AEX breekt door kaap van 750 punten, onderliggend sentiment blijft goed

De AEX kon de kaap van 750 punten ronden in een week gevuld met bedrijfsresultaten, zodat de opwaartse trend kon worden vastgehouden. Op economisch vlak werd op de eerste plaats naar de VS gekeken. De groei van de Amerikaanse economische activiteit versnelde in het tweede kwartaal slechts licht in vergelijking met het eerste, waarbij de BBP-cijfers over het tweede kwartaal in feite teleurstelden.

AEX dag

Dat BBP groeide in Q2 met 6,5% vs. 8,4% verwacht en een neerwaarts herziene 6,3% in Q1. Pleister op de wond was dat de consumentenuitgaven de verwachtingen overtroffen. Uiteindelijk reageerde de beurs van Wall Street dus toch positief, een voorbeeld dat door de AEX werd gevolgd.

Vloed van bedrijven uit de AEX maakte afgelopen week de cijfertjes bekend

De Europese aandelenmarkten kleurden na twee rode dagen weer groen, dankzij de optimistische toon van bijna alle halfjaarrapporten die afgelopen week werden bekendgemaakt. We vermelden buiten de AEX onder andere Deutsche Bank, Barclays, Santander, British American Tobacco, Rio Tinto, etc …Dit is maar een greep uit het grote aanbod. Hieronder vindt u een overzicht van de bedrijven uit de AEX die afgelopen week verslag uitbrachten over de gang van zaken in het tweede kwartaal.

Nog even terug naar de VS: het consumentenvertrouwen in de Amerikaanse economie bleef deze maand stabiel, na vier maanden van stijging en situeert zich op het hoogste niveau sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie. De Consumer Confidence Index van de Conference Board steeg licht in juni tot 129,1. Lynn Franco van de Conference Board zei dat de aanhoudende kracht van het consumentenvertrouwen erop wijst dat het derde kwartaal goed is begonnen.

Vanuit die hoek wordt het sentiment op de beurzen dus niet gedrukt. De Amerikaanse centrale bank kondigde aan dat het economische herstel nog steeds op schema zit ondanks meer nieuwe besmettingen. Die economie kan nog altijd monetaire steun gebruiken en moet sterke banencijfers blijven produceren alvorens het FED-infuus van 120 miljard dollar per maand ontkoppeld kan worden. Voor die “tapering” bestaat echter geen vaste tijdslijn. Of met andere woorden: er hangen geen renteverhogingen in de lucht en dat is ook goed nieuws voor de AEX.

In Europa stabiliseerde in Duitsland het consumentenvertrouwen ondanks het negatieve sentiment omtrent de opflakkerende aantal positieve COVID-testen. Het Franse consumentenvertrouwen daalde in juli, wat vraagtekens doet rijzen over de kracht van het economische herstel.

Maar door de voortdurende focus op economische groei en inflatie is de markt momenteel niet echt gevoelig voor economische data. De AEX kreeg dan ook de vrije hand om door de kaap van 750 punten te breken. Van de AEX weer even terug naar de VS. Drie van de grootste namen in de technologiesector maakten afgelopen week op ongeveer hetzelfde moment de kwartaalresultaten bekend en alle drie overtroffen ze de schattingen van analisten wat betreft omzet en winst.

Apple (AAPL) rapporteerde een recordomzet van $ 81,4 miljard, met een winst per aandeel van $ 1,30 in het fiscale derde kwartaal. De netto-omzet van Apple producten steeg met 32%, terwijl de iPhone-verkopen met 50% toenamen. Alphabet (GOOGL) liet in het tweede kwartaal een beter dan verwachte groei in zijn cloudactiviteiten optekenen, met een omzet die voor Google Cloud met 54% steeg tot $ 4,6 miljard. De omzet van Microsoft (MSFT) kreeg eveneens een boost van zijn cloudservices-activiteiten. De omzet van de Intelligent Cloud-sector van $ 17,4 miljard was 30% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020 en overtrof ook de schattingen.

Randstad leidt de AEX in de weg omhoog

Voor de AEX is uiteraard de Nederlandse economie ook belangrijk. In dat verband had CEO Jacques van den Broek een belangrijke boodschap. Volgens de topman van de uitzender is de economische crisis voorbij en vergaat het Randstad beter dan voor het uitbreken van de pandemie. Hij vreest niet voor het verlies van banen, maar juist schaarste op de arbeidsmarkt.

Randstad profiteert altijd als één van de eerste van een economische opleving omdat bedrijven mensen nodig hebben eerst uitzendkrachten inhuren. In een aantal sectoren is er alweer sprake van een tekort aan gekwalificeerde mensen. Het betreft dan meer bepaald onder andere de zorg, het onderwijs, technologie, bouw etc. Maar laten we even kijken naar de bedrijven uit de AEX die afgelopen week rapporteerden.

ASMI toont een aanzienlijke verbetering

Binnen de AEX was onder andere ASMI aan de beurt. De nieuwe bestellingen kwamen uit op € 516 miljoen in het tweede kwartaal van 2021, of een stijging met 73% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit stemt overeen met de aankondiging van het bedrijf gedaan op 1 juli dat de orderontvangst in het tweede kwartaal duidelijk de eerdere verwachtingen overtrof.

De brutowinstmarge van 48,1% lag dicht bij de marge van vorig jaar van 48,3% en het bedrijfsresultaat voor het tweede kwartaal van 2021 verbeterde van € 88 miljoen vorig jaar naar € 118 miljoen dit jaar, voornamelijk dankzij een sterke omzetgroei. De genormaliseerde nettowinst voor het tweede kwartaal van 2021 bedroeg € 111 miljoen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

“Ons bedrijf heeft opnieuw een sterk kwartaal neergezet”, zegt Benjamin Loh, President en Chief Executive Officer van ASM International. “De orderontvangst steeg naar een nieuw kwartaalrecord van € 516 miljoen dankzij de aanhoudend sterke vraag. Zoals al aangekondigd op 1 juli 2021 overschreed de orderintake de eerdere verwachting van € 420-440 miljoen, voornamelijk gedreven door klanten die bestellingen in het tweede kwartaal binnenhaalden die eerder naar verwachting in het derde kwartaal zouden worden ontvangen.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar steeg de omzet in het tweede kwartaal met 29% bij constante valuta en 20% zoals gerapporteerd. De omzet lag met € 412 miljoen iets boven de bovengrens van de verwachting van € 390-410 miljoen. Hoewel we profiteerden van onze uitgebreide productiecapaciteit in Singapore, werden de omstandigheden in de toeleveringsketen tijdens het kwartaal verder verscherpt, ook als gevolg van nieuwe lockdown-maatregelen in delen van Zuidoost-Azië. Dankzij grote inspanningen van het team van ASM en onze partners in de toeleveringsketen, zijn we in staat om aan de vraag van de klanten te voldoen.” [1]

RELX rapporteert sterke eerste helft

De informatie- en analysegroep, een andere zwaargewicht in de AEX, rapporteerde eveneens tussentijdse resultaten voor 2021 voor de zes maanden tot 30 juni. Wat de resultaten betreft waren dit de hoogtepunten:

 • Dubbelcijferige groei van het aangepast bedrijfsresultaat en de winst per aandeel bij constante wisselkoersen. Op die basis steeg de omzet met 4% tot £ 3,394 miljard; aangepast bedrijfsresultaat met 11% gestegen tot £ 1,023 miljard; en aangepaste EPS met 10% gestegen tot 40,0p
 • Resultaten hoger dan de consensusprognoses van Bloomberg, die een omzet van £ 3,383 miljard en een aangepaste winst per aandeel van 37,3 pence hadden
 • RELX voorspelt iets boven de historische trends onderliggende groeipercentages voor het hele jaar wat de omzet betreft, wat ook geldt voor het bedrijfsresultaat. Evenals constante valutagroei in de gecorrigeerde winst per aandeel
 • Onderliggende groeitrend in bijna alle marktsegmenten keert terug naar verbeteringstraject.

Risico onderliggende omzetgroei

CEO Erik Engström gaf volgende toelichting op de cijfers:

“RELX leverde een sterke eerste helft met opnieuw onderliggende groeitrends waarbij bijna alle marktsegmenten die terugkeerden naar het verbeterende traject dat we in het begin van 2020 zagen. We zijn van mening dat deze verbetering een weerspiegeling is van onze voortdurende strategie om ons te concentreren op de organische ontwikkeling van steeds geavanceerdere analyse- en beslissingstools die toegevoegde waarde leveren aan onze klanten in alle marktsegmenten. De recente acquisities, die onze organische groeistrategie hebben aangevuld, blijven goed presteren.”

Vooruitzichten voor het hele jaar 2021:

“Op basis van de verbeterde prestaties van Risk, STM en Legal in de eerste helft, verwacht dit AEX-bedrijf dat de onderliggende groeipercentages voor het hele jaar in omzet en aangepast bedrijfsresultaat, evenals een constante wisselkoersgroei in de gecorrigeerde winst per aandeel iets boven de historische trends zullen liggen. ”

Randstad optimistisch voor de rest van 2021

Dit onderdeel van de AEX realiseerde vorig kwartaal een omzet van ruim € 6 miljard. Dat is 3% procent meer dan in dezelfde periode in 2019. Het is voor het eerst dat de omzet opnieuw het precoronaniveau haalde. Randstad heeft met andere woorden een streep door de crisis getrokken.  “Het positieve momentum hield in al onze regio’s aan in het tweede kwartaal van 2021 en we hebben sterke groepsprestaties geleverd”, zei CEO Jacques van den Broek.

“De groepsomzet overtrof het niveau van 2019 en we behaalden een solide winstgevendheid terwijl we bleven investeren in nieuwe groeimogelijkheden. Als gevolg hiervan verwelkomden we meer dan 2.400 nieuwe collega’s in ons wereldwijde personeelsbestand.

We gaan ook door met het uitrollen van onze wereldwijde technologische transformatie, waarbij Monster een positief YoY-momentum laat zien. Nu de markten zich beginnen te herstellen, keren pre-pandemische trends zoals talentschaarste ook terug. Door diepgaande data, technologie en geïntegreerde diensten te leveren, spelen we een essentiële rol voor onze klanten door hen te helpen bij het realiseren van een totale talentmanagementstrategie.

Op basis van de kracht van onze prestaties in de eerste helft zijn we optimistisch voor de rest van 2021, hoewel we nog steeds voorzichtig zijn terwijl pandemiegerelateerde instabiliteiten en beperkte zichtbaarheid blijven bestaan. We kijken ernaar uit om een ​​update van onze strategie te delen op onze Capital Markets Day in november 2021.” De koers van dit AEX-aandeel bevindt zich nog in een sterke uptrend.

BESI heeft omzetdoelstellingen voor het tweede kwartaal overtroffen

Ook leverancier van chipapparatuur BE Semiconductor (BESI) mag zich een lid van de AEX noemen. Dit bedrijf heeft afgelopen dinsdag zijn omzetdoelstellingen voor het tweede kwartaal overtroffen. De stijgende vraag van de kant van de grote chipfabrikanten zoals TSMC en Intel, die hun productiecapaciteit uitbreiden om een ​​wereldwijd chiptekort te verhelpen, heeft ook de toeleveranciers uit de sector een duwtje in de rug gegeven.

“De inkomsten lagen beduidend boven de verwachting als gevolg van een inhaalbeweging, aangezien Besi de problemen met de toeleveringsketen en pandemische beperkingen in verschillende landen onder controle kon krijgen”, zei CEO Richard Blickman in een toelichting op de cijfers. Het tekort aan chips, dat sectoren van consumentenelektronica tot autofabricage heeft getroffen, werd veroorzaakt door een sterke stijging van de vraag naar telefoons, tv’s en gameconsoles tijdens de pandemie en vervolgens door een sterker dan verwacht economisch herstel.

De omzet van BESI voor de drie maanden tot eind juni steeg met 57,9% ten opzichte van het vorige kwartaal tot € 226,1 miljoen ($ 266,8 miljoen), vergeleken met een voorspelling van 30%-40% groei in april. De in Nederland gevestigde fabrikant van halfgeleiderassemblage- en verpakkingsapparatuur voegde eraan toe dat hij verwachtte dat de omzet in het derde kwartaal met 5% -15% zou dalen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, consistent met de seizoentrends voor BESI, dat onder meer technologiebedrijven als Samsung, Sony en Qualcomm als klant heeft. Per saldo hadden de cijfers niet zo veel invloed op de koers van het aandeel BESI.

KPN start met een inkoopprogramma

Telecomgroep KPN zette vorige kwartaal € 1,29 miljard om (verwacht: € 1,29 miljard), gekoppeld aan een aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) van € 589 miljoen (verwacht: € 584 miljoen) en een nettowinst van € 800 miljoen (verwacht: € 130 miljoen) opleverde.

De vrije kasstroom stabiliseerde zoals verwacht op € 179 miljoen, zodat er op 30 juni € 2 miljard in kas was. Voor 2021 wordt gemikt op € 765 miljoen vrije kasstroom en een aangepaste EBITDA van € 2,34 miljard. Beide cijfers lagen in de lijn der verwachtingen, zodat van een verrassing geen sprake was. KPN mikt op een dividend van 13,6 cent per aandeel over 2021 en start met een inkoopprogramma ter waarde van € 200 miljoen.

ArcelorMittal gaat voor $ 2,2 miljard eigen aandelen inkopen

Een andere zwaargewicht binnen de AEX is ArcelorMittal. Deze staalreus krikte de winst in het tweede kwartaal nog verder op en verwacht dat de vraag in de tweede jaarhelft zowaar nog verder zal verbeteren, wat veel goeds belooft voor de resultaten in de komende kwartalen. De omzet steeg in de voorbije drie maanden van $ 11 naar $ 19,3 miljard, wat een bedrijfskasstroom (EBITDA) van $ 5,1 miljard. Daarmee was het voorbije kwartaal het sterkste sinds 2008.

Analisten hadden slechts $ 4,7 miljard verwacht, omdat ze blijkbaar de impact van de recordprijzen onderschat hadden. De nettowinst steeg tot $ 4 miljard, terwijl dezelfde periode vorig jaar nog een verlies van $ 559 miljoen opleverde. ArcelorMittal gaat voor $ 2,2 miljard eigen aandelen inkopen en mikt op een groei van de vraag naar staal van 7,5% à 8,5% in 2021. De reacties op de cijfers van dit bedrijf waren zonder meer gunstig.

Royal Dutch Shell gaat voor $ 2 miljard aan eigen aandelen inkopen

De oliereus is op zijn beurt eveneens een zwaargewicht binnen de AEX. Het aangepaste nettoresultaat van Royal Dutch Shell over het tweede kwartaal bedroeg $ 5,53 miljard, tegenover $ 638 miljoen een jaar eerder. De nettowinst lag boven de schattingen ($ 5,2 miljard). De groep verhoogde zijn dividend met bijna 40% en gaat daarenboven voor $ 2 miljard aan eigen aandelen inkopen. Deze stap komt meer dan een jaar nadat Shell zijn dividend met 2/3de had verlaagd. De meevallende cijfers hielpen de AEX in het zadel. [2]

Unibail-Rodamco-Westfield heeft last van de lockdowns

Een bedrijf met een internationaal karakter binnen de AEX, zo kan deze vastgoedgroep zonder overdrijving omschreven worden. Jean-Marie Tritant, Chief Executive Officer, over het tweede kwartaal: “URW heeft blijk gegeven van blijvende veerkracht in het licht van moeilijke bedrijfsomstandigheden, met substantiële lockdowns in ons netwerk gedurende de verslagperiode. Telkens wanneer de beperkingen werden opgeheven, zagen we een herstel van zowel het bezoekersaantal als de verkoop, in de meeste gevallen op een hoger niveau dan tijdens de heropening in 2020.

De verhuuractiviteit verbeterde, aangezien merken URW-bestemmingen blijven kiezen als onderdeel van hun omnichannel-aanpak. Onze teams hebben hard gewerkt om de bezettingsgraad te stabiliseren, waarbij ze een pragmatische benadering van de huurstructuur en -duur hebben gevolgd, waardoor URW kan profiteren van de verbeterende marktomstandigheden.

Gedurende het eerste halfjaar bleven we ons concentreren op de belangrijkste operationele en financiële prioriteiten. Dit omvat de succesvolle opening van onze nieuwste vlaggenschipbestemming Westfield Mall of the Netherlands en duidelijke vooruitgang in onze inspanningen om de schulden af ​​te bouwen dankzij zowel Europese desinvesteringen als de voortdurende stroomlijning van onze Amerikaanse portefeuille.

Dit proces wordt ondersteund door een gunstige toegang tot kredietmarkten, waardoor we voldoende liquiditeit hebben om alle herfinancieringsbehoeften voor de komende 36 maanden te dekken. Hoewel positieve indicatoren en aanhoudende voortgang van de uitrol van vaccinatie ons redenen geven om voorzichtig optimistisch te zijn, blijven de COVID-19-situatie en mogelijke reacties van de overheid daarop een bron van onzekerheid in termen van vooruitzichten. Ik wil nogmaals de inzet en vasthoudendheid van onze teams erkennen in deze unieke periode.” Binnen de AEX is dit aandeel een achterblijvertje.

Akzo Nobel meldt omzet 26% hoger dan Q2 2020

Akzo Nobel maakte ook resultaten bekend. Dit waren de hoogtepunten voor Q2 2021

 • Omzet 26% hoger dan Q2 2020 (8% hoger dan Q2 2019, in constante valuta’s) met 4,5% prijsstijging
 • Aangepast bedrijfsresultaat op € 335 miljoen (ROS2 op 13,3%), 41% hoger dan Q2 2020 en 10% hoger dan Q2 2019
 • € 1 miljard inkoop van eigen aandelen begon op 27 april 2021; € 223 miljoen voltooid tegen het einde van Q2 2021
 • Overname Grupo Orbis, gevestigd in Colombia, aangekondigd, zal naar verwachting eind 2021 of begin 2022 worden afgerond

Q2 2021 (vergeleken met Q2 2020)

 • Opbrengsten stegen met 26% en 29% bij constante wisselkoersen, met volumes die met 26% stegen, voornamelijk als gevolg van een sterke vraag op de eindmarkt. Prijs/mix een stijging van 1%, terwijl acquisities 2% bijdroegen.
 • Bedrijfsresultaat stijgt met 86% naar € 384 miljoen (2020: € 207 miljoen); OPI-marge verbeterd tot 15,3% (2020: 10,4%)
 • Aangepast bedrijfsresultaat stijgt met 41% naar € 335 miljoen (2020: € 238 miljoen); exclusief € 49 miljoen netto positieve impact van geïdentificeerde items, voornamelijk gerelateerd aan ICMS in Brazilië en pensioenwinsten in het VK3 (2020: € 31 miljoen negatief geïdentificeerde posten gerelateerd aan transformatie-initiatieven)
 • Netto kasstroom uit operationele activiteiten € 168 miljoen (2020: € 308 miljoen)
 • Nettoresultaat uit totale activiteiten stijgt met 102% naar € 261 miljoen (2020: € 129 miljoen)
 • WPA uit totale activiteiten stijgt met 106% naar € 1,40 (2020: € 0,68); aangepaste WPA uit voortgezette bedrijfsactiviteiten met 50% gestegen tot € 1,20 (2020: € 0,80)

AkzoNobel streeft ernaar om in ieder geval in lijn met de relevante markten te groeien. De trends verschillen per regio en per segment met een aanzienlijke grondstofinflatie die naar verwachting in de tweede helft van 2021 zal aanhouden. Margebeheer en kostendiscipline zijn aanwezig om een ​​gemiddelde jaarlijkse 50 basispunten stijging van het rendement op de omzet over de periode 2021-2023. Het bedrijf richt zich op een hefboomratio van 1-2 keer de nettoschuld/EBITDA en belooft een sterke investment grade te behouden. Kortom, een goede prestatie voor dit aandeel uit de AEX.

Philips gaat 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen

Dit aandeel is een oudgediende uit de AEX. Technologiebedrijf Philips meldde over het tweede kwartaal een stijging van de omzet met 9% procent tot € 4,23 miljard, terwijl analisten uitgingen van een omzet van € 4,19 miljard. In dezelfde periode vorig jaar behaalde de groep een omzet van € 4,4 miljard, maar dat was inclusief de omzet van de verkochte tak huishoudelijke apparaten.

Ook de EBITA steeg met ruim een derde tot € 532 miljoen, waar de consensus een verwachting van € 519 miljoen bedroeg. De marge lag op 12,6 procent waar de markt 12,4 procent had voorzien. De nettowinst kwam neer op € 153 miljoen, boven de verwachting van 113 miljoen. Daarnaast daalden de orders met 15 procent, waarbij Diagnosis & Treatment (medische beeldvorming) wel een sterke dubbelcijferige groei liet zien. Bij Connected Care (onder meer beademingstoestellen en monitors) zakten de orders na een fikse groei van 167 procent in het tweede kwartaal door het uitbreken van de coronapandemie.

‘Hoewel we de komende tijd onzekerheden zien rond het coronavirus en rond de tekorten aan elektronische componenten, blijft onze financiële prognose in onze eerder gegeven bandbreedte’, zegt CEO Frans van Houten. De omzetgroei zal tussen 1 en 5 procent bedragen en de EBITA-marge zal verbeteren met 60 basispunten in 2021. Het bedrijf gaat ook 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

De aandacht van beleggers gaat vooral uit naar uitspraken over de terugroepactie van ademhalingsapparatuur. De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA gaf de terugroepactie van het bedrijf in juni het label ‘Klasse 1’, wat neerkomt op zeer ernstig. Er zijn bij de FDA 83 klachten binnengekomen over deze ademhalingsproducten. Het schuim dat gebruikt wordt om het machinegeluid te dempen kan verslechteren en kleine deeltjes uitstoten die irritatie geven aan de luchtwegen. Hiervoor trof de groep in het eerste en tweede kwartaal steeds een voorziening van 250 miljoen euro.

[1] https://finance.yahoo.com/news/asm-international-n-v-reports-160000028.html

[2] https://finance.yahoo.com/news/royal-dutch-shell-plc-publishes-060100543.html

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.