Goud is nog steeds veel te goedkoop

Beleggen in goud was het afgelopen decennium een ware goudmijn. De prijs van een troy ounce goud steeg van $260 in 2000 tot $ 1900. De aandelen van goudmijnen die de goudprijs niet hebben afgedekt, profiteerden en bereikten recent een meerjarig recordniveau. Volgens de Amerikaanse ambassade in China is de stijging van goud nog niet ten einde.

De Gold BUGS Index is op de Amerikaanse beurs bekend onder het symbool “HUI. De AMEX Gold BUGS Index (mandje van niet-afgedekte Gold Stocks) vertegenwoordigt een portfolio van 15 grote bedrijven die actief zijn inde goudwinning. De index is ontwikkeld voor beleggers die de bewegingen in goud willen volgen door bedrijven op te nemen die hun goudproductie niet langer dan 1,5 jaar afdekken.

Goudmijnen blijven achter

Toch blijft de ontwikkeling van de aandelen van goudmijnen opvallend genoeg achter bij de goudprijs. Wanneer we de Hui-index vergelijken met de spotprijs van goud, dan zien we dit jaar dat goud het veel beter doet dan de goudmijnaandelen.

Is dit nu een signaal dat de goudmijnaandelen moeten stijgen, zoals verschillende analisten melden? Toch niet. We zagen namelijk in 2008 dat de aandelen van goudmijnen daalden, terwijl goud consolideerde. Nu zien we dat goud (hard) stijgt, maar dat de goudmijnaandelen op grote afstand volgen en pas recent een nieuw record boekten.

Sentiment

De achterstand die in 2008 is ontstaan, is nog steeds niet ingelopen. We kunnen daarom stellen dat de goudmijnaandelen meer door het sentiment op de aandelenmarkten worden beïnvloed dan door goud. Een stijgende goudprijs helpt natuurlijk wel.

Negatieve correlatie

Goud en aandelen hebben juist de neiging om negatief te correleren. De AEX is bijvoorbeeld sinds de start van dit millennium met circa 60% gedaald, terwijl de goudprijs met circa 600% is gestegen. Om de conclusie te trekken dat goudmijnaandelen koopwaardig zijn, moet je overtuigd zijn van de stijging van de aandelenmarkt, of minimaal verwachten dat de aandelenkoersen niet verder gaan dalen.

Als je verwacht dat goud gaat stijgen, dan kun je beter rechtstreeks beleggen in goud. Uit een recent door Wikileaks gelekt ‘cable’ van de Amerikaanse ambassade in China is de strategie van China om enerzijds de positie van de dollar als wereldmunt te verzwakken en tegelijkertijd de positie van de Chinese munt te verstevigen. Door het kopen van goud slaat China in feite twee vliegen in één klap.

“”De VS en Europa hebben altijd de stijgende prijs van goud gedrukt. Zij willen de functie van goud als een internationale reservevaluta verzwakken. Ze willen niet dat andere landen goudreserves gaan aanhouden in plaats van Amerikaanse dollars of de euro. Het drukken van de prijs van goud is daarom zeer gunstig voor de VS voor het behoud van de rol van de Amerikaanse dollar als internationale reserve valuta. China’s verhoogde goudreserves zullen als een model fungeren en andere landen aanzetten om meer goud aan te houden. Grote goudreserves dragen ook bij aan de bevordering van de internationalisering van de RMB.”

De Chinese centrale bank is de op zes na grootste eigenaar van goud, maar dit is slechts 1,6% van het totaal bezit van $ 2,5 biljoen. Wij meldden al eerder dat Mexico dit jaar de grootste koper van goud was met tot op heden $ 5,3 miljard (98 ton goud), gevolgd door Rusland met 48 ton ter waarde van $ 2,6 miljard. Korea kocht 25 ton goud in juni en juli, de eerste aankoop van goud voor de Koreaanse centrale bank in meer dan tien jaar.

Als China inderdaad de rol van de VS wil overnemen, en wie twijfelt daar aan, dan is de huidige prijs van $ 1900 een schijntje. Enerzijds omdat de prijs van goud omhoog gaat, maar anderzijds omdat de waarde van de dollar steeds verder zal gaan dalen. China zou wel gek zijn, om zo’n kans niet te benutten. Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

8 antwoorden
  1. WijRos
    WijRos zegt:

    Beste Harm,

    Heb je ook informatie over de relatie tussen de goudprijs en goudaandelen tijdens 1980 bull market? Dit zou namelijk wat meer informatie geven over wat we te verwachten hebben.

    Beantwoorden
  2. Martinello
    Martinello zegt:

    Hallo Harm,
    Naar aanleiding van je stukje op dft.nl en je verzoek onderaan het artikel hier terechtgekomen.
    Interessante stelling dat goudprijs zal blijven stijgen doordat de chinezen hun voorraad willen verhogen.
    Echter, de grootste voorraad goud heeft nog steeds de VS zelf. Nu kunnen er twee dingen gebeuren: 1. VS verklaart dat schulden worden afgestempeld; houders van VS obligaties krijgen te maken met enorme verliezen en zullen hard assets moeten verkopen om posities goed te maken. China zal dan goud moeten verkopen, prijsdrukkend effect.
    2. VS willen schulden aflossen en zetten de eigen goudvoorraad (deels) in om hieraan te kunnen voldoen. Enorm aanbod op de goudmarkt drukt de goudkoers en China wordt een hak gezet (hun goudvoorraad neemt ook in waarde af; hadden ze maar dollars en VS obligaties moeten blijven kopen).

    Van goudmijnaandelen heb ik geen verstand; wel weet ik dat destijds toen de oud papierprijs hoog was je nog steeds absoluut geen aandelen KNP BT moest kopen :)

    Beantwoorden
  3. GJ
    GJ zegt:

    Met alle goud en een sterke renminbi, zal de Chinese export afnemen. Ook al omdat ze de kwaliteit van Westerse producten nog niet gekopieerd hebben, neemt de concurrentiepositie van China op lange termijn af. Met daarnaast hogere looneisen of sociale onrust, zal er nog heel wat water door de Shanghai-rivier vloeien voor de US dollar vergeten is.

    Beantwoorden
  4. patricia
    patricia zegt:

    Ja ik ben het volledig met je eens.Ik heb reeds enige jaren geleden aangehaald de woorden van Deng: Het Middenoosten heeft olie, China heeft zeldzame aarden, reeds destijds heb ik dit aangevuld met wij beheersen de goudmarkt en vervolgens de wereld hegemonie.
    Goudmarkt: P.A.G.E.
    Wereld Hegemonie: de Yuan als reserve munt.
    Als fysiek goud niet meer te koop is voor de partikulier gaan de mijnbouw aandelen buiten proportioneel stijgen, binnen een jaar wellicht zelfs binnen zes maanden.
    mvg

    Beantwoorden
  5. Johan
    Johan zegt:

    There are several reasons why gold mining shares lag gold. People take their costs to be approximately fixed, benefiting when the gold price rises, but that is not accurate. About 25% of the expenses of gold mining companies is energy, and so when the price of oil rises, their costs rise. Also, geologists and mining staff are scarce and expensive these days. Tires for excavating equipment are in short supply, to the extent that used ones are being re-used!

    But the largest gap is corporate governance. The supply of gold may be limited (the key differentiator with paper currencies), but the supply of gold mining shares is not! The investment banking industry is all to happy to meet demand, and managements repeatedly dilute their shareholders to go after the next project. These companies have a poor record of paying dividends, something that is only slowly changing now with current gold prices.

    There are over 2000 listed gold exploration companies worldwide. Only about 0.1% of these will find a commercially viable discovery. The odds are not strong that by buying a few companies one will “strike the gold mine”.

    Beantwoorden
  6. Job de Lange
    Job de Lange zegt:

    Beste Harm,

    wat is volgens jou de achterliggende reden dat goudmijnaandelen achter (blijven) lopen bij goud? Je zou toch mogen verwachten dat bij goudprijzen van laten we zeggen 1.500 dollar of hoger het business model van goudmijnen heel gunstig zou moeten zijn! Produktiekosten schijnen tussen 800 en 1.000 dollar te liggen….dus de winsten moeten sterk zijn gestegen vergeleken met de periode dat de goudprijs nog rond de 1.000 dollar noteerde…..

    Beantwoorden
  7. Harm
    Harm zegt:

    Beste Job,

    Volgens mij heeft het met name te maken met de correlatie met de aandelenbeurzen.

    Er worden diverse redenen genoemd, van bijvoorbeeld het afdekken van de goudprijs tot de stijging van de energiekosten.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.