Aandelen overhevelen voordeliger dan ooit 6

112008

Stel dat u van mening bent dat de beurzen uitgebodemd zijn of dat binnenkort gaan doen, dan kunt u uw aandelen tegen de huidige beurskoers overhevelen naar uw kinderen. Voorbeeld: een jaar geleden noteerde ING nog € 31, nu minder dan € 9. Stel dat u 1000 aandelen ING en twee kinderen heeft. Een jaar geleden zou u bij 1000 aandelen x € 31 voor een bedrag van € 31.000 geschonken hebben. Per kind is dat € 15.500 in aandelen ING. Verminderd met de schenkingsvrijstelling (€ 4479 in 2008) zou 5% schenkingsrecht verschuldigd zijn geweest over € 11.021 ofwel € 551 per kind. Wanneer nu een schenking plaats vindt van 1000 aandelen tegen (stel) € 8,90, bedraagt de schenking per kind € 4450. Deze schenking valt geheel onder de vrijstelling ad € 4479 en er is dus geen schenkingsrecht verschuldigd.

Een schenking van aandelen is niet ingewikkeld. De kinderen openen een effectendepot bij dezelfde bank als waar u de ING-aandelen ondergebracht heeft. Doorgaans zal de bank de stukken zonder kosten overhevelen van het ene depot naar het andere. Het is dus niet nodig de aandelen eerst te verkopen en vervolgens in het depot van het kind terug te kopen.

Vorige week werd bekend dat de staatssecretaris een nieuw tariefstelsel gaat invoeren, voor wat betreft schenkingsbelasting. Het wordt, zo te zien, stukken simpeler. De krantenkoppen suggereren dat het vooral goedkoper wordt. Met een wijziging die budgettair neutraal moet verlopen, kun je op je klompen aanvoelen dat dat maar de helft van het verhaal is. Het wordt goedkoper én duurder. Het stelsel, dat in 2010 ingevoerd gaat worden, geeft straks voor ouders-kinderen twee tarieven: één tarief van 10% over de eerste € 125.000 en één tarief van 20% voor alles wat daar bovenuit gaat. Gezien het feit dat de huidige eerste twee schijven 5% en 8% bedragen, is het ook om die reden voordeliger dan ooit om te schenken. Wanneer u niet meer dan € 26.861 schenkt, kunt in 2008 en 2009 nog 5% schenkingsrecht ‘verdienen’ (10 min 5). Over schenkingen daarboven, maar tot een bedrag van € 49.237, verdient u nog eens 2% (10 min 8).

Ook voor beleggers in een BV kan het interessant zijn om nu aandelen vanuit de BV naar privé over te hevelen. Als de aandelen nog op winst staan, zal de verkoop uit de portefeuille betekenen dat de BV minder vennootschapsbelasting (20%-25,5%) hoeft te betalen dan een jaar geleden. Wordt met verlies verkocht, dan is het verlies aftrekbaar van de winst van de BV.

Samenvattend: een groot verlies op uw aandelen is niet leuk. Het biedt echter tevens perspectief voor vermogende particulieren, doordat aandelen nu voordelig overgeheveld kunnen worden.

Elmer Hogervorst, www.hogervorstadvies.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.