Vermogensbeheer volgens de slimste beleggers ter wereld

Vermogensbeheer volgens de slimste beleggers ter wereldBeursBulletin.nl gaat zich meer richten op individueel vermogensbeheer. Met Today’s Beheer is hiervoor een samenwerking aangegaan om vermogensbeheer aan te bieden op de wijze waarop de slimste beleggers ter wereld hun geld beleggen.

Vermogensbeheer volgens de slimste beleggers ter wereld

De universiteiten Harvard en Yale behalen spectaculaire resultaten met hun beleggingen en zijn hierdoor in staat geweest uit te groeien tot de meest prestigieuze universiteiten ter wereld. Als particuliere belegger kunt u hier nu ook van profiteren.

Met deze strategie is het mogelijk om uw rendement te verhogen en uw risico te verlagen. Dit gebeurt onder andere door tijdens (forse) dalingen uit de markt te stappen. De zeer brede spreiding middels verschillende ETF’s (beleggingsfondsen die de index volgen en zeer lage kosten rekenen) draagt tevens bij aan het spreiden van het risico en het verhogen van het rendement (door de zeer lage kosten).

Harvard behaalde over de afgelopen 20 jaar op jaarbasis gemiddeld 12,29% waar een portefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties 7,94% behaalde. Harvard-2012

Yale deed het zelfs nog iets beter het afgelopen decennium met een jaarlijks rendement van 10,6%.

Resultaten met de DAX

Hieronder ziet u een voorbeeld van het effect van het uitstappen tijdens (forse) dalingen bij de DAX. Boven ziet u de DAX en onder de waardeontwikkeling van de modelportefeuille:

DAX maand

Sinds 1993 zou op jaarbasis 9,09% winst zijn behaald, door uit de markt te gaan wanneer sprake is van een (forse) daling, tegen 6,35% met buy and hold.

TRADINGSIMULATIE BUY-AND-HOLD
Benodigd kapitaal (26-2-1993) 99776,51 Kapitaal 99776,51
Totaal netto winst 652267,95 Totaal netto winst 316874,27
Totaal netto rendement 653,73% Totaal netto rendement 317,58%
Totaal netto rendement/jaar 9,09% Totaal netto rendement/jaar 6,35%

Maar niet alleen het rendement is hoger, ook het risico is lager:

RENDEMENT/RISICO  
WS Index 128,84 RINA Index 102,27
Select netto resultaat 652267,95 Totaal % van de tijd in trade 66%
Netto winst/Max. verlies 11,85 Netto winst/Max. drawdown 11,85

WS Index

De WS Index geeft het rendement/risico profiel weer van dit systeem. Hoe hoger de index, hoe beter het rendement/risico profiel. De index wordt als volgt berekend:

WS index = 10.000 * (Average result per trade) / ((Maximum verlies) * (Percent time in the market))

Average result per trade

Dit is het gemiddelde resultaat per trade.

Maximum verlies

Dit is het maximale verlies op een trade, berekend over alle trades.

Percent time in the market

Dit is het deel van de tijd dat het systeem een positie heeft. Een systeem dat slechts een beperkt deel van de tijd belegd is, krijgt hierdoor een hogere WS Index. We stellen vast dat we slechts 2/3 van de tijd in de markt zitten waardoor we dus ook minder risico lopen. Bovendien kan het geld dan in een andere index worden belegd, die wel stijgt.

Resultaten met de Dow

Dezelfde kenmerken zien we overigens terug bij de Dow Jones over de afgelopen 100 jaar. Van toeval is dus geen sprake:

DOW maand

TRADINGSIMULATIE BUY-AND-HOLD
Benodigd kapitaal (30-12-1932) 99998,18 Kapitaal 99998,18
Totaal netto winst 26602742,46 Totaal netto winst 18491751,88
Totaal netto rendement 26603,23% Totaal netto rendement 18492,09%
Totaal netto rendement/jaar 5,81% Totaal netto rendement/jaar 5,42%
RENDEMENT/RISICO
WS Index 37,41 RINA Index 238,66
Select netto resultaat 19045236,06 Totaal % van de tijd in trade 65%
Netto winst/Max. verlies 20,57 Netto winst/Max. drawdown 20,57

Wel zien we een duidelijk lager rendement. De oorzaak hiervan ligt natuurlijk in het feit dat de DAX een zogenoemde Total Return index is, dus inclusief dividend en de Dow Jones, net als bijna andere indices, een index is van aandelenkoersen dus zonder dividend.

Ook hier trekken we de conclusie dat het rendement hoger is (26.603,23% versus 18.492,09%) en het risico lager: we zitten maar 65% van de tijd in de markt omdat de markt dan niet daalt.

RINA Index

De RINA Index geeft ook het rendement/risico profiel weer van een systeem. Hoe hoger de index, hoe beter het rendement/risico profiel. Volgens de auteurs zou de RINA index voor een goed handelssysteem minimaal een waarde van 30 moeten hebben. Met 102 voor de DAX en 238 voor de Dow, kunnen we dus spreken van een goed systeem.

De index wordt als volgt berekend:

RINA index = (Select Net Profit) / ((Average Drawdown) * (Percent time in the market))

Select Net Profit

De Select Net Profit is het netto resultaat van alleen die trades, waarvan het resultaat binnen het gemiddelde resultaat +/- drie maal de standaarddeviatie valt. Trades met een extreem laag of hoog resultaat tellen dus niet mee.

Average Drawdown

Dit is de gemiddelde drawdown per trade, berekend over alle trades.

Percent time in the market

Dit is het deel van de tijd dat het systeem een positie heeft. Een systeem dat slechts een beperkt deel van de tijd belegd is, krijgt hierdoor een hogere RINA Index.

Let op: De RINA index corrigeert het behaalde resultaat door de extreem winstgevende en verliesmakende trades niet mee te tellen. Dit geeft voor sommige systemen echter een ongewenst resultaat. Indien het systeem te maken heeft met veel kleine (verlies)trades in een trading range, maar slechts enkele langlopende winstgevende trades van de trend, dan zal de RINA index een lage of zelfs negatieve waarde laten zien.

Brede spreiding

Een brede spreiding over aandelen, obligaties, emerging markets, grondstoffen en vastgoed zorgt verder voor een verlaging van het risico. Als bovendien nog gebruik wordt gemaakt van het momentumeffect, kan het rendement nog verder worden verhoogd (er is er veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar het fenomeen momentum: op korte termijn blijven de winnaars winnen en de verliezers verliezen).

Uit een onderzoek naar spreiding over verschillende asset classes waarbij alleen de best presterende worden geselecteerd over de periode van 1973 tot en met 2008 bleek dat het gemiddelde rendement in de periode 13,94% was. Het risico, gemeten als de standaard afwijking van het gemiddelde (dus naar boven en beneden) lag in deze periode op 10,84%.

Dit zijn vergelijkbare resultaten die Harvard (15,23% rendement met een standaard afwijking van 9,55%) en Yale (16,62% met een standaard afwijking van 10,4%) hebben behaald in de periode van 1985 tot en met 30 juni 2008. We zijn dan ook bijzonder trots dat we in samenwerking met Today’s Beheer deze vorm van vermogensbeheer aan kunnen bieden.

Today’s Beheer

De kosten bedragen 1% van het beheerd vermogen. Vermogensbeheer is al mogelijk vanaf € 5000.

Today’s Beheer, opgericht in 2002, is een onafhankelijke vermogensbeheerder die haar relaties discretionair beheer van het totale vermogen aanbiedt. Op basis van een vooraf vastgestelde strategie, neemt Today’s Beheer het beheer van uw vermogen volledig uit handen. De instandhouding van uw vermogen en de inkomsten uit uw vermogen spelen de centrale rol.

Today’s Beheer staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) en is aangesloten bij het Dutch Securities Institute (DSI) en het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Today’s Beheer is ruim 10 jaar als vermogensbeheerder actief en heeft inmiddels een zeer goede reputatie opgebouwd. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de klantenservice via [email protected] of telefonisch op 0294-769007.

7 antwoorden
 1. Frank Sterk
  Frank Sterk zegt:

  Zijn de kosten ad 1% op dag-, week-, maand- of jaarbasis? Worden daarnaast nog bewaar- en transactiekosten in rekening gebracht? Hoeveel bedragen die?

  Beantwoorden
 2. cornelis Okkerse
  cornelis Okkerse zegt:

  Geef je dan alles uit handen ?
  En om welke bedragen kan je meedoen ?
  Net zoiets als Alex doet die stappen er ook uit als de beurs tegen zit !?

  Groet : C.Okkerse

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Beste Cornelis,

   Je geeft het beheer van het vermogen dan inderdaad uit handen.

   Vermogensbeheer is al mogelijk vanaf € 5000.

   Wij stappen inderdaad uit als de beurs daalt, alleen stappen we dan in een andere markt (aandelen, obligaties, emerging markets, grondstoffen en vastgoed) die wel in een stijgende trend zitten.

   Beantwoorden
 3. Bertus
  Bertus zegt:

  Het wordt gebracht als het ei van Columbus. Kennelijk deugen alle andere vermogensbeheerders niet (meer).
  Maar ik erken ; the proof is in the eating.

  Beantwoorden
 4. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  Beste Frank,

  De kosten zijn 1% per jaar.

  Deze ETF’s zijn genoteerd aan NYSE ARCA en worden via Binck verhandeld. De transactiekosten bedragen EUR 9,50 + 0,3% van de transactiewaarde.

  Daarnaast zijn de kosten voor het bewaarloon tot 50.000 0,2%, daarboven 0,1%.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.