AEX-stijging op zijn laatste benen?

De stijging van de AEX lijkt op zijn laatste benen te lopen

AEX-stijging lijkt op zijn laatste benen te lopen

De AEX index daalde sinds de zomer van 576,90 naar 472,19 punten, een daling van ruim 100 punten, om vervolgens in een maand 70 punten te herstellen tot rond 545 punten. Normaal gaan de dalingen sneller dan stijgingen, maar ditmaal zagen we een ongekend krachtige herstel. De afgelopen maand stokte het herstel echter en consolideren we nu al weken rond 540 punten.

Al ruim twee jaar rond de 500 puntengrens

Zo’n scherpe draai in het sentiment is natuurlijk moeilijk te volgen, wanneer je de trend volgt. De afgelopen twee jaar is geen sprake is geweest van een trend. Al ruim twee jaar noteren we rond de 500 puntengrens. Trend volgende beleggers worden hierdoor voortdurend op het verkeerde been gezet. Helaas hoort dit er af en toe bij. Iedere strategie heeft zijn voor en nadelen en het nadeel van een trend volgend systeem is dat geld kost wanneer er geen trend is.

Het BeursBulletin beleggingsfonds boekt een bescheiden plus

Het BeursBulletin beleggingsfonds wist in de afgelopen maand een bescheiden plus te boeken. Gezien zeer lage optiepremies van dit moment, moeten we hier even genoegen mee nemen. We blijven nog even voorzichtig, gezien de lage premies in combinatie met de forse bewegingen (een daling van 100 punten gevolgd door een stijging van 70 punten).

Ik blijf voorzichtig tot de markt een keuze heeft gemaakt

Gezien de grote stijging sinds de bodem rond 195 punten in 2009 lijkt de grootste stijging inmiddels achter de rug. De AEX lijkt nog steeds te worstelen met de top van 2007. De markt moet een keuze maken of de AEX in staat is om deze top te passeren of dat de correctie volgt op de stijging die in 2009 is ingezet. Totdat de markt deze keuze gemaakt heeft, blijf ik voorzichtig.

AEX kwartaal

Een duidelijk waarschuwingssignaal

De maandcyclus zit nog steeds in een stijgende trend. Omdat de AEX naar het einde van 2018 onder de bodem van 2017 belanden, zou dit een teken kunnen zijn dat hiermee de stijgende trend ten einde is. Hoewel dit een duidelijk waarschuwingssignaal is, zou dit ook, net zoals in 2011, kunnen duiden op de vorming van een midcycle low van de hogere orde, de kwartaalcyclus.

AEX maand

Het merendeel van de aandelen zitten in een dalende trend

Op weekbasis hebben wij een koopsignaal gekregen. Objectief gezien zitten we dus opnieuw in een stijgende trend. Helemaal overtuigend is dit nog niet, gezien het feit dat er slechts 14 van de 30 grote aandelen van Amsterdam in een stijgende trend zitten. Met andere woorden 16 van de 30 aandelen zitten nog in een dalende trend. We kunnen daarom nog niet spreken van een stijging die zeer breed wordt gedragen.

De volatiliteit is bijzonder laag

De paniekbarometer, de graadmeter van de impliciete volatiliteit, ook wel de VIX genoemd, staat op een zeer laag niveau. We staan duidelijk onder het gemiddelde en de lange trend is nog steeds dalend. Dit betekent dat de premies voor opties op dit moment nog steeds bijzonder laag zijn. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het omhoog moet, maar wel dat geen verrassing zou zijn als de beweeglijkheid zou toenemen tot gemiddelde waarden.

AEX Vix dag

Een toename van de beweeglijkheid gaat vaak samen met een daling van de AEX

Net voor de daling, die in de zomer werd gezet, zagen we ook extreem lage waarden. Omdat de waarden vaak terugkeren naar het gemiddelde, was dit ook het moment om alert te blijven. In een vrij korte periode zagen we de waarde oplopen van rond 10 naar boven 30. De verdrievoudiging van de volatiliteit, de beweeglijkheid, zorgt voor een verdrievoudiging van de premie van opties. Een toename van de beweeglijkheid gaat doorgaans gepaard met een daling van de AEX index. Klik hier voor een uitleg van de AEX op Wiki-pedia…

De Amerikaanse indices vertonen ook topvorming

Wanneer we de AEX vergelijken met bijvoorbeeld de Dow-Jones index, de Russell 2000, de Nasdaq of de S&P 500, dan zien we overal vergelijkbare patronen. We zien een forse daling sinds de zomermaanden waarna een fel herstel volgde. Bij alle indices lijkt er nu topvorming te ontstaan waarmee het herstel op zijn laatste benen lijkt te lopen.

Europese indices ogen vermoeid

De Europese indices zoals bijvoorbeeld de Duitse DAX, de Euronext 100 en de Stoxx 50 tonen ook de nodige vermoeidheidsverschijnselen. Mogelijk is er een lagere top in de maak ten opzichte van de zomer van 2018. Nogmaals, de markt moet kiezen welke kant het op wil. Voorzichtigheid is echter geboden gezien ook de daling die we hebben gezien aan het einde van 2018.

Combineer bewezen strategieën die bij het passen

Gebruik altijd een strategie die zichzelf bewezen heeft en stap niet zomaar blind in deze markt onderzoek welke strategie het beste bij je past, bijvoorbeeld een momentum strategie, een groeistrategie, een waardestrategie of een trendvolgende strategie. Combineer deze vervolgens met een optiestrategie, die profiteert van een zijwaartse markt, wanneer de aandelenstrategieën het laten afweten, zoals in de afgelopen jaren.

dividendportefeuille

ModelPortefeuille in 2018 circa 30% beter

Wanneer we kijken naar de gecombineerde strategieën van de ModelPortefeuille die we samen met Finodex hebben ontwikkeld, dan zien we dat, ondanks dat de AEX in 2018 met 13,4% daalde, deze modelportefeuille met 16% steeg. Bijna 30% beter dus.

Modelportefeuille 250k 2007-2018 data

Rendement 16 procent per jaar na kosten en exclusief dividend

Sinds de start van de meting op 1 januari 2007, dus vlak voor de kredietcrisis, is het rendement per jaar 16%, exclusief dividend, dus een aardig eind richting de 20% na aftrek van alle kosten. En dat terwijl de AEX gemiddeld 0,4% per jaar daalde…

Het risico van deze modelportefeuille was lager

En het risico van deze modelportefeuille, gemeten met de gemiddelde afwijking, was lager. 10,7% afwijking van het gemiddelde waar dat bij de AEX 12,9% was. Dus een veel hoger rendement met een aanzienlijk lager risico dus…Dat is dus de kracht van spreiden over verschillende strategieën.

Zie https://www.dropbox.com/s/l1oh576uidsmqbo/Finodex%20De%20BFM%20Modelportefeuilles%20v1%20Pages.pdf?dl=0

Eenvoudiger beleggen door gebruik van software

Beleggen.com is een samenwerking is aangegaan met Iris.nl op het gebied van beleggen. Voordelen hiervan zijn dat beleggers op een eenvoudigere manier kunnen beleggen volgens de systemen van Beleggen.com en Finodex en gebruik kunnen maken van de expertise van beide partijen.

Als particuliere belegger kunt u nu ook van profiteren van professionele systemen.

Met het combineren van strategieën is het mogelijk om het rendement te verhogen en het risico te verlagen. Dit gebeurt onder andere door tijdens (forse) dalingen uit de markt te stappen. De zeer brede spreiding (diverse aandelen- en optie-strategieën en 30 verschillende indices)  draagt tevens bij aan het spreiden van het risico en het verhogen van het rendement.

We zijn dan ook bijzonder trots dat we in samenwerking met Iris en Finodex deze vorm aan kunnen bieden.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

https://beleggen.com/contact/

[email protected]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.