Beleggen in 3D printing aandelen: de beste 3D print bedrijven

Beleggen in 3D printing aandelen van 3D print bedrijven

Is beleggen in aandelen van 3D print bedrijven een waardevolle investering of geldverspilling? En wat zijn de meest kansrijke 3D aandelen? Bedrijven kunnen 3D geprinte onderdelen maken in een fractie van de tijd en tegen een fractie van de kosten van traditionele productie- en prototypingmethoden.

Op de beurzen duiken regelmatige nieuwe sectoren op, sectoren die in het verleden onbekend waren en waar de beleggers dus nog even aan moeten wennen. Eén van die sectoren is die van 3D Printing.

Echt nieuw is die sector op Wall Street natuurlijk niet. De eerste 3D printing aandelen maakten daar al enkele tientallen jaren geleden al hun opwachting. We vonden het alleszins interessant om eens een stand van zaken van deze sector op te maken. Wat hebben de 3D aandelen ervan gebakken en, belangrijker nog, wat is hun koerspotentieel? Maar laten we eerst even kijken naar wat 3D Printing eigenlijk is.

Wat is 3D printen?

3D printen is het proces van het opbouwen van dunne lagen 3D printmateriaal, ook bekend als een filament, om een fysiek object te maken. Het object is ontworpen als een dimensionaal model met specifieke metingen met behulp van 3D printsoftware.

3D is een efficiënt proces dat aangepaste objecten opbouwt en dat in de meeste gevallen op een goedkope manier. Belangrijke toepassingen van 3D printen zijn te vinden in de productie (maakindustrie), prototyping en de geneeskunde. Dat lijstje is uiteraard voor aanvulling vatbaar.

Wat is Additive Manufacturing?

Additive Manufacturing is het productieproces van het toevoegen van materialen aan elkaar om een 3D object te produceren. Omdat materialen bij elkaar worden samengevoegd om een object te maken, is het minder verspillend dan andere productieprocessen. Hoewel 3D printen een voorbeeld is van additieve productie, worden de termen door elkaar gebruikt.

Hoe werkt 3D printen?

  1. Gebruik 3D modelleringssoftware om een 3D model van het object te ontwerpen
  2. Gebruik 3D printsoftware om het model in secties te snijden, zodat de 3D printer weet hoeveel 3D printmateriaal nodig is
  3. Afdrukken van dunne lagen materiaal
  4. Nabewerking (schuren, kleuren, polijsten, enz.)

Wie gebruikt 3D printen?

3D printen kan worden toegepast in een reeks sectoren, maar de belangrijkste toepassingen zijn waarschijnlijk te vinden in productie (de maakindustrie, met andere woorden), prototyping, geneeskunde en onderwijs. Productie en prototyping is het waar 3D printen het meest opvalt.

3D printen in de geneeskunde heeft een verscheidenheid aan toepassingen, zoals 3D geprinte prothesen en 3D geprinte modellen van organen. 3D geprinte prothesen zijn goedkoper te produceren en kunnen op maat worden gemonteerd op de drager.

Het onderwijs profiteert op een iets andere manier van 3D printen. In plaats van zich te focussen op het produceren van 3D geprinte onderdelen, biedt het 3D printen studenten de mogelijkheid om plannings-, modellerings- en engineeringvaardigheden te oefenen.

Massa-aanpassing, rapid prototyping en lokale productie

Enkele van de meest effectieve toepassingen voor 3D printen zijn, zoals hierboven al gezegd, te vinden in productie en prototyping. Binnen productie en prototyping wordt 3D printen toegepast in massa-aanpassing, rapid prototyping en lokale productie. Massaproductie verwijst naar het maken van een grote hoeveelheid van één object. Maatwerk verwijst anderzijds naar de productie van unieke objecten.

In een aantal gevallen overlappen deze twee vormen van productie elkaar en kunnen zeer weinig technologieën beide aan. 3D geprinte producten en componenten zijn overigens zeer aanpasbaar. De mogelijkheden van 3D printen bieden bedrijven de flexibiliteit om de exacte onderdelen en componenten te ontwerpen die nodig zijn en deze in massa te produceren. 3D printen is dus een oplossing voor elk project dat massaal moet worden aangemaakt.

We spreken over rapid protyping wanneer een onderdeel sneller wordt geproduceerd dan het productieproces. 3D printen is een methode om rapid prototyping te bereiken omdat een snelle voltooiing mogelijk is. Aangezien rapid prototyping gebruik maakt van 3D printen, is rapid prototyping ook sterk afhankelijk van 3D modelleringssoftware, zoals computerondersteund ontwerp (CAD).

Wat zijn de voordelen van 3D printen?

Kort uitgedrukt: 3D printen maakt het mogelijk om objecten in complexe vormen te produceren tegen lagere productiekosten en in minder tijd in vergelijking met traditionele productiemethoden. 3D printen bereikt dit op verschillende manieren.

Om te beginnen maakt 3D printen het mogelijk om dunne lagen materiaal stap voor stap op te bouwen. Dit proces leidt tot minder materiaalverspilling. Minder materiaal leidt uiteraard tot lagere materiaalkosten. Hierdoor kunnen afgewerkte producten goedkoper aangeleverd worden.

3D printen is een proces dat werkt met weinig tot geen arbeid. Een productiefase die minder arbeid gebruikt, minimaliseert de behoefte aan gereedschapsproductie. Minder handmatige arbeid en minder gereedschapsproductie, wat het productieproces een stuk goedkoper maakt. Omdat een industriële 3D printer op een kosteneffectieve wijze aanpasbare onderdelen maakt, kan deze bij wijze van spreken elk type productiestuk tegen lagere kosten produceren.

In een situatie waarin de leverancier van een specifiek onderdeel niet meer operationeel is of als een onderdeel te duur is om te produceren, kan 3D printen dat stuk tegen lagere kosten maken. Ten slotte is 3D printen een sneller proces dan traditionele productie- of prototypingmethoden.

Het kan binnen enkele dagen een compleet onderdeel aanleveren, zodat er geen tijd verloren gaat. Een snellere productie- en prototypingperiode leidt tot een snellere marktrelease in vergelijking met de gewone productieprocedures bij een bedrijf. Dat bedrijf zal bovendien minder hoeven investeren in tijd, productiekosten en personeel. Niets dan voordelen dus.

3D printing aandelen die op de beurs noteren

In de vroege jaren 2000 waren er nauwelijks 3D print aandelen om te kopen. De sector was niet groot genoeg voor bedrijven om naar de beurs te gaan. Stratasys was het eerste 3D print aandeel dat de belegger kon kopen, nadat het in 1994 naar de beurs ging en 1,38 miljoen aandelen verkocht om ongeveer $ 5,7 miljoen op te halen.

Andere grotere 3D print bedrijven die vervolgens naar de beurs kwamen, zijn onder meer 3D Systems dat in 2011 een notering kreeg op de New York Stock Exchange. Hieronder een aantal andere aandelen die hun wortels in 3D hebben die een beursnotering hebben. Sommige bedrijven die in een recent verleden de beursgang waagden, zijn inmiddels met stille trom opnieuw verdwenen. Andere bedrijven zijn nog steeds klein en zullen dat waarschijnlijk ook nog even blijven.

Trends in 3D printen voor 2023

Jaar na jaar bereikt de acceptatie van additive manufacturing (AM), zeg maar 3D printing, nieuwe pieken. Wat kunnen we op dat vlak verwachten vanaf 2023? Algemeen wordt aangenomen dat er nieuwe stappen voorwaarts gezet zullen worden.

In de afgelopen 30 jaar is additive manufacturing een belangrijk onderdeel geworden van de productie toolbox. De veelzijdigheid en flexibiliteit van de technologie brengen veel toegevoegde waarde met zich mee. De muren tussen beiden komen echter langzaam naar beneden en de twee werelden beginnen samen te smelten. Een evolutie die veel ruimte laat voor hoop.

De gevolgen hiervan zijn bovendien enorm. Elk jaar presenteert Materialise de 3D printtrends die de sector de komende maanden zullen vorm geven. Voor 2023 zijn we van mening dat onderstaande vier trends de sleutel vormen om de barrières te slechten die nog steeds gepaard gaan met het toepassen van de technologie als onderdeel van een industrieel productieproces. Zij zijn:

  • De opkomst van slimme, gedistribueerde productie
  • Een focus op kostenreductie
  • De verschuiving van procesautomatisering naar workflowautomatisering
  • Gegevensbeveiliging en gegevensintegriteit worden top of mind

Door deze onderwerpen stuk voor stuk aan te pakken, kunnen bedrijven hun 3D printactiviteiten opschalen naar volumeproductie en de algehele acceptatie van 3D printen bevorderen.

De toekomst van 3D printing

De jaarlijkse 3D Printing Industry Executive Survey verzamelt inzichten van analisten, academici, CEO’s en CTO’s, toonaangevende industriële additieve productiebedrijven en pleitbezorgers van de gemeenschap. Deze bijeenkomst wordt door insiders als de jaarlijkse hoogmis van de sector beschouwd.

3D printen werkt niet in een vacuüm en er moet rekening worden gehouden met de macro-economische en ecologische krachten die het wereldwijde industriële en productielandschap vormgeven, naast technologische vooruitgang en trends die specifiek zijn voor de branche.

China en 3D print bedrijven

In 2023 wordt de volledige heropening van China de belangrijkste economische gebeurtenis van het jaar, zo wordt algemeen aangenomen. Voor de meeste bedrijven is het land al bijna drie jaar gesloten. En hoewel wordt voorspeld dat de eerste helft van het jaar onrustig zal blijven naarmate de overgang vordert, zal hernieuwde handel het bbp naar verwachting een boost geven. HSBC voorspelt een economische sprong van 10% in vergelijking met het eerste halfjaar van 2022. De blijvende effecten van de lockdown zullen echter aanhouden.

Binnen China zal het interessant zijn om te zien hoe bedrijven als Bright Laser Technology en Farsoon zowel nationaal als internationaal blijven uitbreiden. Zullen Chinese ondernemingen de waarde van additive manufacturing ontsluiten en internationale uitstraling krijgen? Hoe zal AM op grote schaal worden ingezet in zo’n belangrijke productie-economie?

Internationale bedrijven zullen zeker toegang willen krijgen tot een heropend China en, kijkend naar hoe de markt zal evolueren, met eindgebruikers die steeds geavanceerder worden, andere statistieken dan de prijs gebruiken om het onderscheid te maken tussen de verschillende systemen, de verkopers beoordelen met strengere criteria zoals toleranties, snelheid en herhaalbaarheid. Kortom, 3D printing zal vanuit een heel andere invalshoek beoordeeld worden.

Een herwaardering van 3D print bedrijven

De verstoring van toeleveringsketens als gevolg van de pandemie heeft geleid tot een herwaardering van 3D print bedrijven voor gedistribueerde en lokale productie. In Noord-Amerika zal de herindustrialisatie van de VS, ondersteund door de Inflation Reduction Act (IRA) en de CHIPS and Science Act, nauwlettend worden gevolgd.

De IRA is van plan om 393 miljard dollar uit te geven aan inspanningen op het gebied van klimaatverandering en decarbonisatie, terwijl de CHIPS-wet nog eens 280 miljard dollar toevoegt om hightech onderzoek en reshoring van halfgeleiderproductie te stimuleren.

Een potentiële begunstigde van een dergelijke herindustrialisatie kan CORE Industrial Partners zijn, een private equity-onderneming die momenteel een productieportfolio opbouwt. Elders lijken duurzaamheidsinspanningen, zoals de decarbonisatie van de industrie in Duitsland, gesteund door een budget € 177 miljard, kansen voor de toepassing van additieven te bieden.

Door het protectionisme van de wereldeconomie verklaarde Morris Chang van TMSC onlangs: “Vrijhandel is bijna dood”. Hoe zullen AM-systemen, met hun potentieel om zo’n breed scala aan producten te produceren, functioneren in dit verschuivende paradigma?

De consolidatie van 3D print bedrijven

Zoals veel van de onderstaande respondenten opmerken, is de consolidatie in de 3D printindustrie in volle gang of komt eraan. Verwacht dat operators in de desktop FDM- en LCD-harsmarkten die te maken hebben met hevige concurrentie, proberen te differentiëren door producten naar hogere categorieën te verplaatsen, gericht op commerciële gebruikers.

Gevestigde 3D print bedrijven, die misschien over aanzienlijke kasposities beschikken, zouden de dreigende recessie kunnen gebruiken om ondergewaardeerde activa van concurrenten op te pikken en goedkoop te kopen. Naarmate de aandelenkoersen dalen, zou dit recentelijk naar de beurs gebrachte SPAC-ondernemingen aantrekkelijk kunnen maken voor overnemende bedrijven. Zoals de aankoop van SLM Solutions door Nikon illustreert, is de bredere productiewereld ook geïnteresseerd in de mogelijkheden van AM.

Wat is een SPAC?

Misschien is een woordje uitleg over die SPAC’s hier op zijn plaats. Een Special Purpose Acquisitiebedrijf (SPAC) is een bedrijf zonder commerciële activiteiten en is uitsluitend opgericht om kapitaal aan te trekken via een beursintroductie (IPO) met als doel de overname van of fusie met een bestaand bedrijf.

SPAC’s, ook wel bekend als blanco cheque-bedrijven, bestaan al tientallen jaren, maar hun populariteit is de afgelopen jaren enorm gestegen. In 2020 werden 247 SPAC’s gecreëerd met een investering van $ 80 miljard, en in 2021 was er een recordaantal van 613 SPAC-IPO’s. Ter vergelijking: in 2019 kwamen er slechts 59 SPAC’s op de markt. Op moment van schrijven waren de cijfers over 2022 nog niet bekend.

Wat gaat er in 2023 gebeuren?

2023 wordt een jaar van recordinstallaties van additive manufacturing systemen, de validatie van toepassingen gaat snel door in sectoren met strenge regelgevende criteria, zoals de gezondheidszorg en de lucht- en ruimtevaart. Schaalvergroting, de ogenschijnlijk heilige graal van AM of 3D printing, lag op ieders lippen toen beurzen in 2022 terugkeerden.

Er zal worden gestreefd naar uitbreiding van de productie. De resultaten van particuliere pilotprogramma’s zullen zich bovendien verder verspreiden. De schaalvergroting wordt ondersteund door 3D printsystemen met een hogere doorvoer in combinatie met verbeterde betrouwbaarheid en herhaalbaarheid, plus door het uitgebreide ecosysteem van nabewerking en integratie van bruikbare gegevens.

3D print bedrijven en AI

Een belangrijke trend om in de gaten te houden is hoe de 3D printindustrie AI gebruikt. ChatGPT en generatieve beeldsoftware zoals Midjourney en DALL-E spreken tot de verbeelding, de snelheid van hun beklimming is adembenemend. Nvidia heeft AI-tools gedemonstreerd om 3D modellen te produceren op basis van tekstinvoer, en in 2023 zullen AI-toepassingen voor additive manufacturing zich zeker verspreiden.

Een expert uit de Benelux aan het woord

Het kan geen kwaad om één van de experts uit de Benelux aan het woord te laten over de toekomst van de sector. We lieten Bart Van der Schueren, CTO van Materialise, aan het woord, en hij vertelde het volgende:

Voor 2023 hebben we verschillende trends geïdentificeerd die samen de sleutel vormen om de barrières te slechten die nog steeds gepaard gaan met het toepassen van de 3D technologie als onderdeel van een industrieel productieproces. Door deze onderwerpen aan te pakken, kunnen bedrijven hun 3D printactiviteiten opschalen naar volumeproductie en de algehele acceptatie van 3D printen bevorderen.

De eerste trend is de verschuiving naar gedistribueerde productie, maar dan op een slimme manier. Ten tweede moeten de kosten van 3D printen omlaag. Tot slot worden gegevensbeveiliging en gegevensintegriteit top of mind. Een digitale, gedistribueerde productieomgeving draait om één belangrijk bezit: data. En die gegevens moeten worden beveiligd, zo niet zijn ze onbruikbaar.

De 3D printindustrie: een analyse

Volgens een rapport van Grand View Research was de wereldwijde 3D printindustrie in 2022 $ 13,84 miljard waard. De industrie zal naar verwachting tegen het einde van 2023 een waardering van $ 16,75 miljard bereiken en tegen het einde van 2030 naar verwachting groeien tot $ 76,17 miljard.

Dit komt neer op groei met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 20,8% van 2022 tot 2030. De belangrijkste trends die deze groei stimuleren, zijn onder meer forse investeringen in 3D printtechnologie en de toenemende acceptatie van 3D printtechnologie door bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg, de auto-industrie en defensie.

Naarmate de 3D printtechnologie zich verder ontwikkelt, beginnen steeds meer bedrijven en consumenten het potentieel van 3D printen in te zien. Technologische vooruitgang op het gebied van machine learning, IoT en robotica opent nieuwe wegen voor productiebedrijven.

Per printertype ontdekte Grand View Research dat het industriële printersegment in 2021 de markt domineerde en goed was voor meer dan 70% van de wereldwijde omzet. In de toekomst wordt verwacht dat het industriële printersegment voorop zal blijven lopen op de 3D printmarkt.

Onderwijsinstellingen of scholen maken ook gebruik van 3D printtechnologie om individuele technische trainingen aan te bieden, waardoor de vraag naar desktopprinters toeneemt. Bovendien maken kmo’s gebruik van 3D printtechnologie en bieden ze on-demand en gepersonaliseerde 3D printdiensten aan consumenten, wat naar verwachting de vraag naar desktopprinters verder zal stimuleren.

Regionaal gezien domineerde Noord-Amerika in 2022 nog steeds de wereldwijde 3D printmarkt en dit continent had een aandeel van 30% in de wereldwijde omzet. De VS en Canada lopen voorop in de industrie en hebben 3D printtechnologie sterk geïntegreerd in hun productie faciliteiten. Europa kwam in 2022 op de tweede plaats.

De beste 3D print aandelen om in te investeren

De 3D printindustrie is tegenwoordig een van de meest opwindende en snelgroeiende industrieën ter wereld. 3D printtechnologie heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we producten vervaardigen en prototypen. Bovendien heeft het het voor bedrijven en particulieren mogelijk gemaakt om met gemak op maat gemaakte producten te maken.

In de auto-industrie wordt 3D printen gebruikt voor het maken van prototypes van auto-onderdelen en -componenten. Maar ook voor het vervaardigen van op maat gemaakte auto-onderdelen en zelfs voor complete voertuigen. De evolutie in de autosector verloopt razendsnel. In de lucht- en ruimtevaartindustrie wordt 3D printtechnologie gebruikt voor het vervaardigen van vliegtuigonderdelen en -componenten. Maar ook voor het maken van prototypes van vliegtuigen. De gezondheidszorg profiteert ook van de 3D printtechnologie, aangezien deze wordt gebruikt voor het maken van op maat gemaakte medische implantaten en protheses, en de lijst gaat maar door.

Hieronder benoemen wij de meest interessante 3D print bedrijven om in te beleggen in 2023:

  1. HP (NYSE: HPQ)
  2. Voxeljet AG (NASDAQ:VJET)
  3. Materialise NV (NASDAQ:MTLS)
  4. Nano Dimension Ltd. (NASDAQ:NNDM)
  5. Organovo Holdings, Inc., (Nasdaq: ONVO)
  6. Velo3D, Inc. (NYSE:VLD)
  7. Desktop Metal, Inc. (NYSE: DM)
  8. Conformis, Inc. (NASDAQ:CFMS)
  9. Markforged Holding Corporation (NYSE:MKFG)
  10. 3D Systems Corporation (NYSE:DDD)
  11. Proto Labs, Inc. (NYSE:PRLB)
  12. Stratasys, Ltd. (NASDAQ:SSYS)
  13. Xometry, Inc. (NASDAQ:XMTR)
  14. Autodesk, Inc. (NASDAQ:ADSK)

1. HP (NYSE: HPQ)

HP verdient bijzondere belangstelling in het lijstje van 3D print bedrijven. Dit omdat het één van de favorieten van Warren Buffett is. Diens Berkshire Hathaway maakte in het eerste kwartaal van 2022 voor het eerst een groot belang in HP bekend. Aan het einde van het vierde kwartaal bezat Berkshire meer dan 104 miljoen aandelen ter waarde van ongeveer $ 2,8 miljard. Onrechtstreeks belegt dus ook Buffett in 3D.

Wat Buffett waarschijnlijk aanspreekt (ervan uitgaande dat de aandelen niet zijn gekocht door een van zijn beleggende luitenants) is HP’s marktleiderschap in het leveren van essentiële computerservices voor consumenten en bedrijven, naast grafische en dus ook 3D printoplossingen. Een andere factor die Buffett zou kunnen overtuigd hebben, is HP’s toezegging om 100% van de vrije kasstroom terug te geven aan aandeelhouders door middel van dividenden en terugkoop van eigen aandelen.

In de afgelopen paar jaar heeft HP middelen verschoven naar betere groeimogelijkheden, gezien de concurrentie van digitale diensten die de verkoop onder druk zetten in zijn bestaande printactiviteiten.

In 2021 nam HP Poly over voor $ 3,3 miljard. Poly is een leverancier van software voor samenwerking op de werkplek, headsets en camera’s, HP ziet ook mogelijkheden om uit te breiden naar computeraccessoires. In het fiscale jaar 2021 nam HP HyperX over. Dit is een toonaangevend merk van gaming-randapparatuur. HP investeert ook in software en kunstmatige intelligentie (AI). Dit om nieuwe oplossingen te ontwikkelen die kunnen leiden tot meer groeimogelijkheden.

De HP aandelen worden verhandeld tegen een lage koers-winstverhouding (K/W) van 11 op basis van verwachte winstverwachtingen. Dit is een aanzienlijke korting ten opzichte van de gemiddelde K/W verhouding van de S&P 500-index van 21. Dat zou kunnen wijzen op een brede marge van veiligheid tussen de aandelenkoers van HP en wat het later waard zou kunnen zijn.

2. Voxeljet AG (NASDAQ:VJET)

Voxeljet is een toonaangevende leverancier van snelle grootformaat 3D printers en on-demand onderdelenservices. De printers van Voxeljet worden gebruikt in verschillende industrieën, waaronder ruimtevaart, auto’s, kunst en architectuur, en consumptiegoederen.

De on-demand onderdelenservices van Voxeljet worden door fabrikanten gebruikt om naar behoefte prototypes en onderdelen voor eindgebruik te produceren. Voxeljet AG werd opgericht in 1999 en heeft zijn hoofdkantoor in Friedberg, Duitsland.

Het betreft een financieel sterke onderneming met een gezonde balans en lage schulden. Volgens de balans van het bedrijf heeft Voxeljet AG een verhouding schuld/eigen vermogen van 0,88 en dergelijke verhouding is voor een technologiebedrijf zeker niet slecht. Voxeljet is goed gepositioneerd voor verdere groei, met een grote afzetmarkt en een gedifferentieerd productaanbod. Voxeljet AG is naar onze mening een van de beste 3D print aandelen die je nu kunt bekijken.

3. Materialise NV (NASDAQ:MTLS)

Dit bedrijf is dan weer een in België gevestigd 3D print bedrijf (zie boven). Het is actief in drie segmenten: Materialise Software, Materialise Medical en Materialise Manufacturing. Met meer dan 30 jaar ervaring is Materialise een toonaangevende leverancier van 3D printsoftware en -diensten.

Materialise biedt een uitgebreide reeks softwareoplossingen die het ontwerpen, voorbereiden en uitvoeren van 3D printprojecten van alle soorten en schalen mogelijk maken. Het bedrijf heeft een wereldwijd bereik, met vestigingen in Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika. Materialise is ook een van de beste 3D print aandelen om nu te volgen.

Dit is wat The Mercator International Opportunity Fund zegt over Materialise NV: “Het Belgisch 3D printsoftwarebedrijf Materialise was een lieveling van de transformatieve technologie zeepbel. De aandelenkoers schoot omhoog van de lage ‘teens’ naar bijna $ 80. Het crashte toen de uitverkoop naar aanleiding van de uitbraak van COVID-19 begon.

Ondanks deze volatiliteit veranderde er nooit iets in het bedrijfsmodel of de zakelijke verwachtingen van het bedrijf. De 3D printindustrie is in ieder geval in een stroomversnelling gekomen. Steeds meer toepassingen in de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie en de medische industrie zorgen voor een langzame revolutie in de additive manufacturing-industrie.

Het Mercator Fund kocht Materialise enkele jaren geleden vanwege zijn GARP-kenmerken (Growth At a Reasonable Price). Het handelde inderdaad tegen een redelijk veelvoud van de omzet voordat de koers omhoog schoot tijdens de technologie rage. De beheerders van het fonds verwachtten een stabiel jaarlijks rendement in lijn met het groeitempo.

4. Nano Dimension Ltd. (NASDAQ:NNDM)

Nano Dimension Ltd. staat als vierde op de lijst met 3D print bedrijven. Het is een in Israël gevestigd bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van geavanceerde 3D elektronica oplossingen. Het bedrijf is een toonaangevende leverancier van additieve elektronica die een revolutie teweegbrengt op de manier elektronica waarop wordt vervaardigd.

De unieke 3D printtechnologie van het bedrijf is in staat om complexe elektronische apparaten in een fractie van de tijd en tegen een fractie van de kosten van traditionele methoden te printen. Nano Dimension loopt voorop in de revolutie op het gebied van additieve elektronicaproductie en haar technologie wordt overgenomen door enkele van ’s werelds toonaangevende elektronicabedrijven. De producten van het bedrijf worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder ruimtevaart, auto’s, medische toepassingen en consumentenelektronica.

Op 16 november 2022 kondigde Nano Dimension Ltd. aan dat het een overeenkomst heeft getekend met Tethon Corporation om nieuwe materialen te ontwikkelen voor zijn Fabrica 2.0 micro-additief productiesysteem. Tethon Corporation is een Amerikaanse pionier op het gebied van keramisch 3D printen. Deze overname moet de groei in een hogere versnelling kunnen brengen.

5. Organovo Holdings, Inc., (Nasdaq: ONVO)

Organovo Holdings, Inc., een biotechnologiebedrijf, richt zich op de ontwikkeling van 3D weefsels die de belangrijkste aspecten van ziekten bij de mens recapituleren. Het 3D platform voor menselijk weefsel omvat de eigen NovoGen Bioprinters, geautomatiseerde apparaten die de fabricage mogelijk maken van 3D levende weefsels bestaande uit zoogdiercellen en aanverwante technologieën voor het maken van bio-inkten en het bioprinten van meercellige weefsels met een complexe architectuur.

Organovo Holdings biedt ExVive menselijk leverweefsel en ExVive menselijk nierweefsel aan dat wordt gebruikt voor voorspellende preklinische tests van geneesmiddelen. Het bedrijf is opgericht in 2007 en heeft zijn hoofdkantoor in Solana Beach, Californië.

Hoewel Organovo Holdings een solide cash positie heeft, kan het cashburn traject sommige aandeelhouders ertoe aanzetten vooruit te denken om proberen vast te stellen wanneer het bedrijf mogelijk meer geld moet ophalen.

Bedrijven kunnen kapitaal aantrekken via schuld of eigen vermogen. Gewoonlijk zal een bedrijf zelf nieuwe aandelen verkopen om geld op te halen en groei te stimuleren. Door de jaarlijkse cash burn van een bedrijf te vergelijken met zijn totale marktkapitalisatie, kunnen we ruwweg schatten hoeveel aandelen het zou moeten uitgeven om het bedrijf nog een jaar te runnen (bij dezelfde burn rate).

De cash burn van Organovo Holdings van $ 9,9 miljoen is ongeveer 45% van de marktkapitalisatie van $ ongeveer 20 miljoen dollar. Dat zijn hoge uitgaven in verhouding tot de waarde van het hele bedrijf, dus als het aandelen moet uitgeven om meer groei te financieren, kan dat uiteindelijk de aandeelhoudersrendementen ernstig schaden (door aanzienlijke verwatering).

6. Velo3D, Inc. (NYSE:VLD)

Velo3D is een toonaangevend 3D print bedrijf dat hoogwaardige 3D printservices levert voor uiteenlopende industrieën, waaronder de ruimtevaart, de automobielindustrie en de medische sector. Velo3D werd opgericht in 2014 en heeft zijn hoofdkantoor in Californië, Verenigde Staten.

Het bedrijf is een innovator op het gebied van 3D printen dat een technologie heeft ontwikkeld waarmee metalen onderdelen met complexe geometrieën kunnen worden geproduceerd. Deze technologie heeft het potentieel om de wereldwijde 3D printmarkt voor metaal grondig door elkaar te gooien, omdat het de productie mogelijk maakt van onderdelen die voorheen niet mogelijk waren te construeren via 3D printen. Velo3D is inderdaad goed gepositioneerd om te profiteren van de groei van de wereldwijde 3D print sector.

7. Desktop Metal, Inc. (NYSE: DM)

Desktop Metal, Inc. staat op nummer zeven van de 3D print bedrijven met het hoofdkantoor in Burlington, Massachusetts. Het bedrijf werd opgericht in oktober 2015 en is sindsdien uitgegroeid tot een prominente speler in de 3D printindustrie met vestigingen in Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië-Pacific.

Desktop heeft een indrukwekkende driejarige omzetgroei van 77,9% neergezet. Tevens bedroeg de groei van de boekwaarde 32,7%. Deze statistieken bevatten echter de hoogtijdagen van speculatie tijdens de eerste twee jaar van de coronaviruspandemie. In een omgeving van hogere rentevoeten, zien de omstandigheden er niet goed uit voor Desktop. Bovendien heeft onder zeer negatieve operationele en nettomarges.

8. Conformis, Inc. (NASDAQ:CFMS)

Conformis, Inc. een toonaangevend 3D pint bedrijf op het gebied van medische technologie met gepersonaliseerde producten voor knie- en heupprothesen, heeft onlangs een voorlichtings- en bewustmakingscampagne voor patiënten gelanceerd in geselecteerde Amerikaanse markten om het belang van de keuze van de patiënt te versterken door de verschillen te benadrukken tussen traditionele -the-shelf” producten en echt gepersonaliseerde kniesystemen die patiënten klinisch bewezen voordelen bieden. Die kniesystemen, u raadt het al, worden op basis van 3D printing gemaakt.

Conformis organiseert campagnes om patiënten voor te lichten over hun mogelijke opties als het gaat om een totale knie vervangende operaties. Onafhankelijke enquêtes en marktonderzoek door Conformis zelf tonen aan dat de meeste van de groeiende totale patiëntenpopulatie voor knieprothesen zich niet bewust zijn van grote verschillen in de verschillende soorten knieprothesesystemen, en eenvoudigweg het merk knieprothesesysteem krijgen dat het meest door hun chirurg wordt gebruikt.

Conformis maakt volledig gepersonaliseerde of patiëntspecifieke kniesystemen voor elke patiënt met behulp van geavanceerde 3D beeldvormingstechnologie. Patiënten rapporteerden een significant hogere vervulling van hun verwachtingen met betrekking tot postoperatieve functie en kniesterkte. Dit zijn enkele van de voordelen van de op basis van 3D gemaakte systemen.

  • Aanzienlijke botsparing in vergelijking met traditionele totale knie artroplastiek.
  • Lagere totale directe kosten voor ziekenhuisopnames (het wordt met andere goedkopere wanneer er gebruik wordt gemaakt van knieën gemaakt op basis van 3D.

9. Markforged Holding Corporation (NYSE:MKFG)

Markforged Holding Corporation is een jong en innovatief bedrijf dat de 3D printindustrie wakker schudt met zijn geavanceerde technologie. Het bedrijf heeft een uniek 3D printproces ontwikkeld dat de productie van sterke en lichtgewicht metalen onderdelen mogelijk maakt.

10. 3D Systems Corporation (NYSE:DDD)

3D Systems Corporation is één van de 3D print bedrijven dat 3D printproducten en -diensten levert. Het bedrijf biedt 3D printers, 3D scanproducten, 3D software en andere gerelateerde diensten aan. Het bedient klanten in verschillende sectoren, waaronder ruimtevaart en defensie, auto’s, gezondheidszorg en consumentengoederen. 3D Systems Corporation werd opgericht in 1986 en heeft zijn hoofdkantoor in Rock Hill, South Carolina.

Op 10 november 2022 kondigde 3D Systems Corporation (NYSE:DDD) een strategische samenwerking aan met Advanced Laser Materials, een bedrijf voor onderzoek, ontwikkeling en advies op het gebied van materiaal, om de toegang tot toonaangevende 3D printmaterialen uit te breiden. Op 14 november kondigde het bedrijf vervolgens aan dat het twee nieuwe materialen aan zijn portfolio heeft toegevoegd, Certified HX en Certified CuCr2.4.

11. Proto Labs, Inc. (NYSE:PRLB)

Proto Labs, Inc. is gespecialiseerd in rapid prototyping en quick-turn fabricage van 3D geprinte onderdelen, CNC-bewerkte onderdelen en spuitgegoten onderdelen. Het bedrijf heeft een sterke wereldwijde aanwezigheid met activiteiten over de hele wereld.

Volgens de balans van het bedrijf heeft Proto Labseen vrije kasstroom van $51,9 miljoen. Het bedrijf heeft een sterke kaspositie en is goed gepositioneerd om een groter marktaandeel van de wereldwijde 3D printindustrie te veroveren terwijl deze in snel tempo verder  groeit. Het bedrijf herinvesteert ook in zichzelf.

Op 17 november 2022 kondigde het bedrijf aan dat de raad van bestuur toestemming heeft gegeven voor een verhoging van de machtiging tot terugkoop van eigen aandelen met $ 50 miljoen, waardoor de omvang van het totale programma p $ 89 miljoen komt.

12. Stratasys, Ltd. (NASDAQ:SSYS)

Dit bedrijf is een wereldleider op het gebied van 3D printen en additive manufacturing-oplossingen. Daarom mag dit bedrijf niet ontbreken in de lijst met 3D print bedrijven. De technologie van het bedrijf wordt gebruikt door een breed scala aan sectoren, waaronder ruimtevaart, automobielindustrie, gezondheidszorg, consumptiegoederen en onderwijs.

De producten van het bedrijf worden gebruikt om prototypes, productieonderdelen en gefabriceerde goederen te maken. Ten opzichte van traditionele productiemethoden biedt de technologie van het bedrijf een aantal voordelen. Denk aan kortere doorlooptijden, lagere kosten en meer ontwerpvrijheid. Stratasys, Ltd. innoveert voortdurend zijn technologie en breidt zijn productportfolio uit, wat het bedrijf positioneert voor groei op lange termijn. Het aandeel staat dan ook hoog op onze lijst van de beste 3D print aandelen.

13. Xometry, Inc. (NASDAQ:XMTR)

Xometry, Inc. is een toonaangevende leverancier van CNC-bewerking, 3D printen, plaatbewerking en spuitgieten. Xometry heeft een sterk bedrijfsmodel ontwikkeld dat zowel klanten als productiepartners ten goede komt. Het bedrijf heeft een grote adresseerbare markt en is goed gepositioneerd om te profiteren van de verschuiving naar on-demand productie en de gunstige groeitrends voor de 3D printindustrie.

14. Autodesk, Inc. (NASDAQ:ADSK)

Autodesk, Inc. is een wereldwijd toonaangevende leverancier van 3D ontwerp-, engineering- en entertainmentsoftware. Het is het laatste 3D print bedrijf op de lijst. De producten worden gebruikt door professionals in verschillende sectoren, waaronder architectuur, engineering, constructie, productie, media en entertainment.

Autodesk heeft een sterke positie in de markt, met een groot klantenbestand en een gediversifieerd productportfolio. Het bedrijf is goed gepositioneerd om zijn groei voort te zetten, met een sterk merk, een sterke financiële positie en een toewijding aan innovatie.

Conclusie

Dit zijn voorlopig alle ons bekende 3D print aandelen die op de beurs worden verhandeld, hoewel waarschijnlijk meer bedrijven in de toekomst naar de beurs zullen komen. Het is de bedoeling om deze lijst up-to-date te houden wanneer nieuwe bedrijven een IPO aankondigen.

Niet alle 3D printing aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan.

Of volg de online training https://beleggen.com/training

Nieuwsgierig geworden?

Vond je bovenstaande informatie interessant en ben je nieuwsgierig geworden naar beleggen op de aandelenmarkt? Wij hebben een handleiding geschreven over succesvol beleggen op de aandelenmarkt. Door op onderstaande afbeelding te klikken kan deze handleiding gemakkelijk gedownload worden.

succesvol beleggen op de aandelenmarkt

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.