Nigeria, vision of science fiction?
Nigeria kent men van de corruptie, de bloedige confrontaties tussen moslims en christenen en de sabotage en gijzelingen die plaatsvinden in de olierijke Niger delta. Nigeria is ook het land waar de leiders steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst, het groeipad. Een toekomst waarin de Nigeriaan zelf het middelpunt is.
Leiderschap
Dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend, blijkt wel tijdens de verkiezingen van april dit jaar. De presidents- en parlementsverkiezingen zijn, op een aantal incidenten na, relatief rustig verlopen. De huidige president, Goodluck Jonathan, is met 51% van de stemmen herkozen. Dat is goed voor de continuïteit en de stabiliteit in de politiek. Er ontstaat zo meer ruimte voor de beleidsmakers zich op de economie te concentreren en de hervormingen zullen verder kunnen worden doorgevoerd.
De president van de centrale bank, Lamido Sanusi, heeft de bankencrisis die in 2008 begon goed aangepakt. Hij heeft bij alle banken een boekenonderzoek laten uitvoeren en de slechte banken kwamen onder curatele van de centrale bank. De CEO’s van deze banken werden de laan uitgestuurd. De bankensector begint nu langzaamaan weer tot leven te komen. De banken die onder curatele staan, worden weer in de markt gebracht. Zowel binnenlandse als buitenlandse partijen hebben al interesse getoond.
De overheid heeft in het verleden wel een aantal steken laten vallen. De economie bijvoorbeeld is op dit moment te afhankelijk van één product: olie. Nigeria is Afrika’s grootste olie-exporteur.
Onderinvesteringen
Nigeria kampt namelijk al jaren met structurele onderinvesteringen in het elektriciteitsnet, de infrastructuur en de oliesector. Het is schrijnend te moeten constateren dat een land als Nigeria bewerkte olieproducten, zoals brandstof, moet invoeren. Veel stroom wordt opgewekt door middel van dure en smerige dieselgeneratoren.
De landbouwsector is ook al jarenlang een ondergeschoven kind. Veel voedsel moet worden ingevoerd. Als er meer in de landbouw wordt geïnvesteerd, dan kan deze sector zo efficiënt zijn, dat het grootste deel van de voedselimporten niet meer nodig is.
Deze onderinvesteringen zijn de knelpunten die een rem op de economische groei vormen. Vandaar dat de overheid alles in het werk wil stellen deze knelpunten weg te nemen.
Vision 2020
De regering heeft een plan opgesteld om de knelpunten structureel aan te pakken. Dit plan staat bekend als “Nigeria: Vision 2020”. Vision 2020 behelst een compleet raamwerk en heeft ambitieuze doelstellingen.
De geformuleerde doelstelling van de Vision is als volgt: “In 2020 zal Nigeria een grote, sterke, gediversifieerde, duurzame en concurrerende economie zijn, die de talenten en inspanningen van de eigen bevolking effectief gebruikt en op verantwoordelijke wijze de natuurlijke bronnen exploiteert om een hoge levensstandaard en welzijn voor de eigen bevolking te kunnen garanderen.”
Dat is een hele mond vol. Wat betekent dit nu concreet? De Nigeriaanse beleidsmakers willen in 2020 bij de Top 20 wereldeconomieën behoren en een inkomen per hoofd dat niet lager is dan $ 4000 per jaar. In 2008 lag dit op $ 1230.
Ambitieus
De doelstellingen van Vision 2020 zijn ambitieus. De economie moet tot 2020 gemiddeld 13,8% groeien om de doelstellingen te halen. De landbouw en industrie zullen eerst voor deze groei gaan zorgen. Vanaf 2018 voorziet men een overgang naar een meer op diensten gebaseerde economie.
De Nigeriaanse overheid verwacht de komende jaren veel groei. Daarin staat ze niet alleen. Groeiprojecties van anderen laten een zelfde beeld zien, al ligt de gemiddelde groei lager. De doelstellingen zoals geformuleerd in Vision 2020, zouden op basis hiervan niet volledig kunnen worden gerealiseerd.
Groei
Het IMF heeft becijferd dat dit jaar nog Nigeria de tweede grootste economie op het Afrikaanse continent zal zijn. Egypte wordt ingehaald.
Analisten van Morgan Stanley verschuiven de tijdshorizon naar 2025. Als er in de komende jaren in Nigeria niet al te veel gekke dingen gebeuren, zo schrijven ze, dan zal de Nigeriaanse economie in 2025 de grootste op het continent zijn.
Citigroup heeft onlangs een rapport geschreven over de Global Growth Generators (3G). In deze groep vinden zij Nigeria één van de meest interessante landen. Over de komende 40 jaar verwacht Citi een gemiddelde jaarlijkse BBP groei van 6,9% per hoofd van de bevolking (8,5% totale economische BBP-groei).
Daadkracht
De beleidsmakers hebben de laatste jaren niet stilgezeten. De bankencrisis is door een standvastige centrale bankpresident grotendeels bezworen. De bankensector begint nu langzaam uit het dal te krabbelen en vanaf 2012 zal deze sector zijn genormaliseerd en zal de kredietverlening een groeispurt doormaken.
De president heeft een aantal hervormingen in werking gezet gericht op infrastructuur, landbouw, scholing, olie en het elektriciteitsnet. Dit alles in het licht van Vision 2020. Alle inspanningen beginnen hun vruchten af te werpen. De economische groei ligt boven 8% en juist de landbouwsector was één van de aanjagers.
Vision 2020 is zeker geen science fiction. De structurele aanpak werkt nu al door in de economie. De centrale bank en de overheid durven meer en meer visie en leiderschap te tonen om problemen snel aan te pakken en te zorgen voor een duurzaam groeiende economie.
Top 10 landen: groei op jaarbasis van het BBP per hoofd van de bevolking periode 2010 – 2050
Roy Rus, MSc, Certified EFFAS Financial Analyst
Portfolio Manager Intereffekt Emerging Africa
http://www.intereffektfunds.nl
Bron: Citi Investment Research and Analysis
Bronnen:
– Website van de National Planning Commission (http://npc.gov.ng/)
– Citi rapport: Global Growth Generators, 21 februari 2011
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!