Geld verdienen met credit spreads, de meest veelzijdige strategie

Welke optiestrategie is het beste?

De beste optiestrategie gaat uit van het beperken van het risico. Bij opties handel je in risico en daarom is het van groot belang om de risico’s goed te bewaken. Dit kan op diverse manieren, bijvoorbeeld door de risico’s van opties af te dekken met andere opties.

Credit spreads behoren tot mijn meest favoriete strategieën. Enerzijds kunnen credit spreads worden gebruikt voor het genereren van inkomen. Anderzijds kunnen credit spreads ook worden gebruikt voor het afdekken van het risico. Ze kunnen worden gebruikt voor zowel aandelen- als indexopties.

Voordelen van credit spreads

Hoe vaak is het u gebeurd dat wanneer u een aandeel kocht, dat het aandeel direct de verkeerde kant op ging? Veel te vaak waarschijnlijk. Het gebruik van credit spreads kan daarbij van pas komen. Een van de grootste voordelen van de credit spreads is de buffer wanneer de onderliggende waarde de verkeerde kant opgaat. Een ander groot voordeel is dat het risico gemaximaliseerd is.

Een zeer winstgevende en eenvoudige optiestrategie

We concentreren ons hierbij op het schrijven van de out of the money opties. We profiteren hierbij van het feit dat de meeste optiebeleggers goedkope opties kopen met een kleine kans op succes. We doen dit in combinatie met het afdekken van het risico, zodat het risico wordt beperkt. Dit is een zeer winstgevende en tevens eenvoudige strategie.

Nooit meer verlies op aandelen

Waarschuwing: alleen voor beleggers die exact weten wat ze doen. Wil je niet langer geld verliezen op de beurs met aandelen? Beperk eventuele verliezen met deze uitgekiende optiestrategieën

Waar gaat de koers van de onderliggende waarde niet naartoe?

De eerste stap hierbij is het concentreren, niet op waar de markt naartoe gaat, maar waar de markt waarschijnlijk niet naartoe gaat. Het probleem is immers dat niemand de toekomst kan voorspellen en weet welke kant de markt opgaat. Het is eenvoudiger om een inschatting te maken waar de markt niet naartoe gaat.

Zorg voor een objectieve strategie, zonder emotie

Uw enige zorg is dat de markt niet voorbij de uitoefenprijs gaat van de optie die u schrijft. U kunt dan in drie scenario’s geld verdienen (een daling, een stijging en een gelijkblijvende koers). Zelf gebruik ik hiervoor de Trading Navigator. Wanneer er een koopsignaal ontstaat, dan verwacht ik dat de onderliggende waarde niet gaat dalen. Het is van groot belang om een objectieve strategie te hebben, zodat u zonder emotie beslissingen kunt nemen.

Kies de juiste uitoefenprijzen van de opties

De volgende stap is het kiezen van de uitoefenprijzen. Omdat we opties schrijven, maken we gebruik van de wetenschap dat de tijdswaarde uit de opties loopt. Iedere dag loopt er een stukje tijdswaarde uit de optie, ongeacht de richting van de markt. Hoe sneller de expiratiedatum nadert, sneller de tijdswaarde verdampt.

Kies kort lopende opties om te profiteren van de tijdswaarde

Stel dat u een optie zou hebben gekocht met een looptijd van drie maanden voor € 5, dan loopt er bijvoorbeeld in de eerste maand € 1 tijdswaarde uit. In de laatste maand loopt er bijvoorbeeld € 3 aan tijdswaarde uit. In dit geval loopt er in de laatste maand drie keer zoveel tijdswaarde uit als in de eerste maand. We kiezen daarom credit spreads met een korte looptijd, maximaal 90 dagen en opties die out of de money zijn.

Maakt altijd gebruik van combinatieorders

We kiezen opties met dezelfde looptijd maar met verschillende uitoefenprijzen. We zetten deze combinatie altijd op met een combinatielimiet. Dit voorkomt dat we de laagste prijs ontvangen en de hoogste prijs moeten betalen. Door het gebruik van een combinatieorder ontvangen we per saldo daarom meer premie.

Bekijk optiebewegingen

Onderzoek laat ook zien dat de prijzen van opties bewegelijker, volatieler worden, afhankelijk van de looptijd. Er wordt vaak gekeken naar de geschiedenis van die bewegingen om een goede credit spread te bepalen, omdat men graag de prijs van een optie wil voorspellen[1].

Optieprijzen worden vooral vastgesteld in periodes van veel beweging op de aandelenmarkt. Dit bleek uit onderzoek dat steekproefsgewijs is uitgevoerd tijdens de financiële crisis tussen 2007 en 2009. In meer rustige periodes geven juist de onderliggende aandelen zelf de informatie om tot een goede creditspread te komen.

Daarbij blijkt ook dat in tijden van crisis de bewegelijkheid van de prijzen in de optiemarkt kunnen doorsijpelen naar andere markten[2].

Liever een credit spread dan een debet spread

We noemen dit een credit spreads omdat we vooraf een credit ontvangen. We verkopen dus de duurdere optie en kopen de goedkopere optie ter afdekking. Wanneer we de goedkope optie verkopen en de dure optie kopen, dan betalen we premie en noemen we dit een debet spread. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een credit spread omdat we deze in principe niet meer hoeven te sluiten.

Credit spreads komen in twee smaken:

 • een bear call spread
 • een bull put spread

We verwachten geen daling bij een koopsignaal

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. DSM zit al jaren in een stijgende trend. Het koopsignaal wordt bevestigd door de verdere stijging van de koers. Nu gaan we niet voorspellen dat de koers verder oploopt, maar we verwachten dat de koers in de komende maanden niet zal gaan dalen, vanwege de stijgende trend.

DSM week

Expert Tip: De banken vertellen het je niet: verlies op aandelen is goed te beperken en zelfs te repareren. Het enige dat je hoeft te doen: pas deze uitgekiende optiestrategieën toe

Hogere bodems en hogere toppen: een bull put spread

Op de daggrafiek zien we een patroon van hogere bodems en hogere toppen. De meest recente bodem ligt rond € 100. Ik verwacht dat de koers rond dit niveau de nodige steun kan verwachten. Ik kies daarom voor een bull put spread. Het is een strategie die profiteert van een positieve beweging met een beperkt risico en een gelimiteerd rendement.

DSM dag

Dek direct het risico af en leg een combinatieorder in

Om het risico af te dekken koop ik tegelijkertijd een putoptie met een uitoefenprijs van € 96. Omdat ik deze als combinatie-inleg, zie ik dat ik minimaal € 0,60 voor een combinatie ontvang en maximaal € 0,72 ontvang. Ik kies daarom een limiet tussen deze bied- en laatprijs in en plaatst de order voor € 0,65.

Wetenschappers geven ook aan dat het afdekken van risico’s met een soort risicopremie de belangrijkste factor is in het bepalen van de prijzen van opties van creditspreads[1].

Iedere dag loopt er een beetje tijdswaarde uit

Zolang de koers van DSM tot de derde vrijdag van augustus niet onder € 100 komt, zal er iedere dag een klein beetje tijdswaarde uitlopen. In dit voorbeeld is de resterende looptijd nog 63 dagen. Ik koos in het voorbeeld voor 10 contracten dus ontving € 650 aan premie, wat mijn maximale winst is wanneer DSM niet onder € 100 expireert.

DSM kan 7% dalen zonder verlies

De bank of broker blokkeert een bedrag op mijn rekening als zekerheid dat ik in staat ben om mij aan mijn verplichting te houden. De ontvangen € 0,65 geeft mij een extra buffer in het geval de koers daalt. De koers van DSM noteert rond € 107. Onder € 100 min € 0,65 is € 99,35 maak ik geen verlies. Dit geeft mij dus een buffer van € 7,65.de koers van DSM kan dus 7% dalen zonder dat geld verlies.

Ik kies voor de makkelijkste 50% winst

Het idee is dat ik deze positie sluit wanneer de premie lager is. Ik kies ervoor om een doorlopende order in te leggen op 50% van de ontvangen premie. De makkelijkste 50% wil ik graag hebben. De tweede helft van de looptijd is risicovoller dan de eerste helft. De premie beweegt in de tweede helft sneller mee met de beweging van de onderliggende waarde (het gammarisico).

Mijn verlies is gemaximaliseerd bij een creditspread

Ik hoef dus niet te voorspellen waar de koers heen gaat, maar alleen een inschatting te maken waar de koers niet naartoe gaat. In het slechtste geval moet ik de aandelen DSM kopen voor € 100 en kan DSM verkopen voor € 96. Het verlies is dan € 4 minus de ontvangen premie van € 0,65. In het slechtste geval verlies ik dus € 3,35. Dit is dus ongeacht hoe ver de koers van DSM daalt onder € 96.

Ruim 100% rendement op jaarbasis

Op basis van dit maximale risico kan ik dus berekenen dat ik € 0,65 gedeeld door € 3,35 is een rendement van 19% in twee maanden kan realiseren. Ik zou dit dus zes maal per jaar kunnen doen zodat op jaarbasis een rendement zou kunnen worden behaald van 116%. Ruim 100% rendement geeft natuurlijk ook aan dat dit niet zonder risico is!

Ontvang meer premie door in de money opties te schrijven

In plaats van een optie out of de money te schrijven, kan ik er ook voor kiezen om een in de money optie te schrijven. Aangezien de AEX na de consolidatie binnen de stijgende trend deze week opnieuw een koopsignaal gaf, kan ik kiezen voor een bull put spread. Het voordeel van het schrijven van een in de moneyoptie is dat ik meer premie ontvang.

AEX week

Ik ontvang direct € 10 aan optiepremie

De koers van de AEX noteerde rond 555 punten. Wanneer ik nu een put 565 schrijf, ontvang ik circa € 15 aan premie. Ik koop ter afdekking van het risico een put 545. Hiervoor betaal ik circa € 5. Ik kan deze credit spreads als combinatieorder plaatsen voor € 10. Als de AEX op de derde vrijdag van juli, een resterende looptijd van 35 dagen, boven 565 punten noteert, dan kan ik deze € 10 aan premie definitief bijschrijven.

AEX_credit_spread

Het maximale risico bij deze creditspread is € 10

In het slechtste geval moet ik de AEX kopen voor 565 en kan deze verkopen voor 545. Het verlies is dan 20 minus de ontvangen premie van € 10. In het slechtste geval verlies ik dus € 10. Dit is dus ongeacht hoe ver de koers van AEX daalt onder € 545.

AEX_credit_spread_finodex

600% rendement op jaarbasis met een creditspread

Op basis van dit maximale risico kan ik dus berekenen dat ik € 1000 gedeeld door € 1000 is een rendement van 100% in twee maanden kan realiseren. Ik zou dit dus zes maal per jaar kunnen doen zodat op jaarbasis een rendement zou kunnen worden behaald van 600%. Ruim 600% rendement geeft natuurlijk ook aan dat dit niet zonder risico is!

De kans dat de AEX stijgt is groter dan dat deze daalt

Mocht het echter een keer fout gaan en de keer daarop weer goed gaan, dan is er per saldo nog niets aan de hand. Ik doe dit natuurlijk omdat ik een koopsignaal kreeg in de AEX index. Hierdoor is de kans dat de AEX stijgt groter dan dat de AEX daalt. Vergelijk het met het opgooien van een munt waarbij je een euro kunt verdienen en € 1 kunt verliezen. Als je weet dat je bijvoorbeeld in 60 of 70% van de tijd kop gooit, dan zal je onderaan de streep na bijvoorbeeld 1000 keer gooien een mooie winst hebben gerealiseerd.

Leg gelijk een doorlopende sluitorder in

Het nadeel van deze diep in de money optie is dat er geen buffer is voor het geval de koers daalt. Wanneer de AEX over circa 35 dagen rond het huidige niveau staat, dan verdien ik niks. De koers van de AEX zal dus daadwerkelijk hoger moeten staan dan de huidige koers om winst te maken. Om deze reden leg ik direct na het verkopen van deze spread een doorlopende sluitkoop order in met een limiet van € 5. Wanneer de AEX index tussentijds oploopt, en de premie dus daalt, dan zal deze spread voortijdig met circa 50% winst worden gesloten.

Haal de winst zo snel mogelijk binnen

Aangezien de AEX index nooit in een rechte lijn omhoog of naar beneden gaat, maar altijd in golfbewegingen, is er een kans dat er tussentijds een winst kan worden gerealiseerd. Of dat op de einddatum opnieuw zo is, moet altijd worden afgewacht. Door de positie voortijdig te sluiten, met 50% winst, zal de hitratio waarschijnlijk oplopen naar meer dan 60-70% (wanneer de AEX in een stijgende trend zit, stijgt de AEX in enkele weken in 60-70% van de gevallen).

Kijk naar het resultaat van de serie credit spreads

Mocht deze transactie tussentijds tegen mij ingaan, dan is er niets aan de hand. Ik weet immers wat mijn maximale verlies is. Ik weet ook dat ik met de wind mee beleg. Ik kijk altijd eerst naar de richting van de trend. Op deze manier hoef ik niet te kijken naar het resultaat van een individuele transactie, maar kijk naar het resultaat van een serie van transacties. Dit is de wet van de grote getallen.

De kansen zijn in mijn voordeel

Vergis je niet, er is geen enkele strategie die iedere keer geld oplevert. We moeten dus accepteren dat we eens in de zoveel tijd te maken krijgen met een verlies. Als ik echter weet dat ik een statistisch voordeel heb omdat ik met de trend mee beleg en ik net zoveel kan verdienen als verliezen, dan zijn de kansen in mijn voordeel.

Beide types credit spreads hebben voor- en nadelen

Je emoties blijven onder controle omdat je vooraf weet wat het maximale risico is. Dit geldt zowel bij out of the money opties als bij in de money opties. De keuze voor een in de money of een out of the money credit spread hangt af van de visie op de onderliggende waarde. Beide smaken bieden voor- en nadelen. Het voordeel van de out of the money optie is natuurlijk dat er een extra buffer is. Het voordeel van de in de moneyoptie is dat de winsten net zo groot, of zelfs nog groter zijn, dan de verliezen.

Je hoeft niet te wachten tot het maximale verlies is bereikt

Bovendien heb je bij deze strategie de mogelijkheid om voortijdig deze positie te sluiten. We weten immers dat de tijdswaarde er in de laatste fase het snelst uitloopt. Mocht deze positie in de min dreigen te gaan, dan is het mogelijk om deze voortijdig te sluiten en tegelijkertijd een spread op te zetten met een langere looptijd.

Neem beslissingen zonder emoties

Welke strategie je ook kiest, zorgt ervoor dat je deze strategie op papier zet en je er aan houdt. Plan your trade and trade your plan. Dit zorgt ervoor dat je niet meer hoeft na te denken, maar alleen hoeft uit te voeren. Het nadenken, nadat emoties een rol gaan spelen, levert slechtere resultaten op dan het nadenken zonder dat emoties een rol spelen.

Een grotere kans op winst met credit spreads

Het grote voordeel van credit spreads is de kans op winst. Zeker wanneer een bewezen systeem wordt gebruikt om een inschatting te maken van de richting van de onderliggende waarde. Een ander groot voordeel is natuurlijk dat het verlies gemaximaliseerd is. Mocht de onderliggende waarde volledig de verkeerde kant opgaan, dan blijft het verlies beperkt tot het verschil tussen de beide uitoefenprijzen.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

https://beleggen.com

Beperk je verliezen op aandelen met deze uitgekiende optiestrategieën 

Bronnen:

[1]https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378426608001313

[2] https://mpra.ub.uni-muenchen.de/56781/

[1]https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257%2Faer.20151606&utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=American_Economic_Review_TrendMD_1

6 antwoorden
 1. George van den Berg
  George van den Berg zegt:

  Interessant artikel Harm! Sinds enkele maanden ben ik mij aan het bekwamen in de short strangle dmv een paper account. Ik ben langzamerhand toe aan het echte werk. De credit spread doet er aan denken, maar ik heb moeite om de verschillen goed te zien en te duiden. Zou je de credit spread kunnen zien als de helft van een iron condor? En dan wel de helft waar naar verwachting de koers niet naartoe gaat? Kun je een meer gedetailleerde handleiding geven?

  Beantwoorden
 2. Vincent
  Vincent zegt:

  Goedenavond Harm, ik heb dit artikel al 10 tallen keren helemaal gelezen en breek telkens m’n hoofd erover. Ik snap maar niet waarom het verlies max 1000 is bij de creditspread aex.

  Stel in het AEX voorbeeld zakt de koers op expiratie tot 540:

  Dan kom ik op de volgende waardes.

  Koers geschreven p 565 is minus 25
  Koers gekochte p 545 is dan 5

  Verschil 20, dus 2000 euro

  Wat zie ik verkeerd. Ik probeer complexe strategiën beter te begrijpen dus hoop op uw antwoord.

  Bedankt alvast en met vriendelijke groet, Vincent

  Beantwoorden
 3. Vincent
  Vincent zegt:

  Kleine aanvulling:

  Ik begrijp de 10euro ontvangen premie. Echter bestaat de minus 25 voor de geschreven putoptie bij expiratie enkel nog uit de intrinsieke waarde. Evenals de 5 euro voor de gekochte put optie.

  Dus ik moet de aex op 565 kopen voor 2500 en kan de aex kopen voor 500

  Dan kom ik telkens op die 2000 uit.

  Met vriendelijke groet, Vincent

  Beantwoorden
 4. Jozef
  Jozef zegt:

  Hallo beste Beleggen.com ik wilde graag een spread option kopen moet ik dan de zelfde option kopen en verkopen om te premie te ontvangen, of moet ik twee verschillende options kopen en verkopen.
  Met vriendelijk groet in afwachting
  Jozef

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.