Investeren in whisky: dit moet je weten

Investeren in whisky

Beleggen in whisky is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege het potentieel voor hoge rendementen en de status als luxegoed. Men maakt whisky van gefermenteerde granen, zoals gerst, rogge of tarwe, distilleren deze en rijpen ze vervolgens in eikenhouten vaten. Het proces van distilleren en rijpen kan jaren duren voordat de whisky volgroeid is, waardoor het een langetermijninvestering is met een aanzienlijk opwaarts potentieel. Naast dit financiële aspect van investeren in whisky, waarderen veel verzamelaars ook de unieke smaken en aroma’s die ontstaan tijdens het rijpingsproces. Met zoveel variëteit op de markt kan investeren in whisky een spannende hobby zijn voor zowel beginnende als ervaren investeerders.

De whiskymarkt

De whiskymarkt werd vroeger gedomineerd door traditionele Schotse whisky, die al generaties lang de go-to whisky is. In de laatste jaren is de industrie echter gegroeid en uitgebreid met verschillende whisky’s uit de hele wereld. Dit heeft veel mogelijkheden geopend voor beleggers om hun portefeuille te diversifiëren. Maar ook om nieuwe smaken en stijlen te verkennen.

De huidige whiskymarkt is levendig en groeit voortdurend. Alleen al in Schotland zijn er meer dan 1500 distilleerderijen en overal ter wereld duiken nieuwe distilleerderijen op. Dit betekent dat er een overvloed aan keuze is als het gaat om investeren in whisky met een groter potentieel voor hogere rendementen. Beleggers kunnen kiezen uit single malts, blended malts, blended grain whisky’s gemaakt met malt whisky of ongerijpte spirit whisky gedistilleerd uit andere granen dan gerst, tarwe of rogge.

Vooruitkijkend naar de toekomst van het investeren in whisky is de kans aannemelijk dat er veel groeipotentieel zal blijven. Dit komt onder andere omdat er een grotere verscheidenheid aan merken op de markt komt. Bovendien komen er steeds meer betaalbare opties beschikbaar. Door de opkomst van ambachtelijke distilleerderijen zijn er kleinere spelers op de markt gekomen die nieuwe smaken aanbieden. Naarmate de technologie verder verbetert, zullen ook de productiemethoden voor whisky verbeteren. Dit kan ertoe leiden dat er mettertijd nog meer hoogwaardige producten op de markt komen. Met zo’n evoluerend landschap vol mogelijkheden moeten beleggers erop vertrouwen dat whisky een aantrekkelijke langetermijnbelegging blijft voor wie bereid is risico’s te nemen en vruchten te plukken.

Soorten investeringen

Investeren in whisky kan vele vormen aannemen. Zo kan een investeerder bijvoorbeeld zelf whiskyflessen inkopen, maar ook het investeren in complete vaten is een optie. Voor mensen die wel willen investeren in whisky, maar niet echte flessen of vaten willen kopen en opslaan, kan er ook gehandeld worden op de beurs.

Investeren in Whisky: Whiskyflessen

Een van de populairste manieren om in whisky te investeren is het kopen en opslaan van flessen. Dit is een eenvoudig proces. Beleggers kunnen individuele flessen rechtstreeks van distilleerderijen of erkende detailhandelaren kopen. Beleggers kunnen er ook voor kiezen om collecties gerijpte whisky te kopen. Dit kan een goede manier zijn om de portefeuille te diversifiëren terwijl er toch wordt gefocust op één soort whisky. Een andere optie is het kopen van zeldzame flessen met een beperkte oplage. Door hun zeldzaamheid kunnen deze na verloop van tijd in waarde stijgen. Whiskyliefhebbers letten vaak op speciale releases, want die zijn vaak zeer gewild bij zowel verzamelaars als investeerders.

Investeren in Whisky: Whiskyvaten

Investeren in whiskyvaten is een aantrekkelijke optie voor wie op zoek is naar een langetermijninvestering. Hierbij wordt een volledig vat whisky gekocht. Namens de investeerder wordt het vat opgeslagen voor een periode van minstens drie jaar. Na de toegewezen periode openen en bottelen ze het vat in individuele flessen. Vervolgens verkopen ze deze flessen aan detailhandelaren en andere investeerders. Investeerders kunnen ervoor kiezen meerdere vaten van verschillende distilleerderijen te kopen om interessante blends te maken of om te profiteren van limited-release whisky.

Investeren in Whisky op de beurs

De Scotch Whisky Exchange (SWEX) is ’s werelds eerste beurs die speciaal is ontworpen voor whiskybeleggingen. Dit handelsplatform geeft beleggers de mogelijkheid om aandelen in whisky gerelateerde bedrijven en distilleerderijen te kopen en te verkopen. Het is vergelijkbaar met elke andere beurs, maar met een paar unieke kenmerken zoals gespecialiseerde indices en Whiskey Reports die informatie geven over de prestaties van bepaalde whisky’s of merken. De SWEX werkt op wereldschaal. Hierdoor hebben beleggers uit de hele wereld toegang tot dezelfde marktvoorwaarden. Beleggers kunnen handelen in verschillende categorieën. Denk bijvoorbeeld aan single malts, blended malts, blends met graanalcohol, blends zonder graanalcohol, en onafhankelijke bottelaars.

De SWEX is sinds de lancering in 2015 een steeds populairdere manier geworden voor beleggers om blootstelling te krijgen aan de whiskyindustrie. Het biedt niet alleen toegang tot een breed scala aan whisky’s uit de hele wereld, maar ook uitgebreide gegevens over elk product en nuttige rapporten over marktontwikkelingen.

Waar let je op bij het investeren in whisky?

Wanneer je flessen whisky wilt kopen om in te investeren, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het type whisky, de distilleerderijen of producenten en de geldende regels en wetten. Maar ook de manier waarop de producten worden opgeslagen en de trends die spelen zijn belangrijk om in gedachten te houden.

Type whisky

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen in welk type whisky je investeert. Schat de waarde van de fles of het vat in. Zo zijn single malt whisky’s meestal duurder dan blends en kunnen flessen uit zeldzame, gelimiteerde collecties een hoger prijskaartje hebben. Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van nieuwe producten die op de markt komen. Nieuwe producten kunnen vaak een uitstekende investeringsmogelijkheden bieden.

Distilleerderijen of producenten

Het is ook belangrijk om als investeerder onderzoek te doen naar potentiële distilleerderijen of producenten waarin ze willen investeren. Dit omvat het bekijken van historische prestatiegegevens en het controleren van beoordelingen van deskundigen uit de sector en feedback van klanten. Kennis van de reputatie en kwaliteit van een bepaalde distilleerderij kan beleggers helpen weloverwogen beslissingen te nemen bij het investeren in whisky.

Wetten en regels bij investeren in Whisky

Ten derde is het cruciaal dat investeerders het wettelijk kader voor investeringen in whisky begrijpen. Verschillende landen hebben verschillende wetten met betrekking tot investeringen in alcohol. Daarom moeten investeerders ervoor zorgen dat ze bekend zijn met de lokale wetten voordat ze investeren.

Een goede opslag

Verder is het correct bewaren van whisky essentieel voor het behoud van de waarde op termijn. Investeren in high-end whisky vereist gewoonlijk aanzienlijke kosten vooraf voor opslag, verzending en belastingen. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het berekenen van het rendement op investering (ROI). Investeerders moeten ook rekening houden met eventuele schommelingen in temperatuur of vochtigheid. Wanneer de flessen of vaten niet correct worden bewaard kan dit namelijk zorgen voor beschadigingen.

Trends

Ten slotte moeten investeerders aandacht besteden aan de wereldwijde trends die de whiskymarkt beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de vraagniveaus in verschillende landen en regio’s en veranderingen in prijsstrategieën door producenten of distilleerderijen. Maar ook variaties in het belastingbeleid tussen verschillende rechtsgebieden. Deze informatie kan beleggers helpen betere beslissingen te nemen bij het kiezen van de whisky’s waarin ze willen investeren en hun aankopen dienovereenkomstig te timen.

whiskyglas

De Rare Whisky Apex 1000 Index

De Rare Whisky Apex 1000 Index is een index gemaakt door de Rare Whisky 101 om de prestaties van de top 1000 zeldzame whisky’s in de wereld te meten. Hij volgt de prijzen van de meest gewilde flessen van veilingen en particuliere verkoopkanalen. Hierdoor kunnen beleggers zien hoe hun investeringen het in de loop der tijd doen. Deze index wordt regelmatig bijgewerkt en biedt actuele inzichten in de whiskymarkt, zodat beleggers weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun investeringen. De index bevat ook beoordelingsscores voor elke fles, gebaseerd op factoren als smaakprofiel, zeldzaamheid en prijs-kwaliteitverhouding. Dit biedt een onpartijdige gids voor beleggers bij de beslissing welke whisky’s voor hen het meest rendabel zijn om in te investeren.

Voordelen van investeren in whisky

Investeren in whisky kent zowel voor- als nadelen. Allereerst worden er drie voordelen benoemd die beleggen in whisky interessant kunnen maken voor investeerders.

Potentieel hoge rendementen

Een voordeel van beleggen in whisky is het potentieel voor hoge rendementen. Whisky prijzen kunnen volatiel zijn door de vraag naar bepaalde soorten of distilleerderijen, dus investeerders hebben de mogelijkheid om laag te kopen en hoog te verkopen als ze hun investeringen goed timen. Bovendien kan de waarde van whisky na verloop van tijd aanzienlijk stijgen, wat leidt tot winst voor beleggers op de lange termijn.

Diversificatie

Een tweede voordeel van beleggen in whisky is diversificatie. Door te beleggen in een reeks whisky’s uit verschillende distilleerderijen of landen kunnen beleggers hun risico spreiden en de volatiliteit in hun portefeuille verminderen. Dit helpt ervoor te zorgen dat geen enkele belegging te veel invloed heeft op de totale prestatie van de portefeuille van een belegger.

Investeren in Whisky relatief goedkoop

Ten slotte is beleggen in whisky relatief goedkoop in vergelijking met andere luxe beleggingen zoals kunst of antiek. Dit maakt het toegankelijker en aantrekkelijker voor een bredere groep beleggers die misschien geen toegang hebben tot deze duurdere markten. Verder biedt whisky ook een interessante weg voor beginnende beleggers die meer willen leren over deze specifieke activaklasse voordat ze een aanzienlijk kapitaal toezeggen.

Nadelen van investeren in whisky

Hieronder worden er drie aandachtspunten benoemd waar investeerders in whisky rekening mee moeten houden.

Nagemaakte whisky’s

Ten eerste is er een risico van het kopen van nagemaakte whisky’s bij het beleggen in deze activaklasse. Nagemaakte whisky kan een aanzienlijk lagere waarde hebben dan echte soorten, dus beleggers moeten er extra op letten dat ze van gerenommeerde bronnen kopen. Dit betekent dat investeerders in whisky goed onderzoek moeten doen naar destilleerderijen en recensies van deskundigen uit de sector. Ook het vergaren van feedback van klanten kan een goede manier zijn om de echtheid te controleren.

Gebrek aan liquiditeit

Ten tweede is een ander nadeel van beleggen in whisky het gebrek aan liquiditeit in de markt voor deze activaklasse. Aandelen of obligaties kunnen snel gekocht of verkocht worden zonder noemenswaardig effect op de prijzen. Whiskybeleggingen zijn daarentegen relatief illiquide door de beperkte beschikbaarheid en de lange rijpingstijden. Beleggers moeten soms enkele jaren wachten voordat ze hun beleggingen indien nodig kunnen liquideren.

Opslag en vervoer

Tenslotte kan het opslaan en verschepen van whisky duur zijn voor investeerders. Als je gaat investeren in high-end whisky vereist dat gewoonlijk aanzienlijke aanloopkosten voor opslagfaciliteiten die speciaal zijn ontworpen om optimale omstandigheden voor rijping te handhaven, evenals verzendkosten als whisky’s overzee of tussen verschillende landen met een verschillend belastingbeleid moeten worden vervoerd. Met deze kosten moet rekening worden gehouden bij het berekenen van het rendement op investering (ROI).

6 beste opties bij investeren in whiskyflessen

Investeren in whisky kan de portefeuille diversifiëren en er kunnen mogelijk hoge rendementen worden behaald, maar het is belangrijk om verstandig te kiezen. Over het algemeen zijn de Schotse en Japanse whisky’s erg in trek. Hieronder benoemen wij zes whisky’s die de moeite kunnen zijn voor investeerders in whisky:

  1. The Macallan 18 Year Old
  2. Karuizawa Ruby Geisha 38 Year Old
  3. Glenfiddich 30 Year Old
  4. Yamazaki 25 Year Old
  5. Hakushu 18 Year Old
  6. Bowmore 15 Year old Laimrig Edition Whisky

1. The Macallan 18 Year Old

Deze Schotse whisky wordt geproduceerd door The Macallan Distillery, bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit. The Macallan 18 Year Old wordt gemaakt van zorgvuldig geselecteerde en handgeplukte eiken vaten die minstens achttien jaar zijn gerijpt. Hierdoor heeft deze whisky een ongelooflijk complex smaakprofiel met tonen van gedroogd fruit, sherry en kruiden. De Macallan 18 Year Old is zeer gezocht door verzamelaars en investeerders vanwege zijn zeldzaamheid en indrukwekkende prestaties op veilingen.

2. Karuizawa Ruby Geisha 38 Year Old

Karuizawa is een Japanse single malt, geproduceerd door een distilleerderij aan de voet van de berg Asama. Hij heeft een complex smaakprofiel met tonen van fruit, noten en kruiden. Hij staat bekend om zijn zeldzaamheid en grote vraag onder verzamelaars; daardoor kan hij hoge prijzen opleveren op de secundaire markt.

3. Glenfiddich 30 Year Old

Voor het eerst uitgebracht in 1987, is deze single malt Scotch whisky een van de oudste flessen die vandaag de dag in productie zijn. Ze rijpen hem minstens dertig jaar in Europese eiken vaten, waardoor een intens smaakprofiel vol zoete kruiden en gedroogd fruit ontstaat. Beleggers zullen zijn potentieel op lange termijn waarderen, omdat de prijzen na verloop van tijd aanzienlijk stijgen door de beperkte beschikbaarheid van deze zeldzame botteling.

4. Yamazaki 25 Year Old

Suntory bracht deze single malt Japanse whisky uit als onderdeel van een limited edition serie voor de 50e verjaardag van de Yamazaki distilleerderij. Vijfentwintig jaar gerijpt in witte eiken vaten, biedt deze whisky hints van vanillebonenijs, tropisch fruit, honingraat en sinaasappelmarmelade in de mond met een zachte afdronk die blijft hangen op de tong. Door zijn schaarste is het een geweldige optie voor beleggers die zowel onmiddellijke als langetermijnwinsten uit hun investeringen willen halen.

5. Hakushu 18 Year Old

Suntory rijpte deze Japanse single malt whisky in Amerikaanse witte eiken vaten en werkte hem vervolgens af in ex-sherry vaten voor extra complexiteit en smaakdiepte. Hij heeft een gedurfd smaakprofiel met kruidige tonen van cederhout, dennennaalden, muntbladeren, zwarte peper en geroosterde noten die uitmonden in zoete tonen van honingraat en poedersuiker op de afdronk. Investeren in Hakushu 18 Year Old kan een betrouwbare optie zijn vanwege zijn populariteit onder verzamelaars over de hele wereld die bereid zijn hogere prijzen te betalen voor deze zeldzame fles op veilingen of via particuliere verkoopkanalen.

6. Bowmore 15 Year old Laimrig Edition Whisky

Men gebruikt uitsluitend sherryvaten uit Andalusië voor het rijpen van deze Islay single malt Scotch whisky. Daarna bottelen ze hem ongefilterd op natuurlijke sterkte als onderdeel van Bowmore’s speciale Laimrig set edition serie, die alleen verkrijgbaar is via bepaalde detailhandelaren of particuliere verkooppunten over de hele wereld. Hij heeft intense rokerige aroma’s, afgerond door sappige fruitsmaken zoals grapefruitschil en kumquatjam met nootachtige ondertonen die blijven hangen in de afdronk. Hierdoor is deze whisky een ideale investeringsoptie die iets bijzonders biedt in vergelijking met andere aanbiedingen die vandaag de dag op de markt zijn.

Conclusie investeren in Whisky

Niet alle investeringen die gedaan worden zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden, bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode. Hiermee wordt gebruik gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de online training.

Nieuwsgierig geworden?

Vond je bovenstaande informatie interessant en ben je nieuwsgierig geworden naar beleggen? Wij hebben een handleiding geschreven met de zeven geheimen van succesvol beleggen. Klik op onderstaande afbeelding om deze handleiding gemakkelijk te downloaden.

Succesvol beleggen gids

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.