AEX veert op van nieuwe bodem

AEX veert op van nieuwe bodemDe AEX vormde maandag een nieuwe bodem en veerde hiervan weer krachtig op. De dagcylcus kwam hiermee uit op 20 beursdagen, wat het gemiddelde is van een cyclus. Aan het begin van een nieuwe golf is de stijging doorgaans het meest krachtig en ook in dat opzicht houdt de AEX zich vooralsnog keurig aan het spoorboekje.

We schreven vorige week “De komende dagen zijn we daarom alert op een correctie. De gemiddelde cyclus telt 20 beursdagen en aangezien er 17 zijn verstreken sinds de vorige bodem, zouden we een correctie kunnen verwachten.” Eerlijk gezegd had ik wel een iets scherpere correctie verwacht, maar met een milde correctie moeten we het dus maar doen.

Ondanks dat er weer een nieuwe dagcyclus is gestart en het meerjarig recordniveau verder is aangescherpt, ben ik er nog niet helemaal gerust op. Op weekbasis loopt de cyclus op zijn laatste benen en de weekcyclus legt nu eenmaal meer gewicht in de schaal dan een dag-, uur- of minuutcyclus.

Zolang echter het patroon van hogere toppen en hogere bodems intact is, bevinden we ons in een stijgende trend en daar moeten we dus van profiteren. Ook op weekbasis zou een daling in eerste instantie gezien moeten worden als een correctie binnen de stijgende trend.

Op de kwartaalgrafiek zien we natuurlijk nog steeds lagere toppen en lagere bodems en aangezien de kwartaalcyclus ook op zijn laatste benen lijkt te lopen, behoort een grote(re) daling nog steeds tot de mogelijkheden. Grotere bewegingen beginnen in de lagere time frames, dus houden we de recente bodems scherp in de gaten.

De recente bodem vinden we rond 412 punten. Een slot onder 412 punten zou op de eerste verzwakking kunnen duiden. De dubbele top rond 409 punten zou ook als steun kunnen worden aangemerkt. De stijgende steunlijn voert de druk steeds verder op en is inmiddels tot bijna 409 punten opgeklommen.

Ook onder de 400-puntengrens vinden we belangrijke steunniveaus. Rond 390 punten ligt de stijgende steunlijn uit december en rond 380 punten natuurlijk de belangrijke dubbele bodem. Vooralsnog lijkt de markt, geïnspireerd door zoveel steun, maar 1 kant op te willen: omhoog.

Ook de Duitse DAX, de Amerikaanse Dow, de Eurotop 100 en de Frans CAC40 hebben een nieuwe dagcyclus gevormd. De trends (op dag-, week- en maandbasis) zijn door deze nieuwe hogere bodem nog steeds opwaarts gericht, al werden door deze indices nog geen nieuwe recordniveaus aangescherpt.

Zwaargewicht Royal Dutch Shell lijkt in zijn eentje verantwoordelijk voor de bovengemiddelde prestaties van de AEX. Marktbreed moet de uitbraak dus nog worden bevestigd en de optie-expiratie van morgen kan ook nog de nodige invloed hebben. We profiteren nog steeds van de stijging, maar we houden ook de steunniveaus scherp in de gaten.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.