Kies een kansrijke markt om in te beleggen

markt

Het eerste dat je nodig hebt, is een visie op de markt. Misschien heb je een duidelijk idee over duurzame energie, de steeds groter wordende rol van technologie of de vergrijzing? Dit zijn trends die niet van de ene op de andere dag veranderen.

Wat zijn de trends?

Als belegger maak je gebruik van dit soort trends. Misschien haal je inspiratie uit je dagelijkse leven, omdat je veel kennis hebt van een bepaalde sector en daarom een visie hebt op bijvoorbeeld de automotive industrie. Of kijk eens voor trends op bv Trendinvest.nl en bekijk dan de aandelen, die daarin voorkomen. Bekijk welke sectoren nu in de mode zijn en maak dan van deze aandelen een watchlist. Componenten van sectoren kun je bijvoorbeeld vinden op www.Finviz.com.

Wat is jouw visie op de markt?

Het kan ook zijn dat je gewoon wil beleggen in de grootste aandelen van Nederland (de AEX-index) of juist in een ander land. Misschien heb je wel heel veel vertrouwen in het herstel van Griekenland. Of gaat je voorkeur juist uit naar kleinere aandelen. Of misschien heb je wel meer vertrouwen in bedrijven die jaar in jaar uit een stabiel dividend uitkeren. Of hecht je veel waarde aan bedrijven, die een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren.

Groei- en waardeaandelen

Een onderwerp waar beleggers maar niet over uitgesproken raken, is de voorkeur voor groeiaandelen (bedrijven waarvan een snelle en sterke groei verwacht wordt) of juiste waardeaandelen (gelijkmatige groei, hoger dividend en lager koers-winstverhouding). Warren Buffett is de bekendste voorstander van waardeaandelen. Buffett haalde met zijn strategie sinds 1962 gemiddeld 20% rendement per jaar.

De beste fondsbeheerder aller tijden

Een bekende voorstander van groeiaandelen is Peter Lynch. Peter Lynch wordt ook wel gezien als de beste fondsbeheerder aller tijden. Hij beheerde het Magellan Fund en in 13 jaar behaalde hij een gemiddelde winst van bijna 30%. Een selectiecriterium van Peter Lynch is onder meer de Price Earnings Growth-Ratio (PEG-ratio). Bij de PEG-ratio wordt de koers-winstratio (Price Earnings) gedeeld door het groeicijfer (Growth) van de winst.

One-Up-on-Wall-Street-Peter-Lynch

Goedkope of dure aandelen

De koers-winstverhouding (koers van het aandeel gedeeld door de winst) geeft aan of een aandeel goedkoop of juist duur geprijsd is. Dit kengetal geeft aan hoeveel keer de winst wordt betaald. Door de koers te delen door de (verwachte) winst kunnen branchegenoten worden vergeleken, of de eigen historische waardering worden bekeken.

Een zo laag mogelijke PEG-ratio

Een koers-winstverhouding geeft echter niet de verhouding weer tussen waarde en groei, wat de PEG-ratio wel doet. Des te lager de PEG-ratio is, des te aantrekkelijk een aandeel geprijsd is. Aandelen met een PEG-ratio van groter dan 1 zijn, in verhouding tot hun winstgroei, te duur.

Lang leve het internet

Op internet zijn diverse bronnen te vinden waar de Price, de Earnings en de Growth direct te vinden zijn, zoals de Bloomberg (BEst) PEG Ratio op Bloomberg.com. Op https://www.bloomberg.com/quote/RDSA:NA zie je dan dat Shell eind 2019 te duur is voor de winstgroei en duidelijk geen groeiaandeel is (Shell is een mooi voorbeeld van een waarde-aandeel).

Gebruik screeners en filters om de markt te analyseren 

Een andere manier om groeiaandelen te selecteren, is bijvoorbeeld op basis van de groei van de omzet en de winst per aandeel. Via https://finance.yahoo.com zijn eenvoudig diverse screeners en filters te gebruiken, die met een muisklik een mooie lijst met bijvoorbeeld sterk groeiende technologie aandelen aan je presenteert. Bijvoorbeeld een groei van de opbrengst per kwartaal (jaar op jaar): groter dan 25, groei van de winst per aandeel in procenten (op langere termijn): groter dan 25 en actief in de sector technologie.

Zorg voor spreiding

Per sector of trend kan je een portefeuille opbouwen. Hierdoor ontstaat een bredere spreiding. Spreiding zorgt voor het verlagen van het risico. Leg niet alle eieren in één mandje. Er is immers niemand die de toekomst kan voorspellen.

Niet ieder aandeel stijgt

Kijk maar eens wat er gebeurde met de koersen van de banken tijdens de financiële crisis. Of kijk naar wat er gebeurde met de koersen van de technologiebedrijven, tijdens het leeglopen van de internetbubbel. Of de koersen van Japanse aandelen tijdens de Azië crisis. Of de Griekse aandelenkoersen… Om nog maar te zwijgen van aandelen zoals Fortis, SNS, World Online of Baan die naar nul gingen. Zorg dus voor spreiding.

Hoe lager het risico hoe hoger het rendement…

Een bredere spreiding zorgt niet alleen voor een lager risico, maar ook voor een hoger rendement. Het risico bereken je door te kijken naar de standaardafwijking: hoe groot zijn de uitslagen ten opzichte van het gemiddelde. Stel, je kunt kiezen uit 3 verschillende beleggingen, met een gemiddeld rendement van 10%:

Belegging A B C
Jaar 1 10% 20% 0%
Jaar 2 11% -20% 39%
Jaar 3 9% 30% -9%
Gemiddeld 10% 10% 10%
Standaardafwijking 1% 20% 19%

…en hoe lager de standaardafwijking

Als je beter spreidt, met een resultaat van het gemiddelde van A, B en C (kolom D) blijft het gemiddelde natuurlijk 10%, maar daalt de standaardafwijking. Een lager risico dus.

Belegging A B C  D
Jaar 1 10% 20% 0% 10%
Jaar 2 11% -20% 39% 10%
Jaar 3 9% 30% -9% 10%
Gemiddeld 10% 10% 10% 10%
Standaardafwijking 1% 20% 19%  0%

Een hoger rendement door spreiding

Doorgerekend met € 100.000 op basis van bovenstaande percentages toont aan dat het rendement juist toeneemt door meer te spreiden:

  A B C D
Start  € 100.000,00  € 100.000,00  € 100.000,00  € 100.000,00
Jaar 1  € 110.000,00  € 120.000,00  € 100.000,00  € 110.000,00
Jaar 2  € 122.100,00  € 96.000,00  € 139.000,00  € 121.000,00
Jaar 3  € 132.478,50  € 124.800,00  € 127.185,00  € 133.100,00

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Hoe stabieler je rendement, hoe hoger je winst. Een lager risico en een hoger rendement dus! Dit kan duizenden euro’s verschil maken. Op het belang van spreiding, kom ik nog terug bij stap 8. Voor nu is het dus belangrijk om te kijken naar waar jouw voorkeur naar uitgaat. Welke markt, markten of trends vind jij interessant?

Kleinere aandelen hebben een hoger rendement

Ook kan je gebruikmaken van anomalieën, feiten die niet of moeilijk verklaard kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is het hoger rendement bij kleinere aandelen (small caps versus large caps). Een mogelijke verklaring hiervoor is een hoger risico. Een andere verklaring is dat hoe groter de omvang van het bedrijf, hoe moeilijker het wordt om te blijven groeien. Royal Dutch Shell zal niet eenvoudig in omvang verdubbelen.

Dividend aristocraten verslaan de index met glans

Een ander voorbeeld is de voorkeur voor bedrijven, die in de afgelopen jaren betrouwbare betalers zijn geweest van dividend. Dividend aristocraten zijn bedrijven die in de S&P 500-index voorkomen en die hun dividenduitkeringen de afgelopen 25 jaar ieder jaar structureel hebben verhoogd.

De S&P 500 Dividend Aristocrats Index (een gemiddeld rendement per jaar van +14,89%) omvat 50 fondsen en heeft tussen 2009 en 2019 de S&P 500 (een gemiddeld rendement per jaar van +13,41%) met glans verslagen. Op www.beleggen.com/10stappen kan je de link vinden waar je de actuele stand van zaken kan volgen.

40 Europese dividend aristocraten

Grote Europese aandelen die minimaal 20 jaar het dividend hebben verhoogd of minstens gelijk hebben gehouden, zijn veel dunner gezaaid dan in de VS. Alleen Royal Dutch Shell, het Zwitserse Nestlé en het Franse L’Oréal voldoen aan dit criterium.

Kies een kansrijke markt dividend_rds

Dit zijn dus de drie fondsen die in Europa Dividend Aristocrats mogen worden genoemd. Op basis van minder strenge criteria, kom je een lijst van 40 Europese dividend aristocraten tegen. Op www.beleggen.com/10stappen kan je de links vinden.

Betrouwbare dividendbetalers zijn favoriet

Fondsen die een consistente dividenduitkering laten zien, worden als een betrouwbare bron van stabiele en toenemende inkomsten gezien. Dit soort aandelen vormt daarom een belangrijke basis binnen de aandelenportefeuille van beleggers, die een mooie inkomstenstroom willen genereren met hun aandelen. Daarom worden dit soort bedrijven ook door beleggers gewaardeerd. Trouwe dividendbetalers zullen in het algemeen minder hard worden geraakt in een dalende markt.

Onderzoek waarbij dividendbedrijven in Polen en de Verenigde Staten werden vergeleken laat ook zien dat de dividenduitkering belangrijk is. De resultaten van het onderzoek bevestigden het bestaan ​​van verschillen in de dividenduitkeringen door bedrijven die aan beide beurzen genoteerd waren. Allereerst werden de Poolse dividendbedrijven gekenmerkt door een hoger gemiddeld jaarlijks dividendgroeipercentage en een hoger gemiddeld jaarlijks rendement. Wat belangrijker is, is dat het gemiddelde geaccumuleerde dividend (evenals de mediaan ervan) van bedrijven uit de WIG-index hoger is dan die van dezelfde groep bedrijven die niet alleen tot de S&P 500-indexbedrijven behoren, maar ook tot Amerikaanse Dividend Aristocrats[1].

Unilever heeft de dalingen goed doorstaan


Unilever is in Nederland een goed voorbeeld, dat structureel dividend uitkeert en tussen 2000 en medio 2019 ruim 200% gestegen is (exclusief dividend). Het zeep- en voedingsconcern heeft de diverse dalingen op de aandelenbeurs in het afgelopen decennia goed doorstaan. Ter vergelijking: de AEX-index is tussen 2000 en medio 2019 circa 20% gedaald (exclusief dividend).

Kies interessante trends of markten

Om het risico te verlagen, spreid ik mijn geld over verschillende type aandelen. Ik beleg in dividendaandelen, aandelen die opgenomen zijn in de AEX-index, kleinere aandelen opgenomen in de small cap index, aandelen genoteerd aan de technologiebeurs Nasdaq, medicinale wiet, duurzame energie, et cetera et cetera

Kies minimaal 1 trend of markt en noteer 30 aandelen binnen deze trend of markt.

Ga naar www.beleggen.com/10stappen om de bijbehorende trainingen van stap 4 Kies een kansrijke markt te bekijken.

Harm van Wijk

Zie ook https://beleggen.com/zorg-voor-een-succesvolle-mindset/

Pin deze infographic als geheugensteuntje:

Kies een kansrijke markt om in te beleggen

Bronnen:

[1] https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=891610

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.