aandelen

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een eenheid van eigendom in een onderneming die kan worden gekocht of verkocht op een beurs. Wie aandelen koopt, wordt aandeelhouder van die organisatie, waardoor hij dividenden kan ontvangen uit de gemaakte winst. De waarde van zijn aandelen kan ook stijgen of dalen, afhankelijk van het succes van de onderneming. Bij de aankoop van aandelen hebben beleggers meestal inspraak in de bedrijfsvoering via hun stemrecht op algemene vergaderingen. Naast beleggen zijn aandelen een integraal onderdeel van de toewijzing van kapitaal voor bedrijven, waarbij kapitaal via aandelen wordt verstrekt dat nodig is om uitbreidingen en investeringen in onderzoek en ontwikkeling te financieren.

Hoe werken aandelen?

Om te begrijpen hoe aandelen werken, is het belangrijk te begrijpen dat ze een deel van de waarde van de onderneming vertegenwoordigen, afhankelijk van de huidige koers en de status van het eigen vermogen. Afhankelijk van individuele voorkeuren en financiële strategieën kunnen aandelen dienen als een inkomstenstroom of als een klevend vermogen waarop beleggers kunnen bouwen.

Beleggen in aandelen vereist kennis van de aandelenmarkt en een scherp onderscheidingsvermogen om potentiële groeikansen te identificeren. Aandelen kunnen worden gekocht en verkocht binnen enkele dagen, uren of zelfs minuten, afhankelijk van de schommelingen op de beurs die de prijs zullen beïnvloeden. Door de koersbewegingen van aandelen bij te houden en de traditionele strategieën zoals stopverliezen, verkooptijden en limieten te begrijpen, kunnen beleggers hun rendement maximaliseren en hun beleggingsstrategieën aanscherpen.

Welke soorten aandelen zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen aandelen: gewone aandelen en preferente aandelen.

Gewone aandelen

Een gewoon aandeel is de basisvorm van eigendom in een onderneming die de houder ervan stemrecht geeft in de algemene vergaderingen. Evenals het recht om dividenden te ontvangen uit de winst en het vermogen, wanneer deze door het bestuur van de onderneming worden vastgesteld. Houders van gewone aandelen hebben echter over het algemeen geen voorrang wat betreft de ontvangst van dividenden of de aanspraak op het vermogen van de onderneming bij liquidatie.
 

Preferente aandelen

Preferente aandelen geven hun houders vaak meer stabiliteit dan gewone aandelen, omdat zij een hoger dividendpercentage garanderen en voorrang op gewone aandeelhouders bij de verdeling van vermogen in geval van liquidatie van de onderneming. Preferente aandelen geven hun houders tevens voorrgang als het gaat om standaard dividenduitkeringen. De compensatie voor deze extra stabiliteit gaat echter gepaard met minder stemrecht – over het algemeen hebben preferente aandeelhouders geen stemrecht bij algemene vergaderingen.

Hoe koop je aandelen?

Om aandelen te kopen, is het eerst belangrijk om een betrouwbare en gerenommeerde makelaar te identificeren. Dit kan vaak online worden gedaan, waar vergoedingen, commissies en diensten van verschillende makelaars vergeleken kunnen worden. Makelaarskantoren fungeren als tussenpersoon tussen individuele klanten die aandelen willen kopen en de beurzen, en zorgen voor veilige transacties voor beide partijen. Zodra een makelaar is gekozen, kan er een rekening geopend worden. De procedure voor het openen van een rekening verschilt, maar vereist gewoonlijk persoonlijke informatie zoals contactgegevens, beschikbare financiële middelen en beleggingsdoelstellingen. Zodra de rekening is opgezet en gefinancierd, kunnen aandelenorders geplaatst worden.

Er zijn ook andere manieren om aandelen te kopen, zoals via beleggingsfondsen of via Exchange Traded Funds (ETF‘s). Beleggingsfondsen worden meestal actief beheerd door professionele beleggers die verschillende aandelen combineren om hun investeringsdoelstelling te bereiken. Dit maakt het voor beleggers makkelijker om een brede portefeuille op te bouwen met vrijwel geen werk of omkijken naar het geïnvesteerde vermogen. Er zijn echter een aantal nadelen van investeren in beleggingsfondsen. ETF’s bieden meer controles over investeringen. Ze geven de mogelijkheid om specifieke onderdelen van de markt of bedrijven naar keuze te selecteren.

Wanneer moet je aandelen verkopen?

Aandelen verkopen kan een ingewikkelde beslissing zijn, en het antwoord is niet altijd duidelijk. Uiteindelijk hangt het beste moment om aandelen te verkopen af van de specifieke doelstellingen van een belegger. In het algemeen moeten aandelen worden verkocht als een sector in verval is of als er een dip is in de algemene marktindex die anders op lange termijn verliezen voor een belegger zou veroorzaken. Omgekeerd kunnen aandelen worden verkocht wanneer er een golf van enthousiasme lijkt te zijn en de prijzen ongewoon hoog zijn. Dit kan de winst maximaliseren en het risico minimaliseren, omdat aandelen in een dergelijke situatie snel in waarde kunnen dalen. Ongeacht de beslissing moeten beleggers ervoor zorgen dat zij potentiële beleggingen grondig onderzoeken voordat zij aandelen kopen of verkopen, om er zeker van te zijn dat zij weloverwogen beslissingen nemen die aan hun individuele behoeften beantwoorden.

Voordelen van beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen kan een zeer lucratieve investering zijn, omdat het verschillende voordelen biedt. Het rendement op aandelen over een periode van tijd kan opwegen tegen de risico’s, wanneer de juiste zorg wordt besteed aan het investeren. Het helpt ook het financiële risico te spreiden, omdat aandelen vaak over verschillende sectoren verspreid zijn. Wat betekent dat kleine verliezen in de aandelen van een bedrijf kunnen worden gecompenseerd door winsten in een ander aandeel.

Aandelen bieden ook een hoger rendementspotentieel dan traditionele beleggingen zoals obligaties of spaargeld in contanten vanwege, de mogelijkheid van dividenduitkeringen en vermogensgroei als de geïnvesteerde aandelen in de loop der tijd in waarde stijgen. Ten slotte bieden aandelen beleggers een grotere liquiditeit, omdat ze op elk moment kunnen worden verkocht in plaats van te moeten wachten tot een obligatie is vervallen of een spaarplan zijn looptijd heeft bereikt.

Risico's van beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen kan echter ook met de nodige risico’s gepaard gaan. De aandelenmarkt vertoont voortdurend verschillende schommelingen, wat betekent dat de waarde van aandelen op elk moment kan stijgen of dalen. Ook kunnen aandelen ondergewaardeerd raken als beleggers reageren op marktomstandigheden of bedrijfsprestaties. Potentiële beleggers moeten hun due diligence doen en zich informeren over markttrends voordat zij in aandelen beleggen, om er zeker van te zijn dat hun beslissingen gebaseerd zijn op onderzoek en betrouwbare informatie.

Bovendien kunnen geopolitieke gebeurtenissen zoals oorlogen en internationale crises een aanzienlijk effect hebben op de aandelenmarkt, waardoor beleggers nog meer risico’s lopen. Ten slotte kan wangedrag bij de uitgevende bedrijven ook leiden tot financiële ondergang voor beleggers. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van relevant nieuws over deze bedrijven.

meer weten over winstgevende aandelen?

Een betrouwbare portefeuille hebben is essentieel bij beleggen. Lees onze handleiding over het selecteren van 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten voor meer informatie.