De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Koers Shell: aandelen Royal Dutch Shell, wat doet de olieprijs?

Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell is beleggen in aandelen van een bedrijf dat vroeger kortweg de Olies werd genoemd en in één adem werd genoemd met de Uni’s. Wat dan weer op Unilever stoelde. De naam zegt het al Royal Dutch Shell is een bedrijf actief in de energiesector, zeg maar olie en aardgas, de koers Shell is ook mede afhankelijk van die sector. Het bedrijf is één van de grotere spelers op de Amsterdamse beurs, met vanzelfsprekend opname in de AEX.

De queeste naar duurzaamheid

Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell is beleggen in aandeel dat niet zich in alle kringen in een even grote populariteit mag verheugen. Fossiele brandstoffen staan in een periode gekenmerkt door het streven naar duurzaamheid niet bepaald in een goed daglicht. Het verhaal is bekend: de opwarming van de aarde haalt wereldwijd de krantenkoppen, met als gevolg dat bedrijven als Royal Dutch Shell en branchegenoten aan bakken kritiek zijn bloot komen te staan. Voor sommige mensen reden om geen aandelen Shell te kopen, wat weer invloed heeft op de koers Shell, maar hoe groot die invloed is?

Ligt het management daar van wakker? Ja, dat doet het zeker. Het is echter moeilijk om een tanker in een zwembad te doen keren. Daarmee willen wij zeggen dat overstappen van fossiele brandstoffen (waaronder dus olie en aardgas) over te stappen naar meer duurzame energievormen. Maar bedrijven als dit verzetten hemel en aarde om die transitie tot een goede einde te brengen. Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell wil zeggen beleggen in een aandeel dat het milieu in het algemeen in zijn bedrijfspolitiek centraal heeft gesteld, dat kan ook weer goed nieuws voor de koers Shell zijn.

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

De grillige olieprijs

Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell wil ook zeggen beleggen in aandelen die erg gevoelig zijn voor schommelingen in de olieprijs. Die olieprijs doet soms de gekste dingen, maar wat wij in de lente van 2020 (inderdaad, de coronalente) hebben meegemaakt, hebben wij eerlijk gezegd nog nooit eerder gezien. De oliemarkt maakte een zware tuimelperte, waarbij de prijs voor sommige expiratiemaanden op de futures markten zelfs negatief werd.

Die capriolen van de olieprijs werden door bedrijven als Royal Dutch Shell vanzelfsprekend met argusogen bekeken. Van een volledig geïntegreerd oliebedrijf als dit mag worden verwacht dat het zowel bij hoge als bij lage olieprijzen goed kan presteren. Een hoge olieprijs is goed voor de upstream activiteiten (ontginning van oliebronnen en commercialisering van ruwe olie), een lage olieprijs is goed voor de downstream activiteiten (raffinage en verkoop van olie en andere petrochemische producten). Alleen mogen de schommelingen in de olieprijs niet al te fors zijn. Dat was in de lente van 2020 dus wel het geval. Wat zich ook vertaalde in een forse daling van de koers Shell. Psychologisch varen die Olies beter bij een hoge dan bij een lage olieprijs. Wie wil beleggen in aandelen Royal Dutch Shell zal daar rekening mee moeten houden.

Een internationaal bedrijf met belangrijke verankering in Nederland

Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell is beleggen in aandelen van een internationaal bedrijf met een belangrijke verankering in Nederland. Wat doet het bedrijf in Nederland?[1] Nederland is een energieland en alle energie activiteiten zijn hier vertegenwoordigd. Zowel op het vasteland als op de Noordzee richt Shell zich via Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op exploratie en winning van olie en gas. De raffinaderij in Pernis en het chemiecomplex in Moerdijk zorgen voor verwerking van olie en gas.

Samenwerking met ExxonMobil

In Amsterdam en Rijswijk staan grote onderzoekscentra. Het mondiale hoofdkwartier staat in Den Haag. In Nederland is Shell marktleider op het gebied van transportbrandstoffen. Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) houdt zich bezig met opsporing en winning van aardgas en aardolie uit Nederlandse bodem. Shell en ExxonMobil zijn beiden voor 50% aandeelhouder van NAM. Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell heeft dus alleszins wortels in Nederland. In dat verband moet uiteraard naar het Nederlands aardgas verwezen worden.

Het Groningen-gasveld en andere Nederlandse activiteiten

In 1959 werd in Slochteren het Groningen-gasveld ontdekt. Groningen staat in de top 20 van grootste gasvelden ter wereld. Wij weten allemaal dat de winning van aardgas in het oosten van Nederland omstreden is, iets waar wie wil beleggen in aandelen Royal Dutch Shell rekening mee moeten houden. Wat kunnen wij nog meer vertellen over de Nederlandse activiteiten? De Shell-raffinaderij in Pernis – de grootste in Europa – is via ondergrondse pijpleidingen verbonden met Shell’s chemieterrein in Moerdijk. Het chemiecomplex van Shell in Moerdijk behoort tot de grootste van Europa. In de fabriek worden chemische basisproducten gemaakt. U merkt het, niets dan superlatieven. Het bedrijf is dan ook één van de grootste in de Nederlandse bedrijfswereld.

De kenniscentra van Shell

Vooral voor research & development kan de rol van Nederland niet onderschat worden. De laboratoria in Amsterdam en Rijswijk zijn de kenniscentra van Shell. Hier worden nieuwe technologieën ontwikkeld die energiewinning en productie bevorderen, een goed idee kan de koers Shell omhoog duwen. Het wereldwijde hoofdkantoor van Shell staat in Den Haag. Op dit kantoor worden onder meer de langetermijn­strategieën van de verschillende activiteiten bepaald. Belangrijk om te weten voor wie wil beleggen in aandelen Royal Dutch Shell.

De 600 tankstations van Shell

Ook voor de gewone Nederlander is het bedrijf belangrijk als energieleverancier. De Nederlandse weggebruiker tankt jaarlijks zo’n 3 miljard liter brandstof bij ruim 600 Shell-tankstations. Dat maakt Shell marktleider op zijn eigen thuismarkt. Shell is belangrijk voor de Nederlandse energievoorziening, laat daar geen twijfels over bestaan.

Vanuit Assen coördineert NAM haar exploratie en winning van gas en olie in Nederland. Aardgas is de schoonst brandende fossiele brandstof. Het wordt gebruikt voor verwarmen en koken. Aardgas wordt ook omgezet in elektriciteit. Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell is dus beleggen in een brede waaier van energievoorzieningen, en energie hebben we altijd nodig. Of Shell een omslag kan maken naar andere energie wanneer dat in de toekomst gebeurt zal invloed hebben op de koers Shell.

Olie mogen we natuurlijk niet vergeten

Naast aardgas produceert Shell natuurlijk ook olie. Aardolie wordt in Pernis verwerkt tot onder andere benzine, diesel en kerosine en daarna door heel Nederland – en daarbuiten – vervoerd en verkocht. Nederland telt ruim 600 Shell-benzinestations. Via een net van pijpleidingen is Pernis verbonden met verschillende locaties in Europa, zo loopt er een directe pijpleiding tussen Pernis en Schiphol. Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell heeft echter ook een dimensie richting chemie.

Bij het verwerken van aardolie maakt Shell ook producten die gebruikt worden in de chemie­sector. Deze producten worden onder andere verder bewerkt in Shell’s chemiefabrieken in Moerdijk. Daarna vormen ze de ingrediënten voor bedrijven die alledaagse producten maken als koffiebekers, matrassen en antivriesmiddelen. De koers Shell is dus niet helemaal afhankelijk van auto’s en energie, ook consumentengoederen hebben hier een beetje invloed op.

Kortom, zaken die wij in ons dagelijks leven gebruiken. Shell is 24 uur per dag, 7 dagen per week actief. Shell is het grootste beursfonds aan de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf levert een grote bijdrage aan de Nederlandse economie. Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell is dus voor een stuk beleggen in die Nederlandse economie.

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

Externe certificering

De projecten die Shell ondersteunt zijn extern gecertificeerd.[2] Door deze certificering ontstaan er CO₂-credits. Een CO₂-credit is een certificaat dat aantoont dat 1 ton (ofwel 1.000 kg) CO₂-uitstoot is vermeden, of is opgenomen uit de atmosfeer. Shell koopt deze CO₂-credits aan waarmee de CO₂-uitstoot van de door jou getankte brandstof gecompenseerd wordt. Als je voertuig bijvoorbeeld 1 ton CO₂ uitstoot (wat gelijk staat aan 4545 kilometer rijden), wordt dit gecompenseerd met 1 CO₂-credit. Wie wil beleggen in aandelen Royal Dutch Shell moet zich bewust zijn dat het bedrijf wel degelijk bezig is met het milieu. Die bezorgdheid voor het milieu reikt zelfs verder dan wij zouden vermoeden, deze kennis kan van invloed zijn op de koers Shell.

Steun de gemeenschappen en help de biodiversiteit verbeteren

Shell koopt CO₂-credits uit natuurprojecten, die voldoen aan de Verified Carbon Standard (VCS), op dit moment wereldwijd de meest gebruikte standaard voor CO₂-compensatieprojecten. Ook moeten de projecten voldoen aan de Climate, Community & Biodiversity (CCB) Standard. Op basis hiervan wordt geverifieerd dat naast het aanpakken van klimaatverandering ook lokale gemeenschappen ondersteund worden en de biodiversiteit behouden blijft of zelfs verbeterd wordt.

Dergelijke boodschap moet milieubewuste mensen die willen beleggen in aandelen Royal Dutch Shell als muziek in de oren klinken. Hoog tijd dat wij nu eens kijken naar het bedrijf in de brede zin van het woord. Wij zullen Royal Dutch Shell eerst even voorstellen, waarna we een blik op de rijke geschiedenis werpen.

Meer gas dan olie

Voor zo ver het nog nodig is: Royal Dutch Shell (algemeen bekend als Shell, hierboven las u dat ook wel over de Olies wordt gesproken) is een Nederlands-Britse multinational, behorend tot de zogenaamde supermajors, de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen van de wereld.[3] Het hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag.

Met een omzet van enkele honderden miljarden dollars, gerealiseerd  in meer dan 140 landen is Royal Dutch Shell, één van de grootste private ondernemingen van de wereld. Sinds 2012 produceert het bedrijf meer gas dan olie. Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell is dus op de eerste plaats beleggen in een bedrijf dat aardgas wint. De vraag naar aardgas zou logischerwijs meer invloed op de koers Shell moeten hebben dan de vraag om brandstof, die logica is alleen niet altijd te vinden in de wereld van beleggen. Tot hier deze presentatie, tijd om over te stappen op een brokje geschiedenis.

Oprichtingsdatum in de 19de eeuw

Vreemd genoeg ligt de oorsprong van het bedrijf niet in de oliesector, maar in de tabakssector. Waarbij wij moeten kijken naar Nederlands-Indië. N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Koninklijke Olie) werd na pionierswerk door Aeilko Zijlker, een tabaksplanter op Sumatran, opgericht op 16 juni 1890 door het trio August Kessler, Henri Deterding en Jhr Hugo Loudon. Van beleggen in aandelen Royal Dutch Shell was in die tijd nog geen sprake.

De figuur van Henri Deterding

Met de steun van de Nederlandse overheid werd er in Nederlands-Indië geboord naar olie. Op Sumatra werd olie gevonden en vooral na de vondst van een grote oliebron bij Perlak in 1899 groeide het bedrijf. In het jaar 1900 werd Henri Deterding bestuursvoorzitter en hij zou de koers van de onderneming de volgende 36 jaar bepalen. Het is aan deze man te danken dat het bedrijf de kinderschoenen is ontgroeid. Wie wil beleggen in aandelen Royal Dutch Shell, zal zich ongetwijfeld afvragen wat de band is tussen de naam van het bedrijf en schelpen. Want Shell is het Engelse woord voor schelp. Die link kan via een omweg gevonden worden.

De oprichting van een handel in zeeschelpen: Koninklijke Olie en Shell

Want is er wel degelijk een link met schelpen. In het midden van de 19e eeuw werd in Londen door de gebroeders Marcus en Samuel Samuel een zeeschelpenhandel opgezet. Aan het eind van de negentiende eeuw breidde het bedrijf zijn zaken uit naar de oliehandel. Het bloeiende handelshuis zocht toen ook naar een nieuwe naam voor het bedrijf. Omdat het nog voornamelijk lampolie en schelpen vervoerde werd het Shell Transport and Trading Company Ltd genoemd.

Het lag voor de hand om een schelp als beeldmerk te nemen. In 1900 was dat een mosselschelp, maar vier jaar later zou dat veranderen in de schelp die wij nu kennen: een sint-jakobsschelp met een geschulpte rand. De schelp van Shell wordt afgebeeld met de sluiting onder, de sint-jakobsschelp met de sluiting boven. Hiermee hebben we voor kandidaten die willen beleggen in aandelen Royal Dutch Shell een tip van de sluier opgelicht.

De Koninklijke Shell/Groep

Wij zetten het verhaal verder. In 1907 gingen Koninklijke Olie en Shell Co. een zeer nauwe samenwerking aan, zonder echter volledig te fuseren. Koninklijke Olie kreeg een belang van 60% in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%. De aandelen van de beide moedermaatschappijen werden nog altijd gescheiden verhandeld en het bedrijf had een bedrijfsstructuur met twee hoofdkantoren: een in Den Haag en een in Londen, maar het kantoor in Den Haag werd gezien als belangrijker en woog dus zwaarder door.

Unilever en RELX kenden een vergelijkbare structuur, dergelijke structuur is dus niet bepaald zeldzaam op de Amsterdamse beurs. Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell was dus bij het begin van de 20ste eeuw al mogelijk. De koers Shell is dus ook zeer geschikt om lessen van te leren.

Weg met de duale structuur

Die duale structuur bood zeker voordelen, maar ook nadelen. Eind 2004 kwam daarom de aankondiging dat de duale structuur overboord zou gezet worden. Op 20 juli 2005 werd op de effectenbeurzen voor het eerst gehandeld in het aandeel Royal Dutch Shell.

De Koninklijke/Shell Groep groeide daarmee uit tot een onderneming naar Brits recht: Royal Dutch Shell plc. Dat plc verdient een woordje uitleg, het staat voor public limited company en dat is het Britse equivalent van de Nederlandse N.V.). Het hoofdkantoor van het bedrijf bleef echter gevestigd in Den Haag. Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell is dus in feite toch nog altijd beleggen in een Nederlands bedrijf.

Toekenning van het predicaat Koninklijk

Goed om te weten is dat het bedrijf zich al meer dan een eeuw Koninklijk mag noemen. Het is namelijk heel bijzonder dat de maatschappij het predicaat Koninklijk kreeg door een brief van koning Willem III, al voor de oprichting bij de notaris. De brief is gedateerd op 18 april 1890 en de oprichting gebeurde slechts op 16 juni van dat jaar. De koning verleende de ondersteuning vanwege de ‘zedelijke’ aard van de onderneming, wat dat ook mag zeggen.

Gebruikelijk is dat er een oorkonde bij wordt verstrekt, maar die bleef achterwege. De oorkonde werd pas verstrekt bij de ‘unificatie’ van de N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en de Shell Transport and Trading Company Ltd tot de huidige Royal Dutch Shell plc. Beleggen in aandelen Royal Dutch Shell was daarmee een feit geworden en het begin van de koers Shell.

Groeihefbomen voor je vermogen

Ontdek de groeipotentie van je vermogen met deze belangrijke hefbomen. Gebruik turbo’s en speeders om je vermogensgroei een forse spurt te geven. Stap 1: bekijk deze handleiding

[1] https://www.shell.nl/over-ons/netherlands/about-shell-netherlands.html

[2] https://www.shell.nl/consumenten/co2-neutraal-rijden/co2-compensatie-projecten.html

[3] https://nl.wikipedia.org/wiki/Royal_Dutch_Shell