Aandelen BAM willen nieuwe start op de Amsterdamse beurs

Aandelen Bam kwartaal

Aandelen BAM waren geen goede belegging. Op de Amsterdamse beurs kan al jarenlang worden gehandeld in aandelen Koninklijke BAM, maar de koers noteert na 30 jaar rond de niveaus van de jaren 90 van vorige eeuw. Wel hebben de aandelen (ooit) betere tijden beleefd. De koers staat laag gewaardeerd, maar zijn de aandelen BAM daarom koopwaardig? Of is er een goede reden voor de lage koers?

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Management gaat er met de grove borstel door

De aandelen BAM willen een nieuwe start op de Amsterdamse beurs, dit op basis van een ingrijpend herstructureringsplan dat in 2020 werd aangekondigd. Het bedrijf bereikte in dat verband een akkoord met vakbonden over een sociaal plan voor Nederlandse werknemers die worden ontslagen. Het bedrijf kondigde in de loop van 2020 een grote reorganisatie aan om kosten te besparen, waarbij volgens CNV in heel Europa ruim 1200 mensen hun baan zouden verliezen. De reorganisatie zou 100 miljoen euro aan kosten moeten besparen. Zijn de aandelen BAM een gokje waard? Of heeft BAM geen perspectief? Maar laat ons even het plaatje bij dit bedrijf bekijken.

Aandelen BAM worden aan Euronext Amsterdam verhandeld

Koninklijke BAM Groep nv is een bouwbedrijf met 10 werkmaatschappijen op 5 Europese thuismarkten en in een aantal nichemarkten wereldwijd.[1] De werkmaatschappijen van BAM zijn actief in 3 business lines:  Bouw en Vastgoed, Infra en Publiekprivate samenwerking. De Europese thuismarkten van BAM zijn Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland. Verder levert de groep projecten af in Denemarken, Luxemburg en Zwitserland. BAM beschikt over een uitgebreid netwerk van kantoren en is zodoende steeds dicht bij haar klanten. BAM heeft circa 20.000 medewerkers en is een beursgenoteerde onderneming waarbij de aandelen BAM aan Euronext Amsterdam worden verhandeld.

Strategisch programma ‘Bouwen aan het heden, de toekomst creëren’

Wat moeten (kandidaat)-beleggers in aandelen BAM weten? Het is de missie van het bedrijf om duurzame omgevingen te bouwen die het leven van mensen verbeteren door de juiste mensen aan te trekken die in staat worden gesteld om te profiteren van de modernste kennis, middelen en digitale technologieën. Centraal staat ook het aanbieden van oplossingen gedurende de gehele levenscyclus van de bouw voor de klanten van de groep en door maximale waarde te genereren voor de stakeholders.

Bij de lancering van haar strategisch programma 2016-2020 ‘Bouwen aan het heden, de toekomst creëren’ definieerde de groep haar visie voor 2020 en daarna. Bedoeling was dat BAM in het tweede decennium van de 20st eeuw erkend zou worden als een van Europa’s leidende duurzame en innovatieve bouwbedrijven, met een stevige winstgevendheid en een sterke balans, en actief gedurende de gehele levenscyclus van de bouw op zowel de Europese thuismarkten als op zorgvuldig geselecteerde groeiende economieën wereldwijd.

De visie en unieke cultuur van BAM worden ondersteund door vier waarden die leidend zijn voor de mensen van BAM. Deze waarden zijn voorspelbare prestaties, schaalbaar leren, proactief eigenaarschap en open samenwerking. Is BAM daarin geslaagd? De beursprestaties tonen aan dat dit niet het geval is. De aandeelhouders van BAM hebben daarvoor een hoge prijs betaald. De koers daalde circa 90% in de afgelopen jaren.

Problemen bij de vleet voor de bezitters van aandelen BAM

In de loop van de jaren werd het management geconfronteerd met een aantal grote probleemprojecten, met als gevolg dat BAM telkens forse afschrijvingen moest doen. Het bedrijf verzekert de bezitters van aandelen BAM dat de in het verleden gemaakte fouten niet meer herhaald zullen worden, onder andere omdat er selectiever omgesprongen zou worden met de keuze van nieuwe projecten. Of deze belofte ook hard gemaakt zal worden, zal in de toekomst de prestaties van de aandelen BAM bepalen. De belegger heeft iets van ‘eerst zien en daarna geloven’. Maar laat ons eerst even kijken naar de geschiedenis van dit bedrijf. Die geschiedenis helpt steeds om het heden beter te begrijpen.

Wortels aandelen BAM liggen in de 19de eeuw

De geschiedenis van Koninklijke BAM Groep nv gaat helemaal terug tot 12 mei 1869.[2] Op die datum startte Adam van der Wal een timmerbedrijf in Groot-Ammers, een landelijk dorp in de Alblasserwaard, ten oosten van Rotterdam. Hij specialiseerde zich in het repareren van de vele windmolens in de omgeving. Van der Wal bouwde daarnaast ook doodskisten. Aan het einde van de 19e eeuw trad zoon Jan van der Wal in de voetsporen van zijn vader. Als aannemer was hij niet alleen actief in zijn eigen regio maar ook daarbuiten, onder meer in Vlaardingen en Den Haag. In laatstgenoemde stad zou hij zich uiteindelijk vestigen. Van handel in aandelen BAM was toen nog geen sprake.

De derde generatie in het Van der Wal bedrijf werd vertegenwoordigd door Joop van der Wal, geboren in 1902. Deze Joop studeerde eerst civiele techniek in Delft voordat hij in 1926 in dienst trad bij het bedrijf van zijn vader. De bedrijfsnaam werd daarom veranderd in ‘Fa. J. van der Wal en Zoon ’, of kort samengevat J. van der Wal & Zoon.

Van familiebedrijf naar naamloze vennootschap

In 1927 wordt het familiebedrijf omgevormd tot een naamloze vennootschap. Het bedrijf werd naar aanleiding daarvan omgedoopt tot ‘N.V. Bataafsche Aanneming Maatschappij van Bouw- en Betonwerken v / h Firma J. van der Wal en Zoon. Deze mondvol werd eerst afgekort tot ‘ Bataafs Bouwbedrijf voor Bouw- en Betonwerken plc; voorheen J. van der Wal & Zoon. Geen wonder dat de afkorting van de huidige bedrijfsnaam BAM al snel in gebruik kwam.

Het woord ‘Bataafs’ verwijst naar een oude Germaanse stam die leefde in het huidige Nederland en daarnaast ook naar de Batavische Petroleum Maatschappij, die de voorloper was van de Nederlandse helft van de Royal Dutch / Shell Group. BAM had voor dit bedrijf veel werk verzet. Het managementteam van BAM bestond uit Joop van der Wal (1902-1955) en zijn zwager G. Jonkheid (1898-1979).

Interessant voor de bezitters van aandelen BAM: wat heeft dit bedrijf in de loop van de jaren gerealiseerd?

Onder de grootschalige projecten die BAM in de beginjaren heeft aangenomen, was het kantoorgebouw van de Bataafse Petroleum Maatschappij in Den Haag waarschijnlijk het meest opvallend met daarnaast het gebouw van de AVRO omroep te Amsterdam, het Diaconessenziekenhuis Bronovo in Den Haag, het KEMA-laboratorium in Arnhem, een C&A winkelpand in Rotterdam, dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, de Stadsschouwburg in Amsterdam maar ook de verbouwing van Paleis Soestdijk op vraag van prinses Juliana en prins Bernhard. Tijdens de uitvoering van deze projecten richtte het bedrijf nevenkantoren op in Arnhem (1933) en Amsterdam (1934).

De Duitse bezetting van Nederland

De hoeveelheid werk die binnenkwam liep terug tijdens de Duitse bezetting van Nederland (1940/45) en droogde zelfs helemaal op tegen het einde van WO II. Een paar maanden voor het uitbreken van de oorlog had J.J. van der Wal zijn boek ‘The Economic Development of the Construction Industry in the Netherlands’ (Delft, 1940) gepubliceerd. Dit boek wordt vele decennia later nog steeds wordt beschouwd als een standaardwerk over de geschiedenis van de particuliere bouwsector in Nederland vanaf de middeleeuwen. Nog steeds interessant om te lezen voor bezitters van aandelen BAM.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Beursgang in 1959

De aandelen BAM noteren sinds 1959 aan de Amsterdamse Effectenbeurs. Op 31 maart 1971 werd de bedrijfsnaam gewijzigd in BAM Verenigde Bedrijven NV en sinds 1973 opereert het bedrijf onder de naam BAM Holding NV.  De oude naam Bataafsche Aanneming Maatschappij (Bataafsche Bouw) Company) bleef tot 1992 in gebruik voor utiliteitsbouwwerken. Sinds die datum wordt BAM beschouwd als de volledige naam van het bedrijf en niet langer als een afkorting.

In 1973 nam BAM een kubusvormig logo aan, waarop toen nog negen kleine blokjes aan de bovenzijde stonden. Toen het bedrijf op 12 mei 1994 zijn 125-jarig bestaan ​​vierde, kreeg werd het recht toegekend om ‘Royal’ of ‘Koninklijk’ aan de naam toe te voegen. De evolutie van de Koninklijke BAM Groep door de jaren heen wordt op de eerste plaats gekenmerkt door diverse grote en kleine overnames in de verschillende economische sectoren waarin de onderneming actief is. De belangrijkste acquisities betroffen de operationele divisie van de Verenigde Bedrijven Bredero in 1988, de divisies utiliteitsbouw en civiele techniek van NBM-Amstelland in november 2000 evenals het Europese bouwconcern HBG (Hollandsche Beton Groep) in november 2002.

De strategie 2016-2020 moet nu vruchten afleveren voor de bezitters van aandelen BAM

De Raad van Bestuur lanceerde eind 2014 het Back in Shape-programma om het potentieel van de groep te vergroten en de prestaties te verbeteren.[3] Dit programma werd in 2015 met succes opgeleverd, waardoor een basis werd gelegd voor de bijgewerkte groepsstrategie voor 2016-2020: ‘Building the present, create the future’ (‘Bouwen in het heden, creatie voor de toekomst’). Deze strategie is bedoeld om de prestaties van het bedrijf van vandaag te verbeteren en zich voorbereiden op de uitdagingen en kansen van morgen. De raad van bestuur betrok de top 150 van het management bij het project, maar ook  vertegenwoordigers van de jonge medewerkers (Young BAM). Terugblikkend moeten we stellen dat de strategie niet heeft gewerkt. De bezitters van de aandelen BAM kunnen hiervan getuigen.

Drie bepalende factoren

Drie externe krachten bepalen de vooruitzichten voor de bouwsector. Dat is op de eerste plaats de economische groei, die een relatief beperkte impact heeft op de bouwvolumes. We hoeven waarschijnlijk niet te vertellen dat de groeivooruitzichten ten hoogste wisselvallig zijn (coronacrisis!). Duurzaamheid en megatrends zoals verstedelijking en energie-efficiëntie creëren zijn anderzijds factoren die groeikansen bieden.

Digitalisering transformeert in toenemende mate de bouwsector en de gebouwde omgeving en dat is niet onbelangrijk om te weten voor de bezitters van aandelen BAM. Tegen deze achtergrond is de belangrijkste focus van de strategie voor 2016-2020 om de winstgevendheid blijvend te herstellen en de kapitaalefficiëntie te verbeteren. Daarmee onderstreept BAM het principe dat marge belangrijker is dan volume. Uiteindelijk heeft de strategie 3 doelstellingen: de projectenportefeuille focussen, de bedrijfsportefeuille vorm geven en de toekomstige portefeuille creëren. Deze doelstellingen worden ondersteund door twee fundamenten: cultuur en capaciteiten.

Project portfolio

BAM bepaalt de focus van de projectportfolio (‘Doing Things Better’) na een grondige doorlichting van uitgevoerde projecten. Leren uit het verleden dus van het projectfolio. Schaal en differentiatie om projecten binnen te halen zijn daarbij erg belangrijk voor prestatieverbeteringen bij de werkmaatschappijen. In marktsegmenten die worden gekenmerkt door grote concurrentie kan BAM de troeven van projectbundeling en industrialisatie uitspelen. Voor projecten waar hogere eisen gesteld worden, zal BAM haar leiderschap op het vlak van innovatie en kwaliteitszorg als belangrijkste onderscheidende factoren uitspelen. Deze sterkere focus zal ook leiden tot een betere planning en beheersing van de vaste kostenbasis. En door een hogere waardering voor de aandelen BAM, zo is het plan.

Bedrijfsportfolio

BAM pakt de bedrijfsportefeuille aan (‘Doing Better Things’) door de werkmaatschappijen volop te ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe proposities op de thuismarkten en door haar vakkennis uit te spelen op de internationale markten. Deze initiatieven zullen worden gestimuleerd door investeringen in mensen en systemen en door het aangaan van samenwerkingsverbanden. Tegelijkertijd zal BAM doorgaan met het verminderen of zelfs stopzetten van operationele activiteiten die onvoldoende mogelijkheden bieden om schaal of differentiatie als kritische succesfactor in te zetten. BAM zal de vastgoedportefeuille ook verder optimaliseren en dat moet de koers van de aandelen BAM steunen.

Toekomstige portefeuille

BAM creëert de toekomstige portefeuille (‘Doing New Things’) door service te leveren met behulp van een digitaal bouwplatform. BAM wil een voortrekkersrol spelen op het gebied van digitalisering door gebruik te maken van geavanceerde ontwerp- en visualisatietools en door van dichtbij in te spelen op de veranderende eisen van klanten. BAM zal deze transitie faciliteren door te investeren in innovatie om een ​​aantrekkelijke omgeving te creëren voor partnerships en snelle prototyping om de time-to-market te verkorten.

Aandelen Bam week

Conclusie

Wat moeten we op basis van bovenstaande denken van de aandelen BAM? Een eerste reactie is dat het management steeds bemoedigende woorden spreekt, maar in de praktijk nog niets heeft bewezen. Daarom is het belangrijk voor toekomstige kopers van aandelen BAM om de gang van zaken op gepaste afstand te volgen. Een absolute aanrader kan dit aandeel zeker niet worden genoemd. Had je dan geen geld kunnen verdienen met BAM? Zeker wel, door het volgen van de trend met behulp van een bewezen systeem, zoals bijvoorbeeld de Trading Navigator. Dit had je ruim 300% rendement opgeleverd (plus een goede nachtrust).

Gratis Boek ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen’

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties. Het boek ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen’ helpt je stap voor stap. Gratis: wij betalen het boek, jij de verzendkosten. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug garantie. Bestel het boek hier www.10stappen.com/gratis

Harm van Wijk

[1] https://www.bam.com/en/about-bam

[2] https://www.bam.com/en/about-bam/history

[3] Strategy | Koninklijke BAM Groep / Royal BAM Group

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.