Geld investeren: geld gebruiken om geld te verdienen

Geld investeren is niets anders dan geld gebruiken om geld te verdienen en tegenwoordig zijn er veel mensen die dat doen. Door de online mogelijkheden zijn er steeds meer mogelijkheden op dit gebied. Je bent namelijk niet gebonden aan een werkgever met vaste werktijden en daarnaast hoef je geen specifieke werklocatie te hebben.

Gratis video training?

Kijk op www.tradingnavigator.nl voor mijn gratis video training over beleggen.

Als je geld gaat investeren met het idee om er geld mee te verdienen, zal je er ook zelf (flink wat) werk (of geld) in moeten steken: niets gaat vanzelf en gratis geld bestaat niet. In dit artikel bespreken we de belangrijkste mogelijkheden die er zijn om geld te investeren en hier een positief rendement uit te halen.

Waarom geld investeren?

Het is belangrijk dat je beschikt over een behoorlijke som. Als er onverwachte financiële tegenvallers zijn, is het belangrijk als je een buffer hebt waarmee je deze kunt opvangen. Een recent probleem is dat de banken nauwelijks nog rente geven op spaargeld.

Hierdoor levert sparen eigenlijk maar heel weinig op of kost zelfs rente. Door de toenemende inflatie zal je geld dalen in waarde. Daarom zijn veel mensen op zoek naar andere manieren om hun vermogen te laten toenemen. Je moet dus wel!

Geld investeren: werkwijze

Er zijn tientallen mogelijkheden om je geld te investeren en te gebruiken om meer geld te verdienen. Het is daarom belangrijk dat je goed onderzoekt hoe je je geld het beste kunt investeren.

Hoe beter je de mogelijkheden onderzoekt, hoe groter de kans op een goede investering. Daarvoor zijn onder meer de volgende criteria van belang:

  • Jouw persoonlijke situatie

Heb je een koophuis of huur je? Ben je getrouwd? Heb je een vaste baan? Hoe oud ben je? Dit is zomaar een aantal vragen die gaan over je persoonlijke situatie die van belang zijn voor de investering die jij wilt doen.

Als je bijvoorbeeld in een koophuis woont, zou je kunnen overwegen om geld te investeren in je woning (zonnepanelen, uitbouw, etc). Als je een partner hebt, is het verstandig om de investering ook met hem of haar te overleggen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken die te maken hebben met jouw persoonlijke situatie en welke investering je hierbij wilt doen.

Geld investeren

  • Jouw voorkeuren

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn om je geld in te investeren, is het verstandig om een investering te kiezen die ook bij je past. Heb je bijvoorbeeld veel interesse in goud en zilver dan zou je daarvoor kunnen kiezen. Lijkt de beleggingswereld je interessant of wil je liever in vastgoed investeren? Ga daar dan voor.

Als een investering je interesse heeft dan is het altijd gemakkelijker om de investering te volgen en hier meer kennis over op te doen. Als je niks hebt met een bepaalde investering zal je veel sneller je interesse hierin verliezen en waarschijnlijk stoppen met deze investering.

Zeker in het begin is het van groot belang te focussen op 1 ding. Kies je dingen, dan kan je maar 50% van de tijd investeren om iets te leren…twee zaken half doen is minder effectief dan 100% op 1 investering. Je tijd verdelen over 10 zaken is een recept voor falen.

Geld investeren: criteria

Als je ergens geld in wilt investeren met de bedoeling om er geld aan te verdienen, is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde criteria. Zo krijg je namelijk een goed inzicht in welke investering voor jou het beste is. Hieronder volgt een aantal van deze criteria.

  • Looptijd

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is hoe lang je je geld wilt investeren. Je kunt kiezen voor een: korte looptijd tot vijf jaar, een gemiddelde looptijd van vijf tot vijftien jaar en lange looptijd van vijftien jaar of meer. Uiteraard speelt je leeftijd, dus de persoonlijke situatie, hierin ook een rol.

  • Welk bedrag?

Het is ook goed om te weten wat het vermogen is dat je wilt investeren. Je kunt al geld investeren vanaf een paar tientjes, maar grotere bedragen zijn natuurlijk ook mogelijk. Het ligt helemaal aan jezelf hoeveel geld je in wilt zetten. Een gouden regel hierbij is dat je alleen geld moet investeren dat je daadwerkelijk kunt missen. Met geleend geld investeren is risicovol. Met vastgoed is dit overigens eerder regel dan uitzondering.

  • Risico’s

Geld investeren kan veel geld opleveren, maar je hebt altijd te maken met een bepaald risico. De kans dat je geld verliest in plaats verdient, blijft aanwezig. Kijk dus goed naar de risico’s die aan jouw beoogde investering vastzitten en bepaal zo je strategie. Als je veel risico neemt, kun je veel geld verdienen, maar ook veel geld verliezen.

Overdenk goed wat bij jou past. Kies je voor minder risico dan verdien je misschien iets minder, maar de kans op verlies is ook veel kleiner. Bedenk dat 1 keer gedurende de looptijd een verlies van 100% genoeg is om helemaal opnieuw te moeten beginnen. Het ligt aan jezelf welke strategie je het beste vindt, maar bedenk de stelregel van Warren Buffett:

Regel 1: verlies geen geld

Regel 2: vergeet regel 1 niet.

Geld investeren of beleggen

Veel mensen denken dat beleggen alleen weggelegd is voor de mensen die helemaal thuis zijn in dit wereldje. Door de opkomst van het internet is beleggen tegenwoordig eenvoudiger dan het ooit was. Er zijn veel online cursussen te vinden waar je wegwijs kunt worden over beleggen. Daarnaast kun je ook allerlei coachingsprogramma’s gebruiken om het beleggen onder de knie te krijgen.

LIVE online training

Meld u aan voor de gratis online training. Succesvol beleggen….in nog geen 10 minuten per week. Klik hier

Er zijn veel brokers, effectenmakelaars (1), bij wie je tegen lage vergoedingen en met weinig vermogen in kunt stappen. Je kunt zonder al te veel risico te nemen al snel een mooi rendement behalen. Dat is heel wat meer dan de rente die de bank je geeft op je spaargeld.

Geld investeren in aandelen

Eén van de bekendste en populairste manieren van geld investeren door te beleggen, is het kopen van aandelen. In het verleden moest je hiervoor fysiek naar een beurs, maar tegenwoordig koop je ze gewoon online. Bijkomend voordeel is dat ook de buitenlandse beurzen nu gemakkelijk bereikbaar zijn en door de verschillende tijdzones is er bijna altijd wel een beurs geopend is.

Door een aandeel te kopen van een bedrijf, word je als het ware mede- eigenaar van dit bedrijf. Maakt het bedrijf winst? Dan krijg jij als aandeelhouder hier een deel van uitgekeerd in de vorm van dividend.

Daarbij komt dat als de koers van het aandeel stijgt, jij deze met (flinke) winst kunt verkopen. Het is de kunst om het aandeel te kopen als het erg laag staat en te verkopen als het hoog staat. Hiervoor gebruik je een wetenschappelijk bewezen strategie. Je kan het zelf doen of uitbesteden.

Er wordt wel eens gesteld dat dat beleggen in aandelen minder risicovol is naarmate een belegger van plan is ze langer aan te houden. Als deze stelling waar zou zijn, dan zouden de kosten om zich te verzekeren tegen het verdienen van minder dan de risicovrije rentevoet moeten dalen naarmate de beleggingshorizon langer wordt. Deze studie laat echter zien dat het tegenovergestelde waar is. Het pleidooi dat jonge mensen zwaarder dan ouderen in aandelen mogen beleggen moet daarom genuanceerd worden. Onderzoekers hebben dit gedubbelcheckt en kwamen tot de conclusie dat de alom geuite visie dat aandelen een betere afdekking voor portefeuilles vormen naarmate de tijd verstrijkt pertinent onjuist is(2). In plaats daarvan is het handig om in de gaten te houden wat je aandelen doen. Dit is iets waar beleggen.com je mee helpt en zelfs een beetje op de automatische piloot.

Beleggen op de automatische piloot?

Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools

Geld investeren in obligaties

Een stuk minder bekend, is geld investeren door te beleggen in obligaties. Een obligatie is een soort lening, waarbij je geld leent aan een bedrijf of aan de overheid. Deze lening heeft dan ook een bepaalde looptijd. Is de looptijd voorbij dan krijg je de waarde van de obligatie (meestal) weer terug. Je ontving vroeger rente (nu is het soms zelfs negatief) en dat is dan jouw rendement.

Investeren in obligaties is minder risicovol dan investeren in aandelen, omdat de meeste bedrijven en overheden hun verplichtingen wel kunnen nakomen. Je hebt natuurlijk pech als het bedrijf failliet gaat. Minder risico betekent echter ook dat het rendement ook veel lager is dan investeren in aandelen, en met de huidige lage rente zelfs negatief.

Jeremy Siegel total return stock for the long run

Je kunt ook investeren in fondsen die investeren in obligaties. De prestaties van Europese SRI-vastrentende fondsen die zijn gevestigd in Frankrijk en Duitsland zijn vergeleken met die van conventionele fondsen. De prestaties van de fondsen werden geëvalueerd door middel van voorwaardelijke multi factor modellen die rekening houden met zowel in de tijd variërende risico’s als met prestaties. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat SRI-balanced fondsen op dezelfde manier presteren als conventionele fondsen, terwijl SRI-obligatiefondsen aanzienlijk beter presteerden dan hun concurrenten. De outperformance van SRI-obligatiefondsen lijkt meer te maken te hebben met de staatsobligaties opgenomen in de portefeuille en niet met de maatschappelijk verantwoorde bedrijfsobligaties(3). Tussen haakjes: maatschappelijk verantwoord beleggen (SRI) is een aanpak die rekening houdt met maatschappelijke, milieu-, en governance-criteria in het beheer van een beleggingsportefeuille

Geld investeren in fondsen

Als je niet te veel tijd hebt om de koersen bij te houden en je te verdiepen in marktontwikkeling dan is beleggen in fondsen een (heel dure) optie. Een fonds wordt beheerd door een vermogensbeheerder die deze samenstelt uit verschillende soorten aandelen. Je kunt geld investeren in dit fonds, waardoor je dus belegt in de aandelen die in het fonds zitten.

Een fonds is vaak gericht op een bekende index, bijvoorbeeld de AEX. De vermogensbeheerder heeft dan een fonds samengesteld van de 25 grootste bedrijven van de Amsterdamse beurs. Een fonds bestaat uit aandelen van verschillende bedrijven van verschillende sectoren. Het voordeel hiervan is dat je risico goed gespreid is. Waar het ene aandeel gaat dalen, zal een andere weer gaan stijgen.

Je hoeft zelf geen aandelen te kopen of te verkopen, want de vermogensbeheerder doet alle transacties. Uiteraard moet je de vermogensbeheerder hier wel voor betalen en dit bedrag wordt weer verrekend met je rendement.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de kosten (gemiddeld 3-5% per jaar) zo hoog zijn dat 96% van de fondsen de index niet verslaat. Je kan daarom beter investeren in de index zelf omdat een fonds gemiddeld 4,8% slechter scoort dan de index.

onderzoek naar kosten door S&P toont aan dat ruim 80% Van de fondsen de index niet verslaat

Geld investeren in ETF’s

Een ETF (Exchange Traded Fund) is te vergelijken met een beleggingsfonds, maar dan zonder de dure fondsmanager. Een ETF is als het ware een mandje dat verschillende aandelen bevat. Koop je een ETF dan koop je dus in principe een klein aandeel in meerdere bedrijven door direct te investeren in de index.

Wereldwijde investeringen zijn al jaren een hot issue en zullen dat ongetwijfeld ook in de toekomst blijven. Beleggers kunnen risico’s diversifiëren en profiteren van buitenlandse markten door direct te beleggen in de buitenlandse effectenmarkten of indirect via Exchange-Trade Funds (ETF’s). Omdat directe investeringen niet altijd haalbaar zijn onderzochten wetenschappers of indirecte investeringen directe investeringen kunnen vervangen. Ze creëerden daartoe verschillende regionale optimale portefeuilles met ETF’s en zorgden voor een optimale allocatie van activaportefeuilles. Naast de gemiddelde variantiebenadering, de Sharpe-index, gebruikten ze ook de Campbell methode om de efficiënte grens onder controle te krijgen. Met die grens wordt uiteraard de Value at Risk bedoeld. Er werden echter geen significante prestatieverschillen tussen directe en indirecte methoden vastgesteld, zelfs wanneer verschillende prestatiemaatstaven werden gebruikt. De conclusie was dan ook dat het voor beleggers effectief is om indirecte methoden te gebruiken om internationaal gediversifieerde portefeuilles te creëren(4).

Bij een beleggingsfonds zal de vermogensbeheerder voortdurend transacties doen om het fonds zo goed mogelijk te laten presteren. Het verkoopverhaal van de aanbieder van een beleggingsfonds (vaak een bank) is dat deze beter presteert, maar dat blijkt in slechts 4% van de gevallen en dan is dat slechts 0,4% beter dan de index zelf.

Dat is bij een ETF niet het geval. ETF’s hebben geen dure beheerder en de aandelen volgen ‘gewoon’ de koersen. Daarom worden ETF’s ook wel ‘trackers’ (volgers) genoemd en deze worden (logisch) steeds populairder.

Omdat een ETF geen beheerder heeft, worden hiervoor veel minder kosten berekend (1 zelfs slechts 0,06% per jaar). Een ETF is zelf ook beursgenoteerd. Hierdoor kun je dus zelf jouw ETF- aandelen kopen en verkopen.

Als je geld investeert in een ETF is het wel verstandig om te kijken naar de lange termijn. Door je geld een paar jaar te laten staan, worden eventuele dipjes in de aandelenmarkt opgevangen en heb je na een paar jaar vaak een leuk rendement.

Geld investeren in vastgoed

Beleggen in vastgoed houdt in dat je je geld investeert in huizen of andere gebouwen. In principe moet je over redelijk wat geld beschikken om een huis te kunnen kopen. Er zijn echter meer mogelijkheden als het gaat om beleggen in vastgoed.

Fysiek vastgoed

Ga je beleggen in fysiek vastgoed dan koop je bijvoorbeeld een huis met de bedoeling deze later met winst te verkopen (flippen). De waarde van vastgoed is meestal stabiel. Natuurlijk hoef je niet altijd zelf ook in dat huis te wonen. Je kunt jouw gekochte huis bijvoorbeeld verhuren om zo een inkomen te krijgen (buy to rent).

Een andere mogelijkheid is om het huis te verbouwen en deze dan met winst te verkopen. Zoals gezegd moet je over aardig wat geld beschikken om vastgoed te kunnen kopen. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met onderhoud en de nodige kennis (technisch, juridisch, financieel, etc.)

Vastgoedfonds

Je kunt ook beleggen in vastgoed door naar de beurs te gaan. Je koopt dan geen huis, maar investeert je geld in meerdere vastgoedprojecten. In principe is het mogelijk om voor ieder bedrag te investeren in een vastgoedfonds. Voor veel mensen is dit aantrekkelijker dan een huis kopen en dit te verhuren of (snel) weer te verkopen.

Daarnaast zit je geld in meerdere vastgoedprojecten, zodat je risico goed gespreid is. Ook heb je niet te maken met het onderhoud van de huizen en met het zoeken naar huurders en de problemen die daarbij komen. Net als bij aandelenfondsen worden ook vastgoedfondsen beheerd door een beheerder. Hierdoor heb je zelf geen invloed op de transacties. Ook zal je de beheerder moeten betalen voor zijn werk.

Geld investeren in goud of zilver

Investeren in goud en zilver is niet helemaal goed te vergelijken met beleggen in aandelen of in fondsen. Je krijgt hierbij namelijk geen dividend of rente uitgekeerd. Als je gaat beleggen in goud of zilver ben je geheel afhankelijk van de goud- en zilverprijs.

Simpel gezegd: je koopt goud of zilver als de prijs laag is en je verkoopt het weer als de prijs hoog is. Mmm, maar wanneer is dat? Eigenlijk is dit dus speculeren omdat je gokt dat het stijgt. Dat is natuurlijk anders dan beleggen, waarbij er een positieve kasstroom (rente, dividend, huur, etc.) volgt uit de investering.

Veel mensen investeren in goud, omdat de koopkracht behoorlijk stabiel is. Je moet deze manier van geld investeren dan ook zien als een investering voor de lange termijn. Let op: op de korte termijn kunnen de prijzen van goud en zilver wel behoorlijk schommelen. Daarbij betaal je ook transactiekosten voor de aan- en verkoop van goud en zilver en moet je betalen voor opslag en verzekering.

beleggen in goud jaargrafiek

Er zijn verschillende manieren om te investeren in goud. Je kunt bijvoorbeeld een goudstaaf of munt kopen. Nadeel hiervan is dat je deze wel veilig moet kunnen bewaren en dit brengt ook weer kosten met zich mee.

Ook is het mogelijk om aandelen te kopen in goudmijnen. Deze bedrijven hebben veel belang bij een stijgende goudprijs, omdat ze het goud zelf delven. Als je hier dus in investeert, heb je zelf ook invloed van de goudprijs. Bovendien kun je ook ETF’s (trackers) in goud en zilver kopen. Deze volgen de goud- en zilverprijs. Op deze manier bezit je dus geen fysiek goud, maar volg je de goudprijs wel.

Download Nu ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

Gratis handleiding, hoe jij succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

Geld investeren

Bronnen:

  1. https://mijn.beleggen.com/resources/brokeronderzoek
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/faj.v51.n3.1901
  3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10293523.2017.1414911
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0275531911000249
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.