigenaar van dat bedrijf. Maakt het bedrijf winst of stijgt de koers van het aandeel, dan maak je dus winst met jouw belegging. Je kunt aandelen kopen van individuele bedrijven, of je kunt beleggen via een ETF.

Aandelen krijgen vaak een bepaalde aanbeveling van analisten en soms krijgt een aandeel de aanbeveling ‘hold’ of slechter, de gehate aandelen. Maar doen die het echt zo slecht als analisten denken? Dit is onderzocht in 2018. De onderzoekers bestudeerden de prestaties van zogenaamde gehate aandelen. Van 2009 tot 2016 presteerde deze groep gehate aandelen in de S&P 500 beter dan de andere aandelen in de S&P 500. Wanneer de steekproef werd uitgebreid naar alle aandelen die door ten minste vijf analisten worden gevolgd, presteerden die gehate aandelen opnieuw beter dan niet-gehate aandelen in dezelfde tijdspanne. Dit resultaat wordt echter gedreven door twee factoren: de impact van de periode 2009 en 2010 en het effect van goedkope aandelen. Als begin 2011 werd gestart met de strategie om te beleggen in gehate aandelen of als laaggeprijsde aandelen werd uitgesloten, was er geen significante outperformance van de gehate aandelen(3).

Wat zijn ETF’s of trackers?

ETF’s zijn Exchange Traded Funds. Een andere term hiervoor is ‘trackers’. Met ETF’s kun je op een eenvoudige manier gespreid beleggen in een index [1]. Een index kun je zien als een mand met aandelen of obligaties. Simpel gezegd, koop je met een ETF in één keer meerdere aandelen.

Een ETF volgt een index en biedt beleggers hetzelfde rendement (de opbrengst van de belegging) als de index. Stijgt een index, dan levert de ETF in principe ongeveer hetzelfde rendement op.

Beleggen in obligaties

Naast beleggen in aandelen, beleggen ook veel mensen in obligaties. Maar wat zijn dit eigenlijk? Obligaties kun je zien als schuldpapieren van een bedrijf (of de overheid) die worden verhandeld [2]. In principe zijn obligaties dus een soort leningen. Dit komt erop neer dat een bedrijf geld van de belegger leent. In ruil hiervoor krijgt de belegger rente.

De koersen van obligaties stijgen als marktrentes dalen en omgekeerd. Hierbij is er nog verschil in het zelf bezitten van obligaties of het beleggen in een obligatiefonds.

Het verschil tussen een obligatie en een obligatiefonds

Bezit je zelf een obligatie dan weet je in principe wat het resterende rendement is tot het einde van de looptijd [2]. Beleg je in een obligatiefonds, dan koop je een aandeel in een portefeuille obligaties. De waarde hangt hierbij af van de koerswaarden en de rentebetalingen. Waarom je zou moeten kiezen voor een obligatie of juist voor een obligatiefonds? Het gaat hierbij, net als bij veel andere vormen van beleggen, vooral om het risico.

Kies je ervoor om zelf een obligatie aan te kopen? Dan heb je meer zekerheid als je de obligatie tot het einde van de looptijd houdt. De belegger heeft dan geen koersrisico en heeft meer zekerheid over het rendement. Het nadeel van deze optie is dat je hier veel tijd in moet steken. De belegger moet immers goed weten welke obligaties interessant zijn en de belegger moet zich verdiepen in de rentes en de looptijd van de leningen. Veel obligaties leveren namelijk op dit moment een negatieve rente op.

De belegger ziet de koers van obligaties alleen maar dalen

Wil je jezelf deze tijd besparen? Dan kun je kiezen voor een obligatiefonds. De beheerder van een fonds zal alles uitzoeken. Uiteraard doen zij dit wel tegen een (zeer hoge) vergoeding. Het rendement is al laag en wanneer er dan nog kosten moeten worden gemaakt, dan blijft er voor de belegger niets over.

Wat is aantrekkelijker, beleggen in aandelen of in obligaties?

Het voordeel van beleggen in obligaties is dat je in principe aan het einde van de looptijd de waarde terugkrijgt. Dat maakt het beleggen in obligaties aantrekkelijk. Maar minder risico, betekent vaak ook minder rendement. Op dit moment zelfs een negatief rendement. Jouw keuze is vooral afhankelijk van het risico dat je durft te nemen. Kies je voor minder risico met een lager (of zelfs negatief) rendement? Of neem je meer risico met kans op een hoger rendement?

Beleggen op de automatische piloot?

Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools

Beleggen in vastgoed

Naast het beleggen in aandelen en obligaties, kan de belegger er ook voor kiezen om te gaan beleggen in vastgoed. Ook hierin heb je verschillende opties. Je kunt zelf een woonhuis, winkel of kantoorpand kopen als investering. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te investeren via de beurs. Op die manier koop je zelf geen huis, maar je koopt een aandeel in een vastgoedfonds. Let op: ook deze fondsen rekenen (hoge) kosten zodat er altijd iemand is die verdient, maar helaas zelden de belegger.

Zelf investeren in vastgoed

Over het algemeen geldt bij beleggen, hoe breder de spreiding van investeringen, hoe minder risico je loopt. Je bent dan immers minder afhankelijk van de waardeontwikkeling van één belegging.

Als je zelf gaat investeren in een pand dan moet je rekening houden met hoge aanschafkosten. Door deze hoge kosten is het wellicht lastig om te zorgen voor een goede spreiding [3]. Dan zou je al snel moeten denken aan het aanschaffen van meerdere panden. Dit is uiteraard niet haalbaar voor iedereen. Aan de andere kant moet je natuurlijk ergens beginnen. Veel vastgoedbeleggers zijn ooit ‘klein’ begonnen. En we hoeven je vast niet te vertellen dat er genoeg voorbeelden zijn van succesvolle vastgoedbeleggers.

De belangrijkste bron van inkomsten van de belegger is de verhuur van het pand. Een voordeel van deze manier van beleggen, is dat de huurprijzen meestal meestijgen met de inflatie. Een nadeel is het risico van vertrekkende huurders. Wordt jouw pand niet verhuurd dan nemen de inkomsten voor de belegger gelijk af.

Investeren in een vastgoedfonds

Wil je met kleinere bedragen investeren in vastgoed, dan kun je ook kiezen voor een vastgoedfonds. Een vastgoedfonds investeert met o.a. jouw geld in de bouw of aankoop van bijvoorbeeld woonhuizen en kantoren. Zij verdienen geld door de verhuur en/of verkoop van vastgoed.

Investeer je in een vastgoedfonds, dan is er sprake van een spreiding over meerdere panden die in het bezit zijn van een fonds [3]. Dit brengt minder risico met zich mee. Een ander voordeel is de kennis en ervaring van een vastgoedfonds. Hier kan de belegger voordeel mee doen.

Wil je meer weten over het beleggen in vastgoed? Klik hier voor een heldere uitleg met concrete voorbeelden.

Beleggen in grondstoffen zoals goud of zilver


Je kunt er ook voor kiezen om te gaan beleggen in grondstoffen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan goud of zilver. Of je zou kunnen beleggen in olie door aandelen te kopen in een oliemaatschappij. Je bezit bij het beleggen in grondstoffen vaak geen fysieke grondstof, maar een beleggingsproduct.

Er zijn meerdere voordelen van het beleggen in grondstoffen. Er is een blijvende en zelfs stijgende vraag naar grondstoffen, grondstoffen zijn schaars, er is namelijk slechts een beperkte voorraad en daarnaast zal de prijs van grondstoffen op lange termijn stijgen. Omdat er geen inkomen uit komt (zoals huur, rente of dividend) verdien je alleen geld bij een waardestijging. De belegger spreekt daarom liever van speculeren in plaats van beleggen.

De goudprijs piekt vanwege het coronavirus

De goudprijs is recentelijk gestegen vanwege het coronavirus en analisten denken dat de goudprijs zelfs nog verder kan stijgen [4]. De reden van deze stijging? Beleggers zijn op zoek naar een veilige plek voor hun geld. Geld wordt massaal bijgedrukt wordt daardoor minder waard. De overheid kan geen goud bijdrukken, dus stijgt de prijs van goud. Goud wordt vaak gezien als een redelijk stabiele grondstof om in te investeren en dus een veilige keuze.

Klik hier voor meer informatie over het beleggen in goud.

Ook de zilverprijs stijgt enorm

Zilver kwartaal

Hetzelfde geldt eigenlijk voor zilver. Ook deze grondstof is recentelijk in prijs gestegen. Net als goud, wordt zilver vaak gezien als een veilige keuze om in te investeren. Maar is dit realistisch of zijn we misschien te optimistisch? De corona crisis heeft er namelijk ook voor gezorgd dat bepaalde mijnoperaties stilliggen, waaronder enkele goud- en zilvermijnen [5]. Wat dit voor gevolgen heeft voor de toekomst is nog niet duidelijk.

De verschillende vormen van opbrengst voor de belegger

Wanneer je aandelen stijgen en er sprake is van opbrengst, dan kun je te maken krijgen met koerswinst, rente of dividend en nettorendement. We zullen de verschillende termen even kort toelichten.

Koerswinst

Koerswinst houdt in dat de belegger voor meer geld verkoopt dan hij of zij ervoor heeft betaald. Het is dus eigenlijk het (positieve) verschil tussen de aankoopprijs en de actuele prijs.

Rente en dividend

De opbrengst is per type belegging verschillend. Bij sommige vormen ontvangt de belegger jaarlijks een vergoeding. Bij obligaties en spaarrekeningen gaat dit om rente, bij aandelen gaat dit om dividend. Rente is de vergoeding voor het ‘uitlenen’ van het geld. Dividend is de winstuitkering van een bedrijf aan haar aandeelhouders.

Netto rendement

Wat levert de belegging op? Deze opbrengst van de belegging wordt rendement genoemd. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in bruto- en netto rendement. Bij het bruto rendement moeten er nog kosten worden afgetrokken. Dit zegt dus nog niet zoveel. Hierdoor is vooral het netto rendement interessant.

Iedereen kan beleggen

Ja, in principe kan iedereen beleggen. Starten met beleggen is voor veel mensen een grote stap. Maar je hoeft geen expert met jarenlange ervaring te zijn. Uiteraard is enige kennis wel noodzakelijk. De belegger moet immers wel weten waar hij of zij precies geld in gaat investeren en wat de risico’s zijn.

Wanneer je gaat beleggen is er uiteraard een kans dat je geld gaat verliezen, maar in een positief scenario heb je de kans om een mooi rendement aan het beleggen over te houden. Voorwaarde is dus wel dat je goed weet wat je doet. Het grootste risico is als je niet weet wat je aan het doen bent.

Hoe begin je met beleggen?

Eigenlijk heb je de eerste stap nu al gezet. Je bent je aan het verdiepen in het beleggen. Je weet wat een aantal belangrijke termen inhouden, wat de verschillende opties zijn en welke voor- en nadelen zij met zich meebrengen.

Het is nu aan jou om alles op een rijtje te zetten. Wat is het doel van de belegging? Wil je beleggen op korte- of lange termijn? En niet onbelangrijk, hoeveel geld wil je investeren? Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Het is daarnaast ook verstandig om voldoende spaargeld achter de hand te houden.

Vervolgens kijk je welke vorm van beleggen het beste bij jou past. Dit is vooral afhankelijk van hoeveel risico jij wilt en kunt lopen. Kies je voor het beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen? Of misschien een combinatie hiervan?

Om goed voorbereid de volgende stap te kunnen nemen, kun je onze handleiding downloaden. Hiermee leer je hoe je succesvol belegt zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen. Zie https://www.10stappen.com voor meer informatie.

Boek ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties. Het boek ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen’ helpt je stap voor stap. Gratis: wij betalen het boek, jij de verzendkosten. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug garantie. Bestel het boek hier 

Hartelijke groet,

Harm van Wijk

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

de belegger

Externe links

[1] https://www.ing.nl/particulier/beleggen/leren-beleggen/beleggingsinstrumenten/etf/index.html

[2] https://www.businessinsider.nl/obligatie-of-obligatiefonds-dit-moet-je-weten-623992/

[3] https://www.businessinsider.nl/investeren-in-vastgoed-meerdervoort-garantiefonds/

[4] https://www.businessinsider.nl/goud-piekt-coronavirus-hoogste-niveau-in-7-jaar/

[5] https://www.hln.be/geld/economie/zilverprijs-stijgt-naar-hoogste-niveau-sinds-2016~aa324e15/

Wetenschappelijke bronnen:

  1. https://www.proquest.com/openview/36e034ce04a3c106369cda558f8ee530/1?pq-origsite=gscholar&cbl=43721
  2. https://www.proquest.com/openview/e6146dc420027c6daea934854b9505b8/1?pq-origsite=gscholar&cbl=43721
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1062940817300451
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.