Starten met beleggen? De vijftien belangrijkste tips

Starten met beleggen

Starten met beleggen? De vijftien belangrijkste tips. Nu spaarrekeningen nauwelijks meer rente opleveren, denken steeds meer mensen na over beleggen. In het verleden leek dit een ingewikkelde materie te zijn waar je echt over kennis van zaken moest beschikken.

Tegenwoordig is beleggen voor iedereen heel goed te doen. Of je nu een klein of groot vermogen wilt beheren, er zijn veel mogelijkheden. Denk jij er ook over om te starten met beleggen? Lees dan eens deze handige en interessante tips waar iedere startende belegger zijn voordeel mee doet.

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties. Het boek ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen’ helpt je stap voor stap.

Gratis: wij betalen het boek, jij de verzendkosten. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug garantie. Bestel het boek hier www.10stappen.com/gratis

 

1.      Beleg met geld dat je echt kunt missen

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe auto, een wasmachine of een keuken te kopen? Als je spaarpot daarna leeg is, kun je beter niet starten met beleggen. Het is belangrijk dat je belegt met geld waarvan het geen grote ramp is als je er onverhoopt veel van verliest. Je loopt namelijk altijd een risico met beleggen.

Het mag eenvoudig niet zo zijn dat beleggen van invloed is op je huishoudboekje. De huur en de boodschappen moeten gewoon betaald kunnen blijven worden. Je moet beleggen echt zien als een volgende stap wanneer je de basis hebt staan.

2.      Raak nooit in paniek

Beurzen schommelen en de beleggingen dus ook. Je ziet vaak paniek en angst ontstaan bij beleggers als de beurzen ineens gaan dalen. Ze gaan dan hun aandelen verkopen, omdat ze bang zijn dat ze nog minder waard gaan worden. De laatste tijd hebben we bijvoorbeeld veel paniekverkopen gezien uit angst voor het Coronavirus.

Echter, angst is ook in de beleggingswereld een heel slechte raadgever. Waar beleggingen dalen, kunnen ze ook weer gaan stijgen. Het is dus belangrijk dat je de trend in de gaten houdt. Na tijden van daling komen ook weer tijden van euforie, het is alleen een kwestie van het hebben van een bewezen strategie zodat je weet wanneer je moet instappen en wanneer je moet uitstappen.

3.      Starten met beleggen? Heb geduld

In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw hielden beleggers bepaalde aandelen gemakkelijk zeven of acht jaar in hun portefeuille. Tegenwoordig ligt dat wel anders met een gemiddelde tijd van zes tot negen maanden.

Wat we hiermee willen zeggen, is dat geduld heel belangrijk is als je gaat beleggen. Vaak verkoop je (te) snel je aandelen en zie je een tijdje verder dat deze nog veel meer gestegen zijn. Als je geduld had gehad, was je winst veel hoger geweest.

En wat te denken van het kopen van aandelen die heel laag staan? Met een beetje geduld staan ze over een paar weken misnog lager, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om in te stappen. Kortom: geduld is een schone zaak. Ook hier geldt natuurlijk weer: gebruik een bewezen strategie zodat je weet wanneer je moet instappen en wanneer je moet uitstappen.

In een studie naar hoe aandelen echt presteren wordt het voorbeeld van een belegger gebruikt die in 1959 aandelen van Abbott Laboratories kocht en die deze heeft vastgehouden. Op het moment dat de studie verscheen bedroeg de aangepaste aankoopprijs $ 1,00. Met de koers van de aandelen op $ 44,46, kwam dat neer op een verbazingwekkende winst van 4.345%. Dat klopt niet helemaal. Het betekent op de eerste plaats dat zijn investering elk jaar 8,8% opleverde om te komen tot dit oogverblindend totaalrendement.

Het samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) bedroeg echter ongeveer 11% wanneer rekening wordt gehouden met de herbelegde dividenden. Dat is ongeveer wat vorige studies identificeerden als het gemiddelde jaarlijkse rendement van de S&P 500 (Standard & Poor’s Index) die ∼70% van alle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven omvat en een brede maatstaf is voor de prestaties van de Amerikaanse beurs(1).

Aan de andere kant zijn er ook modellen die aangeven wat handig is. Voor de lange termijn kregen obligaties de voorkeur, voor de korte termijn waren de kansen voor aandelen meer kansrijk volgens het idee van Almost Stochastic Dominance(2).

4.      Blijf kleine beetjes geld inleggen

Starten met beleggen? Je kunt er dan voor kiezen om eenmalig een groot bedrag te beleggen en af te wachten wat hiermee gebeurt. Echter, koersen stijgen en dalen en datzelfde geldt ook voor de waarde van je aandelen. Het is daarom verstandig om als je wilt starten met beleggen regelmatig kleine beetjes geld te gebruiken om aandelen te kopen tegen hogere en lagere prijzen. De ene keer koop je hoog en krijg je weinig aandelen. De andere keer koop je laag en krijg je veel aandelen.

Zo voorkom je dat je in een keer heel veel geld verliest als je alles in een keer inlegt. Door het spreiden van je instapmoment verlaag je het risico.

Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om iedere maand 250 euro in te leggen. Je bouwt dan langzaam maar zeker een beleggingsportefeuille op, waarbij je minder risico loopt dat je inleg ineens veel minder waard wordt. Je zult op deze manier niet ineens een grote klapper maken, maar voor de startende belegger is dit een goede strategie om te wennen aan de wereld van beleggen. Barnum noemde dit in zijn boek het plan van het nest ei.

Boek “De Kunst van het Verkrijgen van Geld, de Gouden Regels voor Geld Verdienen”

Een gratis boek, samen met een e-book, een audiobook en een gratis training? Het gaat om de vertaalde best seller van 1 van de vroegste miljonairs in de VS, P.T. Barnum, die zijn lessen heeft opgeschreven in De Kunst van het Verkrijgen van Geld, de Gouden Regels voor Geld Verdienen. Bestel het boek op www.uwgratisboek.nl

5.      Investeer in indexfondsen

Je kunt je richten op de aandelen van een bepaald bedrijf waarvan je denkt dat het flink winst maakt, bijvoorbeeld Netflix. Dan is het afwachten wat dit aandeel doet. In principe ben je dan aan het gokken, want niemand kan voorspellen wat het aandeel gaat doen.

Als je belegt in indexfondsen dan investeer je in de belangrijkste fondsen van een bepaalde beurs (bijvoorbeeld de AEX). De waarde van een indexfonds heeft dezelfde waarde als de betreffende beurs.

Het voordeel van investeren in indexfondsen (let op geen beleggingsfondsen maar ETF’s) is dat je minder kosten hebt. Ook is deze manier van beleggen gemakkelijk te begrijpen. Je kunt direct zien in welke aandelen je belegt. Vooral voor de startende belegger is dit zeer interessant.

Een prettige bijkomstigheid is dat je je risico spreidt. Er zullen een aantal aandelen zakken, maar er zijn ook zeker aandelen die stijgen. Nadeel is echter dat in de index zowel kaf als koren zit… beter is: hanteer een bewezen strategie zodat je weet bij welk aandeel wanneer je moet instappen en wanneer je moet uitstappen.

6.      Starten met beleggen? Bereid je goed voor

Beleggen brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Het is fijn als je je daar van bewust bent, maar je kunt voorkomen dat je veel fouten maakt door je goed voor te bereiden.

Hoe je het ook wendt of keert: een beginnende belegger heeft relatief weinig kennis van beleggen. Maar die kennis kun je opdoen door er bijvoorbeeld veel over te lezen of met ervaren beleggers in contact te treden. Hoe beter je je voorbereidt als je begint met beleggen, hoe lager de kans is dat je (grote) fouten maakt.

Wees echter gerust: ook ervaren beleggers maken fouten. Het gaat erom dat je je fouten weet te beperken en niet bij de eerste tegenvaller al afhaakt. Leer van mensen die nu succesvol zijn met wat jij wilt gaan doen.

Zelfs analisten passen hun voorspelling tussentijds aan bij beleggingen voor de lange termijn. Analisten herzien hun adviezen voor aandelen. Onderzoek verwijst naar de vaststelling dat wijzigingen in de adviezen van analisten toekomstige rendementen op lange termijn voorspellen in dezelfde richting als de verandering. Dit wil zeggen dat upgrades worden gevolgd door positieve rendementen en downgrades worden gevolgd door negatieve rendementen.

Tijdens de hoogfrequente algoritmische handelsperiode van 2003-2010 was de gemiddelde PRD niet langer significant verschillend van nul. De nieuwe bevindingen kwamen overeen met een verbeterde marktefficiëntie na een daling van de inefficiëntie van de reële handelskosten. Ze zijn consistent met een verminderde rol van informatieproductie voor analisten in het supercomputertijdperk(3).

Leer het vak van iemand door over zijn of haar schouders mee te kijken. Leer het zelf en vertrouw je geld niet toe aan banken, fondsen, vermogensbeheerders of anderen die je niet kunnen bewijzen dat ze jou echt kunnen helpen. Ook hier is helaas veel kaf onder het koren.

LIVE online training

Meld u aan voor de gratis online training. Succesvol beleggen….in nog geen 10 minuten per week. Klik hier www.beleggen.com/training

7.      Spreid je beleggingen

Je op één aandeel richten en hopen dat dit het goed doet, is geen goed idee. Het aandeel kan namelijk ook behoorlijk zakken en daar gaat je geld. Als je het als startende belegger goed aan wilt pakken dan is het beste advies: spreiden, spreiden en nog eens spreiden.

Je kunt je bijvoorbeeld niet alleen richten op aandelen, maar ook op andere beleggingsvormen zoals obligaties of goud. Daarnaast is het verstandig om te investeren in verschillende bedrijven, maar ook in verschillende sectoren. Het is zelfs mogelijk om in verschillende landen en zelfs continenten te beleggen. Hoe meer je spreidt, hoe minder risico je loopt om in één keer veel geld te verliezen.

8.      Beleggen doe je met een doel

Als je gaat beleggen met de gedachte: ik investeer in een paar aandelen en ik zie wel wat het wordt, is de kans op succes klein. Bij beleggen is het namelijk heel belangrijk dat je altijd een doel voor ogen hebt. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je een aanvulling op je pensioen wilt hebben of dat je in één keer je hypotheek af kunt lossen.

Zodra je het beleggingsdoel weet, bepaal dan het bedrag dat je voor ogen hebt en de tijd die je erover wilt doen om dit bedrag te vergaren. Daarna stel je je beleggingsstrategie vast. Het is goed om je doel te beschrijven en houd deze voortdurend in gedachten.

Je beleggingsdoel is de rode draad om goede beslissingen te nemen tijdens het beleggen. Daarom is het ook heel belangrijk om je beleggingsstrategie voortdurend te evalueren.

9.      Starten met beleggen? Kijk naar de lange termijn

Een fout die veel startende beleggers maken, is dat ze op korte termijn veel geld willen verdienen. Dat zal een enkeling heel misschien lukken, maar de meeste beginnende beleggers zullen op deze manier eerder verlies draaien dan winst maken. Als beginnende belegger mis je eenvoudig de ervaring om op het juiste moment te kopen en weer te verkopen.

Het beste is om te kijken naar de langere termijn. Als je terugkijkt naar de laatste vijftig jaar, dan zie je dat beurzen gemiddeld genomen altijd zijn gestegen. De lange termijn- investeringen leveren vrijwel altijd geld op, mits je  een bewezen strategie hanteert, zodat je weet wanneer je moet instappen en wanneer je moet uitstappen.

Waarom beleggen op lange termijn?

10. Laat je niet leiden door emoties

Het komt vaak voor dat beginnende beleggers beslissingen op basis van emotie nemen. De kans is erg groot dat deze dan verkeerd voor je uitpakken. Hoe meer emotie, hoe lager de ratio.

Een goede belegger neemt voornamelijk rationele beslissingen. Dit betekent: je onderzoekt, je weegt de voor- en de nadelen van diverse strategieën af en je kijkt of de beleggingsstrategie bij je past. Ben je een heel impulsief persoon, een angstig iemand of juist overmoedig?

Probeer deze eigenschappen zo min mogelijk van invloed te laten zijn op het beleggen. Emotionele beslissingen zijn vaak niet de beste. Ga ook niet beleggen in een vlaag van boosheid of verdriet. Het levert alleen maar meer ellende op. Kies een strategie die bij jouw persoonlijkheid past en voer deze zonder emotie uit (of probeer dat in ieder geval 😉.

11.   Probeer niet overal van te profiteren

In de wereld van beleggen zijn er altijd positieve gebeurtenissen. Het zijn er vaak zo veel dat het onmogelijk is om van alle positieve zaken mee te profiteren. Vrijwel iedere dag komen er namelijk weer interessante opties voorbij. Als je overal in meegaat, is de kans dat je teveel van links naar rechts schiet erg groot.

Het is dan ook verstandig om je te focussen op enkele goede kansen dan je te richten op alle positieve ontwikkelingen.

Uiteindelijk zullen die paar kansen waar je je op richt meer opleveren dan investeren in heel veel mogelijk positieve ontwikkelingen. Blijf daarbij altijd kritisch en objectief.

Het kan best zijn dat veel mensen heel positief zijn over een bepaald beleggingsproduct, terwijl jij daar eigenlijk erg aan twijfelt. Volg dan je strategie en ren niet overal als een kip zonder kop aan. Het is helemaal niet erg om bepaalde positieve ontwikkelingen aan je voorbij te laten gaan. Als je maar profiteert van degene die passen binnen jouw strategie die past bij jouw persoonlijkheid.

12. Van je fouten moet je leren

Iedereen maakt fouten en in de beleggingswereld is dat niet anders. Het is ook helemaal niet erg om fouten te maken, als je er maar van leert. Hoe vervelend en confronterend het ook kan zijn om terug te kijken op een fout, het is heel verstandig dit toch te doen. Analyseer waar het fout is gegaan, wat er fout is gegaan en hoe de fout is ontstaan. Neem deze analyse mee in je volgende beslissingen. Doe je dit niet? Dan is de kans dat je dezelfde fout nog een keer maakt bijzonder groot.

Leer van je fouten. Je kunt er alleen maar een betere belegger van worden.  Je hoeft overigens niet alle fouten zelf te maken om er van te leren. Leer dus ook van de fouten van anderen en vooral van succesvolle beleggers. Zij hebben ontdekt wat wel werkt. Succes laat aanwijzingen achter.

Interviews met de grootste beleggingsexperts

Wat zijn de grootste trends volgens de grootste beleggingsexperts? Klik hier https://www.marktnavigators.nl/

13. Starten met beleggen? Beteugel je hebzucht

Het kan heel goed voorkomen dat het uitstekend gaat met je beleggingen. De koersen van jouw aandelen blijven maar stijgen en er ligt een grote winst in het verschiet. Veel mensen hebben op die momenten de neiging om nog meer aandelen te gaan kopen en overmoedig te gaan worden. Het gaat immers heel goed en het kan alleen maar beter gaan, is een gedachte die dan vaak opkomt.

De alsmaar stijgende koersen bevestigen deze gedachte.

Je rekent je rijk en gaat alvast opzoek naar een nieuwe auto, een groter huis en dat is niet verstandig, want de koersen kunnen ook weer stoppen met stijgen.

Houd het hoofd koel is daarom het advies en houd vast aan je beleggingsstrategie. Verkoop de aandelen volgens jouw strategie en niet op basis jouw gevoel. Ga gewoon door met beleggen zoals je begonnen bent. Dit heeft je immers al best veel opgeleverd. Herhaal wat werkt en stop met dingen die niet werken.

14. Starten met beleggen: let op de bijkomende kosten

Bij beleggen heb je niet alleen te maken met de prijs van het aandeel zelf, je betaalt ook voor de aankoop- en verkoop van de aandelen. Deze kosten betaal je aan een broker (een effectenmakelaar) of aan een bank. Per bank of broker kunnen de kosten behoorlijk verschillen.

Daarnaast rekenen de meeste banken en brokers ook geld voor het beheren van de kosten. Al deze kosten kun je niet investeren in beleggingen, je behaalt er geen rendement mee en toch moet je ze wel betalen. Daar komt nog eens bij dat ook de belasting om de hoek komt kijken.

Beleggingen worden gezien als vermogen en hierover betaal je vermogensbelasting. Het is belangrijk dat je de bijkomende kosten goed in het oog houdt en goed kijkt waar en hoe je kunt besparen. Kijk bijvoorbeeld op www.hetnederlandsbrokeronderzoek.nl voor de verschillen tussen de diverse aanbieders.

15. Starten met beleggen? Beleg alleen in producten die je begrijpt

Ben je van plan om in een bepaald beleggingsproduct geld te steken? Doe dan onderzoek naar dit product. Heb je eigenlijk geen idee wat het product of bedrijf doet en word je na onderzoek ook niet veel wijzer? Beleg hier dan niet in en zoek verder naar een product dat je wel begrijpt.

Er zijn bijvoorbeeld mensen die weinig tot geen kennis hebben van opties. Ga er dan ook niet in beleggen, ook al lijken de rendementen nog zo aantrekkelijk. Begin rustig met aandelen zoals bijvoorbeeld Coca Cola, Shell of KLM. Gebruik een strategie en beleg niet op je gevoel. Op deze manier maak je namelijk vaak de juiste beslissingen op beleggingsgebied en ga je niet snel de mist in.

Beleggen op de automatische piloot?

Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools

Harm van Wijk

www.beleggen.com

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

starten met beleggen

Bronnen:

  1. https://www.nature.com/articles/nbt0104-27
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0377221707012118
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X15001713
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.