Permanente Portefeuille en de 16 gouden regels voor financiële zekerheid

Permanente Portefeuille

De Permanente Portefeuille is een beleggingsmix die nooit meer hoeft te worden veranderd, zelfs als uw visie op de toekomst verandert. Harry Browne schreef het boek ‘Fail-Safe Investing.’ Hieronder tref je een samenvatting van het boek van Harry Browne met hierin de Permanente Portefeuille en 16 gouden regels voor financiële zekerheid.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

Voorwoord 

Wanneer u leest over rijke en beroemde mensen in deze wereld die failliet zijn gegaan of ooit in de financiële problemen zijn gekomen, dan lijken uw eigen geldsores daarbij vergeleken wellicht futiel en nietig.

Als zo iemand –die zich de beste adviseurs kan veroorloven– al aan lagerwal kan raken door een slechte investering of een verkeerde beslissing, dan moet u wel kansloos zijn.  Maar deze vermogende persoon ging niet het schip in omdat hij slecht advies kreeg of een verkeerde belegging deed. Wanneer hij zijn vermogen op dezelfde verstandige manier had beheerd als zijn onderneming en zijn carrière, dan zou zijn vermogen waarschijnlijk nog intact zijn.

Om ervoor te zorgen dat u niet hetzelfde lot ondergaat heb ik de zogenaamde ‘16 regels voor financiële zekerheid’ ontwikkeld. Hier is niets mysterieus of wereldschokkend aan, ze zijn eenvoudig toe te passen op uw beleggingen. Net zo eenvoudig als de goede raad van uw moeder toen u klein was.  Als u zich aan deze regels houdt, dan is de kans dat u al uw geld verliest kleiner dan één op de miljoen. 

Hier komen ze….

Uw carrière

Regel 1: Uw carrière zorgt voor het inkomen

Waarschijnlijk zal u veel meer verdienen aan uw bedrijf of beroep dan aan uw beleggingen. Het komt zelden voor dat iemand door alleen te beleggen een groot vermogen verwerft.

Beleggen kan uw toekomst zekerder maken en uw pensioen welvarender. Maar uw beleggingen zullen u nooit in een klap rijk maken. Dus neem geen risico’s met ingewikkelde constructies in de hoop snel uw kapitaal te vermenigvuldigen. Uw beleggingsplan is in de eerste plaats bedoeld om te behouden wat u heeft. En te beschermen tegen verliezen, mismanagement of bemoeizucht van de overheid.

Uw vermogen is waarschijnlijk moeilijk vervangbaar

Regel 2: Ga er vanuit dat uw vermogen moeilijk is terug te verdienen.

Het gegeven dat u momenteel alles zelf heeft verdiend betekent niet dat u het opnieuw net zo makkelijk weer zou kunnen terugverdienen als u het kwijt raakt. Markten en mogelijkheden veranderen, de technologie verandert en wetgeving verandert. De omstandigheden van vandaag de dag kunnen heel verschillend zijn vergeleken met de omstandigheden toen u uw huidige kapitaal verwierf. Als de tijd verstrijkt wordt het niet eenvoudiger om het allemaal nog eens over te doen.

Behandel uw bezittingen dus alsof ze niet vervangbaar zijn. Neem geen risico’s met uw rijkdom met het uitgangspunt dat u het allemaal weer makkelijk kan terugverdienen.

Beleggen versus speculeren

Regel 3: Besef dat er een groot verschil is in beleggen en speculeren

Wanneer u belegt dan accepteert u het rendement dat de markt beleggers normaal gesproken biedt. Als u speculeert dan probeert u het rendement van de markten te verslaan. Het beter te doen dan andere beleggers door goed te timen, te voorspellen of door aandelenselectie. Met het impliciete geloof dat u slimmer bent dan de meeste andere beleggers.

Op zich is er niets mis met speculeren, althans als u het doet met geld dat u kan missen. Maar het geld dat belangrijk voor u is dient u niet te riskeren met de gok dat u andere beleggers kan verslaan.

De toekomst voorspellen

Regel 4: Niemand kan de toekomst voorspellen.

Gebeurtenissen in de financiële markten zijn de optelsom van de beslissingen van miljoenen mensen. Beleggingsadviseurs kunnen menselijk handelen niet beter voorspellen dan mediums of een kristallen bol. Zaken in de toekomst pakken nooit uit zoals we eerst zo zeker dachten te weten.

Inderdaad zijn er voorspellingen die uitkwamen. Maar de enige reden dat dit opvalt is omdat het zo weinig voorkomt dat er een uitkomt. We schenken geen aandacht aan de voorspellingen die niet uitkomen omdat het normaal is.

Niemand kan met zekerheid zeggen wat de aandelen volgend jaar zullen doen, of de inflatie zal toenemen of hoe de economie zal presteren.

Beleggingsadvies

Regel 5 Niemand kan u consistent vertellen wanneer u in of uit moet stappen in een belegging met een exacte en winstgevende timing.

U hoort of leest vaak over ‘market wizards’ met geweldige resultaten, maar een beleggingsadviseur met een perfect trackrecord zal hoogstwaarschijnlijk net zijn gave kwijt zijn op het moment dat u zijn adviezen opvolgt.

Beleggingsadviseurs kunnen erg waardevol zijn. Een goede adviseur kan u helpen begrijpen hoe u de belangrijkste zaken moet aanpakken. Hij kan u wijzen op risico’s die u wellicht over het hoofd heeft gezien. En hij kan u attenderen op nieuwe alternatieve mogelijkheden.

Maar niemand kan garanderen dat hij u altijd naar de juiste plaats op het juiste moment brengt. Erger nog, de pogingen om u daarnaartoe te brengen kunnen uw portefeuille soms ruïneren.

Handelssystemen

Regel  6: Geen enkel handelssysteem werkt net zo goed in de toekomst als in het verleden.

U zal vele tradingsystemen of indicatoren tegenkomen die in het verleden altijd precies op tijd leken aan te geven waar u met uw geld heen had moeten gaan. Maar op de een of andere manier werken die systemen beneden verwachting wanneer uw eigen geld op het spel staat.

Beleg niet met geleend geld

Regel 7: Werk nooit met geleend geld. 

Wanneer iemand failliet gaat dan komt dat meestal omdat hij werkte met geleend geld. In veel gevallen was zo iemand al behoorlijk vermogend, maar wilde hij de groei van zijn kapitaal met een grote hefboom extra forceren.

Het gebruik van effectenkrediet of hypotheken (anders dan voor uw huis) geeft het risico meer te verliezen dan uw originele inleg. Als u belegt met eigen geld dan is het bijna onmogelijk om alles te verliezen – wat er ook in de wereld gebeurt –  als u tenminste de hier gegeven regels opvolgt.

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Neem uw eigen beslissingen

Regel 8: Laat niemand anders uw beslissingen nemen

Veel mensen hebben hun vermogen verloren omdat zij iemand anders de toestemming hadden gegeven om beslissingen te nemen over het beheer van hun geld (bijv. een vermogensbeheerder of een advocaat). De adviseur heeft misschien te veel risico genomen, was niet te vertrouwen of eenvoudigweg onbekwaam. Maar bedenk vooral dat van geen enkele adviseur verwacht mag worden dat hij met uw geld net zo zorgvuldig omgaat als uzelf.

U heeft ook helemaal geen personeel nodig om uw vermogen te beheren. Vermogensbeheer is alleen ingewikkeld en gecompliceerd wanneer u probeert de markt te verslaan. U kunt behouden wat u heeft met een minimale kennis over beleggen. U kunt zelf een zorgeloze portefeuille samenstellen binnen een dag. En dan heeft u nog een dag per jaar nodig om deze in de gaten te houden. Zelfs al zou de knapste kop ter wereld uw portefeuille beheren, dan nog is het veel veiliger om zelf een veilige portefeuille samen te stellen.

Geef niemand volledige toegang tot geld dat belangrijk is voor uw toekomst. Als u al het beheer uit handen geeft over geld, doe dit dan alleen over geld dat u zich kan veroorloven om te verliezen.

Begrijp wat u doet

Regel 9: Doe nooit iets wat u niet begrijpt.

Participeer nooit in een belegging, speculatie, of investeringsfonds dat u niet begrijpt. Als u dit toch doet dan komt u misschien later tot de ontdekking dat u risico’s liep waar u zich niet van bewust was. Of dat uw verliezen uiteindelijk zelfs groter zijn dan uw ingelegde geld.

U kunt beter uw geld in kortlopend staatspapier steken dan een gokje te wagen met beleggingen die u niet helemaal begrijpt. Het maakt niet uit dat uw zwager, uw beste vriend of uw favoriete beleggingsadviseur begrijpen hoe een bepaalde winstgevende constructie in elkaar zit. Het is niet hun geld dat op het spel staat. Als u het zelf niet begrijpt, doe het dan niet.

Spreiding

Regel 10: Vertrouw voor de zekerheid nooit op één enkele belegging, instelling of persoon.

Iedere belegging kent tijden van voor en tegenspoed. In de jaren zeventig van de vorige eeuw waren edelmetalen zeer populair, terwijl aandelen en obligaties uit de gratie waren. Maar in de jaren 80 en 90 waren goud en zilver de verliezers, terwijl aandelen en obligaties sterk in waarde stegen. Geen enkele belegging doet het tot in de lengte van jaren goed. Zelfs kortlopend staatspapier kan in tijden van inflatie in waarde dalen.

En u kunt geen enkele instelling 100% vertrouwen om uw vermogen te beschermen. Oude en nieuwe banken zijn bankroet gegaan en pensioenfondsen zakken soms in elkaar. Het bedrijf waarvan u dacht dat het uw kapitaal veilig beheerde is er misschien niet meer wanneer u uw spaargeld nodig heeft.

We leven in een onzekere wereld vol onverwachte verrassingen. Het mag nooit zo zijn dat een enkele verrassing een grote hap uit uw vermogen neemt.

Gebalanceerde portefeuille

Regel 11: Creëer ter bescherming een vuurvaste portefeuille: de Permanente Portefeuille

Voor het geld dat u voor de rest van uw leven nog nodig heeft creëert u een simpele gebalanceerde portefeuille. Ik noem dit de ‘Permanente Portefeuille’ omdat wanneer deze eenmaal is samengesteld de beleggingsmix nooit meer hoeft te worden veranderd – zelfs als uw visie op de toekomst verandert.

===========

– 25% Cash

– 25% Obligaties

– 25% Aandelen

– 25% Goud

===========

Deze portefeuille zou ervoor moeten zorgen dat uw vermogen iedere gebeurtenis zal overleven – inclusief een gebeurtenis die verwoestend zou uitpakken voor een individueel element in de portefeuille.  Met andere woorden, deze portefeuille zou u moeten beschermen tegen ieder mogelijk toekomstig onheil.

Het is niet moeilijk of ingewikkeld om zo’n veilige portefeuille te hebben. Een gespreide portefeuille is verrassend eenvoudig te maken, zie

Voorbeeld Permanente Portefeuille

Permanente Portefeuille-investment_funds

Het resultaat van de Permanente Portefeuille is als volgt (vergeleken met de AEX en met een portefeuille die bestaat uit 50% aandelen en 50% obligaties).

Harry Brown Permanente Portefeuille versus de AEX

De beta van de Permanente Portefeuille

De beta van de Permanente Portefeuille t.o.v. de AEX herbeleggingsindex (beleggen.com primeur!)  Ik heb het ‘even’ nagerekend. De bèta van de Permanente Portefeuille (PP) t.o.v. de AEX Herbeleggingsindex beweegt zich rond de 0,20.

Wat zegt dit? Als de bèta 1 is betekent dit dat de Permanente Portefeuille net zo volatiel (=risicovol) is als de AEX Herbeleggings index. Een waarde van 0,20 betekent dus dat het risico van de PP (met een AEX tracker, Rorento, Goudtracker en Cash) dus slechts 1/5 (!) is van de AEX Herbeleggingsindex.

Dit is consistent wat met de Permanente Portefeuille in de Verenigde Staten (met een S&P 500 tracker in dollars) wordt gevonden.

Voor zover ik weet is dit in Nederland de eerste keer dat iemand dit heeft nagerekend voor de Permanente Portefeuille met een AEX tracker. Het is mij gelukt dankzij Wall Street Pro 5 software 👍 Met Excel was dit een heidense klus geworden.

Permanente Portefeuille_beta_AEX

Speculeren

Regel #12: Speculeer alleen met geld dat u kan missen.

Als u wilt proberen om de markt te verslaan, gebruik hiervoor dan een tweede – afzonderlijke – portefeuille waarmee u naar hartenlust actief en risicovol kan beleggen. Maar verzeker u ervan dat deze portefeuille niet groter is dan het kapitaal dat u zonder probleem kan verliezen.

Ik noem dit tweede gedeelte van uw vermogen een ‘Variabele Portefeuille’ omdat deze beleggingen veranderen als uw visie op de toekomst verandert. Dit kunnen aandelen zijn of goud of iets anders – wat er op dat moment goed uitziet – of gewoon cash. U kunt risico’s nemen met de Variabele Portefeuille omdat u weet dat, wat er ook gebeurt, verlies nooit fataal kan zijn. U kunt immers alleen het geld verspelen dat u kan missen.

Internationale spreiding

Regel 13: Houd een aantal beleggingen in het buitenland aan.

Zorg er voor dat de overheid niet bij al uw geld kan komen. Door iets buiten het bereik van de overheid in het land waar u woont te houden bent u minder kwetsbaar – en u voelt zich minder kwetsbaar. U hoeft zich niet over iedere nieuwe overheidsbeslissing zorgen te maken.

Het aanhouden van bijvoorbeeld een buitenlandse bankrekening is vrij eenvoudig en niet moeilijker dan het hebben van een internetrekening bij een binnenlandse bank of broker.

Belastingparadijzen en belasting besparende constructies

Regel 14: Pas op voor belasting ontwijkende constructies

Hoewel de belastingtarieven in uw woongebied naar uw smaak misschien aan de hoge kant zijn, leveren gedetailleerde en ingewikkelde belastingconstructies vaak (te) weinig op. Er is veel geld verloren door personen die hoopten dat zij de belastingdienst konden verslaan. De verliezen kwamen van beleggingen die speciale belastingvoordelen met zich mee brachten, maar economisch niet erg logisch waren. En van belastingparadijzen die uiteindelijk niet werden erkend door de belastingdienst – wat betekent dat er over de verschuldigde belasting ook nog eens boetes worden geheven.

Een goede en betrouwbare belastingadviseur kan u helpen met niet-controversiële constructies, waarmee u later niet meer achtervolgd wordt.

Genieten

Regel 15: Maak het leven aangenamer met een budget voor leuke dingen.

U heeft niets aan uw vermogen als u er niet van kan genieten. Maar het is wel eenvoudig om teveel geld uit te geven terwijl het binnenkomt. Reserveer een gedeelte van uw jaarlijkse inkomen om uit te geven aan leuke dingen. Als u binnen dit budget blijft dan mag u dit uitgeven aan auto’s, boten, vakantie of wat u maar wilt – in de wetenschap dat uw financiële toekomst niet in het water kan vallen.

In geval van twijfel…

Regel  16: Wanneer u twijfelt over bepaalde dingen, is het altijd beter om aan de veilige kant te blijven (bij twijfel niet inhalen).

Als u een kans laat lopen om uw vermogen te vergroten, dan zal een nieuwe kans snel genoeg weer voorbijkomen. Maar als u al uw spaargeld in één keer verliest, dan krijgt u wellicht nooit meer een kans om dit verlies terug te verdienen.

De regels van het leven

De regels om veilig te beleggen zijn niet erg verschillend van de regels van het leven zelf; wees u ervan bewust dat u in een onzekere wereld leeft. Verwacht niet het onmogelijke en vertrouw nooit op onbekenden. Als u de regels waarmee u uw huidige vermogen heeft vergaard op dezelfde realistische manier toepast op uw beleggingen, dan hoeft u nimmer te vrezen voor uw financiële ondergang.

Dit artikel is een samenvatting van het boek ‘Fail-Safe Investing’, waarin de 16 regels in detail worden uiteenzet.

Dit boek is verkrijgbaar bij Amazon.com. ISBN: 978-0-312-26321-8

Meer info: www.harrybrowne.org

Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week

Hoe zou het voor je zijn als je met maximaal 10 minuten per week succesvol zou beleggen? In de gratis LIVE online training zie je precies hoe je dat doet. Meld je hier aan: www.beleggen.com/training

Rombout Kerstens, directeur Keyword

www.keyword.nl/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.