AEX consolideert rond 370-puntengrensDe AEX is fors hersteld vanaf de bodem rond 330 punten eind juni. De index heeft het verlies vanaf de slotstand van eind mei daarmee weer helemaal weggepoetst. De beweging sinds de top van mei is een gevalletje “op en neer, heen en weer en per saldo nergens heen gaan”. 

Desalniettemin kunnen we spreken van een krachtig begin van de nieuwe weekcyclus die in juni is gestart. De top van 2013 is alweer in het vizier gekomen, met circa 1% vanaf het huidige niveau.

Allicht hebben de mondiale centrale bankiers, met uiteraard Fed-voorzitter Ben S. Bernanke en Mario Draghi, de ECB-president aan kop, een bepaalde rol gespeeld in het optimisme. Het beleid van ‘accommoderend’ (rente)beleid speelt de stieren in de kaart.

Zolang de ‘Bernanke- en Draghi-put’ onder de markt liggen, lijken beleggers zich geen zorgen te maken over (al te sterk) dalende koersen. De langere ‘time frames’, zoals de maand- en kwartaalgrafiek, geven echter nog geen reden tot ongebreideld optimisme.

Nog steeds zit de AEX in de laatste fase van de kwartaal- en maandcyclus, die te boek staat als het meest negatief. Het 373-puntenniveau zou weliswaar als een magneet kunnen fungeren, maar bovenstaande cycli kunnen roet in het eten gooien.

Desalniettemin kunnen we stellen dat de dag- en weekcyclus vooralsnog geen reden tot paniek geven. De Amerikaanse aandelenmarkt evenmin, met een recordniveau van meer dan 10 jaar voor de Nasdaq en een Dow die rond een ‘all time high’ noteert.

De stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar is nog steeds volop intact, waarbij de index deze week stevig consolideert rond de 370-puntengrens. Wel dienen we aan te tekenen dat de stijging van de AEX niet door ieder indexcomponent wordt geschraagd: op het moment van schrijven noteert AkzoNobel 8% lager en is Imtech ook niet bepaald een sterspeler met een verlies van meer dan 11%.

AEX-vlaggenschepen Royal Dutch Shell en Unilever hielden de AEX evenwel op koers, door fors te stijgen vanaf het dieptepunt in juni. Deze twee indexzwaargewichten maken circa 30% uit van de AEX, dus hangt de richting van de AEX vooral af van deze twee fondsen. Met een lagere top in Unilever rond € 32 en RDS dat al sinds augustus vorig jaar in een dalende trend zit, is het echter nog geen gelopen race dat de top rond 373 punten wordt bereikt, danwel gepasseerd.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.