
Goud is nog steeds veel te goedkoop
Beleggen in goud was het afgelopen decennium een ware goudmijn. De prijs van een troy ounce goud steeg van $260 in 2000 tot $ 1900. De aandelen van goudmijnen die de goudprijs niet hebben afgedekt, profiteerden en bereikten recent een meerjarig recordniveau. Volgens de Amerikaanse ambassade in China is de stijging van goud nog niet ten einde.
De Gold BUGS Index is op de Amerikaanse beurs bekend onder het symbool “HUI. De AMEX Gold BUGS Index (mandje van niet-afgedekte Gold Stocks) vertegenwoordigt een portfolio van 15 grote bedrijven die actief zijn inde goudwinning. De index is ontwikkeld voor beleggers die de bewegingen in goud willen volgen door bedrijven op te nemen die hun goudproductie niet langer dan 1,5 jaar afdekken.
Goudmijnen blijven achter
Toch blijft de ontwikkeling van de aandelen van goudmijnen opvallend genoeg achter bij de goudprijs. Wanneer we de Hui-index vergelijken met de spotprijs van goud, dan zien we dit jaar dat goud het veel beter doet dan de goudmijnaandelen.
Is dit nu een signaal dat de goudmijnaandelen moeten stijgen, zoals verschillende analisten melden? Toch niet. We zagen namelijk in 2008 dat de aandelen van goudmijnen daalden, terwijl goud consolideerde. Nu zien we dat goud (hard) stijgt, maar dat de goudmijnaandelen op grote afstand volgen en pas recent een nieuw record boekten.
Sentiment
De achterstand die in 2008 is ontstaan, is nog steeds niet ingelopen. We kunnen daarom stellen dat de goudmijnaandelen meer door het sentiment op de aandelenmarkten worden beïnvloed dan door goud. Een stijgende goudprijs helpt natuurlijk wel.
Negatieve correlatie
Goud en aandelen hebben juist de neiging om negatief te correleren. De AEX is bijvoorbeeld sinds de start van dit millennium met circa 60% gedaald, terwijl de goudprijs met circa 600% is gestegen. Om de conclusie te trekken dat goudmijnaandelen koopwaardig zijn, moet je overtuigd zijn van de stijging van de aandelenmarkt, of minimaal verwachten dat de aandelenkoersen niet verder gaan dalen.
Als je verwacht dat goud gaat stijgen, dan kun je beter rechtstreeks beleggen in goud. Uit een recent door Wikileaks gelekt ‘cable’ van de Amerikaanse ambassade in China is de strategie van China om enerzijds de positie van de dollar als wereldmunt te verzwakken en tegelijkertijd de positie van de Chinese munt te verstevigen. Door het kopen van goud slaat China in feite twee vliegen in één klap.
“”De VS en Europa hebben altijd de stijgende prijs van goud gedrukt. Zij willen de functie van goud als een internationale reservevaluta verzwakken. Ze willen niet dat andere landen goudreserves gaan aanhouden in plaats van Amerikaanse dollars of de euro. Het drukken van de prijs van goud is daarom zeer gunstig voor de VS voor het behoud van de rol van de Amerikaanse dollar als internationale reserve valuta. China’s verhoogde goudreserves zullen als een model fungeren en andere landen aanzetten om meer goud aan te houden. Grote goudreserves dragen ook bij aan de bevordering van de internationalisering van de RMB.”
De Chinese centrale bank is de op zes na grootste eigenaar van goud, maar dit is slechts 1,6% van het totaal bezit van $ 2,5 biljoen. Wij meldden al eerder dat Mexico dit jaar de grootste koper van goud was met tot op heden $ 5,3 miljard (98 ton goud), gevolgd door Rusland met 48 ton ter waarde van $ 2,6 miljard. Korea kocht 25 ton goud in juni en juli, de eerste aankoop van goud voor de Koreaanse centrale bank in meer dan tien jaar.
Als China inderdaad de rol van de VS wil overnemen, en wie twijfelt daar aan, dan is de huidige prijs van $ 1900 een schijntje. Enerzijds omdat de prijs van goud omhoog gaat, maar anderzijds omdat de waarde van de dollar steeds verder zal gaan dalen. China zou wel gek zijn, om zo’n kans niet te benutten. Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com
Drs. Harm van Wijk