AEX houdt stand boven kaap van 750

AEX week

Opnieuw hebben verschillende aandelen uit de AEX interim-resultaten bekendgemaakt. Bezorgdheid over de opkomst van de delta COVID-19 variant, aantrekkende inflatie en vertragende groei doen weinig af aan het enthousiasme van beleggers voor aandelen, zo blijkt uit de evolutie van de AEX in de afgelopen week.

AEX volgt Wall Street

Daarmee volgt de belangrijkste Nederlandse beursindex trouw het voorbeeld van Wall Street. Terwijl de volatiliteit rond de Amerikaanse aandelenmarkt toeneemt, blijven de meeste barometers voor het beleggerssentiment gericht op risico, wat onder andere geldt voor de State Street Global Investor Confidence Index.

Index beleggersvertrouwen of de risicobereidheid

Deze index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. Het is niet alleen om te meten hoe beleggers zich voelen, het gaat erom wat ze met hun geld doen.

Sentiment Amerikaanse beurzen en AEX blijft positief

De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers en hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe groter de risicobereidheid of het vertrouwen. In juli klom de index naar 100,6, tegen 96,6 in juni. Een maat van 100 impliceert een neutraal tot positief sentiment. Kortom, het sentiment op de Amerikaanse beurzen blijft positief en dat geldt eveneens voor de AEX.

Amerikaanse dienstensector bereikte een recordhoogte

Een nieuw rapport over de Amerikaanse dienstensector bereikte een recordhoogte, hoewel bedrijven hun bezorgdheid bleven uiten over stijgende prijzen en het tekort aan arbeidskrachten. De PMI-index van het Institute for Supply Management (ISM) Services voor juli was met 64,1%, vier procentpunten hoger dan in juni en dat betekende tevens de 14e maand op rij van groei.

AEX sinds november in een stijgende trend

Elke lezing boven 50% duidt op economische expansie. De ISM-enquête toonde solide winsten in bedrijfsactiviteit en nieuwe bestellingen vanwege de opgehoopte vraag en bedrijven die weer open gingen na de vertraging van COVID-19. Ook de AEX profiteerde van deze meevallende indicatoren. De AEX bevindt zich al sinds november vorig jaar in een stijgende trend en niets laat voorzien dat het einde van de stijging al in zicht is.

63 procent heeft een hogere winst per aandeel gehaald dan verwacht

De lijst met bedrijfsresultaten was de voorbije dagen lang, erg lang. Bijna de helft van de bedrijven uit de Europese Stoxx600-index heeft al resultaten gepubliceerd over het tweede kwartaal. 63 procent heeft een hogere winst per aandeel gehaald dan verwacht. “Dat is volgens onze berekeningen het derde hoogste aantal sinds het eerste kwartaal van 2003”, zegt Milla Savova, strateeg van BofA Securities.

Merendeel van AEX aandelen presteert beter dan verwacht

Het merendeel van de bedrijven ging dus héél vlot over de lat en dat geldt ook voor de bedrijven opgenomen in de AEX. De beter dan verwachte resultaten diende zuurstof toe aan de beurskoersen. Hieronder een overzicht van de cijfers die de AEX bedrijven kwamen rapporteren.

Heineken verdubbelt winst, maar waarschuwt voor stijgende kosten

Heineken, ’s werelds op een na grootste brouwer, rapporteerde maandag een winst voor het eerste halfjaar boven de verwachtingen, maar waarschuwde voor zwakte in de rest van het jaar, aangezien de kosten de marges aantasten en de COVID-19 pandemie belangrijke markten blijft treffen.

De maker van Europa’s best verkopende pils zei dat de bedrijfswinst vóór eenmalige posten verdubbelde tot 1,63 miljard euro (1,93 miljard dollar), vergeleken met de gemiddelde voorspelling van 1,22 miljard euro. Dolf van den Brink, die een jaar CEO is geweest, zei dat het bedrijf tevreden was met een sterke reeks resultaten over het eerste halfjaar, maar zei dat er reden tot voorzichtigheid was aangezien de resultaten naar verwachting in 2021 onder het pre-pandemische niveau zullen blijven, aangezien de combinatie van aantal remmende factoren.

COVID-19 zou een belangrijke remmende factor blijven, met de grootste impact op belangrijke markten in Afrika en Azië. Stijgende grondstofkosten zouden Heineken in de tweede helft van 2021 ook gaan raken en in 2022 zelfs een materieel effect hebben. Heineken voorspelde eerder dat de marktomstandigheden in de tweede helft van 2021 zouden verbeteren, afhankelijk van de uitrol van vaccins. Dat blijkt dus nu niet helemaal het geval te zijn. Op de beurs heeft het aandeel Heineken een niet zo goede week achter de rug, per saldo ging de koers wat lager.

IMCD rapporteert sterke resultaten

Dit waren de hoogtepunten voor dit bedrijf:

  • Brutowinstgroei van 23% tot 410,9 miljoen euro (+28% op basis van constante wisselkoersen)
  • Operationele EBITA-stijging van 46% tot 192,3 miljoen euro (+52% op basis van constante wisselkoersen)
  • Nettoresultaat voor amortisatie en incidentele posten stijgt met 52% tot 137,5 miljoen euro (+57% bij constante valutabasis)
  • De contante winst per aandeel steeg met 44% tot 2,43 euro (eerste halfjaar 2020: 1,69 euro)

In het tweede kwartaal van 2021 rondde IMCD de overnames af van Siliconas in Colombia, Andes Chemical in de VS, Colombia en Peru en Yuanhe Chemicals in China. Piet van der Slikke, CEO: “We rapporteerden zeer sterke resultaten over de eerste zes maanden van het jaar. Na een veelbelovende begin van het jaar zette het positieve momentum zich voort in het tweede kwartaal en waren onze teams in alle regio’s in staat optimaal te profiteren van de sterke productvraag.”

Dit heeft geresulteerd in groeicijfers met dubbele cijfers, met een bruto winst die steeg met 23% (+28% bij constante wisselkoersen) en een operationele EBITA die steeg met 46% (+52% bij constante wisselkoersen).

Alle regio’s realiseerden een substantiële autonome groei en droegen bij aan de algehele positieve resultaten. Het valt nog te bezien hoe de pandemie de huidige economische omstandigheden zal beïnvloeden, maar Van der Slikke is optimistisch dat de groeistrategie in de rest van het jaar met succes verder uitgevoerd kan worden.

DSM heeft een zeer goed eerste halfjaar neergezet

De cijfers van dit bedrijf werden goed onthaald. Op de beurs zet het aandeel zijn onstuitbare opmars verder. Het valt moeilijk te voorspellen waar de koers een top zal vinden. Dit waren de highlights voor DSM tijdens het eerste halfjaar:

  • Groepsomzet +10% en Aangepaste EBITDA +22%
  • Nutrition: omzet +6%, organische omzet +6%, aangepaste EBITDA +8%
  • Materialen: omzet +33%, volumes +33%, aangepaste EBITDA +86%
  • Gecorrigeerde nettowinst stijgt met 21% tot 444 miljoen euro

Totale Groep:

  • Nettowinst van 1.010 miljoen euro inclusief de boekwinst van 567 miljoen euro uit desinvesteringen
  • Aangepaste netto operationele vrije kasstroom van 380 miljoen euro of een stijging van 11%
  • Interimdividend van 0,80 euro per gewoon aandeel
  • Aanzienlijke verhoging van de doelstelling voor de reductie van broeikasgassen tot 50% in 2030
  • Vooruitzichten voor het hele jaar 2021: geüpdatet om sterkere Materials-resultaten weer te geven

Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, co-CEO’s, merkten op: “Onze zeer goede start van het jaar is voortgezet met een aanhoudend positief momentum in onze Nutrition-activiteiten. Materialen kenden een sterk herstel, ondersteund door voortdurende bevoorrading via de toeleveringsketen.

Deze sterke prestatie in Materialen, gecombineerd met onze ongewijzigde positieve vooruitzichten voor Nutrition, brengt ons ertoe de vooruitzichten voor het volledige jaar voor de Groep verder te verhogen. We hebben deze resultaten behaald, terwijl we ook goede vooruitgang boeken met onze strategische prioriteiten voor de lange termijn en we zijn onze organisatie aan het herschikken na de acquisities van vorig jaar in Nutrition en de desinvestering van Resins & Functional Materials.

Er is ook goede vooruitgang geboekt bij het opbouwen van onze innovatiegerichte groeiplatforms, waaronder de lancering van verschillende nieuwe initiatieven op het gebied van gepersonaliseerde en precisievoeding. Als een doelgericht bedrijf streven we er voortdurend naar om onze positieve impact voor alle belanghebbenden te maximaliseren.

Vandaag versnellen we onze route naar netto nul in 2050 door onze doelstellingen voor de reductie van de scope 1 en 2 broeikasgassen voor 2030 te verhogen van 30% naar 50%, onafhankelijk gevalideerd door het Science Based Targets-initiatief.”

Voor het volledige jaar verwacht DSM een stijging van de Adjusted EBITDA in Nutrition aan de bovenkant van zijn strategische ambitie voor de middellange termijn van een hoge eencijferige groei. Samen met een sterkere prestatie in Materialen dan voorzien bij de Trading Update over het eerste kwartaal, verwacht DSM nu een groei van de Adjusted EBITDA voor de groep met een aanhoudend goede Adjusted Net Operating Free Cash Flow.

Strategie

De doelgerichte, prestatie gedreven strategie van DSM beschouwt duurzaamheid en innovatie als belangrijke groeimotoren van een gericht plan op de lange termijn, ondersteund door ambitieuze doelstellingen voor People, Planet en Profit.

In markten die verband houden met voeding, gezondheid en duurzaam leven, is DSM goed gepositioneerd om zijn capaciteiten te gebruiken om een ​​positieve impact te creëren en waarde te leveren voor alle belanghebbenden.

Wolters Kluwer zet opmars op de beurs verder

Wolters Kluwer, een wereldleider in professionele informatie, softwareoplossingen en services, maakte afgelopen week de halfjaarresultaten voor 2021 bekend en die gaven de koers voldoende zuurstof om de opmars op de beurs verder te zetten.

Dit waren de hoogtepunten

  • De omzet bedroeg 2.280 miljoen euro of een stijging van 6% bij constante wisselkoersen en een stijging van 5% autonoom.
  • Recurrente omzet (81% van totale omzet) autonoom met 5% gestegen; eenmalig met 4% autonoom.
  • De omzet uit Digital & Services (93%) groeide autonoom met 5%.
  • Expert solutions (55%) groeide autonoom met 6%, exclusief omzet gerelateerd aan de PPS1
  • Aangepast bedrijfsresultaat €613 miljoen, een stijging van 14% bij constante wisselkoersen.
  • Aangepaste bedrijfswinstmarge stijgt met 170 basispunten tot 26,9%.
  • Margestijging weerspiegelt operationele gearing en zowel tijdelijke als structurele kostenbesparingen.
  • Verwaterde aangepaste winst per aandeel 1,66 euro of een stijging van 4% in het algemeen en een stijging van 19% bij constante wisselkoersen.
  • Aangepaste vrije kasstroom 476 miljoen euro, of een stijging van 54% in constante valuta, als gevolg van verbeterde incasso’s vergeleken met een jaar geleden.
  • Balans en liquiditeit verder versterkt door recente herfinancieringsacties.
  • Netto-schuld/EBITDA 1,7x (FY 2020: 1,7x).
  • Interimdividend 0,54 euro per aandeel, vastgesteld op 40% van het totale dividend van vorig jaar.
  • Inkoop van eigen aandelen: 229 euro miljoen van het programma voor 2021 terwijl tot op heden tot 350 miljoen euro is ingekocht.
  • Guidance voor 2021 bijgewerkt en uitgebreid.

Halfjaarbericht van de Raad van Bestuur

Nancy McKinstry, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur, merkte op: “Ik ben verheugd te kunnen melden dat in de eerste helft het herstel van de pandemie sneller dan verwacht verliep, met groei in terugkerende inkomsten.

Daarmee heeft het bedrijf bewezen veerkrachtig te zijn, terwijl de meeste niet-recurrente inkomstenstromen een sterk herstel lieten zien ten opzichte van dalingen in de vergelijkbare periode vorig jaar. Nu onze markten zich herstellen en nieuwe verkopen aantrekken, verwachten we verder te investeren om de groei te ondersteunen.

Vooruitzichten voor het hele jaar 2021

Laten we opnieuw Nancy McKinstry aan het woord: “Nu onze markten herstellen van de effecten van de pandemie, verwachten we nu dat alle divisies een jaar-op-jaar verbetering van de organische groei zullen zien. De divisies Gezondheid, Belastingen & Boekhouding en Juridische & Regelgevende instanties profiteerde van de timing in de eerste helft, die naar verwachting in de tweede helft zal keren.

We verwachten dat onderliggende bedrijfskosten stijgen in de tweede helft naarmate we meer investeren en sneller aannemen om de groei te ondersteunen en omdat we reis-, promotie- en andere kosten die tijdens de crisis zijn beperkt, gedeeltelijk herstellen.

We blijven plannen voor een geleidelijke terugkeer naar onze kantoren, wanneer en waar de omstandigheden het toelaten, met momenteel zo’n 5-10% van de werknemers weer aan het werk. Onze herziene richtlijn voor de gecorrigeerde bedrijfswinstmarge van 2021, de aangepaste vrije kasstroom, het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROIC) en de verwaterde aangepaste WPA bewijzen allemaal de positieve trend.

Prosus fors onderuit als gevolg van een fors koersverlies van Tencent

Er was echter ook minder goed nieuws en dan meer bepaald voor Prosus. [1] Prosus ging fors onderuit als gevolg van een fors koersverlies van Tencent in Hongkong. De Chinese staatskrant Economic Information Daily benadrukte dat veel Chinese tieners verslaafd zijn aan videogames en noemde mobiele spelletjes daarom opium voor de geest.

De krant had het vooral gemunt op het spel Honor of Kings van Tencent, een spel dat zeer populair is in China. Het aandeel van dat bedrijf Tencent ging fors onderuit, maar krabbelde weer overeind nadat de krant de link naar het artikel verwijderde van sociale media.

De Chinese overheid lijkt dus de aanval te hebben geopend op de gamesector in het land en dat heeft mogelijk gevolgen voor Tencent, dat bijna een derde van zijn inkomsten haalt uit online gaming. Prosus heeft een belang van 29% in Tencent en zit dus ook in het hoekje waar de slagen vallen.[2]

[1] https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-26/tencent-investor-prosus-slumps-amid-china-s-ed-tech-crackdown

[2] https://www.news24.com/fin24/companies/ict/tencent-slumps-after-chinese-media-brand-online-games-spiritual-opium-20210803

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.