AEX weekoverzicht: Amerikaanse beurzen op recordjacht, Europese beurzen eveneens vast gestemd

De voorbije week werd vrijdag afgesloten met een nieuwe piekkoers voor de AEX, die op het punt staat om door de kaap van 750 punten te breken. Daarmee bevindt ook de belangrijkste Nederlandse beursindex zich op het hoogste niveau ooit. Dit terwijl op de achtergrond de pandemie nog altijd niet is geweken.

Het sentiment wordt ondersteund door een combinatie van factoren. Een nieuwe daling van de rentevoeten speelde zeker een rol, evenals de slotverklaring na de meeting van de Europese Centrale Bank. Voeg daar nog uitstekende bedrijfsresultaten aan toe en het zal duidelijk zijn dat een positieve cocktail van factoren de haussemarkt blijft ondersteunen.

Balans van de ECB

De balans van de ECB is nu bijna € 8 biljoen, nadat vorige week € 18,7 miljard was toegevoegd aan € 7926 miljard. Het komt overeen met 75,5% van het bbp van de eurozone en is bijna een verviervoudiging van de cijfers van begin 2015. De ECB koop alles op wat lost en vast zit in een poging om de koersen van obligaties te laten stijgen om de rente te laten dalen.

Balans van de FED

De Fed-balans heeft een nieuwe record bereikt, terwijl Powell de drukpers laat gieren, ondanks de stijgende inflatie. De totale activa stegen met nog eens $ 39 miljard tot $ 8.240,5 miljard, gelijk aan 37% van het BBP van de VS. De ECB is dus duidelijk kampioen opkopen van rommelleningen.

Wall Street voltooide vrijdag een winstreeks van vier sessies, waarbij de Dow Jones Industrial Average voor het eerst boven de 35.000 punten sloot na weer een reeks sterke winsten. Dat hielp de beleggers om de plotselinge uitverkoop van maandag in de achteruitkijkspiegel te zetten.

Voorzichtig optimisme tegen de achtergrond van stijgende gevallen van positieve testen in de Verenigde Staten dreef belangrijke benchmarks omhoog in een langzame maar gestage rally, met als hoogtepunt een winst op weekbasis en nieuwe intraday-highs.

Aandelen slaagden erin om een ​​onwaarschijnlijke winstreeks in 4 dagen neer te zetten, waarbij de S&P 500 (^GSPC) en Nasdaq (^IXIC) beide meer dan 1% op de dag toevoegden. De duizelingwekkende ommekeer van de afranseling van maandag maakte deel uit van de poging van de markt om een ​​heropleving van test-gevallen te kalibreren tegen een gloeiend hete economische expansie die nog aan kracht blijft winnen.

Op vrijdag verteerden de Amerikaanse beleggers gegevens over zowel diensten als productie die de kracht van de economie onderstreepten, maar de gepubliceerde indicatoren onthulden anderzijds dat de verwerkende industrie (de productie dus) in een gematigder tempo groeide dan was verwacht.

Markit’s voorlopige U.S. Manufacturing PMI voor juli kwam binnen met een lager dan verwachte 59,7 versus 63,7 in de voorgaande maand. Een lezing boven de 50 duidt op groei. De beleggers zullen nu vooruitkijken naar de beleidsbepalende vergadering van de Federal Reserve, waar de centrale bank zou kunnen hinten op het afbouwen van de activa-aankopen en tevens de vooruitzichten voor een stijgende inflatie herhalen.

Vorige week overtroffen belangrijke bedrijven als Netflix (NFLX), Chipotle (CMG), Coca-Cola (KO), Johnson & Johnson (JNJ) en Verizon (VZ) de marktverwachtingen, wat een boost gaf aan een markt die de afgelopen maanden met maar weinig remmende factoren werd geconfronteerd. Donderdag voegden Intel (INTC), Twitter (TWTR), Snap (SNAP, het moederbedrijf van Snapchat), Southwest (LUV) en AT&T (T) zich bij de brigade van beter dan verwachte winstresultaten.

Wat Europa betreft: de Europese beurzen gingen hoger nadat IHS Markit meldde dat de PMI voor diensten in de eurozone in juli steeg tot 60,4 terwijl de PMI voor de verwerkende industrie daalde tot 62,6. De detailhandelsverkopen in het VK stegen in juni met 0,5%, de PMI voor diensten daalde in juli tot 67,8 en de PMI voor de verwerkende industrie daalde tot 60,4.

De samengestelde PMI van Duitsland steeg in juli tot 62,5, terwijl die van Frankrijk daalde tot 56,8. De Europese Centrale Bank (ECB) hield afgelopen donderdag haar benchmark-herfinancieringsrente op 0% en handhaafde haar obligatie-aankopen van $ 2,2 biljoen op donderdag, maar actualiseerde haar inflatieverwachtingen. De centrale bank zei in een verklaring dat de economische omstandigheden ook een overgangsperiode kunnen inhouden waarin de inflatie matig boven de doelstelling van 2% ligt.

Bank of America verwacht dat het wereldwijde groeimomentum robuust zal blijven in het derde kwartaal, maar de neerwaartse risico’s nemen toe. De wereldwijde samengestelde nieuwe PMI-orders daalden in juni met 2 punten, het sterkste verlies aan groeimomentum tijdens het herstel tot nu toe. Wat leidde tot een terugval van de obligatierendementen, een boost voor defensieve waarden en bijkomende druk op de sector financiële dienstverlening.

De economen van BoA verwachten een hernieuwd stijgingspercentage van 1-2 punten voor de wereldwijde PMI in het derde kwartaal, wat een laatste kans inhoudt voor de cyclische sectoren. Gevolgd door een afzwakking van het groeimomentum tegen het einde van het jaar.

ASML gaf de beleggers reden om te juichen

Wat de bedrijfsresultaten betreft, ging afgelopen week de aandacht op de eerste plaats uit naar ASML. Dit ASML Holding gaf de beleggers reden om te juichen toen het woensdag voor de openingsbel de winst rapporteerde. Het bedrijf gaf een bullish guidance voor zowel het derde kwartaal als het volledige boekjaar en meldde de beleggers dat het een nieuw programma voor inkoop van eigen aandelen lanceerde.

ASML rapporteerde over het tweede kwartaal een winst die boven de verwachtingen lag en een omzet die iets onder de consensusverwachtingen lag. Het maakte een nettowinst bekend van € 1 miljard ($ 1,2 miljard), wat neerkomt op € 1,79 per aandeel, vergeleken met € 751 of € 2,52 per aandeel in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet steeg met 21% tot € 4 miljard.

Analisten hadden een winst van € 2,47 per aandeel voorspeld bij een omzet van € 4,1 miljard. De cijfers van ASML werden prima onthaald, de beurskoers mocht haar vleugels opnieuw uitslaan.

Unilever waarschuwde voor de impact van inflatie

Consumentengoederengigant Unilever heeft zijn vooruitzichten wat betreft de winstmarges verlaagd, waarbij het management waarschuwde voor de impact van stijgende wereldwijde grondstoffenprijzen. Inflatie, met andere woorden.

Het zeepbedrijf Marmite-to-Dove zei dat het gedurende het tweede kwartaal druk had gehad met de kosteninflatie, waardoor het de prijzen voor een aantal producten in sommige regio’s moest verhogen. Unilever verwacht nu dat de onderliggende operationele winstmarges voor 2021 ongeveer gelijk zullen blijven, nadat eerder een lichte stijging was voorspeld.

De aandelen Unilever daalden in reactie op de publicatie van de cijfers met 5% omdat de margewaarschuwing een beter dan verwachte stijging van 5,4% in de halfjaarlijkse onderliggende omzet overschaduwde. Die stijging was ook hoger dan de doelstelling van de groep voor een groei met 3% tot 5%.

Uit de tussentijdse resultaten van de groep bleek ook dat de winst vóór belastingen met 3,6% daalde tot 4,37 miljard euro (£ 3,8 miljard). Alan Jope, chief executive van Unilever, zei: “Concurrerende groei is onze prioriteit en we hebben er vertrouwen in dat we in 2021 een groei van de onderliggende omzet zullen realiseren, ruim binnen ons meerjarige raamwerk van 3% tot 5%. Dit ondanks moeilijkere vergelijkingen in de tweede helft.” Tijdens de vrijdagsessie kon Unilever ongeveer de helft van het geleden verlies weer ophalen.

Signify gevloerd door schaarste aan onderdelen

Signify, de nummer één in de wereld op het vlak van verlichting, zag de winst 32% stijgen in het tweede kwartaal tot € 175 miljoen euro. Het bedrijf beleefde nochtans een moeilijk kwartaal, omdat het bleef worstelen met de krapte aan halfgeleiders en andere elektronische componenten. Dat verklaart waarom de verwachting bij de analisten van € 184 miljoen niet gehaald werd en dit ondanks het feit dat de vergelijkbare omzet met 14% steeg op jaarbasis.

De toeleveringsproblemen zullen in tweede helft van het jaar aanhouden, maar de vooruitzichten voor een vergelijkbare omzetgroei van 3% tot 6% voor 2021 werden toch gehandhaafd. De schaarste aan onderdelen vloerde de verlichtingsreus op de Amsterdamse beurs, vrijdag bij het slot van de handel stond de koers meer dan 5% lager.

De week die komt geeft eveneens een druk programma te zien:

KPN dinsdag 27 juli

BESI idem

Randstad woensdag 28 juli

Royal Dutch Shell donderdag 29 juli

ArcelorMittal idem

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.