De beste lithium aandelen voor 2023

Lithium aandelen 2

Een groot deel van de vraag naar lithium wordt gedreven door het gebruik ervan in batterijen voor elektrische apparaten, waaronder elektrische voertuigen. Het wijdverbreide gebruik van lithium is niets nieuws, maar de schijnwerpers stonden recent op dit metaal omdat de vraag ernaar snel groeit. Daarom kan beleggen in lithium aandelen interessant zijn voor beleggers.

Hoewel lithium geen edelmetaal is, hebben de bedrijven in de sector de productie snel opgebouwd omdat het een cruciaal element is geworden in verschillende snelgroeiende markten.

De vraag naar lithium zal naar verwachting blijven toenemen, aangedreven door het gebruik voor batterijen van hoge kwaliteit in de productie van elektrische voertuigen (EV’s) en de telecommunicatie-industrie. Lithium-ionbatterijen zijn een favoriete batterijtechnologie om niet alleen EV’s van stroom te voorzien, maar ook consumentenelektronica zoals mobiele telefoons, tablets en laptops vanwege hun hoge efficiëntie en energiedichtheid.

Wat moeten we weten over lithium?

De vraag naar lithium wordt gedreven door de snelle opkomst van elektrische voertuigen. Lithium wordt, net als andere metalen, uit de aardkorst gewonnen. De unieke fysieke eigenschappen maken het zeer licht, waardoor het product voor vele doeleinden kan worden gebruikt.

Een grote hoeveelheid lithium wordt gebruik in batterijen voor elektrische apparaten. Maar de populariteit van lithium is vooral toe te schrijven aan de toegenomen vraag in de elektrische auto-industrie.

Als gevolg hiervan zal de lithiummarkt naar verwachting in 2027 circa $ 129 miljard bedragen. Een jaarlijks groeipercentage van 8,1% tot 2027, volgens een persbericht van het onderzoeksbureau Valuates Reports.

Lithium werd een aantrekkelijke hulpbron toen de kosten van lithium-ionbatterijen daalden en de technologie verder evolueerde.

De prijs van lithium is de laatste tijd echter vooral gestegen als gevolg van verstoringen van de toeleveringsketen door de plandemie en door de toenemende vraag naar het metaal. Volgens Rystad Energy, een energieonderzoeks- en business intelligence-bedrijf, zullen de lithiumprijzen nogmaals met 50% stijgen.

De lithiumprijzen worden al verhandeld tegen een recordprijs van meer dan $ 100 per kilogram in Azië en zullen naar verwachting blijven stijgen. Beleggen in lithium aandelen kan dus stevige winsten opleveren.

De toonaangevende EV-maker, Tesla Motors Inc. (ticker: TSLA), heeft zijn aanvoer van lithium opgevoerd. In november 2021 tekende Tesla een contract met Ganfeng Lithium Co. Ltd., ’s werelds grootste producent van lithium van batterijkwaliteit.

Eerder vroeg Tesla een patent aan ter ondersteuning van de belofte van CEO Elon Musk om zijn eigen lithium te delven als een manier om de productiekosten van de lithium-ionbatterijen, die in zijn elektrische voertuigen worden gebruikt te verlagen, waardoor de totale kosten van de auto omlaag gaan.

De vraag naar lithium is ook afkomstig uit China, aangezien overheidsvoorschriften en initiatieven om de vervuiling te verminderen het gebruik van milieuvriendelijke praktijken zoals het rijden met elektrische of hybride auto’s hebben aangemoedigd.

De groei van de vraag naar lithium, met name gedreven door de rol in elektrische voertuigen, zal naar verwachting leiden tot nieuwe lithiumwinning en productie in meer landen.

Manieren om in lithium te investeren

Beleggers kunnen niet rechtstreeks in lithium beleggen, aangezien het niet op een beurs wordt verhandeld en er geen termijnmarkt is met toegang voor individuele beleggers.

Langetermijnbeleggers kunnen rechtstreeks en via op de beurs verhandelde aandelen van lithiumproducenten profiteren van prijsstijgingen bij het metaal.

Aandelen hebben een meer geconcentreerd risico, terwijl ETF’s een brede blootstelling en diversificatie bieden. Dit wil zeggen dat als u zich niet op uw gemak voelt bij het volgen van individuele lithium aandelen, u misschien een op lithium gerichte ETF kunt overwegen.

Maar voor beleggers met een bewezen succesvolle strategie, zoals de Trading Navigator methode (zie http://beleggen.com/training), om sterke lithiumbedrijven te selecteren, kan het aanhouden van kansrijke lithium aandelen uw portefeuille goed van pas komen.

Robert Uek, co-CEO en portfoliomanager bij Essex Investment Management Co. in Boston, somt drie manieren op om in lithium te beleggen:

 • gerichte ETF’s;
 • gevestigde lithiumproducenten met grote, goedkope activiteiten;
 • en startende bedrijven die een goedkope lithiumbron hebben geïdentificeerd.

Uek legt uit dat startups in deze ruimte misschien een beetje riskant zijn, maar aanzienlijke opwaartse kansen hebben als ze hun businessplan kunnen realiseren. Uek voegt toe:

“Een paar van de meer speculatieve startups hebben misschien het voordeel dat ze zich richten op het ontwikkelen van in de VS gevestigde middelen en productiefaciliteiten die voldoen aan de wens van zowel de Amerikaanse regering als de Amerikaanse auto-industrie als een middel om China’s dominantie van de lithiumverwerkende industrie te doorbreken.”

Gebrek aan transparantie over lithiumprijzen

Omdat lithium niet openbaar wordt verhandeld en aangezien er slechts een handvol lithiumproducenten is, kan het moeilijk zijn om de werkelijke marktwaarde ervan te begrijpen. Dit kan een bijkomende uitdaging zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een beleggingsstrategie met deze grondstof.

Beleggers willen misschien diversifiëren met het metaal, maar hoe zouden ze zich indekken tegen eventuele risico’s?

“Lithium maakt zeker een onmiskenbaar deel uit van de huidige wereldeconomie”, zegt Rich Messina, algemeen directeur en hoofd pensioen bij JPMorgan Chase & Co. (JPM).

Hoewel beleggen in lithium een strategie kan zijn om een portefeuille te diversifiëren, is het metaal onderhevig aan volatiliteit van het aanbod en een relatief klein gebied van investeringskeuzes, zegt hij.

De problemen rond de prijsstelling wekken bij sommige beleggers de bezorgdheid op over de transparantie rond de reële marktwaarde van de grondstof. Een aanwijzing is echter dat de productie beperkt lijkt te zijn.

De enige productie van lithium in de VS komt van een “zoutoperatie” in Nevada, waar twee bedrijven lithiumverbindingen in de VS produceren uit een verscheidenheid aan binnenlands of geïmporteerd lithium.

Lithium is voornamelijk afkomstig uit spodumeenmijnen of wordt gewonnen uit pekelafzettingen. Als een van ’s werelds grootste producenten van lithium bevat Australië de meeste spodumeenmijnen.

De pekelproductie is voornamelijk geconcentreerd in Zuid-Amerika. De twee belangrijkste soorten lithium die door bedrijven worden geproduceerd, zijn lithiumcarbonaat en lithiumhydroxide.

Naarmate de verwachtingen toenemen, concentreren ontwikkelaars zich op het maken van lichtere en snellere producten en maken ze zich steeds meer zorgen over de soorten lithium die bij de productie van hun producten worden gebruikt en dan meer bepaald over de kwaliteit van het gebruikte lithium.

Waar hernieuwbare technologie snel groeit en grote bedrijven zoals Tesla vertrouwen op lithium als een belangrijk ingrediënt van hun producten, is de vraag naar lithium enorm toegenomen.

Waar sommige handelaren zich zorgen maken over mogelijke volatiliteit op de markt, zien andere handelaren lithium als een geweldige kans om potentiële winsten te realiseren op een markt die een snelle stijging van de vraag heeft gezien.

Traditioneel, zegt Uek, zijn de aard van de eindmarkten, de soorten klanten en de structuur van de contracten niet erg transparant geweest voor de prijsstelling.

“Er is een aantal onafhankelijke onderzoeksorganisaties en andere entiteiten die dit probleem proberen op te lossen, en we denken dat naarmate de markt groeit, er op dit gebied aanzienlijke verbeteringen zullen komen”, legt Uek uit.

Investeren in lithium kan koopkansen bieden zolang de investering past in uw beleggingsstrategie en uw risicotolerantie niet verstoort.

Wereldwijde lithiummarkt 2023-2030: omvang en prognose

Volgens de laatste onderzoeksrapporten ziet de wereldwijde lithiummarkt er nog steeds veelbelovend uit. Ze zal groeien van $ 6,2 miljard in 2022 tot $ 7,25 miljard in 2023 bij een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 16,9%. Kansen op wereldwijd economisch herstel van de COVID-19-pandemie werden verstoort door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, althans op korte termijn.

De oorlog tussen deze twee landen heeft geleid tot economische sancties tegen meerdere landen, een stijging van de grondstoffenprijzen en verstoringen van de toeleveringsketen, waardoor inflatie in goederen en diensten is ontstaan en veel markten over de hele wereld zijn getroffen. De lithiummarkt zal naar verwachting vervolgens verder groeien van $ 13,85 miljard in 2027 bij een CAGR van 17,5%.

Lithium verwijst naar het proces van het delven van lithium en zijn verbindingen. Lithiumextractie is een reeks chemische procedures die lithium uit een materiaal isoleren en omzetten in een vorm die kan worden verkocht. Pekel, of water met een hoge concentratie lithiumcarbonaat, wordt vaak gebruikt om lithium terug te winnen. Een van de belangrijkste bronnen van lithiumcarbonaat is ondergrondse pekel die zich in de aardkorst bevindt. Zuid-Amerika was in 2021 de grootste regio in de Lithiummarkt.

De belangrijkste toepassingen zijn glas / keramiek, vetten / smeermiddelen, chemische synthese, draagbare elektronica en andere handhelds, hybrides, batterij-elektrische voertuigen (BEV), grid en andere energieopslagtoepassingen. Chemische synthese verwijst naar het proces waarbij een of meer chemische reacties worden uitgevoerd om een reactant of uitgangsmateriaal om te zetten in een product of meerdere producten.

De bronnen zijn pekel en hard gesteente. Het mijnbouwtype omvat ondergrondse mijnbouw en bovengrondse mijnbouw. De groei in de lithiummarkt is te danken aan het toenemende gebruik van autonome transportsystemen in de mijnbouw, wat de productie-efficiëntie aanzienlijk verbetert en de doorlooptijd verkort.

Bedrijven die actief zijn in de lithiumindustrie gebruiken autonome transportsystemen om de bewegingen van mijnbouwvoertuigen te controleren en te volgen, en om off-highway transporttrucks die in een mijn werken te coördineren en autonoom te besturen.

De landen die belangrijk zijn voor de lithiummarkt zijn Australië, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Japan, Rusland, Zuid-Korea, het VK en de VS.

Belangrijke trends op de markt

De elektrificatie van voertuigen zal naar verwachting een aanzienlijk volume aan lithium-ionbatterijen aantrekken, waardoor naar verwachting de markt gedurende de prognoseperiode zal worden aangedreven.

Het automobieltoepassingssegment zal naar verwachting gedurende de prognoseperiode een substantiële groei doormaken, gedreven door strenge regelgeving voor ICE-autofabrikanten die door overheidsinstanties worden opgelegd om de kooldioxide-uitstoot van voertuigen te verminderen.

Dit heeft de interesse van autofabrikanten verlegd naar het produceren van elektrische voertuigen (EV’s), wat naar verwachting de vraag naar lithium en aanverwante producten ten goede zal komen. Overheidssubsidies voor EV’s, samen met investeringen in deze ruimte, zullen waarschijnlijk een extra stimulans zijn voor de groei van de markt.

Na China is de VS van groot belang bij de productie van batterijen, waardoor het een van de belangrijkste lithiumconsumerende landen ter wereld is. Het land heeft enorme reserves van dit belangrijke metaal. Het land ontgint echter slechts ongeveer 1,0% van de totale vraag in de wereld. In 2022 vond de productie plaats op slechts één locatie in de VS, een pekelbedrijf in Nevada. Verwacht wordt echter dat het land de komende jaren zijn mijnbouwcapaciteiten in de industrie zal vergroten.

De marktspelers in de VS richten zich op het uitoefenen van controle op de toeleveringsketen van batterijen vanwege de toenemende productie van elektrische auto’s in het land en omdat het transport van batterijen anderzijds gevaarlijk is. In 2018 noemde het ministerie van Binnenlandse Zaken lithium als een cruciaal mineraal, wat het vergunningsproces voor de mijn versnelde.

In januari 2021 keurde het Bureau of Land Management de door Lithium Nevada Corporation voorgestelde Thacker Pass-mijn goed. De mijn wordt verondersteld te dienen als de grootste bron van grondstofvoorziening in de VS en zal naar verwachting tegen 2026 ongeveer 60 kiloton carbonaat van batterijkwaliteit produceren.

Het carbonaatproductsegment domineerde de markt en was in volume goed voor het grootste aandeel van ruim 56,0% in 2022. Lithiumcarbonaat (Li2CO3) is de meest stabiele anorganische verbinding en wordt gebruikt bij het vormen van andere verbindingen, zoals LiOH en zelfs puur metaal.

Carbonaatproducten worden ook gebruikt bij de behandeling van de bipolaire stoornis. Deze verbinding wordt tevens gebruikt in batterijen en heeft verschillende toepassingen in de bouwsector voor het waterdicht maken van slurries en als lijm. LiOH is een wit hygroscopisch kristallijn materiaal en een anorganische verbinding die meestal wordt gebruikt door batterijfabrikanten. Het is in de handel verkrijgbaar als watervrij en monohydraat.

Lithium wordt tevens gebruikt in transporttoepassingen bij de productie van onderzeeërs en ruimtevaartuigen. Bovendien stimuleert de snelle ontwikkeling van batterijtechnologieën de vraag naar LiOH, waardoor de markt groeit. Veel automobielspelers zijn geneigd om LiOH te gebruiken voor de productie van batterijen, wat naar verwachting de marktgroei ten goede zal komen.

BMW Group heeft bijvoorbeeld een overeenkomst getekend met Ganfeng Lithium, een lithiumwinningsbedrijf in China, voor de levering van LiOH voor batterijcellen vanwege de toenemende penetratie van elektrische auto’s. Het toenemende bewustzijn met betrekking tot milieuvriendelijke voertuigen stimuleert de vraag naar elektrische auto’s, waardoor BMW van plan is om 25 geëlektrificeerde modellen met Li-ion-batterijen te introduceren.

Naar schatting registreert het applicatiesegment voor consumentenelektronica de snelste CAGR van 17,0%, in termen van omzet, van 2023 tot 2030. Het segment zal naar verwachting groeien als gevolg van de toenemende verkoop van elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, laptops, camera’s, draagbare radio’s, luidsprekers en mp3-spelers, die gebruik maken van Li-ion batterijen.

Kenmerken, zoals een laag gewicht, een grote energieopslag en een klein formaat, stimuleren de vraag naar batterijen; dus een positieve invloed op de groei van het segment. Niet-oplaadbare Li-ion-batterijen voor eenmalig gebruik worden gebruikt in afstandsbedieningen, draagbare games, camera’s en rookmelders.

Oplaadbare lithium-polymeercellen worden gebruikt in mobiele telefoons, laptops, speelgoed, digitale camera’s, kleine en grote apparaten, tablets, e-readers en elektrisch gereedschap. Deze batterijen zijn gemaakt van kritieke materialen, zoals kobalt, grafiet en lithium, en moeten met veiligheid en voorzorgsmaatregelen worden behandeld. Diverse ontwikkelde landen investeren steeds meer in de inzet van energieopslagsystemen op basis van Li-ion batterijen; dus, het voeden van de groei van de markt.

Zo lanceerde het VK in juni 2021 een energiesysteem van 50 megawatt dat is aangesloten op het hoogspanningstransmissiesysteem van zijn National Grid. Dit project is een onderdeel van het Energy Superhub Oxford (ESO)-plan van USD 48,5 miljoen voor het land. Het project wordt geleid door Pivot Power en wordt ondersteund door de Britse overheid.

Azië-Pacific domineerde de wereldmarkt voor lithium in 2022 en was goed voor het grootste volumeaandeel van meer dan 58,0% dankzij de zich snel ontwikkelende auto-, glas- en consumptiegoederenindustrieën in landen als China, Japan, Zuid-Korea en India. De regio zal verder uitbreiden met behoud van de dominante groei op de snelste CAGR, in termen van volume, gedurende de prognoseperiode.

De aanhoudende investeringen in de regio om de batterijtechnologiesector vooruit te helpen, zullen naar verwachting de marktgroei gedurende de prognoseperiode stimuleren. Om de plannen en doelstellingen met betrekking tot de EV- en batterijsectoren te halen, zijn verschillende landen in de regio getuige van ontwikkelingen in de industrie.

In juli 2020 tekenden Khanij Bidesh India Ltd. (KABIL), een joint venture tussen NALCO; Minerale exploratie; en Hindustan Copper een opstartovereenkomst met Jujuy Energia y Mineria Sociedad del Estado (JEMSE) voor de productie en exploratie van lithium. Deze overeenkomst was in lijn met de inspanningen van India om een toeleveringsketen voor batterijen op te zetten om de EV-doelstellingen te halen.

Europa was goed voor het op een na grootste aandeel in de wereldwijde omzet in 2022 en zal naar verwachting een gestage groei doormaken van 2023 tot 2030. De groei van de markt in Europa kan worden toegeschreven aan de toenemende productie van elektrische auto’s in de regio. Europa overtrof China op het gebied van EV-productie en werd in 2020 de grootste fabrikant van EV’s ter wereld. De bloeiende EV-markt in Europa heeft buitenlandse bedrijven aangetrokken om in de regio te investeren.

Maar er zijn niet alleen voordelen verbonden aan het gebruikt van lithiumbatterijen. Het kan ons inziens geen kwaad om in het kader van deze handleiding ook eens op de nadelen te wijzen, samen met de voordelen.

Voordelen van lithium-ionbatterijen

Lithiumbatterijen worden vaak gezien als de voorhoede van de alternatieve energierevolutie. Ze bieden een grote capaciteit, levensduur en betrouwbaarheid. Maar zijn er toch ook redenen om voor een alternatief te kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen van lithium-ionbatterijen?

Hoewel de voordelen van lithiumbatterijen zeer reëel zijn, hebben andere soorten batterijen nog steeds hun plaats. We willen hieronder de voordelen van lithiumbatterijen en de impact die ze kunnen hebben op uw dagelijks leven duidelijk uiteenzetten. Maar daarnaast kijken we ook even naar de nadelen, want die zijn er ook. Eerst de voordelen van lithium-ionbatterijen.

 • Vereist minder onderhoud
 • Cyclus met lange levensduur
 • Weinig tot geen laadweerstand
 • Lage verhouding tussen gewicht en capaciteit
 • Minder ruimte nodig

Vereist minder onderhoud

De gedachte om een batterijsysteem te moeten onderhouden, kan nieuwe gebruikers intimideren en dan vooral degenen die zichzelf nog niet bedreven genoeg achten om dergelijke taak op de juiste manier aan te pakken. Lithiumbatterijen bieden een veel eenvoudiger alternatief.

Overstroomde loodzuuraccu’s – het type waarmee mensen waarschijnlijk het meest vertrouwd zijn omdat ze bijna alomtegenwoordig zijn in motorvoertuigen – vereisen een zorgvuldige temperatuurregeling en ventilatie van de accu naar buiten.

Loodzuuraccu’s moeten periodiek worden bewaterd en dat is eigenlijk ook precies wat er gebeurt. Er wordt water toegevoegd om aan te vullen wat er van nature verloren is gegaan in de elektrolytoplossing van de batterij.

Eigenaars van lithiumbatterijen hoeven zich over dit soort dingen geen zorgen te maken. Zolang de batterijen worden gebruikt in overeenstemming met de instructies en niet worden beschadigd, zit je grotendeels goed.

Cyclus met lange levensuur

Hoewel ze een grotere investering vooraf kunnen vergen dan andere batterijen, biedt hun lange natuurlijke levensduur perspectieven in het grotere geheel.

Laten we eens kijken naar een populaire, hoogwaardige verzegelde AGM-accu. Deze batterij heeft een typische levensduur van 2.050 cycli bij 50% ontladingsdiepte (DoD) – de hoeveelheid die een batterij kan ontladen gedeeld door de totale oplaadcapaciteit.

Het is moeilijk om de levensduur van de AGM-batterij in tijdseenheden uit te drukken, aangezien het verbruik en de oplaadfrequentie hier een grote invloed op hebben. Laten we het nu vergelijken met een lithiumbatterij.

De nominale levensduur van deze batterij is 10.000 cycli bij 80% DoD. Die hogere ontladingsdiepte betekent dat, naast de natuurlijk langere levensduur, de lithiumbatterij minder vaak oplaadt en minder aan slijtage onderhevig is.

Met de huidige prijzen van AGM-, loodzuur- en lithiumbatterijen, zou het kostenverschil tussen twee equivalente (kWh-capaciteit) batterijbanken vrij groot zijn. We denken daarbij aan ongeveer $ 1400 zijn een kwalitatief sterke AGM-batterij en $ 2500 voor lithium.

Gedurende de levensduur van meer dan 20 jaar van het lithium had u de AGM-batterijen echter 3 tot 4 keer moeten vervangen, wat betekent dat u tijdens de levensduur van het systeem meer dan $ 3000 hebt bespaard.

De werkelijke ervaringen van gebruikers kunnen variëren, maar deze algemene rubriek laat u zien hoeveel verschil de levenscyclus van de lithiumbatterij maakt voor uw budget.

Weinig tot geen laadweerstand

Weerstand is een factor in accusystemen die ontlading bij volledige efficiëntie voorkomt. Dit is niet inherent slecht, omdat het de veiligheid van apparaten kan verzekeren. Als het gaat om het opladen van de batterij, zit deze weerstand echter gewoon in de weg.

Zolang u een laadregelaar gebruikt en overtollige ladingen dumpt, wilt u dat uw batterijen zo snel en efficiënt mogelijk worden opgeladen, en dat is precies wat lithiumbatterijen u bieden. Besteed dus minder tijd aan het opladen van uw systeem en meer tijd aan andere belangrijke zaken in het leven.

Lage verhouding tussen gewicht en capaciteit

In een ideale wereld hoef je je batterijen helemaal niet op te pakken en te verplaatsen. Toch zul je ze op een gegeven moment moeten hanteren, en het is altijd prettiger om minder te hoeven tillen.

Om hetzelfde vermogen uit ondergelopen loodzuurbatterijen te halen als één lithiumbatterij, zou je eindigen met een 176 pond zware batterij om mee om te gaan, vergeleken met iets minder dan 80 pond voor lithiumbatterijen.

De verhouding tussen gewicht en wattage is minder een praktisch voordeel dan een meting van de batterij-efficiëntie. Lithiumbatterijen doen simpelweg meer met minder.

Minder ruimte nodig

Net als hierboven is dit een andere factor die lithiumbatterijen vanuit logistiek perspectief superieur maakt. Aangezien u minder batterijen nodig heeft om hogere spanningen te bereiken, nemen lithiumbatterijen minder ruimte in beslag in uw huis, magazijn of bedrijf.

Hoewel het geen make-or-break-factor is, is het zeker leuk om dit voordeel mee te pakken, vooral als je huis een kleinere oppervlakte heeft. Tel daarbij op dat je geen ventilatiesysteem nodig hebt, en lithiumbatterijen geven je veel meer ruimte om je leven te leven. Dan nu de nadelen van lithium-ionbatterijen.

Nadelen van lithium-ionbatterijen

 • Hogere kosten vooraf
 • Temperatuurgevoeligheid
 • Verzendingskosten kunnen hoger oplopen

Hogere kosten vooraf

We hebben hierboven de lange termijn kosten besproken, en hoewel dat de kosten van uw lithiumbatterij in de loop van zijn levensduur relatief gunstig zijn, zou het onverantwoord zijn om te negeren dat het prijskaartje vooraf aan de hoge kant kan zijn.

Besparingen op lange termijn zijn geweldig, maar ze betekenen niet veel voor u als u vooraf gewoon niet het geld heeft om de investering te rechtvaardigen.

Het goede nieuws is dat naarmate de tijd verstrijkt, de prijzen van lithiumbatterijen dalen, maar als je op dit moment een beperkt budget hebt, is het misschien logischer om te kijken naar verzegelde AGM- of loodzuurbatterijen.

Temperatuurgevoeligheid

Lithiumbatterijen kunnen gevoelig zijn voor extreme temperaturen, met name koude temperaturen onder 0° Celsius. Het opladen van lithiumbatterijen bij of onder deze temperatuur kan leiden tot permanente schade aan de batterij.

Hoewel veel batterijen worden geleverd met interne verwarmingssystemen, kunnen die systemen een batterij snel leegmaken. Als uw locatie de mogelijkheid heeft voor lange periodes van koud weer, raden we u aan de batterijen op te slaan in een ruimte met klimaatregeling voor de beste prestaties.

Verzendingskosten kunnen hoger oplopen

U kent wellicht de oververhittingsproblemen die sommige vroege lithiumbatterijen hadden. Hoewel de technologie van de batterijen sterk is verbeterd om dit aan te pakken, hebben de luchtvaart- en scheepvaartregelgeving nog steeds strenge eisen bij het transport.

Luchtvaartmaatschappijen eisen dure beschermende maatregelen voor lithiumbatterijen en beperken over het algemeen het aantal batterijen dat ze als vracht accepteren. Dit betekent dat deze batterijen meestal via vracht worden verzonden, wat duurder is en langer duurt.

De beste lithium aandelen

We zijn en blijven grote voorstanders van lithium-ionbatterijen. Het zijn potentiële game-changers als het gaat om alternatieve energieopslag op de lange termijn. We geloven ook in transparantie over de tekortkomingen van technologie waar we van houden.

Hoewel lithium-ionbatterijen wel degelijk nadelen hebben, zijn we van mening dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Deze batterijen gaan een grote toekomst tegemoet en dus kan beleggen in lithium aandelen op langere termijn zeker perspectieven bieden. Welke lithium aandelen zijn het beste voor 2023? Je ontdekt het hieronder.

 1. Albemarle (NASDAQ:ALB)
 2. Atlas Lithium (NASDAQ:ATLX)
 3. Piedmont Lithium (NASDAQ:PLL)
 4. Sigma Lithium (NASDAQ:SGML)
 5. Patriot Battery Metals (TSXV:PMET)
 6. Lithium Ionic (TSXV:LTH)
 7. Q2 Metals (TSXV:QTWO)
 8. Liontown Resources (ASX:LTR)
 9. Latin Resources (ASX:LRS)
 10. Essential Metals (ASX:ESS)
 11. Livent (NASDAQ:LTMH)
 12. Tesla (NASDAQ:TSLA)
 13. BYD (OTC:BYDDF)
 14. Sociedad Quimica (NYSE:SQM)
 15. Tianqi Lithium Corporation (SHENZEN: 002466.SZ)
 16. Lithium Americas (NYSE: LAC)
 17. Standard Lithium (NYSE:SLI)
 18. Ioneer (NASDAQ:IONR)

1. Albemarle (NASDAQ:ALB)

Albemarle opgericht in 1994, is een Amerikaans bedrijf voor de productie van speciale chemicaliën, gevestigd in Charlotte, North Carolina. Dit bedrijf staat als eerste op de lijst met lithium aandelen. Het bedrijf werkt via drie divisies: lithium, broomspecialiteiten en katalysatoren. Vanaf 2020 was het bedrijf de grootste leverancier van het onderliggende metaal voor EV-batterijen ter wereld. Het is dus een logische bron voor de aankoop van lithiumbatterijen.

Financieel heeft Albemarle een over het algemeen robuuste voetafdruk. Om te beginnen heeft het een behoorlijke stabiliteit op de balans, met een schuld/EBITDA-ratio van 1,16. Daarentegen komt de mediaanstatistiek van de sector 1,82 keer hoger uit. Ook is de Altman Z-Score 3,47 goed te noemen, met een laag risico op faillissement.

Operationeel bedraagt de driejarige omzetgroei van Albemarle 22,6%, beter dan 84,37% van de bedrijven die genoteerd zijn in de chemische industrie. Uiteindelijk is de nettomarge een indrukwekkende 36,75%. Het bedrijf voert bovendien een expansie investeringsbeleid.

Albemarle Corp hoopt zijn lithiumactiviteiten in de Atacama-zoutvlakte in Chili al in 2028 uit te breiden met directe lithiumextractie (DLE) -technologie onder zijn huidige overheidscontract, vertelde Ignacio Mehech, de manager van het bedrijf in Chili, aan Reuters.

“Afhankelijk van de milieu- en andere vergunningen die in Chili nodig zijn, evenals schaaltechnologieën, geloven we dat (DLE) tegen 2028 of 2029 moet worden geïmplementeerd, als alles goed gaat”, zei Mehech tijdens een interview bij de Atacama-lithiummijnbouwactiviteiten van het bedrijf.

Albemarle en SQM, de enige twee lithiumproducenten in Chili, winnen momenteel het metaal met behulp van massaverdampingsvijvers uit pekel uit ondergrondse reservoirs. President Gabriel Boric heeft de DLE-technologie zwaar gepusht. Tot nu toe commercieel niet bewezen, zou de methode de grondwaterstand kunnen behouden door pekel ondergronds opnieuw te injecteren nadat lithium is gewonnen.

Toch heeft DLE nog steeds grote hoeveelheden zoet water nodig om lithium uit ondergrondse pekel te filteren. Een DLE-proces dat is ontwikkeld door Lilac Solutions gebruikt bijvoorbeeld 10 ton water voor elke geproduceerde ton lithium.

2. Atlas Lithium (NASDAQ:ATLX)

Nummer twee op de lijst met lithium aandelen is Atlas Lithium. Dit bedrijf zoekt naar strategische mineralen in Brazilië. Naast zijn lithiumprojecten in Minas Gerais en Noordoost-Brazilië  zoekt het bedrijf ook naar nikkel, zeldzame aardmetalen, titanium en grafiet. Atlas is dus wel degelijk meer dan alleen maar lithium.

Het bedrijf richt zich op het bevorderen en ontwikkelen van het Neves-projectgebied binnen zijn bezit in Minas Gerais en is van plan een lithiumverwerkingsfabriek te bouwen waar het tot 150.000 ton (MT) lithiumconcentraat per jaar kan produceren.

In januari 2023 ondertekende Atlas Lithium een memorandum van overeenstemming met Mitsui (OTC Pink:MITSY,TSE:8031) op grond waarvan Atlas 65 miljoen dollar aan financiering in tranches zal ontvangen om zijn concentraatfabriek vooruit te helpen; van zijn kant krijgt Mitsui de rechten om 100 procent van de productie van de fabriek te kopen.

Marc Fogassa, voorzitter en Chief Executive Officer van Atlas Lithium, merkte op: “Atlas Lithium maakt goede vorderingen in de richting van ons doel om een toonaangevende leverancier van lithiumconcentraat te worden. De uitstekende metallurgische resultaten van SGS tonen een zeer effectieve scheiding, hoge terugwinningspercentages en verwaarloosbare onzuiverheden met behulp van standaard, milieuvriendelijke DMS-technieken.” Wat het bedrijf tot een interessante investering kan maken.

3. Piedmont Lithium (NASDAQ:PLL)

Piedmont Lithium staat op nummer drie met de lijst van beste lithium aandelen voor 2023. Het bedrijf is gevestigd in de Amerikaanse staat North Carolina en richt zich op de productie van lithiumhydroxide om bedrijven een bron voor deze grondstof buiten China te bieden. Om dit te doen, werkt het bedrijf aan zijn volledig geïntegreerde Carolina-lithiumproject in North Carolina en plant het de grootste Amerikaanse lithiumhydroxidefabriek, die in Tennessee zal staan. Het bedrijf ontving vorig jaar een subsidie van 141,7 miljoen dollar voor de fabriek van de Amerikaanse overheid.

Piedmont Lithium richt zich sterk op de Tin Spodumene Belt van North Carolina. Het wordt ook wel de “bakermat van de lithiumindustrie” genoemd, zoals op de website van Piedmont Lithium terecht wordt opgemerkt. Ook, volgens president en CEO Keith Phillips, levert het pro-EV- en batterijproductiebeleid van Amerika een voordeel op voor Piedmont Lithium in een tijd waarin veel analisten voorspellen dat lithiumtekorten zullen voortduren tot in de jaren 2030.

Bovendien is de selectie van Piedmont voor een subsidie van $ 141,7 miljoen vorig jaar door het Amerikaanse ministerie van Energie een voorbeeld van Amerika’s inzet voor het ontwikkelen van een binnenlandse lithiumtoeleveringsketen.

Piedmont heeft ook belangen buiten de VS. In Quebec, Canada, heeft het bedrijf een belang van 25 procent in de joint venture Sayona Quebec met Sayona Mining (ASX:SYA,OTCQB:SYAXF). De twee bedrijven herstarten in maart met succes de productie van spodumeen in het North American Lithium (NAL)-project van Sayona Quebec.

In Ghana heeft Piedmont een earn-in-overeenkomst voor een belang van maximaal 50 procent in de lithiumportfolio van Atlantic Lithium (ASX:A11,LSE:ALL,OTC Pink:ALLIF), inclusief het vlaggenschip Ewoyaa-project, dat Piedmont is van plan om zijn fabriek in Tennessee gedeeltelijk te voeden.

Half februari 2023 kondigde Piedmont aan dat LG Chem (KRX:051910) 75 miljoen dollar investeerde in het bedrijf en dat de batterijfabrikant een vierjarige afnameovereenkomst had getekend voor in totaal 200.000 ton spodumeen van het NAL-project; het zal worden gebruikt om kathodematerialen te maken die voldoen aan de Amerikaanse Inflation Reduction Act.

Begin maart 2023 werd de aandelenkoers van Piedmont onder druk gezet door een short seller-rapport geschreven door Blue Orca. Piedmont investeerde in 2021 in Atlantic Lithium en Blue Orca beweert dat sommige van de licenties van dat bedrijf zijn verkregen door geheime betalingen te doen aan de familie van een hooggeplaatste Ghanese politicus.

Blue Orca, die een short belang heeft in Piedmont , vreest dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor de plannen voor de fabriek in Tennessee. Maar deze vrees werd tot dusver niet bewaarheid.

Atlantic zelf ontkende de aantijgingen resoluut en zei dat de gerichte licenties geen deel uitmaken van de aanvraag voor een mijnbouwvergunning voor Ewoyaa. Bovendien verklaarde Piedmont dat het zelfs zonder aanvoer van Ewoyaa in staat zal zijn om elders aanvoer te krijgen van bedrijven die willen deelnemen aan de Amerikaanse toeleveringsketen.

In april 2023 diende het bedrijf zijn haalbaarheidsstudie in voor de fabriek in Tennessee, die jaarlijks 30.000 ton lithiumhydroxide zal produceren. De bouw van de fabriek zal naar verwachting in 2024 beginnen. Geschatte studie-economie toont een netto contante waarde na belastingen van US $ 2,5 miljard met een korting van 8 procent en een intern rendement na belastingen van 32 procent.

4. Sigma Lithium (NASDAQ:SGML)

In Minas Gerais, Brazilië, is Sigma Lithium aanwezig met het Grota do Cirilo hard-rock lithiumproject. Op 17 april 2023 werd daar met de fase 1-productie begonnen. Sigma verwacht een jaarlijkse productie van 270.000 ton voor fase 1 en 766.000 ton vanaf de tweede en derde fasen als deze definitief doorgaan. Als onderdeel van fase 1 heeft het bedrijf een greentech-productie-installatie voor dichte mediascheiding in gebruik genomen, waarvan het zegt dat het zijn activiteiten verticaal zal integreren.

Het bedrijf verwijst naar zijn duurzame lithiumconcentraatproduct van batterijkwaliteit als groen lithium, omdat de greentech-fabriek 100% droog gestapelde residuen, 100% schone energie, 100% gerecycled water en geen gevaarlijke chemicaliën bevat. Cleaner kan het dus niet.

Op 10 april kondigde 2023 Sigma Lithium aan dat COPAM, de milieuregulator van de staat Minas Gerais, Sigma zijn milieuvergunning voor Grota do Cirilo had toegekend. De licentie stelt het bedrijf in staat al zijn lithium van huidige en toekomstige activiteiten te verkopen. Sigma Lithium staat op de vierde plaats in de lijst met lithium aandelen.

5. Patriot Battery Metals (TSXV:PMET)

Patriot Battery Metals is een exploratie- en ontwikkelingsbedrijf dat werkt aan de ontwikkeling van zijn Corvette-lithiumeigendom, dat het CV5-lithiumpegmatietdoel herbergt, in de regio James Bay in Quebec. Het boorprogramma voor de winter van 2023-2024 van het bedrijf is gericht op het verlengen van de CV5-pegmatiet bij Corvette en zal ten minste 20.000 vierkante meter beslaan met behulp van vijf boorinstallaties.

Op 18 januari 2023 deelde Patriot de resultaten mee van zijn tests uitgevoerd in 2022, waarbij het bedrijf de hoogste kwaliteit lithium-onderschepping tot nu toe rapporteerde. Wat veel goeds voor de toekomst belooft.

Patriot is van plan om fondsen te gebruiken van een doorstroom van $ 50 miljoen, die het in maart voltooide, om zijn werk bij Corvette te financieren. Op 12 april gaf het bedrijf een update over de ontwikkeling van de CV5-pegmatiet richting haalbaarheid, inclusief de acties die het onderneemt naast de boorcampagne. Het is van plan eind juni een eerste schatting van de middelen voor CV5 te hebben.

6. Lithium Ionic (TSXV:LTH)

Lithium Ionic staat op nummer zes in de lijst met beste lithium aandelen. Het bedrijf richt zich op het verwerven en consolideren van lithiumeigendommen in de lithiumprovincie Aracuai in Minas Gerais, Brazilië, om zijn vlaggenschip Itinga-project uit te breiden. Met inbegrip van de hieronder besproken acquisities bezit het bedrijf meer dan 14.000 hectare aan claims in de regio.

Lithium Ionic heeft zijn acquisitiestrategie in 2023 voortgezet. Op 25 januari kondigde het bedrijf aan dat zijn volledige dochteronderneming MGLIT Empreendimentos een bindende overeenkomst tot aankoop van aandelen was aangegaan om een aandelenbelang van maximaal 100 procent in Vale Litio te verwerven. Op dit moment heeft het 2,78 procent verworven. Vale Litio bezit drie lithiumclaims in de lithiumprovincie Aracuai.

Een andere overname, aangekondigd op 13 februari, betrof een mijnbouwclaim van 1.000 hectare in de Aracuai-regio, waardoor de grondpositie in die regio op dat moment op ongeveer 7.700 hectare kwam. De aandelenkoers van het bedrijf klom in februari tot een piek van $ 2,89 op 24 februari.

Op 31 maart kondigde Lithium Ionic de 100 procent overname aan van Neolit Minerals, dat een belang van 40% heeft in het Salinas lithiumproject met de optie om tot 85% te verwerven. Salinas ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Itinga en omvat 5.713 hectare met vijf lithiumrijke spodumeen-dragende pegmatieten die aan de oppervlakte uitgroeien. Positief nieuws, dat beloftes voor de toekomst inhoudt.

Sinds deze overnames zijn de activiteiten van Lithium Ionic gericht op verdere exploratie van de aanwezige voorraden. Op 29 maart deelde het bedrijf dat het zijn beste gat tot nu toe had geboord op het terrein van Bandeira, dat deel uitmaakt van het Itanga-project.

7. Q2 Metals (TSXV:QTWO)

Q2 Metals is een exploratiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van zijn Mia lithium-eigendom in James Bay, Quebec. Het bezit sinds kort ook het Stellar lithium-project ten noorden van Mia, dat het in maart verwierf, evenals de goudprojecten Big Hill en Titan in Queensland, Australië. Dit bedrijf neemt een mooie zevende plaats in op de lijst met lithium aandelen.

Op 2 maart deelde Q2 zijn exploratieplannen aan voor het Mia-project in 2023 en de jaren nadien. Tevens kondigde het de overname aan van het Stellar lithium-pand, dat slechts 6 kilometer ten noorden van Mia ligt.

Begin april begon het tweede kwartaal met het fase 1-gedeelte van de verkenningscampagne van 2023 bij het Mia-project, dat een geofysisch onderzoek naar IP-resistiviteit omvat. Het bedrijf voltooide fase 1 op 26 april en is van plan om later in 2023 te beginnen met fase 2 – grondkartering en bemonstering.

8. Liontown Resources (ASX:LTR)

Het Australische Liontown Resources is bezig met de bouw van zijn lithiumproject in Kathleen Valley, dat naar verwachting medio 2024 met de productie zal beginnen. Liontown Resources begon met dagbouwactiviteiten met de eerste ontginning in Kathleen Valley op 3 februari. Het materiaal dat in deze fase van de activiteiten wordt gegenereerd, zal helpen bij meerdere aspecten van de constructie, de inbedrijfstelling en de opstart.

De aandelenkoers van Liontown schoot omhoog van AU $ 1,53 naar AU $ 2,57 op 28 maart, toen het bedrijf een nieuw overnamebod afwees van lithium major Albemarle (NYSE:ALB). Het nieuwste bod was tegen een prijs per aandeel van AU $ 2,50; Liontown had eerder aanbiedingen van C $ 2,20 en C $ 2,35 van het bedrijf afgewezen.

Het bedrijf bracht op 28 april zijn driemaandelijkse activiteitenrapport uit, waarin het meerdere mijlpalen bespreekt en de voortgang bij Kathleen Valley beschrijft. Sinds de sprong van eind maart is de aandelenkoers blijven stijgen en bereikte op 8 mei een hoogste punt van het jaar tot nu toe boven AU $ 3.

De recente golf van biedingen voor de Australische lithiumproducent Liontown Resources Ltd. weerspiegelt een breder optimisme in de sector, volgens een van de beste mijnwerkers van het land van het belangrijkste metaal voor elektrische voertuigen.

De intense interesse in Liontown, dat een overnamedoelwit is geworden nadat het in vijf maanden tijd drie biedingen van ’s werelds grootste lithiumproducent Albemarle Corp. had afgewezen, is een heel sterk bewijs van de goede vooruitzichten voor de sector, aldus Pilbara Minerals Ltd. Chief Executive Officer zei Dale Henderson.

Er kan gezegd worden dat de lithiumsector klaar is voor verdere consolidatie rond activa op langere termijn. Dit zei Liontown Chief Executive Officer Tony Ottaviano in een apart interview, terwijl hij de recente afwijzing door het bedrijf van een bod van meerdere miljarden dollars op het bedrijf verdedigde.

9. Latin Resources (ASX:LRS)

Latin Resources (ASX:LRS) richt zich op het verkennen van zijn lithiumprojecten in Zuid-Amerika: het Salinas-pegmatietproject in de Braziliaanse lithiumprovincie Aracuai en het Catamarca-pegmatietproject in Argentinië. Hoewel ze een naam en een regio delen, zijn het Salinas-project van Latin Resources en het Salinas-project van Lithium Ionic twee totaal gescheiden projecten.

In januari 2023 begon Latin Resources met een diamantboorprogramma van 65.000 meter in de afzettingen Colina en Colina West, die deel uitmaken van het Salinas-project in de deelstaat Minas Gerais. Het bedrijf verwierf in februari een pakket huurkazernes van 29.940 hectare in de provincie Aracuai, waarmee het zijn Salinas-project aanzienlijk uitbreidde.

Eind maart ondertekende Latin Resources een memorandum van overeenstemming met twee overheidsinstanties van Minas Gerais die het bedrijf zullen helpen bij de ontwikkeling van Salinas en de opbouw van een lithiumbatterijsector in de staat zullen ondersteunen. De overheid heeft Salinas aangewezen als prioritair project.

Het meest recente nieuws van Latin Resources waren de hoogwaardige resultaten van de diamantboring in Colina, die de aandelenkoers van het bedrijf naar verdere hoogten stuwden waardor de koers op 12 mei een recordhoogte van C $ 0,17 bereikte.

10. Essential Metals (ASX:ESS)

Essential Metals is een op lithium gericht bedrijf met zijn vlaggenschip Pioneer Dome lithiumproject in West-Australië, in de buurt van Kalgoorlie. Het bedrijf heeft ook twee goudprojecten in die regio.

De aandelenkoers van Essential steeg vroeg in het jaar 2023 tot AU$ 0,48, toen het bedrijf op 9 januari 2023 aankondigde dat het een overeenkomst had gesloten met Tianqi Lithium Energy Australia (TLEA), een joint venture tussen Tianqi Lithium (OTC Pink: TQLCF, SZSE :002466) en IGO (ASX:IGO,OTC Pink:IPDGF). Vervolgens werd in mei een piek neergezet op AU $ 0,625.

Met betrekking tot de vooruitgang die is geboekt bij Pioneer Dome, kondigde Essential op 6 februari aan dat een scopingstudie voor het Dome North-gebied van het project de potentiële levensvatbaarheid van een zelfstandige mijnbouw- en verwerkingsoperatie aantoont, wat volgens het bedrijf de overgang naar meer gedetailleerde studies ondersteunt. Twee weken later kreeg het een mijnbouwvergunning voor 21 jaar voor de minerale bron van Dome North. Er komt met andere woorden schot in de zaak.

11. Livent (NASDAQ:LTMH)

Het in Pennsylvania gevestigde Livent is een verticaal geïntegreerde lithiumproducent. LTHM profiteert van een sterke vraag en hogere lithiumprijzen, geholpen door sterke marktomstandigheden.

De vraag naar lithium wordt gestimuleerd door de hogere verkoop van elektrische voertuigen en batterij-installaties voor elektrische auto’s. Hogere gerealiseerde prijzen zullen naar verwachting de omzet en marges van het bedrijf stimuleren. Krappe vraag-aanbodverhoudingen ondersteunen de prijzen.

12. Tesla (NASDAQ:TSLA)

Wilt u indirecte blootstelling aan lithium? Dan zijn de grote EV-spelers ook een optie. Tesla ligt voor de hand, aangezien het werkt aan het veiligstellen van zijn eigen lithiumvoorziening in Texas met een lithiumraffinaderij van $ 375 miljoen die tegen het einde van 2024 operationeel moet zijn. De excentrieke miljardair Elon Musk zette al vroeg in op elektrische wagens op de Amerikaanse markt.

13. BYD (OTC:BYDDF)

De Chinese EV-fabrikant BYD is een grote rivaal van Tesla in het land van het vroegere Middenrijk. Ondanks dat de Chinese regering EV-subsidies voor huishoudens heeft verlaagd, wat de vraag in China heeft onderdrukt, zijn de verkopen van dit bedrijf fors gestegen.

Het betreft hier een toonaangevend Chinees bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie, het onderzoek en de distributie van auto’s, onderdelen voor mobiele telefoons en oplaadbare batterijen. BYD’s activiteiten op het gebied van oplaadbare batterijen leveren essentiële lithium-ion- en nikkelbatterijen die nodig zijn voor de productie van groene voertuigen.

Aangezien de vraag naar groene voertuigen en batterijen in China blijft toenemen, zal BYD hier aanzienlijk van profiteren. De omzet van het bedrijf wordt gedreven door de stijgende leveringen van zijn Han- en Tang-modellen.

In 2022 rapporteerde BYD een opmerkelijke stijging van de verkoop van elektrische voertuigen met 209%, met een verkoop van 1,86 miljoen elektrische voertuigen. Met zijn solide uitvoeringsmogelijkheden en uitbreidingsinspanningen is BYD goed gepositioneerd om zijn groeitraject voort te zetten.

14. Sociedad Quimica (NYSE:SQM)

Als een van ’s werelds grootste lithiumproducenten heeft Sociedad Quimica (NYSE:SQM) effectief de weg gebaand om een belangrijke speler te worden in de productie van batterijen. De Chileense gigant op het gebied van speciale chemicaliën profiteert van de overvloedige lithiumreserves en het bedrijfsvriendelijke klimaat van het land, waardoor de perfecte setting wordt gecreëerd voor de snelgroeiende activiteiten van SQM.

De financiële prestaties van SQM zijn ronduit spectaculair, met inkomsten die de afgelopen tien jaar van 386% zijn gestegen tot een verbazingwekkende $ 10,7 miljard vorig jaar. Deze snelle stijging is te danken aan de sterke groei van de verkoop van lithium, aangedreven door de sterk stijgende vraag naar het metaal in verschillende sectoren.

Het ongelooflijke winstgevendheidsprofiel versterkt zijn aantrekkingskracht nog meer. Vorig jaar zag SQM een stijging van de winst per aandeel met 585% en een toename van meer dan 700% in de vrije kasstromen. Combineer dat met een 10-jarige dividendgroei van ongeveer 11% en de lagere aandelenkoers, en je hebt een onfeilbare winnaar op het gebied van batterijen. Het valt moeilijk te verklaren waarom de beurskoers in de voorbije 12 maanden onder druk stond.

15. Tianqi Lithium Corporation (SHENZEN: 002466.SZ)

Tianqi liet zijn bod met een waarde van A $ 136 miljoen ($ 91 miljoen) om Essential te kopen vallen nadat het er niet in was geslaagd om de steun van de aandeelhouders van Essential te krijgen.

Er is veel vraag naar deposito’s van lithium en tegen die achtergrond moet het bod worden beschouwd. Volgens Bloomberg zal de consumptie van lithium tegen 2050 naar verwachting vernegenvoudigd zijn. Liontown Resources Ltd., een ander Australisch bedrijf, wees vorige maand een contant bod van A$5,5 miljard af van Albemarle Corp., ’s werelds grootste producent van het metaal, omdat het bod het bedrijf onderwaardeerde.

Tianqi deed in januari een bod op Essential via zijn samenwerking met de lokale mijnwerker IGO Ltd. en kreeg slechts 31,5% van de stemmen. Dat percentage lag onder de vereiste drempel van 75%. Essential kreeg steun van Mineral Resources Ltd., een andere West-Australische mijnwerker, die een grootaandeelhouder was geworden met een belang van 19,55%.

Het Chinese Tianqi Lithium Corp. overweegt nu een minderheidsbelang in Smart Automobile Co. te kopen als onderdeel van de laatste particuliere financieringsronde van de iconische fabrikant van minicars, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.

De Chinese mijnbouwer is in vergevorderde gesprekken om $ 100 miljoen tot $ 200 miljoen te investeren in Smart, een joint venture tussen de Duitse Mercedes-Benz Group AG en de Chinese autofabrikant Zhejiang Geely Holding Group Co.

De transactie kan Smart op enkele miljarden dollars waarderen, zeiden insider bronnen die vroegen om niet geïdentificeerd te worden omdat de zaak niet openbaar is. Volgens deze bronnen zou er nog in 2023 een akkoord kunnen worden bereikt.

Hoewel de besprekingen ver gevorderd zijn, kunnen ze nog steeds worden uitgesteld of afgebroken worden, zeiden de insiders. Een vertegenwoordiger van Mercedes weigerde commentaar te geven, terwijl vertegenwoordigers van Geely, Smart en Tianqi niet onmiddellijk reageerden op verzoeken om commentaar.

16. Lithium Americas (NYSE: LAC)

Lithium Americas is gefocust op lithiumprojecten in Argentinië en de VS. Het bedrijf boekte sinds 2017 nog geen omzet en ondergaat momenteel een belangrijke strategische wending. Als gevolg hiervan blijft het nettoverliezen boeken

17. Standard Lithium (NYSE:SLI)

Standard Lithium Ltd. onderzoekt, ontwikkelt en verwerkt de eigenschappen van lithiumpekel in de Verenigde Staten. Het vlaggenschipproject is het Lanxess-project met ongeveer 150.000 hectare aan pekelcontracten in het zuiden van Arkansas.

Standard Lithium was voorheen bekend als Patriot Petroleum Corp. en veranderde zijn naam in Standard Lithium Ltd. in december 2016. Standard Lithium Ltd. werd opgericht in 1998 en heeft zijn hoofdkantoor in Vancouver, Canada.

18. Ioneer (NASDAQ:IONR)

Ioneer, met hoofdkantoor in New South Wales, Australië, posioneert zichzelf als een opkomende lithium-boorproducent die een van de meest aantrekkelijke lithiumprojecten ter wereld gaat ontwikkelen.

Volgens de website biedt het 100% eigendom van het Rhyolite Ridge Lithium-Boron Project van het bedrijf in Nevada een belangrijke basis om de Amerikaanse toeleveringsketens op een verantwoorde en winstgevende manier van dit kritieke mineraal te voorzien.

Dragonfly Energy Holdings Corp, een marktleider in energieopslag, en Ioneer Ltd. hebben in mei 2023 een commerciële afnameovereenkomst aangekondigd die volgens het bedrijf de toeleveringsketens voor batterijen in de VS zal versterken en zal investeren in de productie en productie van lithium uit Nevada.

De overeenkomst tussen de twee in Nevada gevestigde bedrijven zal naar verwachting de weg vrijmaken voor verdere investeringen in de staat en Dragonfly voorzien van een binnenlandse levering van lithiumcarbonaat, een cruciaal onderdeel in lithium-ijzerfosfaatbatterijcellen. Van deze overeenkomst wordt bij Ioneer veel verwacht.

Conclusie

Niet alle lithium aandelen zullen in koers stijgen. Gebruik een bewezen succesvolle methode om te proberen het kaf van het koren te scheiden, bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode. Hiermee wordt gebruik gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan. Of volg de online training.

Nieuwsgierig geworden?

Vond je bovenstaande informatie interessant en ben je nieuwsgierig geworden naar beleggen in lithium aandelen? Wij hebben een handleiding geschreven met de zeven geheimen van succesvol beleggen. Door op onderstaande afbeelding te klikken kan deze handleiding gemakkelijk gedownload worden.

Succesvol beleggen gids

~ Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.