Wat is een index?
In dit artikel beantwoorden we de vraag: wat is een index en hoe worden indexen gebruikt door beleggers? Een index is een statistische maatstaf voor de prestaties van een verzameling effecten, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen. Deze maatstaf wordt gebruikt om de prestaties van een specifieke markt of sector weer te geven. Een aandelenindex bepaalt de gemiddelde waarde van een groep aandelen, waardoor beleggers een benchmark krijgen.
Dit helpt hen om hun eigen beleggingen te toetsen. Door bewegingen van een index te volgen, kunnen beleggers beter inzicht krijgen in algemene markttrends. Ze zien hoe individuele aandelen presteren. Indexen zijn waardevolle hulpmiddelen die beleggers helpen weloverwogen beslissingen te nemen bij het handelen op de markten.
Hoe worden indexen berekend?
Wat is een index en hoe worden indexen berekend? De berekening van een index hangt af van vraag en aanbod van een specifieke selectie effecten. Elke index gebruikt een unieke formule om de waarde te bepalen. Indexen bevatten vaak componenten zoals financiële ratio’s, dividenden, aandelenkoersen en totale marktkapitalisatie.
Men baseert de berekening zowel op algemene prijsgegevens als op sentimentindicatoren uit nieuws en fundamentele analyse. Door deze gegevens te combineren, bieden indexen waardevolle maatstaven voor het meten van de relatieve prestaties van activa over tijd.
Wat is een index en welke 3 soorten indexen zijn er?
Er bestaan drie hoofdtypen aandelenindexen:
- Brede beursindex: Deze index omvat honderden of duizenden aandelen die grote delen van de totale aandelenmarkt meten.
- Sectorindex: Deze index richt zich op een specifieke bedrijfstak, zoals de S&P 500 Energy Sector Index, die alleen bedrijven in de energiesector meet.
- Effectenindex: Deze index meet de prestaties van één enkel effect, zoals de koers van Apple.
Welke factoren beïnvloeden indexprestaties?
Verschillende factoren beïnvloeden de indexprestaties, variërend van macro-economische ontwikkelingen tot de liquiditeit van de aandelen in de index. Bijvoorbeeld, wanneer de economische activiteit toeneemt, stijgen de indexprijzen meestal door het optimisme van beleggers over toekomstige kansen voor bedrijven. Bovendien kunnen winsten versnellen bij voldoende liquiditeit in de onderliggende aandelen. Dit creëert koopdruk wanneer beleggers blootstelling aan verschillende sectoren nastreven. Omgekeerd kunnen indexkoersen dalen door stagnerende economische groei of beperkte kapitaalstroom.
Daarnaast beïnvloeden beleggersvertrouwen, inflatie en renteverloop de indexprestaties aanzienlijk. Overheidsbeleid en vraag en aanbod op de markt spelen ook een belangrijke rol. Sectorrotaties, indexwegingen en herbalancering beïnvloeden eveneens de prestaties van een index. Eveneens kunnen gebeurtenissen bij particuliere ondernemingen, zoals fusies, overnames of winstberichten, de aandelenwaarde drastisch veranderen. Inzicht in deze factoren en hun invloed op de indexprestaties helpt beleggers om weloverwogen beslissingen te nemen.
Voorbeelden van indexen
Nederland gebruikt verschillende indexen om de prestaties van de aandelenmarkt te volgen. Een van de meest gevolgde indexen is de AEX-index. Deze bestaat uit 25 toonaangevende Nederlandse bedrijven en dient als benchmark voor de Nederlandse beurs. De AEX-index is samengesteld op basis van aandelen genoteerd aan Euronext Amsterdam, en de selectiecriteria omvatten liquiditeit, sectorvertegenwoordiging en marktkapitalisatie.
Enkele bekende voorbeelden van Amerikaanse indexen zijn de Dow Jones Industrial Average, S&P 500, Nasdaq Composite en Russell 2000. De DJIA vertegenwoordigt 30 grote Amerikaanse bedrijven in openbaar bezit. De S&P 500 is een aandelenindex die 500 grote tot middelgrote Amerikaanse bedrijven omvat, gekozen door vertegenwoordigers van Standard & Poor’s bedrijven.
De Nasdaq Composite volgt meer dan 3.000 Amerikaanse bedrijven die genoteerd zijn aan de Automated Quotations exchange van de National Association of Securities Dealers, terwijl de Russell 2000 de prestaties meet van 2.000 Amerikaanse bedrijven met een kleine tot middelgrote beurskapitalisatie.
meer weten over beleggen in 2024?
2023 was een hersteljaar voor beleggers, met koersen die aanzienlijk stegen. Lees ons e-book over de verwachtingen van experts en hoe te beleggen in 2024.
Download gratis e-book