Small cap aandelen

Wat zijn small cap aandelen?

Small cap aandelen verwijzen naar de aandelen van bedrijven die doorgaans een relatief kleine marktkapitalisatie hebben, in vergelijking met mid cap aandelen en large cap aandelen. Over het algemeen hebben deze bedrijven een marktkapitalisatie van tussen $ 300 miljoen en $ 2 miljard. Marktkapitalisatie, vaak “market cap” genoemd, is een term om de totale marktwaarde van een beursgenoteerde onderneming te meten. De market cap wordt berekend door het aantal uitstaande gewone aandelen te vermenigvuldigen met de huidige aandelenprijs.

Voorbeelden van small cap bedrijven

Small cap bedrijven zijn meestal in een vroeg stadium van ontwikkeling en hebben een kleinere marktaanwezigheid dan de grotere, meer gevestigde bedrijven. Voorbeelden van small cap bedrijven zijn: Augean PLC, Yew Grove REIT plc, Immunovia AB, Future plc en Filta Group Holdings plc.

Voordelen van beleggen in small cap bedrijven

Small cap bedrijven bieden beleggers een aantal voordelen. Ten eerste hebben kleinere bedrijven door hun lagere marktkapitalisatie doorgaans een hoger groeipotentieel dan grotere bedrijven. Omdat ze niet zo bekend zijn als grotere bedrijven, kunnen hun aandelen ondergewaardeerd zijn, wat betekent dat beleggers ze met korting kunnen kopen.

Verder kan beleggen in deze aandelen een goede manier zijn om een beleggingsportefeuille te diversifiëren en het risiconiveau te beheren. Door een mix van small cap aandelen en large cap aandelen aan te houden, kunnen beleggers hun risico spreiden en op termijn mogelijk een beter totaalrendement behalen. Ten slotte zijn er voor veel small cap aandelen speciale belastingvoordelen, zoals lagere belastingen op dividenden en vermogenswinsten dan voor grotere bedrijven. Dit kan beleggers helpen hun rendement te verhogen en tegelijkertijd te profiteren van extra fiscale stimulansen van de overheid.

Nadelen van beleggen in small cap bedrijven

Small cap aandelen kunnen ook nadelen hebben. Zo zijn ze bijvoorbeeld gevoeliger voor markt-schommelingen. Ze zijn doorgaans volatieler dan grotere bedrijven en kunnen grote schommelingen in beide richtingen ondergaan, waardoor zij een riskante belegging vormen. Bovendien hebben deze aandelen doorgaans minder liquiditeit dan grotere bedrijven, wat betekent dat er minder kopers en verkopers zijn en de prijzen snel kunnen veranderen. Dit gebrek aan liquiditeit kan leiden tot slippage bij de handel of vertragingen bij het terughalen van de aandelen. Een ander nadeel van beleggen in small cap bedrijven is dat beleggers mogelijk geen toegang hebben tot hetzelfde niveau van onderzoek naar deze bedrijven als bij grotere bedrijven.

Verder kunnen small cap aandelen ook lijden onder een gebrek aan financiële stabiliteit of zelfs fraude als gevolg van hun omvang en relatieve onvolwassenheid in vergelijking met andere beursgenoteerde bedrijven. Deze problemen kunnen ertoe leiden dat beleggers aanzienlijke verliezen lijden als zij niet voldoende geïnformeerd zijn over de financiële gezondheid van de onderneming voordat zij hun geld investeren. Bovendien kan het veel langer duren voordat fraudegevallen bij kleinere ondernemingen aan het licht komen dan bij grotere ondernemingen omdat er bijvoorbeeld onvoldoende toezicht is.

meer weten over aandelen met hoge marges?

Bedrijven met een gezonde nettowinst zijn de moeite waard om in te beleggen. Lees
onze handleiding over aandelen met hoge marges voor meer informatie.