OneCoin: het zoveelste Ponzi schema dat veel mensen heeft opgelicht

onecoin-bitcoin-killer

OneCoin deelnemers zijn een illusie armer. Sommige mensen blijven hardnekkig geloven dat het simpel is om snel rijk te worden. In december 2019 werd dit piramidespel offline gehaald. Eindelijk. Want heel wat mensen werden met OneCoin opgelicht.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

OneCoin was niets anders dan gebakken lucht, kopers werden opgelicht

De naam doet vermoeden dat OneCoin de zoveelste cryptocurrency was, maar niets is minder waar. Wie belegde in OneCoin, belegde uiteindelijk in gebakken lucht en werd simpelweg opgelicht. De initiatiefnemers zijn de enigen die rijk zijn geworden van de zaak. Maar veel plezier hebben zij van hun centen niet gehad. De autoriteiten hebben na diverse jaren eindelijk ingegrepen.

Argeloze belegger had geen argwaan, zag niet in dat hij werd opgelicht

Het klonk nochtans allemaal heel mooi, achteraf bekeken te mooi om waar te zijn. OneCoin beloofde niet meer of niet minder dan de grootste cryptocurrency te zijn. Op de website werd een mooi verhaal opgehangen, een verhaal waar veel mensen in zijn getrapt. De argeloze belegger had inderdaad geen argwaan, hij of zij is met open ogen in de val gelopen. Een val die heel wat mensen flink wat geld heeft gekost. Want zij werden met OneCoin opgelicht, vaak door hun eigen familie en vrienden.

De “Bitcoin killer” die nooit zijn beloften heeft waargemaakt

Dr Ruja Ignatova, de Bulgaarse die het middelpunt is van het schandaal, blies hoog van de toren. Op een OneCoin event bezwoer Ignatova haar fans dat ze een Bitcoin had gecreëerd die Bitcoin het leven zuur zou maken. Die fans kregen te horen dat zij de “Bitcoin killer” was die de bekendste cryptocurrency munt een kopje kleiner zou maken. Van gebrek aan bescheidenheid ondervond ze op geen enkel moment hinder. Volgens haar zou binnen 2 jaar niemand nog over Bitcoin spreken. Het was volgens haar de 2de grootste cryptocurrency na Bitcoin, maar dat was nog maar een begin. Uiteindelijk was het niet meer dan een gewiekste poging tot oplichting. Ruja Ignatova is echter nog steeds voortvluchtig. Kort samengevat: wie koos voor OneCoin, werd gewoon opgelicht.

OneCoin is gegroeid als kool

Van sloganeske taal had Ignatova de mond vol. “OneCoin is easy to use, OneCoin is for everyone […] since we mined our first coin in January 2015, our growth exploded. Vrij vertaald: sinds het minen van onze eerste coin in januari 2015 was het bedrijf explosief gegroeid. Naar eigen zeggen van Ignatova alleszins, waar de buitenwereld heeft daar weinig of niet van gemerkt.[1] Gedane beloftes werden niet ingelost. De kopers werden opgelicht, maar het zou lang duren alvorens ze dat in de gaten hadden.

Ongerustheid rondom toekomst OneCoin is langzaam gegroeid

Aanvankelijk had niemand veel argwaan. Ignatova kon het goed uitleggen en haar uitleg klonk geloofwaardig. Maar van al haar mooie beloftes kwam uiteindelijk niets, het was pure oplichting. Ze beloofde herhaaldelijk de oprichting van een exchange, het zou slechts een kwestie van tijd zijn alvorens bezitters van OneCoin daar terecht konden. Ook die exchange is er dus nooit meer gekomen. De wereld was opgelicht voor circa 4 miljard dollar met OneCoin, meer valt daarover niet te zeggen.

Ignatova zou het allemaal uitleggen

De Bulgaarse, niet op haar mondje gevallen, liet zich echter niet van haar stuk brengen. Het zou slechts een kwestie van tijd worden alvorens de exchange er kwam, aldus Ignatova. Op een event in Lissabon zou ze de toekomstplannen van OneCoin uit de doeken komen doen. De organisatoren hadden alles goed voorbereid, maar dat was buiten de hoofdgast gerekend. Want Ignatova dook niet op. Op dat moment hadden de kopers van OneCoin nog niet door dat ze opgelicht waren.

OneCoin dreef op het charisma van de oprichtster

Hoe kan verklaard worden dat de halve wereld is meegelopen in het verhaal van een oplichtster en haar medeplichtigen? Zonder morren of zonder vraagtekens te plaatsen werden ze opgelicht. Als ze in het publiek verscheen, maakte Ignatova een flamboyante indruk, met dure kleding en grote oorringen. Ze boezemde vertrouwen in, zoals dat vaak met geboren oplichtsters het geval is. In het geval van OneCoin werd er bijna gevochten om er geld in te investeren.

Totale schade OneCoin geschat op 4 miljard dollar

Ignatova had als medeoprichter Sebastian Greenwood, die als gevolg van een actie van de FBI in november 2018 door Thailand werd uitgewezen naar de Verenigde Staten. Hun imperium was onder andere gebouwd op het imago dat de Bulgaarse zichzelf had aangemeten als afgestudeerd in de rechten en een voormalig medewerker van McKinsey. Waar of niet waar? Jij mag het ons altijd komen vertellen als jij meer weet. In totaal werden klanten over de hele wereld opgelicht voor naar verluidt een bedrag van 4 miljard dollar. Een bedrag om van te duizelen.

120 miljard coins

OneCoin claimde te werken zoals elke andere cryptocurrency die gemined kon worden en nadien gebruikt voor wereldwijde betalingen. Er was eveneens een cryptocurrency wallet voorzien er waren naar schatting 120 miljard coins beschikbaar op het

OneCoin network. Die uitleg werd geslikt, niemand had door dat hij of zij werd opgelicht.

OneCoin was veel meer dan gewoon maar een cryptocurrency

De ambities van OneCoin reikten veel verder dan alleen maar de zoveelste cryptocurrency te worden. Deelnemers op het netwerk konden rekenen op de hulp van educatief materiaal en korting op bestelde pakketten. Er werden cursussen gepland over cryptocurrencies, trading, investments, financial analysis en assetmanagement. Van de gebruikers werd verwacht dat ze zouden betalen voor deze programma’s. Het kwam allemaal overtuigend over, zodat de mensen wereldwijd in de val trapten en opgelicht werden. Weinigen zagen echter de addertjes die onder het gras verscholen zaten.

OneCoin was een “multi-level marketing network”

Maar OneCoin was niets meer dan een goed doordacht programma om de mensen op te lichten. Het werd voorgesteld als een “platform for innovation that will change the financial system”. Van een ingrijpende wijziging van het financieel systeem was echter geen sprake. Volgens de propaganda moesten coins ‘gemined’ worden, waarbij OneCoin fungeerde als een gecentraliseerd netwerk. De organisatoren stonden daarbij garant voor alle technische aspecten.

OneCoin was geen coin

De praktijk was echter heel anders. OneCoin zou beantwoorden aan de Know-Your-Customer (KYC) regels om te voorkomen dat het zou gebruikt worden voor het witwassen van geld. Volgens de video waarmee reclame werd gemaakt, was OneCoin zelfs de eerste cryptocurrency met een maandelijkse audit van zijn blockchain. De bittere realiteit was echter helemaal anders. In de praktijk gebeurde er niets, er was niet eens een werkende block chain.

De koers van OneCoin ging stratosferisch hoog

Volgens de fraudeurs was de koers van OneCoin gestegen van 0,50 naar ongeveer 30 euro, een stijging die de investeerders in deze cryptocurrency deed watertanden. Ze hadden niet door dat die stijging puur verzinsel was, de deelnemers werden gewoon opgelicht. Het onderzoek van de politie wees dat OneCoin in de praktijk een private blockchain was, van een publieke en betrouwbare blockchain was in de verste verte geen sprake. Vanaf maart 2015 werden onbestaande OneCoin coins toegewezen aan klanten. Het betrof fake coins die in feite helemaal niet werden gemined. Het ontvangen geld werd gewoon in de zakken gestoken.

Alarmbelletje had moeten rinkelen

Het verhaal van OneCoin zat erg goed in elkaar, maar een aandacht toeschouwer had in de gaten moeten hebben dat hij of zij werd opgelicht. OneCoin was alleen verkrijgbaar bij de eigen exchange xcoinx en niet bij de grote vertrouwde namen. In tegenstelling tot de belofte van transparantie bleek dit xcoinx exchange niet voor iedereen toegankelijk. Wij vermoeden dat de andere cryptocurrencies vanaf het prille begin een gezonde argwaan tegen OneCoin koesterden. De woorden ‘opgelicht’ en ‘oplichting’ zijn dan niet ver verwijderd. Het alarmbelletje had al meteen moeten rinkelen bij het grote publiek deed dat niet, niemand had door dat van oplichting sprake was, met name omdat het zo nieuw was dat weinigen dit destijds konden doorgronden.

Hoe gingen de oplichters te werk?

OneCoin verdiende dus geld via de verkoop van educatieve cryptocurrency handelspakketten. Leden werden in ruil voor een vergoeding aangemoedigd om nieuwe leden aan te trekken. Aantrekken van nieuwe leden bleek te gaan als een fluitje van een cent. In totaal werden meer dan 3 miljoen ‘leden’ wereldwijd opgelicht. Het betreft een ruwe schatting want het totaal aantal gedupeerden zal wel veel hoger gelegen hebben. De oplichting gebeurde op basis van foute informatie, zoals hierboven al werd aangegeven.

De 10 gewoontes van succesvolle ondernemers

Hoe word ik een succesvol ondernemer? Het antwoord op deze vraag zal iedereen, ook niet-ondernemers, interesseren.  Een betere ondernemer word je immers door als mens beter te worden. Iedere ondernemer droomt ervan om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals vrijheid en geld. In dit rapport vindt u 10 gewoontes die succesvolle ondernemers gemeen hebben. Wil jij deze gratis handleiding? Bezoek dan onderstaande link:

https://www.30aandelen.nl/gewoontes

Opgelicht met voorbedachten rade

Wij moeten toegegeven dat de ‘klanten’ met kennis van zaken opgelicht werden. Ze werden regelmatig warm gehouden met spectaculaire vooruitgang die zou geboekt zijn door OneCoin. Verhalen over successen gaan erin als zoete koek, de deelnemers aan het OneCoin gebeuren rekenden zichzelf rijk. Uiteraard in theorie, want van echte rijkdom was geen sprake. In de praktijk werd iedereen opgelicht. Leden ontvingen wel commissies voor het werven van nieuwe leden om pakketten te verkopen. Zo ging het allemaal razendsnel.

Een Ponzi schema zoals er in de geschiedenis al veel zijn geweest

Een Ponzi schema is niet nieuw, in de geschiedenis werden al miljoenen mensen opgelicht door deze vorm van fraude. Hoe gaat een Ponzi schema concreet in zijn werk? Deze vorm van fraude is vernoemd naar Charles Ponzi, een Amerikaan van Italiaanse afkomst[2]. Het is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Zo kan deze fraude geruime tijd blijven draaien, het volstaat dat er alsmaar nieuwe klanten aangetrokken worden. Het geld dat zij beschikbaar werden werd gebruikt om nieuwe klanten te lokken, die op hun manier opgelicht werden. Zo werkte dus ook OneCoin en zo werden de mensen opgelicht.

Mensen laten zich makkelijk oplichten

In de praktijk blijkt het doodeenvoudig om de mensen op te lichten. Het volstaat om een mooi verhaal te vertellen, waar de mensen in geloven. OneCoin was zo’n verhaal dat alle ingrediënten bevatte om ertoe bij te dragen dat de hele wereld opgelicht werd. Met een Ponzi schema wordt de schijn gewekt van een zeer succesvolle belegging, waardoor steeds meer deelnemers worden aangetrokken, aangelokt door het vooruitzicht van grote winsten. De deelnemers worden verzocht op hun beurt hun bijdrage in te leggen, waarbij op hun beurt eveneens hoge rendementen worden voorgespiegeld. Niemand wil de boot missen en dus haast iedereen zich om aan boord te springen (en opgelicht te worden). In werkelijkheid wordt het nieuwe geld helemaal niet gebruikt om in productieve activiteiten te investeren (lees in dit geval: in coins), maar alleen om klanten uit te betalen die nieuwe klanten aanbrachten.

OneCoin was niet meer dan een mooi verhaal

Zoals steeds bij een Ponzi schema werden nieuwkomers gelokt met het verhaal over een nieuwe revolutionaire beleggingsmethode. In de beginfase lijken alle zaken te kloppen: de beloofde winsten worden uitgekeerd. De nieuwe techniek lijkt te werken. Iedereen is tevreden en niemand heeft door dat hij of zij werd opgelicht. Zo is het ook met OneCoin gegaan. Tot de motor op een bepaald moment begon te sputteren. Een Ponzi schema werkt zolang de nieuwe klanten genoeg geld meebrengen om de beloofde winsten uit te betalen. Maar op een bepaald moment lukt dat niet meer. De kruik gaat zo lang te water tot ze barst. Op een bepaald moment stokt het systeem. Dat zagen we ook bij bijvoorbeeld Madoff, René van den Berg en PlanB4You. De politie komt dan op de proppen. De deelnemers aan OneCoin kregen zo ook te horen dat ze opgelicht waren.

OneCoin aan banden gelegd

Zo is het ook met OneCoin gegaan. Op een bepaald moment werd het piramidespel (een andere naam voor een Ponzi schema) stopgezet omdat de Amerikaanse politie een aantal boegbeelden van OneCoin arresteerden omdat ze mensen hadden opgelicht. Een rechtbank in New York beschuldigde Konstantin Ignatov, Ruja Ignatova en Mark Scott van OneCoin van fraude en het witwassen van geld. Daarmee kwam een einde aan een verhaal dat de hele wereld geruime tijd in zijn ban had gehouden. Tot in de verste uithoeken van de wereld waren deelnemers opgelicht. Laat de manier waarom de mensen opgelicht werden met OneCoin een les zijn voor de ganse wereld.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Harm van Wijk

[1] https://thenextweb.com/hardfork/2019/12/23/onecoin-cryptocurrency-scam-need-to-know/

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Ponzifraude

2 antwoorden
  1. Poe
    Poe zegt:

    Het is verrassend hoe tot op heden mensen nog steeds het slachtoffer zijn van dit bedrijf. Ik zal u adviseren om, voordat u uw geld bij een bedrijf investeert, eerst onderzoek te doen naar hen en vragen te stellen, zodat u uw zuurverdiende geld niet verliest. Ik heb zeer recente recensies gezien en ik ben behoorlijk verrast omdat dit bedrijf niet eens zou moeten werken. Ik zal jullie ook adviseren om niet op te geven en ze ermee weg te laten komen. Ik gaf niet op toen ik al mijn spaargeld verloor. Ik kon gewoon niet slapen, wetende dat ik zoveel had verloren dat ik bleef vragen en zoeken tot ik aanbevelingen kreeg van een collega over FLP. U kunt hun website opzoeken op thefraudlabpro.com. Ze hebben mijn geld binnen een week teruggekregen. Beste dag van mijn leven !!!
    Sms of WhatsApp om je bij de anderen te voegen + 18562190692PS: de autoriteiten konden me niet helpen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.